Téma: Patologické sběratelství?

Začínám mít problém.
Kdysi jsem měl malý systém, a dokonce předtím jenom kazeťák.
Pak přišly bedny z bazaru, které jsem napojil na ten systém a bylo to o třídu lepší.
Pak jsem sehnal ještě jiné bedny.  A jiné. A pak si postavil, dvoje, a mezi tím byly jiné a jiné věci, jako cd přehrávače, tape decky, jiné a další zesilovače, a receivery.
Gramofony.
A začalo se i dařit tu a tam něco opravit, rozhýbat.
Pak se to rozkřiklo.
Někdo mi přinesl cívkáč. Aby se to nevyhodilo, vzal jsem ho.
A pak jsem dostal další, a další, jeden jsem si přitáhnul ze sběrného dvora.
I další věci jsem začal tahat ze sběrného dvora, a taky hodně jezdit na blešáky, kde jsem dost nakupoval.
Dostal jsem se totiž do vlivu kamaráda, který sbíral boomboxy.
Dneska jich tady je hodně, šedesát, sedmdesát.
Už se tolik neraduji nad každým novým krámem.
Provozuji hudbu na dvou sestavách, nikoli soustavách (ty jsou čtyři), ale sestavách.
Vzadu je příšerná elektrárna, a to tam nejsou žádná vrabčí hnízda, je to utříděné.
Není to high end, ale nároky na solidní reprodukci splňují.
Mám doma samostatnou mistnost, a začíná být ouvej. Sklep je plný, a je tam toho dost mýho. Na chodbě je podhled, kde jsou sta a sta litrů místa, prostoru. Je mnou zcela okupován. v komoře jsou vyškrábnuty poslední zbytky, police až do stropu.
Nejsem schopen se rozloučit s ničím z toho.
Došlo k deformaci osobnosti, nevím co dělat dřív, na kterém tom krámu, rozhodovací paralýza, jako prase.
Kdokoli sem přijde, je z toho naprosto vycákanej, počínaje známými, jež to ještě neviděli - ani nic takového, přes manželčiny kamarádky, které se ptají, k čemu to je, a po vstupu do pokoje se dotazují, kde se to nacházejí, po lidi, co třeba přijdou odečítat vodoměry a teplo.
Co s tím???
Myslím, že jsem těžce v řiti...
Pánové.

Re: Patologické sběratelství?

Řešení znáš,jen je to boj proti vlastnímu já...
Tohle je vcelku běžná vlastnost...

Re: Patologické sběratelství?

Kup stodolu neboi hospodu se sálem a udělej muzeum, a o víkendech můžeš navíc dělat diskotéky pro pamětníky. Tím se ti z koníčka stane zaměstnání a brzo tě to začne tak srát, že to  do sběrnýho dvora zaneseš sám smile

Re: Patologické sběratelství?

Tohle by tě mělo uklidnit:
Až natáhneš brka, skončí to všecko v kontejneru.

Re: Patologické sběratelství?

nebo se soustřeď jen na něco, třeba podle typu stroje, nebo výrobce, nebo dobu produkce = tvůj obor a nic mimo neber, všeho mimo sběratelský obor se zbav

Re: Patologické sběratelství?

Neboj tuhle etapu bezhlavých nákupů mám za sebou a bez trvalých následků...
prostě si jednou řekneš a dost !  víc už toho nepotřebuji, zatěžuje to
to máš jako s CD, kdysi sestava čítala 10-20 kusů a bylo co poslouchat jeee
dneska odhadem 250 titulů a není co hrát, zajímavý paradox

Sorry seems to be the hardest word (Elton John)

(upravil Otas 7. 4. 2022 19:04)

Re: Patologické sběratelství?

Tenhle příběh je podle mého odhadu trochu obdobou příběhu L.M. - Sinclaira. Tady vlastní inteligence nepomůže.
Mám i kamaráda, který k tomuto směřuje.

Rozhodovací pravomoci musí získat někdo zvenčí (manželka, kamarád tvrďas, který snese tvé pozdější výčitky), jinak se s tím utrápíš. Pokud budou ochotni dát funkční věci na Aukro, tak fajn. Nefunkční bez pardonů vezme sběrný dvůr.
Stanov si pořadí:
1. Co má nejlepší parametry (přeci budeš něco ukazovat k poslechu) - vlastní zkušenost: Zapomeň na užívání si high end ke stáru, uši budou odcházet.
2. Co je skutečně technickou nebo sběratelskou raritou
3. Raději ale nestanovuj, k čemu máš citový vztah, zdůvodnění pak najdeš pro vše...

