Téma: Jak je to s voltama?

Zdravím,
dlouho jsem tu nebyl. Dalece jiné starosti než poslech hudby, ale už jsem zase stabilizovanej a zase nazpět smile
A mám otázku. Mám postarší zesilovač a ten je na 220V. Jenže dnes se jede na 240V. Jak dalece se mám obávat o jeho život?

Re: Jak je to s voltama?

A protože se dneska jede na 230V tak bych si nedělal starosti. Nvm co je postarší zesilovač, možná by bylo dobré nebýt takový tajnůstkář ale všeobecně, starší kousky byly dimenzované daleko lépe než ty současné. Možná ti  konečně dá kýžený výkon.

Re: Jak je to s voltama?

Dimenzovaný asi je  dobře. Je to slušně těžký hovádko - Onkyo A-8670 Integra

Re: Jak je to s voltama?

Záleží na tom, kolik skutečně v síti máš, těch 230V je střed, norma říká -/+10% takže ve skutečnosti až 253V, tudíž bych si to raději změřil. Pokud jsi někde blízko trafa, skutečně může být napětí tak vysoké, já mám doma např. 244-248V.
Tvoje Onkyo je osazeno na konci 2SC3855 / 2SA1491 a nominální napájení podle schéma má být +/-55V (při 220V). Jestli napětí +/-61V bude problém netuším, to záleží na zapojení. Podle pdf mají koncáky Uceo 140V, určitá rezerva tam je, ale záleží na prac. bodu a SOA a taky jak moc ho zatěžuješ.
Ostatní napájecí napětí jsou podle schéma stabilizované, tam by to vadit nemělo.

Web

Re: Jak je to s voltama?

To napětí se dá snadno snížit, stačí malý trafo na 230V/12V nebo 230V/24V, zapojit obě vinutí do serie, a na odbočce máš napětí snížené o cca 12 V nebo 24 V.  U zesilovače s příkonem 220 VA bz stačilo trafo cca na 12 VA respektive 24 VA.

(upravil Crifodo 22. 11. 2016 10:41)

Re: Jak je to s voltama?

Jestli je to japanec ze slušnějších časů, tak bych si troufl předpokládat, že nebude omrdanej a parametry vylhaný jak to dneska dělá čína. Jmenovitých 220 znamenalo 242 v horní mezi povolených tolerancí a zesilovač by to měl ustát s plným výkonem a to na horní hranici povolené teploty okolí která se může v Indii nebo Californii držet na 40°. Takže provozovat ho na dnešních 235 s nějakou obvyklou mírou vybuzení bych pokládal za jistotu.
Podle Feďovy wattové propagandy má slušná nahrávka efektivní výkon 40 dB pod maximálním tak tam už vůbec.

(upravil zdenek00 22. 11. 2016 16:47)

Re: Jak je to s voltama?

Zesilovač by to asi ustát měl, nicméně co jsem občas doma měřil napětí v síti, tak třeba v neděli dopoledne tam je až 254 V. Já sám osobně jsem tenkrát po změně napětí udělal to, co radí PB - do malé krabičky s prodlužkovými vývody dal trafíčko 230/16V 20VA pro napájení staré CRT televize Panasonic - pro klid duše. Změř si napětí v zásuvce, třeba to u vás bude v pohodě, já mám bohužel trafačku kousek od domu. Pokud tam budeš mít do cca 240V, dál bych to neřešil.

Re: Jak je to s voltama?

vydrží to ale jak dlouho ? můj Pioneer A656 MK2 má na štítku AC220V musím to změřit avometem coby kdyby...

Sorry seems to be the hardest word (Elton John)

Re: Jak je to s voltama?

Maxelli, jak jsem psal výš, mívám v zásuvce přes 240V trvale. Bohužel Technics SUV4A se štítkem 220V to nevydržel příliš dlouho a  koncové STK hybridy odešly do křemíkového nebe. Naštěstí jsem ještě sehnal originály a vyměnil, pomocí autotrafa snížil napětí na 220V a jede od té doby (cca 7 roků) bez potíží. Jenže STK mají udávaných max 55V a napájení při 220V bylo 48V, tudíž byly na hraně, navíc v class A asi byly víc namáhané a SOA přelezly. Každopádně kontrolu napětí v síti doporučuji a pro klidné spaní úpravu s autotrafem co popisují předřečníci výše taky.

Web

Re: Jak je to s voltama?

měli jsme v rozvodné sítí i dříve trvale 240-245V a trpěly na tom zejména BTV, ty starší Tesla a ruské...dneska běžně snáší bez úhony rozsah
190-260V jo vývoj pokročil kupředu

Sorry seems to be the hardest word (Elton John)

Re: Jak je to s voltama?

Protože dnes všude cpou spínané zdroje. Jestli se to dá ale považovat za pokrok ve vývoji netuším.

Re: Jak je to s voltama?

Orhore, dá, pokud jsou slušně udělané a ne tak prasácky, aby za 2-3 roky šly do kytek a rušily kde co.

Web

Re: Jak je to s voltama?

spíš to bude cíl a záměr konstruktéra, o pověstném "kurvítku" se už napsalo dost

Sorry seems to be the hardest word (Elton John)

Re: Jak je to s voltama?

Tak máme doma cca 238V. Takže snad OK. Pokoukám ještě po těch autotrafech. Když tak mě please hoďte nějaký odkaz na nějaký.
A kukuju za rady wink

Re: Jak je to s voltama?

http://aukro.cz/toroidni-transformator- … 25290.html

Re: Jak je to s voltama?

Trafo by šlo použít třeba toto, http://www.ges.cz/cz/transformator-toro … 06960.html , jenom pozor při zapojování vinutí do série - v jedné pozici se napětí odečítá, v druhé pozici spojení vývodů přičítá!!! Nutno vyzkoušet a změřit!

Re: Jak je to s voltama?

Spoj obě vinutí do serie, připoj 230 V na původní primár a změř napětí mezi druhým koncem sekundáru  a začátkem primáru, pokud napětí odpovídá cca součtu napětí je to O. K. pokud je menší než 230 V zapoj "sekundár" obráceně.

Re: Jak je to s voltama?

Ještě mě teď napadla jedna věc - ten zesilovač údajně váží přes 13 kg a asi bude mít dost těžké a nešizené trafo, možná jsem ten odkaz dal blbě a to pomocné trafo bude muset být výkonnější. Díval jsem se na netu, ale reálný příkon toho Onkya jsem nikde nenašel. Jedině snad odvodit z uváděného sinusového výkonu.

(upravil PB 23. 11. 2016 10:13)

Re: Jak je to s voltama?

No, můžeš tam dát silnější trafo:

http://www.ges.cz/cz/transformator-toro … 06942.html

výběr traf 230V/12V je docela slušný.

Nezapomeň, že toto trafo zpracovává cca 20 krát menší výkon než síťové trafo zesilovače, takže může být 20 krát lehčí.
Toto trafo má 0,7 kg takže utáhne síťove trafo, které má cca 14 kg. Takže pro tvůj zesilovač je spolehlivě předimenzované.

Re: Jak je to s voltama?

Podle servisky to má Dynamic Power 303W.
Autotrafo dimenzuješ na rozdílový výkon, takže když použiješ 12V trafo zapojené jako autotrafo, mělo by to 20W bohatě stačit.