Téma: 15"+1,4" PA kompakt (15NDL76-8, DE82 + ME90)
Určení: PA satelit
realizace: podzim 2019
Technická data: Rozměry: (š x v x h) 440 x 750 x 440 mm, Ozvučnice: Bassreflex, 67L, ladění: 58Hz, Materiál: 15mm březový multiplex. Osazení: B&C 15NDL76-8, B&C DE82 + ME90, výhybka Megaton MT152, Hmotnost: 31 kg.
Satelity vznikly jako větší náhrada za občas nedostatečně výkonné 12" s Eminence Delta 12A. Původně jsem uvažoval opět o 12" satelitech, nakonec se však naskytlo pořízení této sestavy měničů a bylo rozhodnuto. V rámci možností konkrétního osazení jsem se chtěl dostat na co nejmenší rozměry i za cenu případných kompromisů při provozu bez subwooferů.
Konstrukčně je to víceméně shodné s ostatními mými boxy. Tedy základem jsou díly zpracované na CNCčku s příslušnými drážkami pro snadné sestavení a následné doplnění výztuh. Válečkem nanášený warnex jako povrchová úprava. Před reproduktorem 1mm ocelová komaxitovaná mříž s průzvučným molitanem. Uvnitž vatelín po všech stěnách. Příruba pro stojan je zasazena do výztuhy vzhledem k relativně vyšší hmotnosti. Na zadní straně je zapuštěný terminál se dvěma paralelně zapojenými speakon konektory. Na horní straně a v horní části zadní stěny je trojice M10 závitových bodů pro případné pověšení.
Zvukově jsem víceméně věděl co čekat, jelikož jsem tuto konkrétní sestavu již předtím slyšel (pouze v o něco málo větší litráži a o pár Hz níže laděné). Na středech i výškách krásně čisté i při vysokých hlasitostech, když se tomu na EQ trošku pomůže na nejnižších frekvencích, pak to je bez větších problémů pro spoustu aplikací použitelné i bez subwooferů. Jediná daň je tak nyní trochu vyšší hmotnost, která by se ještě dala do budoucna snížit neodymovým driverem.