Ozivim tuto staru temu updatom z poslednych pokusov... cital som posledne dni Selfa: "small signal audio" book a premyslal nad kombinovanim
volume/gain/attenuator/buffer + moznosti dualnej hlasitosti, vyhody nevyhody atd. viz pokusy nizsie. Pre pochopenie retazca:
[volic vstupov] - [buffer] - [10k alps volume] - [lampovy gain +16dB] - [balanced buffer]
Vcera som sa vrtal v tomto predzosilnovaci, pretoze som si potreboval overit funkcnost zopar uprav v zapojeni pri vymyslani niecoho noveho a kedze tu mam hotovu podobnu platformu tak som spravil zopar testov, samozrejme meral som aj stav pred a po s rus-cino-kozmosom.
1) Skusal som znizit vstupny odpor napatoveho lampoveho zosilnovaca (z 50k na 8k) - bol som zvedavy ci to bude mat vplyv na sum. Vysledok ziadny, cakal som zmenu ale skoro nic sa nezmenilo, od tohto som cakal viac 
2) Skusal som znizit zisk zosilnovaca o 3dB ale skreslenie uz dalej neklesalo takze zbytocna uprava na ukor vyuzitelneho gainu
3) Skusal som znizit vstupny odpor oz bufferu lm4562 zo 100k na 10k ktory je na vystupe napatoveho zosilnovaca v ocakavani ci neklesne sumove dno, zase bez zmeny. resp. skor sa zhorsilo thd z dovodu vacsej zataze napatoveho stupna. Tu som cakal lepsiu zmenu 
4) origo c2200 ma pre lepsi snr medzi napatovym zosilnovacom a bufferom este attenuator, ktory sa digitalne prepina plynule podla toho v akej polohe je hlasitost. Genialna vec pretoze pri nizkej hlasitosti kedy nie je potrebny velky zisk tak je "umelo" lepsi odstup na vystupe. Toto je riesene ako delic na vstupe oz bufferu.
Skusil som teda pokus a zaradil jednoduchy delic 10k+10k na vstup vystupneho bufferu. Toto fungovalo a cele sumove dno kleslo pekne o 3dB. Chcelo by to teda vyraznejsi delic, napr. do 50-70% hlasitosti aspon -12dB. Potom by som sa dostal so sumovym pozadim mozno pod -150dB. Pre dosiahnutie vysokych urovni by ale samozrejme bol potrebny velky rozkmit napatoveho stupna a teda celkove thd pri mojich pokusoch nebolo pri plnom vystupe lepsie. Skor len odstup (na papieri) pri nizkej hlasitosti, nieco co ani nepocut a asi to ani nema vyznam riesit. Skor len na pekny graf snr...
napadla mi potom klasika ako to vyriesit v analogu a to prostrednictvom dvojiteho potenciometra, jeden ako volume pred napatovym zosilnovacom a druhy pred bufferom ako attenuator. Tym by pri nulovej hlasitosti bol odstup = odstup OZ
uz je to ale na tak nizkych urovniach ze to nema ani vyznam riesit ale napad to je zaujimavy
Skusal to niekto?
ked uz regulovat este mi napadlo namiesto attenuatora regulovat priamo zisk v napatovom stupni, tym by sa ale vyrazne menili niektore vlastnosti a nie je to asi najlepsi napad.
Druha samostatna kapitola co do tohoto celeho keca je tube rolling
ak je zapojenie old-school a nema ziadne nastavovacie prvky ci uz automaticke alebo manualne (tym myslim regulacie pracovnych bodov, ccs a pod) tak velmi zalezi na pouzitych elektronkach pretoze pracovne body sadnu uplne inde a je totalna sprostost uchometricky zistovat co hra "lepsie".
lepsie je schvalne v uvodzovkach, pretoze niekomu by 0,3% mohlo prist "muzikalnejsie" a lepsie
ale proti gustu ...
Skusil som v preampe 5 roznych spickovych vyberanych Tung-sol 12ax7 a vysledne skreslenie sa tocilo v tisicinach ale pri tej jednej najlepsej z najlepsich to bolo az 0,0002% a +N 0,001%!!! vid obrazok nizsie. Toto ale neznamena ze tato elektronka je lepsia ako ostatne, teda mozno je, ale len ze jej pracovny bod sadol akurat na sweetspot. Tym chcem len naznacit ze slepy tube-rolling je uplne nahovno, obzvlast vo fixnom zapojeni kde sa nedaju menit pracovne body. To asi kazdy vie, ale necakal som az tak velke a zasadne rozdiely pretoze pri pouziti toho najlepsieho z najlepsich = Tesla ECC803S v danom zapojeni skreslenie bolo 0,3%
teoreticky ta ista, a este lepsia lampa, ze? a neporovnatalne horsie parametre... nizsie je tungsol unicorn 4v5 rozsah:

Zaujimavy je tam nf prales harmonickych, mozno preto ze tam nie je kostra = meral som z baterky preamp v 2.triede. Mozno skusim nabuduce pridat notebooku aj kostru ci to nebude lepsie, on ten preamp ma kostru len na tieneni primaru trafa a gnd zdroja a krabice je mimo kostru aby nevznikala slucka s ostatnymi komponentami.