Je v tom sběratelství kus vlastní cílevědomé práce, která vyjde vniveč, to samozřejmě bolí, to znám... Také se občas zbavuji věcí, ke kterým mám citový vztah (na toto jsme hráli spoustu diskoték a nikdy to neselhalo, vždy to věrně sloužilo, sám jsem to třebas postavil, když nic nebylo....). Mám to na záznamech kamerou i s DJkou, kdy byla mladá a extrémně krásná holka. A v sále tancovalo 300 nadšených mladých lidí. I já byl ještě také mladý... A teď to dávám pryč, dávám pryč součást krásných vzpomínek. Nic naplat, musí to jít, co by s tím dělali pozůstalí, drsně řečeno.

Máš ještě chvíli času, rozhodnutí asi nemusí padnout tento týden. Promýšlej to, výborné je, že si problém uvědomuješ. Pak odjeď na dovču nebo prostě někam pryč a ať vykonavatel koná sad sad sad ....

Tolik pokus o radu na první dobrou bez velkého přemýšlení. Lze pochopitelně vyhledat i odbornou pomoc psychologa (není třeba z toho mít mindrák). Možná ještě něco doplním, možná někdo přidá vlastní zkušenost, možná někoho napadne lepší postup...
Výborné je, že si to uvědomuješ, dovedeš to pojmenovat a sdělit. To je bomba, dobrý krok.

Re: Patologické sběratelství?

No, redukce nastane. Pohrávám si s myšlenkou zrušit jednu sestavu, za utržené udělat apgrejd té jedné, a pořídit k ní třeba lepší nábytek, na komponenty...

Re: Patologické sběratelství?

hehe mám to podobně, ale pro změnu s knížkama smile

chce to vzít foťák a začít plnit aukro big_smile

(upravil stiglitz 7. 4. 2022 19:18)

Re: Patologické sběratelství?

Knížky jsem si koupil naposledy asi před měsícem a půl, asi šest. Utnul jsem to, a začal chodit zase do knihovny. Tak tři knížky, čtyři, měsíčně dám. Teď to bude míň, začíná sezóna, zahrádka.

(upravil ransom 7. 4. 2022 21:05)

Re: Patologické sběratelství?

Já mám v minulosti takový memento. Měl jsem hned po revoluci mladšího kamaráda. Něco přes dvacet. Ten se zbláznil do audia. Po čase to došlo do stavu, kdy už vůbec neposlouchal muziku, jenom jak to hraje. Pořídil lepší bedny. Pak lepší zesilovač. Pak lepší CD přehrávač. Pak kabely. Pak flaškovej buffer k tomu CD. Pak zase lepší bedny. Pak ještě lepší zesilovač a tak pořád dokola. Nakonec si sáhnul na život kvůli holce. A na aparatuře za (tehdy) půl mega si pak jeho rodiče pouštěli Evu a Vaška...

Pokud máš pocit, že se ti ze zdravé záliby stala chorobná závislost, je nezbytná odborná pomoc.

Re: Patologické sběratelství?

Ja jsem svou sbirku snu nasbiral + jeste vse znasobil tim samym, do zasoby, kdyby se neco pokazilo a jsem spokojen. smile

Re: Patologické sběratelství?

To znam... elektronky, LPicka, atd...

Z vlastnej skusesti viem, ze niekedy sa len staci poriadne nasrat, a ono to uz ide samo. I ked po case sem tam nejaky bol pride, ale uz ked je to prec, da sa s tym zit. Svojho casu som, ako vela inych, zbieral vsetko co malo na sebe Tesla, po par rokoch to utnul, rozdal, predal, vyhodil, nejake fragmenty este ostali, ale to je skor otazka casu, kedy to rozoberiem na prvocinitele a zbytok pojde do zberu/odpadu.

