PMA mam konecne USB zvukovku so symetrickymi vstupmi aj vystupmi, takze mozem merat aj cez baterku, a ako chcem. Velmi ma zaujal Vas meraci postup nakresleny blokovou schemou vyssie a tak som to vyskusal s (asi?) dobrymi vysledkami. Mam ale zopar otazok:
1) meram len cez artu, v rew som strateny a neviem to nastavit. Doteraz som meral tak ze som nic nenastavoval a vstup nareguloval aby som sa dostal niekde do okolia -3-9dB kde ma zvukovka najnizsie skreslenie. Sice potom mam nadherne sumove dno napr. -150dB lenze tento udaj nie je kablibrovany a tym padom sa jedna asi o blbost?
2) skusal som skalibrovat vstup zvukovky v Arte aby ukazoval realnu hodnotu dBV podla nameraneho napatia na vstupe podla nasledovneho kalkulatoru: http://www.sengpielaudio.com/calculator-db-volt.htm tym padom mozem toto povazovat za relevantne vysledky?
Potom som pri merani svojho mostikoveho zosilnovaca s autotrafami nameral nasledovne grafy:
(schvalne som experimentoval s mostikom pretoze ten je najvacsi problem rozumne zmerat)
Sym vystup zvukovky napojeny na sym vstup zosilnovaca vratane zeme. Vystup zosilnovaca cca 21W do 4R7 a z toho priamo ± na symetricky vstup zvukovej karty, bez zeme, ktora ma max. vstupny signal 22dB, takze som vystup nareguloval pre 10VRMS cca 20dbV:
Chcel som porovnat aj nesym meranie s externym generatorom na baterky. Graf nizsie:
Kedze pre nesym meranie mam aj umelu zataz s regulovatelnym delicom chcel som pomerat vyssi vykon, tak som nareguloval vystup pre 60VRMS@8R a nakablibroval vstup podla pouziteho delica pre dBV stupnicu:
- U vsetkych grafov mam sumove dno v okoli -100dB (nie snr) lenze ak mam nosny signal na +35,5dB tak sumove dno je tym padom 135dB od signalu. Ako to je potom so odstupom od sumu, je teda SNR pocitane voci 0dB alebo voci tym 35dB?
- je namerany udaj THD v Arte relevantny? alebo je THD merane len voci 0dB? 2. harmonicku mam na -90dB, lenze nosny signal ma +35,5dB, tj rozdiel je 125dB takze by to malo byt zhruba v okoli 0.0001% lenze ono to pocita akoby z tych 90dB tj. 0.003% hodnoty podla kalkulatoru tu:
http://www.sengpielaudio.com/calculator-thd.htm
EDIT: aha signal neni na -90dB mam zle kliknuty kurzor a je to vyssie asi okolo -55dB takze to potom sedi na tych -90dB THD, idem este raz premerat...