Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 4 z 11)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Mini zosilnovac k PC

  Stránky: ««« 1 2 3 4 5 6 ... 11 »»»

RSS

Příspěvky [61 až 80 z 205]

(upravil Wili 23. 3. 2021 22:28)

Re: Mini zosilnovac k PC

big_smile rofl ako pise kaed... 90% AB celosymetrickych zosilnovacov je rovnakych. Nepoznam sice vsetky DPA ale predpokladam ze tam budu nasledovne rozdiely: ziadne DPA nema dvojtranzistorovy spatnovazobny zdroj prudu na Ube prechode, su tu ine a inak riesene kompenzacie, nie je tu kaskoda v diferaku, su tu bazove odpory v koncoch, inak nastavene prudy jednotlivych stupnov, ine ochrany, iny layout, ina doska, dalo by sa pokracovat...

Kaed koncak je tento: https://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=23467 overeny a funguje dobre. Zmeneny je len sposob kompenzovania rozkmitu a zjednoduseny obvod riadenia kludoveho prudu. Nadprudovka je tam skor pred dobry pocit, pri tom nizkom napati a to264 koncakoch by to snad zvladlo aj dost tvrde zaobchadzanie smile kondenzatory asi osadim 33n ale neverim ze by 10n spravilo zasadny rozdiel co sa tyka rychlosti...prudovo teraz je nastavena na 3,2A . Jedine zmenit ak by to niekto hnal na vysoke vykony ale potom by trebalo zmenit viac veci.

Re: Mini zosilnovac k PC

Pro zesilovač je nejhorší kapacitní zátěž - když to napíšu blbě, obdélník na plným rozkmitu do kapacitní zátěže prověří jak stabilitu, tak nadproudovou ochranu - na tranzistoru je v jedné chvíli komplet napájecí napětí (díky tomu kondenzátoru) a vlastně díky zpětné vazbě plnej proud. Při napětí 60V jsi v SOA pro víc než 10ms, ale ten proud bude po nějakou dobu mnohem vyšší než nastavená hodnota, díky tomu kondenzátoru. Proto bych ho nehnal nikam vysoko. Peklo v té chvíli jistě zažijí i ty BD139/140, protože budou naplno otevřený při plným napětí, i když jenom mikrosekundy, tak tam může téct i několik ampérů do buzení. Podle datasheetu SOA 10us 60V/3A... Takže by tě mohly překvapit odprásknutý budiče, pokud budeš dávat do nadproudové pojistky nějaký větší kapacity, a ne konáky, ty by to měly vydržet, pokud jim mrtvej budič neodpráskne BE přechod... Jestli by to nechtělo na ty budiče něco vydatnějšího...
10k odpor s diodou zvyšuje proud pro reakci proudové ochrany se snižujícím Uce, to je dobrý, pro Uce 10V bude na odporu 20V a poteče přes něj proud 2mA, kterej na 330R sníží napětí o 066V, tj proud přes 6A, to je pořád v pohodě v SOA, pro budiče taky. Takže pokud zakážeš kapacitní zátěž přímo na svorky, tak je to s rezervou smile Ale místní trapiči zesilovačů by ti tohle neodpustili.

Re: Mini zosilnovac k PC

Wili: Ty rozdíly od DPA jsi popsal poměrně dobře. Ostatní věci se naopak shodují. Ale proč ne ?
Jinak, tady je trápení zesilovače různými zátěžemi a zdá se, že to přežil i bez nadproudové ochrany:
https://www.audiosciencereview.com/foru … nts.21542/

(upravil Wili 23. 3. 2021 23:52)

Re: Mini zosilnovac k PC

kaed tvoj popis fungovania 10k odporu vo vztahu Uce si niesom isty ci chapem spravne, nacitam knizku od Cordella a zistim o tom viac, jednoducho povedane teraz ide o to ze ten kondenzator spomali otvaranie toho snimacieho tranzistoru v prudovej ochrane a kvoli tomu na velmi kratku dobu potecie velmi vysoky prud? tak si to myslel?