(upravil dawsoo 8. 4. 2022 8:53)

Re: Patologické sběratelství?

stiglitz:
Ahoj chlape řešitelný to je velmi snadno,všeho se zbav a věř mi, hodně se ti ve výsledku uleví. První pozitivní krok je že nad tím co dál aspoň přemýšlíš a uvažuješ. Jdi do toho a za utržený peníz kup něco hezkýho ženě a nejbliší rodině smile Lze to,já to udělal a rozhodně nelituju.

Jinak opravdu platí plně co napsal Ransom... až jednou umřeš skončí to vše v kontejneru neb pro pozůstalé to budou jen tvé staré krámy a čas na postupnej prodej opravdu nikdo mít nebude. Tvé okolí naprosto správně podotýká k čemu takové množství věcí vlastně je? Logicky poud máš rád reprodukci muziky stačí přeci jedna opravdu dobrá sestava která hraje místo "stovky sraček" na který se z 99% jen koukáš ne?

PS: Jakýkoliv enormní hromadění čehokoliv je druh obsese nebo kompenzace nějakého vnitřního problému či nedostatku a je na to i diagnoza,ne nepodobně jako jiné "neřesti" např. gamblerství.

Není co dodávat...

Re: Patologické sběratelství?

O knížkách mi vykládejte ! vždycky z každé vejplaty aspoň jedna se pořídila (elektronika, muzika, obchod, finance)
přečteno tak 20-30% obsahu jinak ozdoba knihovničky, regálů...

Sorry seems to be the hardest word (Elton John)

Re: Patologické sběratelství?

Ja aspon, kdyz neco sbiram, tak to plne pouzivam, nemam to tedy na okrasu.

(upravil pzwak 8. 4. 2022 15:56)

Re: Patologické sběratelství?

Jirkas, ono je to sporné. Pro někoho i věci na okrasu mají důležité využití, pokud zlepšují kvalitu jeho života (rozuměj, dělají mu dobrý pocit a pohodu, když se na ně dívá nebo ho uspokojuje, že je vlastní). Každý to má naštěstí jinak, proto máme věci nejen funkční, ale i ozdobné - nakonec úplně stejně je to přece i se ženami smile

Problém začíná být v okamžiku, kdy je přínos menší než potíže a negativa s nimi spojená sad

Web

Re: Patologické sběratelství?

