Téma: Tlumení reprosoustav

Zdravím,
trochu jsem se zabýval tlumením vnitřku reprosoustav a zajímal by mě váš názor na:

a) asfaltové (bitumenové) pásy, kterými by se polepily vnitřní stěny.
b) klasické molitanové desky s jehlany.

Má jedno či druhé (nebo oboje dohromady) významnější přínos v tlumení v porovnání s obyčejným vatelínem nebo podobným tlumícím materiálem? Mně se velmi zamlouvají ty asfaltové pásy, myslím, že by to mohlo mít solidní tlumící účinek. Ale nemám s tím žádné zkušenosti... Takže uvítám každý váš názor.

(upravil mano82 29. 4. 2007 21:31)

Re: Tlumení reprosoustav

tie bitumenove pasy sa pouzivaju skor na tlmenie rezonancii ozvucnice (stien), molitan na tlmenie stojatych vln v reproboxe.... cize najlepsie oboje

Re: Tlumení reprosoustav

Mě by zase zajímaly kmitající panely hobry. Měly by velmi dobře tlumit basy, které bývají většinou problémové. Měl sem ale za to, že bedna bývá tak malá, že basy v ní nemohou vznikat, tak jak to tedy je?

Web

(upravil 7tech 29. 4. 2007 21:34)

Re: Tlumení reprosoustav

Tlumení, by podle mého, mělo mít rozměr korespondující s vlnovou délkou. Takže poměrně tenký bitumen, nalepený na stěně, delší vlnu určitě nezatlumí. Jiná situace bude, když pod ním bude mezera. Ale považoval bych ho za dobrý na tlumení vlastních kmitů stěn. Ovšem ve větší tloušťce.
Edit: Mano byl rychlejší

Re: Tlumení reprosoustav

Tlumení vibrací stěn mi nepřijde v mém případě až tak kritické, zaměřuji se spíše opravdu jen na tlumení vlnění uvnitř ozvučnice.

Tlumení dlouhých vln je vždycky problém, ale přijde mi, že ten hutný materiál (=bitumen) by mohl mít lepší vlastnosti oproti klasickým rounům.

Re: Tlumení reprosoustav

samozrejme bitumen ma zmysel vo vacsich ozvucniciach, v malych dvojpasmovkach je takmer uplne zbytocny...
gaminn... hutnejsi material = bitumen ti vobec neztlmi stojate vlny, pretoze tie sa "rozbiju" jedine nerovnym povrchom... cize najlepsie je to rouno

(upravil 7tech 29. 4. 2007 21:50)

Re: Tlumení reprosoustav

To možná má, ale musí být dostatečně silný. Mrkni na heraklit.
Mano, co je pro Tebe nerovný povrch při vlnové délce jeden metr a více?

Re: Tlumení reprosoustav

Proč by se stojatá vlna dala utlumit jedině rozbitím nerovným povrchem (prácě naopak, vlna se utlumí jedině průchodem nějakým prostředím, které by mělo mít co nejlepší tlumící účinky)? Bitumen mi přijde jako materiál, který do sebe dokáže vlnu absorbovat (tedy není odrazivý jako stěna ozvučnice) a následně v dvojím průchodu vlny (tam a zpět) utlumit její energii. Samozřejmě ve spojení s nerovným povrchem, který dokáže vlnu (tedy její energii) roztříštit a nasměrovat do různých míst, by to mohlo dobře fungovat.... Otázka je, jestli tomu tak opravdu bude smile

Re: Tlumení reprosoustav

A co na to řekne vlnová dýlka? Jestli budeš mít bitumenu 10cm, tak by to mohlo malininko fungovat.

Re: Tlumení reprosoustav

Vlnová délka na to bude říkat úplně to samé, jako když máš samotné rouno - tj. dlouhé vlny se budou tlumit blbě. Ale já uvažuju tak, že vlna, ať je dlouhá jak chce, se někde musí utlumit a pokud navíc k tomu rounu (nebo molitanu) polepím ještě stěny materiálem, který má větší schopnost pohltit energii vlnění (a neodráží ji tak, jako MDF deska), tak to bude jedině plus.