Re: Mini zosilnovac k PC

jo, tak nějak. Odpor proti zemi je tam správně, při malým Uce si můžeš dovolit jít nahoru s proudem... někdy se odpor proti zemi používá i bez diody, potom při napětí větším než polovina napájecího (třeba do té kapacitní zátěže) zase snižuje hodnotu proudu kdy ochrana zareaguje. A možná jsem někde viděl i kombinaci obojího... Ale tady není důvod, v podstatě bych řekl, že jsou to "opatrný" hodnoty, akorát bych to nepřeháněl se "zpomalovacím" kondenzátorem... 33n *330r už je časová konstanta 11us a to už může být pro ty budiče v extrémním stavu - do kapacitní zátěže naplno - osudný. Začal bych s původní hodnotou 10n a jestli to bude dobře fungovat, tak neřešit.

(upravil Otas 24. 3. 2021 11:59)

Re: Mini zosilnovac k PC

S těmi nadproudovými ochranami jsem měl také potíž to pochopit. Ale nakonec jsem si pro to postavil výpočtovou tabulku, kde stačilo dosadit hodnoty součástek, počty trandů, napájecí napětí a člověk viděl, co to udělá, když se něco změní (respektive bylo vidět poměr proudu do jmenovité odporové zátěže k omezovacímu proudu ochrany). Dobrý je odpor mezi bází ochranných trandů a napájením; to posouvá možnosti ochrany (volby součástek) výše.
Velikost kondenzátoru (zde 10 n) při přestavbě NZC431 (viz projekty) jsem jednoduše stanovil tak, že jsem kond nezapojil a testoval na škopku sinusovku. Bylo tam zkreslení, které jsem postupně potlačoval přidáváním kondu. Když zmizelo, přidal jsem vyšší vyráběnou hodnotu a bylo.... Na jedné straně (minus) přitom kond nebyl potřeba, ale to je jiný příběh.

Edit: Na jakou zátěž to plánuješ? Na 4 ohmy mi totiž ty ochrany nevychází, omezovaly by sad.

(upravil hranatybraska 24. 3. 2021 12:24)

Re: Mini zosilnovac k PC

Ty tranzistory ochran jsou z principu malinko otevřené jednotky - desítky uA, a aby to nezanášelo zkreslení do VAS, nějaký malý kondenzátor tam dobře poslouží.

edit: tak do 4R by bylo fajn, aby to chodilo.

Ještě mě nějakou dobu v hlavě leží myšlenka na úpravu VAS tohoto typu, mělo by to snad hlavně vylepšit mullera sledovače před VAS, ale třeba je to uplně k prdu.
https://i.ibb.co/nbYp804/miniSYM2.png

Web

(upravil Otas 24. 3. 2021 13:12)

Re: Mini zosilnovac k PC

Jaké to bude mít napájecí napětí?
Rz tedy 4 ohmy?
Je odpor 0,22 J povinností (byl už koupen od Františka big_smile)?

Zkusil bych to hodit do tabulky a navrhnout.

Edit: Jako úplně nejsnazší, ale trochu kompromisní cesta při očekávaném napájení +- 40 V mi ve výpočtové tabulce vychází změna odporu 330 na 680 ohmů.
Větší napětí pro KD/BD139/140 nedoporučuji, po určité době provozu  na vyšší napětí začnou odcházet (u mne po 8 letech při +-53 V, vybrané na Uce0 nad 120 V). Stejnou zkušenost kdysi hlásil i Sinclair.

(upravil František 24. 3. 2021 13:01)

Re: Mini zosilnovac k PC

Nie big_smile Wili stavil na keramiku na stojato smile
Len to ešte chce nájsť metal plate noninductive pitch 5mm big_smile

Re: Mini zosilnovac k PC

http://en.meetresistor.com/product/4.html
big_smile

Web

Re: Mini zosilnovac k PC

Otas povodna myslienka je napajanie +-32V DC = cca 2x22VAC v zatazi trafo, takze naprazno s 240V sieti sa dostanes mozno na 34V DC takze vykon okolo 50-60W@4R ak chces ist vyssie treba menit budice.

Odpor 0,22R je tam pre co najnizsi ubytok na koncoch kedze je len jeden par a s prihliadnutim na prudovu ochranu. Ak by si siel nad 35V uz by som pouzil ale urcite to220 budice, na to mam tiez rozkreslenu dosku, kde je predbudic to126 a budic to220 ale nedokoncil som ju lebo chcem maly nizkovykonny zosilnovac, aj tak 99% pobezi na 0,1W big_smile s vacsimi budicmi a nejakymi mjl4302 by to dalo aj na 150-200W

emitoraky su tieto: https://www.tme.eu/cz/details/ax5wv-0r2 … wjw22kb00/

Re: Mini zosilnovac k PC

Pěkné smile

Web

(upravil Otas 24. 3. 2021 14:17)

