Téma: Napěťové úrovně cd vs. zesik

Dobrý den,

při studování manuálů ke strojům pana Marantzeho jsem si všiml zajímavé věci:

zesilovače mají obvykle "Line inputs" cca. 200-300mv

cd přehrávače "Output analogue" cca. 2-2,5V

Zajímalo by mne, v jakém vztahu jsou tyto dvě úrovně, při pohledu laika čísla spolu moc nekorespondují .Dodávám, že se jedná o stroje jedné řady,což k sobě pasuje asi maximálně. Stejně tak to mají NADy a další.

Za všechny věcné připomínky předem děkuji:-)

Re: Napěťové úrovně cd vs. zesik

A tieto čísla spolu vôbec nemusia a ani nemôžu korešpondovať. Pletieš totiž dva rozdielne veci. Vstupnú citlivosť a veľkosť výstupného napätia. Vstupnou citlivosťou sa rozumie veľkosť napätia, ktoré dokáže zosilovač vybudiť na plný výkon.  Veľkosť výstupného napätia zase ukazuje maximálnu úroveň napätia, ktorú dostaneme pri reprodukcii signálu zaznamenaného plnou úrovňou (u CD prehrávača 16 bitov).  To ale naznamená, že na výstupe sú trvale 2V! Iste vieš že úroveň signálu sa mení podľa dynamiky a charakteru signálu.  A na zníženie vstupnej citlivosti máme obvykle potenciometer - regulátor hlasitosti.

(upravil jik 9. 11. 2007 15:37)

Re: Napěťové úrovně cd vs. zesik

Godzi, jestliže bych s Tebou jakž takž souhlasil s první části odpovědi, nemůžu už souhlasit s druhou částí:

"...A na zníženie vstupnej citlivosti máme obvykle potenciometer - regulátor hlasitosti. ..."

Potenciometr hlasitosti slouží k tomu, podle čeho se nazývá - a to k ovládání hlasitosti. Se vstupní citlivostí nemá mnoho společného. Na vstupní citlivost máme přece jiné nástroje - děliče napětí pro jednotlivé vstupy, odpory ve zpětné vazbě předzesilovače atd.,  popřípadě potenciometr nesoucí název Gain.

(upravil BV 9. 11. 2007 15:36)

Re: Napěťové úrovně cd vs. zesik

Je to poplatné starým DIN normám, logickejšie by bolo toto zosúladiť, nastaviť citlivosť vstupu tak, aby ani pri plnej úrovni z CD sa zosilňovač nedostal "za roh".. Pretože takto to pri "lepšie" nahratom CD (dnes skoro všetky) znamená, že napr. hlasitosť "o 5minút 12" znamená, že zosilňovač je skoro stále v limitácii. A až potom to má "farbu". Najlepšie sú niektoré High End prehrávače s výstupom aj 7V eff.

(upravil Dunkeracek 9. 11. 2007 15:46)

Re: Napěťové úrovně cd vs. zesik

Rozumím tedy dobře, že při max. kvantové hladině na CD budu mít zesík plně vybuzeny při 1/10 natočení potenciometru?

Edit:
Vybavuji si, že už se tu kdysi řešilo zničení vstupní části zesilovače řádně "vohulenou" zvukovkou.

Re: Napěťové úrovně cd vs. zesik

Závisí to od priebehu dráhy(lin, log) pri lineárnom to platí presne, pri log. je to fyzicky(približne) v tretine dráhy.

(upravil jik 9. 11. 2007 16:07)

Re: Napěťové úrovně cd vs. zesik

Dumkeracku, k Tebou zmíněné vohulené zvukovce: Tak tak. A když při špatném napěťovém přizpůsobení ne hned zničená vstupní část, tak alespoň slušně přebuzená - tzn. zkreslující. A potenciometrem hlasitosti nezachráníš nic. Takže vstupní citlivost nedávat do souvislosti s potenciometrem hlasitosti (tedy pokud je v zesilovacím řetězci na správném místě).