Re: Tlumení reprosoustav

Vatex , vatelín , rouno- ANO !
MOLITAN ,Gumoasfalt atd. -NEEEEE !!!
Reprobedna = ozvučnice....netlumí se ani tak  rezonance stěn , jako proti vzniku stojatých vln.
Stěny by "asi" rezonovat- to by jejich konstrukce neměla dovolit a stejně bys to ničím nezatlumil !
Na zadní stěnu -proti bas repráku se dává pružná stěna z hobry upevněná po nobvodu na hranolky!
A můžeš do toho prát!
Stojatý vlny?!..   strč hlavu do prázdný skříně (např.) a proveď tam ústní zvukovou zkoušku.....a to samé zkus v bedně vytlumené ..vatelinem nebo hobrou.. a porovnej..
(co jsem měl rozdělaný TESLA -bedny-originál-vždy byla uvnitř hobra.)

Re: Tlumení reprosoustav

do tesla beden se taky hodně dávali budlinkové folie

Web

Re: Tlumení reprosoustav

Jo kmitací panely mám.V budkách po bocích,nahoře,dole a i na zadní stěně a myslím že super.

Re: Tlumení reprosoustav

Co se tlumení stojáků týče, nejúčinnější je to tlumit v kmitnách, tedy v prostoru, ale třebas to tu už padlo.

Re: Tlumení reprosoustav

Počuli ste už o takom tmeni rezonancie /spevneni/ bedne:
- natrieť vnútro nejakým vodoodpudivým naterom / lak, fermež ../
- potom naniest na vnútorne steny tenku / tak 1 cm ??/ vrstvu betónu zmiešaného s lepidlom, asi mysleli to, čomu sa u nás v  stavebnictve hovori "lepidlo". používa sa na obklady  alebo pri murovani z yporiek. Ten nater je tam asi , aby drevo nenasiaklo z toho lepidla.
Predstava ako by sa cez otvori po reprakoch  nanášalo lepidlo, je dosť odstrašujúca, ale v princípe: Čo vy na to ???
... alebo, že by to bolo z toho teplého počasia ?? smile))

Re: Tlumení reprosoustav

Zamezit stojatému vlnění lze rozbitím zvuku uvnitř ozvučnice.Toho docílíme zešikmením stěn,nebo šikmými příčkami uvnitř reprobedny.Dále pak různorodým tlumícím materiálem.Je-li bedna více hluboká než široká/většinou/,nebát se vkládat tlumící materiál/rouno/ do středu ozvučnice a fixovat ho třeba rozstřižením okolo basreflexu.Molitanové jehlany používat na protější strany basáku.Bitumen potažený 1 cm vrstvou lisované textilie nalepit na největší plochy stěn.Tlumí jejich rezonance a zároveň textilie dále tříští vlnění.U 3cm silných stěn asi nemá takový význam,ale i ty "hrají".Stačí na ně poklepat před a po nalepení-uši máme všichni dobrý-je to opravdu slyšet.Stěny jakoby zmrtví.Platí i pro regály.Betonem bych určitě ozvučnici nenatíral.Časem začne i s použitím lepidla prášit a pak to máte i přes prachovku v cívce repra.

Re: Tlumení reprosoustav

Chtěl bych se zeptat, mám zapuštěnou přední desku 24mm. Uvažoval jsem že místo nové desky bych chtěl Basotec nebo nějaký napěněný PU.  Bude to mít vliv na výsledný zvuk ? 1) pokud bude ten povrch rovný 2) pokud bude vlnitý (né jehlany) Repro by v něm bylo zapuštěno. Tedy spíš by by tento materiál byl chycen pod reprem. takto http://audioweb.cz/vase/premekk1-01.jpg Ale materiál by přesahoval okraje bedny o pár mm.

Re: Tlumení reprosoustav

Starter: IMHO budeš mít útlum na výškách. Velikost nerovností (vlnky, jehlany) porovnej s vlnovou délkou. Pokud budou řádově srovnatelné, vliv bude, když budou malé, jako by tam nebyly.

Re: Tlumení reprosoustav

Jo díky.

Re: Tlumení reprosoustav

No podle obrázku výše lze usuzovat,že repráky fixuješ nataženou a podestlanou koženku.To vyžaduje při šroubování sílu,kterou nesnesou přední díly repro.Může dojít až k poškození středění cívky v magnetu.Do toho bych nešel,možná jen při použití těchto reproduktorů.Máš-li v pácu jiné , nové,zkus nejdřív potáhnout rovný díl přední desky a pak do ní vsadit repráky.Vše by mělo pěkně řezat v rovině.Vystředění výšek oproti ostatním není na závadu akusticky,spíš opticky.Můj názor-mě se to nelíbí.A o zapuštění: vše je špatně a zvláště pak vyhřeznutý rámeček okolo zapuštěné přední desky.Nemyslím tím samozřejmě zapuštěné reproduktory.