Re: Mini zosilnovac k PC

Tak abych zachoval původní zapojení a co nejvíce součástek, napájení ověřeno 30 a 35 V:
Zůstává J22
Zůstává 330J
Změní se z 10 k na 4k3

Změny v chování:
Zkratový příkon trandu v jedné půlvlně vzroste z 116 W na 120 W (tepelně tedy polovina).
Nejvyšší zatížení trandu v půlvlně a zkratu (zatížení "do zenerky" - je to samozřejmě v praxi nesmysl) vzroste z 119W na 159W
Minimální rezerva proudu do zátěže 4 ohmy vzroste z 0% na 82%, čili minimální zátěž (pochybná výhybka, basák Re ...) bez aktivace ochrany je 2,2 ohmu.

(upravil BV 24. 3. 2021 17:10)

Re: Mini zosilnovac k PC

Stále to má byť "Mini zosilňovač k PC"? Je to ako v starom vtipe o žene z fabriky na šijace stroje, vždy poskladala zo súčiastok čo dostala, guľomet.. smile

Re: Mini zosilnovac k PC

hranatybraska napsal:

T
Ještě mě nějakou dobu v hlavě leží myšlenka na úpravu VAS tohoto typu, mělo by to snad hlavně vylepšit mullera sledovače před VAS, ale třeba je to uplně k prdu.
https://i.ibb.co/nbYp804/miniSYM2.png

Nějak blbě vidím, v čem spočívá ta úprava ? Mi to připadé stejné, jako zapojení na předchozí stránce ?
Popis obrázku "miniSYM2.png" je také stejný...

(upravil hranatybraska 24. 3. 2021 15:10)

Re: Mini zosilnovac k PC

kolektor T9, T10..
+:
kolektor T9 tím získá plovoucí napájení, čosi ako bootstrap
muller kapacita b-c T9  se uplatní o hodně méně
proud kolektoru T9 je ve fázi s proudem kolektoru T2, takže by to mohlo trošku přidávat gain
zvyšuje to vnitřní odpor T11
to samé analogicky pro druhou polovinu
napadá vás něco?

- :
kolektor T9 má jen o trošku vyšší napětí, než jeho báze (ale komu to vadí, T5 v proudovym zrcadle to má taky, ač nepopírám, že T9 a T11 nejsou tepelně svázané..)
možná to bude nestabilní, možná ne
nesimuloval jsem to, tak nevím, co to dělá v limitaci

třeba to někdo zkusí

Web

(upravil Wili 24. 3. 2021 17:32)

Re: Mini zosilnovac k PC

len pre zaujimavost, nizsie je layout predku vykonovej varianty = to126 VAS a predbudic (netreba chladic), to220 budic:

https://i.postimg.cc/K3N8Zb2Q/miniSYM6.png

z jedneho nejakeho fakt vykonneho to264 paru by slo dostat okolo 200W podla odvahy, verim ze Frantisek by dostal najviac big_smile neplanujem zatial davat tieto dosky do vyroby, mozno casom az sa overi prva verzia... co mam odskusane s jednym parom tak s njl3281 v leachu napr. takato prasarna:

sq100k@4R
https://i.postimg.cc/5YLJGqCH/square100k-4-R.jpg

sin20k@4R:
https://i.postimg.cc/HVHYqK3T/sin20k-4r.jpg

mjl4281 maju este o ~30% lepsiu SOA pri 50V... ako to vyssie^^ takze 150W s dobrym chladenim asi ok, len potom to dopadne ako popisoval BV, vnizkne stale gulomet big_smile

Re: Mini zosilnovac k PC

Ničomu to nepomôže, na tých tranzistoroch je minimálny napäťový rozkmit.. Zato budú výrazne bližsie k saturácii (Uce cca 0,6V..), určite budú problémy so stabilitou.

Re: Mini zosilnovac k PC

Stejně si myslím že taková DPA386 bude hrát líp... smile

Web

Re: Mini zosilnovac k PC

Keď už tu podla zmienka o DPA386 big_smile Dá sa nejako vysvetliť prínos a vplyv toho Q8 a Q18?   https://sjostromaudio.com/dudek__files/DPA386SE.pdf   BV bude iste vedieť smile

Příspěvky [61 až 80 z 205]

  Stránky: ««« 1 2 3 4 5 6 ... 11 »»»

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Mini zosilnovac k PC

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£