Téma: Fotovoltaika

Ahoj amplioňáci, tak se přiznejte, kdo z vás dělá fotovoltaiku doma a kdo se tim třeba živí? smile Mě donutil tlak rodiny a přátel, abych to začal řešit, tak že jsem na to založil firmu, aby bylo vše v pořádku a legální a teď by se mi hodila pomoc s projekty a elektrikou samozřejmě za peníze. Většinou to jsou projekty na max. co dá smysl, což je cca 10 kWp panelů a 10kWh baterek. Co za střídače máte a co vám přijde jako dobrá volba? Jaký máte zkušenosti s mobilníma aplikacema, reakcema čezu na žádosti o PPP atd? Já narazil na Sofar Solar, znáte? Zkusil jsem tu pohledat a něco se tu okrajově o fotovoltaice řešilo, ale celý vlákno jsem na to nenašel. Díky za diskusi.

Re: Fotovoltaika

Já mám fotovoltaiku na chatě a teď trochu i doma. Používám Ecoflow.

Re: Fotovoltaika

www.mypower.cz
www.solarforum.cz

ale spis je to zamereny na ostrovy, jehoz uzivatelem jsem treti sezonu...

Re: Fotovoltaika

Já mám fotovoltaiku na kalkulačce. Leží tady na stole.

(upravil exxxi 9. 11. 2022 4:13)

Re: Fotovoltaika

Ahoj. Jelikož měl kamarad zamestnaneckou slevu, tak jsem si pro zábavu koupil čtyři panely po 400W.
Pak jsem si objednal z aliexpressu takové ty sranda měniče, co u nás stojí 700 a u Číňana 7$ i dopravou. Tak teď mě čeká trochu kácení na zahradě a pak instalace. Myšlenka je dva systémy po dvou panelech paralelně a každý 24V bateriový systém. Jeden na světla (takže třeba dvě 50Ah baterie) a jeden na kompresor od čističky, který má příkon 80W (třeba dvě 100Ah baterky), a když dojde šťáva, tak se to nepo…kazí. Tak teď koukám, jaké vhodné baterky vybrat a jaký 24/240V měnič.

QSC, EV, Turbosound, X32, SiEx3, DL1608 atd.

Re: Fotovoltaika

Koukni se na ecoflow.cz nebo na alza.cz na river pro nebo delta nebo delta pro

Re: Fotovoltaika

Díky

QSC, EV, Turbosound, X32, SiEx3, DL1608 atd.

Re: Fotovoltaika

Díky za reakce. Já mám trochu problém s tím, jak sleduju na facebooku skupiny "profi" FVE a fotovoltaika svépomocí, že na sebe tak trochu vzájemně plivou. Na skupině svépomocí mi trochu vadí, že tam jedou děsný bastly až to je nebezopečný + každej kdo má nějaký standardní nedejbože ongrid řešení, tak je out...

Re: Fotovoltaika

zkus úplně jinde. Mypower.cz nebo solarforum.cz Tam máš šanci se něco dozvědět. Z fejkbůůku jsem se smazal už před 13-ti lety, kdy většina lidí ani nevěděla, že to existuje...

Re: Fotovoltaika

Tak jsem kousek pokročil. Ty sranda regulátory z ali jsou jen pro olověné baterky, takže jeden 24V systém bude z levných baterek a pro LED osvětlení. Btw., samotný regulator nechce pouštět ven, pokud pripojim jen baterku a solar na vstup nezapojim.

QSC, EV, Turbosound, X32, SiEx3, DL1608 atd.

(upravil PB 10. 11. 2022 19:56)

Re: Fotovoltaika

U nás v domě chce SVJ instalovat fotovoltaiku na ploché střeše cca 9,6 kWp s baterkama cca 14 kWh, převážně pro ohřev TUV, nabídková cena od firmy Sunus je 1 150 453 Kč (s DPH). V rozpisu komponentů uvádějí ceny o 67% vyšší než je obvyklé. Je to normální?? Víte něco o firmě Sunus?
Nevíte o někom kdo by nám mohl poslat konkurenční nabídku?
   
         Baterie          Baterie                 BMS       Měnič           Panel           Panely               celkem   
                                        
Sunus 63131    4    252 522 Kč    52 082 Kč    75 125 Kč                        258 456 Kč    638 185 Kč    167%
web    40 838     4   163 352 Kč    32 637 Kč    59 498 Kč    5 290 Kč 24  126 960 Kč    382 447 Kč   
rozdíl                   89 170 Kč        19 445 Kč    15 627 Kč                       131 496 Kč      255 738 Kč

(upravil djmayo 10. 11. 2022 20:24)

Re: Fotovoltaika

Oslovte viac dodávateľov a urobte výber. Firmy čo to skúšajú hlavne na obce a bytové podniky resp. správcov, ale aj podnikateľské subjekty ktoré nie sú od fachu. Na jeden objekt mali ponuku za ongrid 25kWp za 90t€. Ono nie je vylúčené že ten rozdiel sa podelí niekomu do vrecák. Všetko nad 15t€ za 10kWp a 5t za 10kWh LiFePo baterky vrátane inštalácie je moc aj pri pomerne kvalitných komponentoch (Victron, Huawey a pod...). Ďalšia vec, že fotovoltika na ohrev TUV má zmysel iba v spojení s tepelným čerpadlom ideálne voda-voda nepriamo ohrievané splaškovou kanalizáciu, ale aj typom vzduch-voda nie je na tom dramaticky horšie (v lete kedy ide najefektívnejšie dokonca často optimálnejšie ako v-v je aj väčšia spotreba TUV).  Ináč je výhodnejšie použiť solárne panely ploché alebo trubicové, účinnosť z plochy je 2,5-4x toľko ako FV. Jediná nevýhoda je glykol a nutnosť UPS na obehové čerpadlo.

