Re: 250W zesilovac od PMA
Udělal jsem pokus směrem ke standardizaci našich poloamatérských měření zesilovačů, s respektováním některých bodů podle normy IEC 60268-3 je to tu:
Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.
Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » 250W zesilovac od PMA
Udělal jsem pokus směrem ke standardizaci našich poloamatérských měření zesilovačů, s respektováním některých bodů podle normy IEC 60268-3 je to tu:
Zopakoval jsem nějaká měření, níže THD a THD+N v závislosti na výkonu na 1kHz a THD v závislotí na kmitočtu při výkonu 150W/4ohm. Mohl by to být odrazový můstek pro měření na DPA330Mk4 (úprava danhard a laco), které plánujeme na druhou polovinu listopadu.

Zapojení tohoto zesilovače do můstku:
https://www.audiosciencereview.com/foru … ier.60105/
526W/4ohm/1kHz/THD 0.1%, 460W/8ohm/1kHz THD 0.33%. 400W/6.8ohm/1kHz/THD 0.002%. Burst 100Hz 70ms 770W/4ohm.

Skoda ze si to budil linkovym trafkom, to samotne trafko musi jemne srat fazu (staci ze posunie 1stupen) a preto nemas az tak nizke thd, ono to trafko samotne bude mat tisicinu na 1k samo o sebe…
Nechcel si vyskusat budit druhy kanal z vystupu prveho do invertujuceho vstupu druheho? Niekedy sa to takto da a staci na to jeden odpor + niekedy treba aj vazobny kond.
Inak maju tie zosilnovae oddelene trafa a zdroje? Ak ano mam otazku: raz som podobne skusal zpojit mostik na zosilnovaci kde boli oddelene zdroje, a ked som spojil zeme na vystupe a snazil sa to budit symetrikou do mostika strasne sa to akoby rozkmitalo na 50-100hz. Preco?
Inak maju tie zosilnovae oddelene trafa a zdroje? Ak ano mam otazku: raz som podobne skusal zpojit mostik na zosilnovaci kde boli oddelene zdroje, a ked som spojil zeme na vystupe a snazil sa to budit symetrikou do mostika strasne sa to akoby rozkmitalo na 50-100hz. Preco?
Ty zesilovače mají 2 trafa a zdroje a jsou zcela oddělené (přeslech neměřitelný), je to na stránce:
Linkové trafo samo o sobě má na 1kHz zkreslení pod 0.001%. Spojit země na výstupech je, jak víme, nutnost, ale na vstupech se pak už spojit nesmí, právě z důvodu, který jsi popsal - v lepším případě nadměrný brum, v horším "motor boating". Můžou za to vyrovnávací proudy po signálové a výkonové zemi. Inverzí bez trafa se to zkusit dá, ale zase, zem ale jak víme musí být spojená jen na výstupech a referenční signálová zem pro jeden z kanálů je tudíž kontaminovaná síťovými složkami a S/N jde do háje. Zkusit to můžu, ale z dřívějška s tím mám mizernou zkušenost, ani ten kondenzátor v jednom kanálu to nezachrání.
Mám tu ještě pár srovnávacích měření v normálním a můstkovém módu, zvětšení výkonu je markantní, zvlášť do větší impedance.
THD vs. výkon

THD+N vs. výkon

Šum v THD+N jde dost i na úkor měření. V můstku ten zesilovač má zisk 100x (40dB) a 100x zesílí šum z DACu, který je 2uV, po zesílení 100x je z toho 200uV na výstupu můstku a to je v podstatě to, co ukazuje graf. Takže spíš ber v úvahu graf THD vs. výkon, ten je věrohodný.
nj myslel som si ze je to tymi vstupmi, dik za vysvetlenie
Ještě zpátky k tomu linkovému trafu, nějaká degradace v té větvi s trafem samozřejmě je, ale u testovaného zesilovače by to nemělo zvyšovat celkové zkreslení. Srovnání přímé cesty a cesty s trafem je níže, je to pro max. amplitudu v signálu použitou v testu zesilovače.