No a ještě ohledně toho rouna, resp. molitanu - myslíte, že by molitan s hroty (kterým by byly polepeny stěny ozvučnice) měl lepší vlastnosti? Nejlepší by bylo, kdyby s tím tady měl někdo praktické zkušenosti...

Re: Tlumení reprosoustav

Jenže rouna tam dáš klidně několik cm, bitumenu ne. Bitumen skvěle utlumí vibrace stěn tak 400Hz+. Vlastní rezonance plechů, sádrokarotunů a tak. Ale popatlávat bitumenem 3cm silnou stěnu z MDF, která má každých 30ck příčku (dobrá bedna) je úplně zbytečné - něco jako pemza pod CD.
Stejně tak i hobra, je slinější, používá se jako kmitací panel, takže je za ní buď vzduch, nebo vrstva měkkého tlumení. Stojaté vlnění od odrazů na frekvencích pod kritickou frekvencí rozměrů té bedny skutečně nevznikne. Tam má tlumení jinou funkci. Ale pohlcení stojatiny a kmitů stěn jsou rozdílné úlohy, které vyžadují rozdílné matriály. NA stěny bitumen, ale u rozumně postavené bedny je to holá zbytečnost a na stojaté vlnění "kapsičkový" materiál - alá bublinky. smile

Re: Tlumení reprosoustav

OK, dobře. I když mám stále jiný pocit, tak bitumen pouštím z hlavy smile

Jako lama se chci ještě zeptat, proč se u beden mluví stále jen o stojatém vlnění? Ostatní frekvence mimo těch, na kterých vzniká stojaté vlnění (tedy 3 různé vlnové délky (kvůli třem rozměrům bedny) a jejich celé násobky - zjednodušeně samozřejmě), se tlumit snad nemusí?

Re: Tlumení reprosoustav

To už jde ruku v ruce smile Frekvence stojatého vlnění jsou největším potenciálním zdrojem průšvihu, který by bez problémů zamaskoval ty ostatní. No a jakmile začneš tlumit tyhle, tlumíš všechny.

Re: Tlumení reprosoustav

Může mi někdo tak nějak po teoretické stránce objasnit, co se děje za "průšvihy" co se týče stojatého vlnění a těch ostatních frekvencí. Rád bych v tom měl jasno smile

Re: Tlumení reprosoustav

To je jednoduchý... ten kravál na kterém se rozezní vnitřek bedny bude slyšet ven buď skrz membrány reproduktorů a nebo skrz basreflexy. Přinejmenším to bude barvit hraný zvuk. Idylka by byla, kdyby měl reproduktor za zády nekonečný prostor, z něhož se už nikdy nic odraženého nevrátí a nebude mu zas mlátit do membrány... no a jelikož nekonečný prostor není zrovna moc praktická věc, tak se to musí ošulit tlumenou krabicí.

Re: Tlumení reprosoustav

Jo, to mi je jasný, ale i tak díky. Svůj dotaz jsem myslel spíš tak, jaké jsou rozdíly mezi těmi "průšvihy", co dělá stojaté vlnění a to "nestojaté". Tedy, proč je primárním cílem tlumit stojaté vlnění, proč to je to horší.

Re: Tlumení reprosoustav

Protože tyhle frekvence mají přesně tu správnou délku, aby se při odrážení mezi dvěma rovnoběžnými plochami setkávaly ve fázi, nejefektivněji ze všech frekvencí se sčítaly a posilovaly. Ve výsledku budou právě tyhle frekvence podstatně intenzivnější a z celého spektra vyniknou.

Nijak zvlášť teoreticky ti to nepopíšu, protože i to málo z vlnové mechaniky co jsem před rokem v rámci fyziky měl jsem tehdy moc nepochopil (né že bych se nějak extra snažil)... najednou na mě všech těch sinusů a komplexních amplitud bylo trochu moc smile

Re: Tlumení reprosoustav

Bože, však to je jasný ne big_smile Příště až se budu na něco ptát se radší zkusím sám nad tím zamyslet, mohlo by to pomoct. Díky za to vysvětlení.

Re: Tlumení reprosoustav

jde použít místo bitumenu, nátěr gumoasfaltu (natírají se tím spodky aut?kolik přibližně vrstev?

Re: Tlumení reprosoustav

Myslim, že to je to samý... Na tenký zvonivý věci OK, ale natírat s tim stěny...