Rozepisu problem a vlastni zkusenost.
Problem je v tom, aspon ja to tak vidim, ze alespon ja mam pocit, ze sem vyrustal v ohrade, kde vsechno co bylo alespon trochu funkcni, se muselo nejak odlozit, ponozky zasit, kalhoty presit, svetr rozparat, hracky se dedili pro dalsi deti a tak dale.
Sehnat neco, co bylo k mani, se kupovalo do zasoby, pak zas se smenovalo za jine, co bylo k mani, kdyz nebylo k mani jine.
Tudiz jista cast me osobnosti byla poskozena obdobim nedostatku v dospivani, tim nemyslim, ze bych nemel co jsit, nebo hodil jako hastros, ale mnoho veci se dalo pouze vyrobit, dopestovat, ubastlit a pripadne smenit, nebo prodat a pak zas koupit jine a porat dokola. Tato doba se podepsala pod ranni dospelost a urcitou formu "hoarderingu" tedy skladovani nepotrebnych veci, ktere by se mohli hodit, nebo dali vyuzit.
Vysledek pak byl, ze ve 30ti letech sem mel nasbirano opravdu enormni mnozstvi vseho mozneho, nejenom elektroniky, ale i motocyklu, aut a veci, ktere bych do konce zivota nesporovoznil.
Nakonec sem vsechno vykatoval na kost.
Co se dalo prodat, sem prodal, velmi mnoho veci rozdal, co se nedalo hnout sem rozpalil, odvezl do srotu, zlikvidoval do sberny.
Vysledkem byli prostredky, za ktere sem koupil to, co sem chtel a potreboval, na misto mnoho nepojizdnych aut, sem koupil jednu dodavku a jeden osobak, na misto spousty zeleza a polovraku moto a polopojizdnych skorovraku, sem si koupil jednu motorku.
Cely poroces trval zhruba 2 roky a bylo to velmi narocne.
Je zajimave, ze zmena osobnosti byla tak hrozna, ze se se mnou rozesla pritelkyne, ktera se mnou zila 9 let.
Jelikoz me nic nebranilo v dalsich metamorfozach, odesel sem pracovat do zahranici.
Kdyz sem se vratil, tak sem se ozenil.
Netvrdim, ze sebou netahnu nejake veci, od "velkeho vyprodeje" co je zhruba 19 let.
Avsak nepotrebuju obrovskou aparaturu, nepotrebuju obrovsky prostor na zivot, nepotrebuju spoustu veci, ktere bych tahal, nebo tacil zivotem pred sebou.
Dokazal sem neco, na co nevim ci mam byt hrdy, ale dokazu si zbalit cely svuj zivot do nekolika pytlu, aj z motorkou do male dodavky a odejit kamkoli. Pokud me nasleduje moje pani, muze jit se mnou, nebo mym malym autem.
Je to asi 5 let spatky, kdy sme se o tomto bavili a i ona se zbavila veci, ktere nejsou potrebne.
Na theorii "nekolika tasek a pytlu" sme prisli v dobe, klem roku 2011, kdy sem zavrel firmu, po krizi 2008, moje pani byla nezamestnana, tak sme vyrazili na cesty, presne v teto sestave, jako cirkusaci.
uzili sme si uzasne jaro/leto/podzim, kdy sme natahli furu napadu a nezatizeni mistem pobytu, ale premistnuje se po evrope, balkanu a recku, sme se na vanoce dostali domu, kde sme zjistili, ze i pres urcity mnou vyznavany asketizmus, minimalizmus, mame bydleni zaneradeno spoustou veci, ktere nepotrebujeme.
......
Na velke uklizeni, je dobre mit nekoho, kdo nas v tom podpori.
Musi byt tvrdy a musi znat povahu veci, ktere davame pryc.
Kdyz to budete delat sami, nemusi to dojit do zdarneho konce.
Nebo ten proces bude trvat dlouho, jako mne trval skoro 2 roky.
Je to velmi vycerpavajici, i kdyz se nejedna o fyz. narocnou praci, jde o to, ze psychika a jiste procesy mysleni, jsou provazany z vecmi, ktere davame pryc. Urcitym zpusobem je tam urcita vazba na kazdou vec, predmet, nejaka spominka a tak dale.
Na to je dobre mit nekoho, kdo to chape, ale ma nad tim nadhled.
Kuprikladu kdybych ja delal ocistu, za spoluprace me partnerky, onehda, pred 20ti lety, nikam bych se neodstal.
Problem byl v tom, ze diky, nebo bohuzel, me v hoarderovani podporovala a brala toto zbaveni se priteze, jako ujmu vlastni, ponevac se jednalo neco, cemu nerozumela a nechapala, nedokazal sem ji to vysvetlit.
Tedy je dulezite rozhodnuti udelat takove, ktere sice muzeme pozdeji litovat, ale zaroven najit poteseni v tom, ze nemusime mit vsechno.

Re: Patologické sběratelství?

No, pánové, děkuji za názory, a leckdy vyčerpávající odpovědi.

Re: Patologické sběratelství?

S dovolením doplním. Mám kamaráda, který má zabordelený barák vším možným- de fakto šrotem, ne elektrotechnikou. Ale v hlavě to má tak, že se na to nesoustředí, míjí ty věci a neřeší je. I když o ně zakopává a denně je má na očích. Já osobně mám velkou chalupu a už je taky docela plná, za těch pár let. Na první místo bych dal názor, že až tu nebudeme, všechno skončí v kontejneru. Tak proč 1/2 nezlikvidovat hned. Dostaví se jistá úleva. Ale po zkušenostech, ty všechny bastlzbytky jsou prodejné tak za 10 Kč/ks. Za tu práci s inzercí a možná pak balením to nestojí. Tak jsem to roztřídil do krabic. Jediný odbyt bych viděl na foru Ebastlírna , kde to rád za těch 10 kč nabídnu všem skvělým kutilům. Prostě, to nabízení a hledání kupce dá hrozně moc práce, takže kdo má odvahu-kontejner. Příklad: Mám tři DVD přehrávače. Dva sporadicky používám. Třetí, úplně bezdůvodně, ležel pod skříní a teď odmítá zobrazit barvy. Vyhodil jsem ho? NE. Je v krabici -je tam přece funkční zdroj-co kdyby někdy.....sakra, a proč ty barvy nejdou, je takový malý brouk v hlavě. mad