Skoda ze si to budil linkovym trafkom, to samotne trafko musi jemne srat fazu (staci ze posunie 1stupen)
Změřil jsem fázovou charakteristiku invertované cesty s trafem proti přímé cestě, je tam odchylka cca 0.4° na 1kHz.

Zlepsilo by sa nieco, ak by sa pouzili traficka na obe vetve? Nejake skreslenie by sa mozno mohlo odcitat.
Este ma milo prekvapilo, ze v merani nie je vidiet ziadnu stopu to 50Hz, a to tam mas klasicke velke trafa a nie SMPS.
Aj ked pozeram, ze 50Hz asi este vylezie pri max. vykone, aspon teda na "5 minute sine test" to je vidiet:
- https://pmacura.cz/FCT/A250W_test.htm
miero
Ak myslíš spektrá v príspevku z 13:39, tak to je asi len porovnanie trasy priamo (loopback merania) a cez linkové trafo, bez zosilňovača..Meranie skreslenia vneseného signálovým trafom.
Přesně jak napsal BV. V příspěvku #127 spektra ukazují přidané zkreslení trafem, přesněji srovnání přímé linkové cesty a cesty s trafem, bez zesilovače. Malý nárůst zkreslení s trafem se projeví ale až poblíž signálové amplitudy odpovídající plnému výkonu. Zesilovači stačí na vstupu 0.6V (zisk 100x) a do cca 0.1V zkreslení trafa na 1kHz kopíruje přímou cestu.
Nějakou dobu to poslouchám, a je to pěkná bestie
. V domácích podmínkách se ten výkon nedá využít, bedna by těžko vydržela. Ale zvuk má opravdu drive
. Možná tak do Hradiště na záhradu
.
A i přes velký zisk je s uchem u repra ticho.
Zeby nejaka nelinearita, ked to v mostiku ma "opravdu drive" ? 
Zeby nejaka nelinearita, ked to v mostiku ma "opravdu drive" ?
No nepochybně miero, tys na to, jako obyčejně, kápnul. Znamená to asi tolik, že při velkých dynamických špičkách, úderech velkého bubnu nebo velké amplitudy z basové kytary (CD Super Bass) to potřebný výkon dodá a nesesype se to a nevypne se to, jako to tady při Tvé návštěvě udělal Topping B100. To je rozdíl mezi zesilovačem a hračkou.
Vieme, ze B100 nie je univerzalny zosilnovac.
Len ma prekvapilo, ze povodnych 250W bez mostiku by tym tvojim reprobednam mohlo nestacit.
Dělal jsem úpravy v modulu DC ochran/zpožděného zapnutí a vylezlo mi z toho toto:

relé je tohle:
https://pmacura.cz/DC_prot_40.31.JPG
Zkoušel jste někdo dělat přímé porovnání relé a SSR na THD(frekvence)? Mosfety v SSR jsou IRFP90N20D (90A).
Napadá mě vyšší DF s relé a tudíž lepší kompenzace případné nelinearity zátěže (připojení šrouby na odporech HCS200).
Toto je meranie s SSR, fety IRFB4110. Priame zrovnanie s relé som nerobil.
SSR relé, co jsem si dělal na DPA330, mělo vnitřní odpor mezi svorkami 7mR - měřeno metodou úbytku napětí při 8A.
IRFP90N90D má při sepnutí podstatně větší Rdson, viz datasheet
Dát k sobě paralelně fet a relé a nastavit to tak aby fet zabranil opalovani kontaktu?
IRFP90N90D má při sepnutí podstatně větší Rdson, viz datasheet
Měl jsem tam tyhle mosfety.
Jak to máte zapojené, že nevadí ta dioda? V rozeplém stavu.
Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » 250W zesilovac od PMA