Téma: Merač elektroniek
Uz dlhe roky sa neviem dokopat k tomu aby som si postavil nejaky schopny merac elektroniek, ci uz z technologickych aj vedomostnych dovodov ale asi sa do toho konecne dam...
Moja predstava:
- zopar noval a octal patic pre najbeznejsie druhy elektronok ktore pouzivam, ziadne exotiny kde je 30 roznych patic a podobne...
- plynule nastavenie a meranie Ua/Ug2 0 - 400V
- plynule nastavenie a meranie Ug1 -50 - 0V
- meranie prudu cez anodu 0-200mA
- meranie gm
pre co najlacnejsie a napresnejsie meranie napati a prudov pouzijem lacne digi panelove merace z ebayu. Ako regulovane zdroje napati pouzijem asi nejake jednoduche zapojenia zenerka + mosfet + obmedzenie prudu, to by malo stacit.
A teraz dochadzam k najvacsiemu problemu a to je meranie strmosti Gm... potrebujem zmerat AC prud na anode pocas pretekajuceho DC. Samozrejme najjednoduchsie a najpresnejsie by bolo dat si tam BNC a napichnut na to osciloskop a merat RMS na nejakom odpore v anode digi skopom a ten by mi presne zmeral strmost, to ale nechcem. Chcem aby merac bol samostatne funkcny celok bez potreby externych komponentov. Takze potrebujem vyrobit nejaky "referencny" generator signalu na mriezku, na ktory bude naciachovany merac prudu v anode.
Moje otazky su:
1) zalezi akym striedavym signalom budem budit mriezku? napr. ci mozem pouzit 50hz signal zo zhavenia, alebo to musit byt 1kHz? alebo existuje na toto norma pri ktorej sa to mera? lebo pri dc to namera inak ako so striedavym signalom?
2) musi to byt sinus? nemohol by som pouzit obdlznik? napr. velmi jednoduchy generator s NE555? viem ze potom nameram ine "true RMS" na anode, ale dajme tomu ze merak by som ociachoval pre dany druh RMS signalu, skor mi ide o to ze ci elektronka bude mat inu strmost pri merani sinusom voci meraniu obdlznikom?
3) ako merat RMS prud anodou, ktorou bude tiect DC prud? podarilo sa mi najst digi AC mA meter z ciny, s rozsahom 0-50mA AC. Predpokladam ze je vysoko pravdepodobne ze aj ked do toho pustim dokonaly sinus, tak to bude merat bludy, ale kto vie, skusim... hlavne ak cez to potecie 200mA DC neverim ze to pomera spravne AC. Ale keby ano, myslite ze by sa dala ociachovat (meranim osciloskopom) presnost AC metra menenim duty cyklu obdlznika ak by som pouzil ako generator ne555? teda za predpokladu ze je mozne merat gm obdlznikom, mozno by to bolo to iste ako merat cez DC.
ak by nefungoval napad v bode 3 potreboval by som si vyrobit true rms miliampermeter, kludne analogovy s rucickou pretoze si lahko ociachujem vlastnu stupnicu cez osciloskop. Napada vas nejaky konkretny napad? nejaku predstavu mam ale v merani nemam taky prehlad preto si rad necham poradit. Jedine co mi napadlo je spravit 2 prepinatelne rozsahy 0-2 a 0-20 ma/V, resp. "bocniky" na ktorych by sa meralo, napr. 10W odpory 47R a 470R, na ktorych by som cez kondenzator meral AC, cez zdvojovac napatia z germaniovych diod, za tym malicky filtracny kondenzator + nejaky delic z trimru 100k a na bezci zaveseny rucickovy merak. Nic lepsie mi nepanadlo keby bol ubytok merany cez kondenzator malo by to snad ignorovat DC prud a reagovat len na AC, to ze by bola nizsia citlivost v nizsom rozsahu kvoli ubytku na diodach mi je jasne, ale tak nizke gm by nemala snad ziadna elektronka
nejake ine napady? napadlo mi este pouzit malicky prudovy transformator, ale neviem ci by mi to pomohlo, asi by nedokazal priamo budit meraci pristroj nie? asi aj tak by som potreboval AC mV meter ktorym by som ho meral?
posledne najpresnejsie riesenie by bolo dat tam dve zdierky a napojit multimeter pre meranie AC, ale rad by som to mal implementovane priamo v tom bez potreby externych meracov. Ako je v beznych multimetroch merany velmi nizky AC prud? je ten AC signal nejako zosilneny cez oz alebo ako?