Re: Fotovoltaika

Tak to by mne nenapadlo, čerpat teplo z odpadní vody, přitom tam být musí.

QSC, EV, Turbosound, X32, SiEx3, DL1608 atd.

Re: Fotovoltaika

Keď sa skombinuje zemný kolektor alebo studňa s teplom z odpadu dosť to zvýši efektivitu systému. Rozdiel medzi vodou 6-10°C a cca 15-18°C pri predohreve splaškami odpovedá rodielu 20-30% el. energie, je to dosť individuálne podľa aktuálnych podmienok. Taktiež kutilovia čo majú TČ W-W dorábajú k tomu "chladiče" aby vedeli prihriať kvapalinu vzduchom ak je vonkajšia teplota vyššia než teplota kvapaliny asi to nijaká firma nerobí niektoré tvrdia že to nefunguje alebo nemá význam, aj keď logiku to má. Ono dokonca ide aj bez TČ priamo predohrievať vodu. splaškami. Najideálnejšie je ak sa robí novostavba a oddelí sa kanalizácia z WC+kuchyňa od sprchy / vane. Výmenník sa urobí iba pre vetvu sprcha/vaňa/umývadlá. Keď zoberieš do úvahy že pri sprchovaní/kúpaní používaš vodu teploty 35-45°C cca 30-40l osprchovanie na vaňu 3+ raz toľko. Dá sa to riešiť rôzne. Asi najjednoduchšie je použiť o hrubšiu rúru, do nej strčiť do stredu medenú alebo nerezový vlnovec ktorej jeden koniec napojíť na prívod studenej vody a druhý do bojlera. Keď je dostatočná plocha výmenníka (obvodová stena rúrky) dá sa dosiahnuť teplota prívodu do bojlera aj mennej než 10°C nižšia než tá ktorá ide do odpadu, t.j. ak TUV ohrieva na 50°C stačí ti dohriať z 25-30°C na 50 nie z 10°C. Naviac keď tam dáš malú zbernú šachtu a čerpadielko s plavákom a filtrom dá sa použiť aj na splachovanie WC. Ďalšia možnosť čo sa používa je izolovaná zberná nádrž z výmenníkom (v podstate bojler cca 300-500l) ale musí to mať dostatočne veľký otvor lebo je potrebné raz za čas vyčistiť resp. vyťahať čerpadlom kal čo sa usadí na spodku, niekedy stačí iba vypustiť spodným prepadom.

Re: Fotovoltaika

kdyz se rozhodnete pro ostrov, muzete si ho udelat sami a nikdo vam do toho nebude kecat. Elektrice tady rozumite, tak neni problem, je to jen o chteni a nechteni. Ted je konec sezony, tak muzete planovat. Pri dnesnich cenach to zacina byt zajimavy i s navratnosti.

Re: Fotovoltaika

kaed: Mypower a solarforum super, díky za tip.
PB: ohledně nastřelení cen komponentů to je asi standard, co jsem srovnával pár nabídek na RD, tak buď přestřelený ceny nebo se neuváděj rozepsaný. Nejspíš v tom zohledňujou i nějakou práci?
djmayo: použití splaškovýho tepla je super věc. Máš k tomu nějaký materiály nebo ukázky jak se to dělá a ideálně ne jen u nějakejch hi-tech novostaveb?

Re: Fotovoltaika

Frank: Díky.

(upravil kaed 14. 11. 2022 11:09)

Re: Fotovoltaika

To splaškový teplo je past! Už z principu, musíš tu vodu zpomalit a prohnat nějakým výměníkem. A v tom výměníku se ti usadí to, co se z tebe opláchne, tj vlasy, šupinky z kůže, mýdlo. Stačí mi, když jednou za čas čistím sifon u umyvadla a ve sprše. Těch mizernejch pár watt ta cenu značné investice a hnusné práce pravidelně při čištění raděj oželím... Podobnou zkušenost mám se směšovacím termostatickým ventilem u bojleru: první rok v pohodě, druhej rok najednou teče vlažná voda, i když je boiler na 60°C. Ventil zarostl vodním kamenem. Sice šel vyčistit, ale nepřipadalo mi vhodný se tímhle zabývat, když je ta teplá voda ze sunka. Takže ventil odešel do sběrných surovin, a v létě si holt každej musí dát pozor, aby se neopařil...

(upravil Wili 14. 11. 2022 11:35)

Re: Fotovoltaika

ad odpadova voda: moj bratranec projektuje pre nemcov pasivne domy, rekuperator tepla z odpadu je bezna vec, ale nehodi sa to vsade. Neviem ci vyssie ^^ je to myslene ako odpad celeho domu ale da sa to aj lokalne v malom meritku(len pre sprchu): predava sa to ako hotove reseni a nema to velmi vela kanalikov ako by ste si mysleli - normalne rovna trubka. Samozrejme ucinnost je nizsia ale logika za tym je jednoducha, proste z vany alebo sprchy ide metrova medena trubka namiesto klasickej 45 novodurky, okolo ten medenej je snek po celej dlzke, a studena voda ktora je napojena do vodovodnej baterie ktorou sa sprchujete tak ide prave cez onen snek a ohreje sa. Ona sa nemusi ohriat o vela, staci ze miesto 5st. vody vam pride do zmiesavacej baterie 10-15 na studenej strane a tym padom staci menej ohriatej teplej vody pri zmiesavani a uz sa setri, super jednoduche riesenie... az sa cudujem ze to neni vsade.

Re: Fotovoltaika

Wili, nemáš nějakou značku nebo odkaz na to co používá? Kouknul bych na to, díky.