Já bych v tom viděl tyto možnosti právní opory:
Zákon 89/2012 Sb. Občanský zákoník, hlava I, díl 3, §14 Svépomoc:
Každý si může dopomoci k svému právu sám, je-li jeho právo ohroženo a je-li zřejmé, že zásah veřejné moci by přišel pozdě.
(viděl bych to jako právo na život a právo na zdraví, co je ohroženo)
Zákon 40/2009 Sb. Trestní zákoník, hlava III (okolnosti vylučující protiprávnost činu), § 28 Krajní nouze odst.1:
Čin jinak trestný, kterým někdo odvrací přímo hrozící nebo trvalý útok na zájem chráněný trestním zákonem, není trestným činem.
Zájem: §143 Usmrcení z nedbalosti.
Tolik jsem v rychlosti zašátral v tom, co mne naučili ve škole. Ale bakalář se státnicemi v Občanském právu a Obchodním právu, který to nedělá, ví v podstatě jen základ. Navíc: Sejdou-li se dva právníci, vzniknou minimálně tři právní názory .
Pokud to jde, zdokumentovat vše fotografiemi. Pravděpodobně lepší bude aktivní přístup: Doporučený dopis s kopií na Úřad (nevím zda místní či nějaký speciální elektro) s popisem zásahu a s tím, že z těchto důvodů odmítáš vše vracet do nebezpečného stavu. Ono to chce více popřemýšlet, nicméně pro začátek jsem si udělal takovýto závěr.
Samozřejmě se bude ohánět ekonomickými zájmy (úhradou vzniklých ztrát). Pokud to ohrožuje lidi, nedělal bych nic - vrácení je naopak nebezpečnější, chybný stav připíše tobě a případné následky se za tebou ponesou.
Edit:
Ať si k tomu přizve osobu znalou, která mu to udělá. A ať přijde poděkovat, dement.