(upravil Starter 22. 7. 2008 23:15)

Re: Tlumení reprosoustav

Ty si tady nový, ale ostatní ví že ten obrázek není moje bedna. Já mám jiné velké 3pásmáky tesla. Jenže potřebuju udělat přední desku ta původní je zapuštěná asi 27mm. Normálně se desky 27mm nedělají takže by to chtělo složit ze 2 ale i tak bych se asi přesně netrefil a byl by tam zub. Takže jsem uvažoval že místo přední desky dám nějaký materiál který se mi osobně bude libít a mohl by teoreticky prospět zvuku. 
Ale asi tam dám tu desku a bude tam zub.

Re: Tlumení reprosoustav

Tak já už jsem se stavbou 3p. s TVM začal. Jen mě napadá, zdali by mělo význam nalepit na vnitřní stěny koberec. Co myslíte? Zabrání koberec vibracím stěn?

(upravil Starter 24. 7. 2008 21:17)

Re: Tlumení reprosoustav

Tak mě napadá abych si vlastně mohl spočítat čistý objem soustavy. Vím že když vycpu repro vatou apod.. tak se vata neodečítá ale jak je to u hobrových desek? Předpokládám že desky se odečtou ale odečtítá se i objem za hobrou (mezi stěnou a hobrou) a nebo né?
Myslím tím kmitací panely.

Re: Tlumení reprosoustav

Zubu bych se nebál.Teoreticky je špatný,prakticky při poslechu nic nepoznáš.Dále- koberec dovnitř reprobedny klidně nalep,ale na vibrace stěn příliš velký vliv nebude mít.Jsou jiné a dražší materiály.Hlavně účinější.Dále-vše co nacpete do bedny odrazivého a tvrdého zmenšuje její objem.Naopak materiály zvuk pohlcující a tlumící "zvyšují" spíše virtuálně objem cca o 5%-15%.Záleží na materiálu.Zároveň při zvýšení tlumení snižujete jakost ozvučnice.Kompromis při konečném ladění je namístě.Dále-BR ano vyústění vzadu nebo vpředu je otázka.Nejlepší návod pro dokonalost neexistuje.Z mé hlavy to není,ale nejlepší je ho udělat z obou stran a horší vzhledem k místnosti zaslepit

Re: Tlumení reprosoustav

Mě se koberec v bedně osvědčil. Ale pozor! Jednalo se o hustý koberec s vysokým vláknem a silným houževnatým podkladem. Není to tedy zátěžák ani koberec na okobercování beden ani levný koberec z výprodeje co má řídké vlákno, ještě řidší a ojebanější podklad a nic nevydrží.
Výsledek byl takový že stačilo méně tlumit čímž byl zvukový vjem takový živější. Rovněž stěna se jevila o poznání "mrtvěji".

Re: Tlumení reprosoustav

Hmmm... doma mám jen ten nízký koberec. Ten by taky snad mohl jít. Ale ještě jsem na půdě objevil velké množství 4 mm filcu. Ten by taky nemusel být špatný, že...;) Jde mi hlavně jen o "umrtvení" stěn, na tlumení mám koupený vatelín.

Re: Tlumení reprosoustav

Chtěl bych mít také takovou půdu.Použij bitumen/cca 2mm asfaltu/. Ten ti umrtví stěny.Na něj nalep to z půdy.Moc netlum,snižuješ jakost ozvučnice.Spíš střídej materiály a neboj se vložit něco průzvučného do středu bedny. Prodává se i samolepící s vrstvou netkané odhlučňovací vrstvy/normální lisovaný odpad/.Bohužel za velké peníze.
Přeji příjemné ladění finální bedničky právě vzhledem k tlumení.Je to hrůza. yikes a yikes

Re: Tlumení reprosoustav

Ja som steny bedne vylepil rigou, hrubá vrstva chemoprénu. Vedel som, že existuje omnoho efektívnejšie riešenie, no chcel som to skúsiť. Výsledok nebol zlý ALE  Asfalt, bitumen a pod. je aspoň 3,14159x lepší..Na budúce už len to.

Re: Tlumení reprosoustav

Díky za přání big_smile Už se na to těším smile

Re: Tlumení reprosoustav

A co by bolo najlepsie ako tlmenie do mensej bedne ? lebo kazdy tvrdi nieco ine big_smile ( a nieco co sa nezhana prave najtazsie ) dik

1, subwoofera 50l uzavretej zhruba s reprom o vykone 250W
2, trojpasmovej o vykone 3x20W a objeme 25-35l