(upravil Bubacek077 5. 11. 2007 23:14)

Téma: "Chrčící" pravý kanál předzesilovače

Zdravím,

chtěl bych poprosit o radu. Pokud mám na vstup připojenou integrovanou zvukovou kartu počítače, konkrétně CMI9761A, je všechno v pořádku. Problém nastává, když připojím na vstup cokoliv jiného a otočím potenciometrem volume do pozice nad polovinu - pravý kanál začne chrčet a postupně se zeslabovat, na nějakých 3/4 dráhy potenciometru už je ztlumen úplně. Samotný koncový stupeň je v pořádku, problém je v předzesilovači - kombinace TCA730 pro volume a balance, TCA740 pro basy a výšky. Připadá mi že odchází TCA730, když ho vyměním, na chvíli se problém vyřeší, ale po pár desítkách hodin používání začne znovu chrčet.
Na základě toho jsem vyměnil všechny elektrolyty kolem TCA730 a překontroloval, jestli nejsou upadlé kontakty a studené spoje, přidal jsem na něj dokonce malý chladič, problém ale přetrvává, nevíte někdo, kde by mohla být chyba? Podotýkám, že pokud připojím tuhle integrovanou zvukovku, je vše OK. S PCI zvukovkou, nebo integrovanou zvukovkou na jiné desce už ale chrčí...

EDIT: na vstupu mám připojen "audio spínač" od MeTronixu, který má na vstupu přes odpory 220kΩ sloučeny kanály, přemýšlím, že ho odpojím, protože mi přijde, že se signál leze přes ty odpory i do druhého kanálu.

Re: "Chrčící" pravý kanál předzesilovače

Zahoď ten korekčák a postav něco pro bělochy, tohle je hnus. TCA730-740 mají zaručovanou /nebo spíš uváděnou/ úroveň šumu v užitečném signálu asi -62dB, vztaženo k max. výstupnímu rozkmitu tuším 0,775V. TAKOVÁHLE HODNOTA Ti začátkem 21. století stačí ??? Mínus šedesát dva decibelů - malá Niagara v zesilovači?
I kdybych vzal to nejhorší z operáků, co najdu v šuplíku, třeba staré MAA501, tak se s odstupem hravě dostanu na -85dB bez zvláštních opatření. To Ti za to nestojí?

Web

(upravil Bubacek077 6. 11. 2007 21:16)

Re: "Chrčící" pravý kanál předzesilovače

Sinclaire, naprosto souhlasím s tvým hodnocením daných švábů. Ovšem konec TW120 na tom taky neni s úrovní šumu zrovna nejlíp, má něco málo přes -70dB. Navíc potom co dostavím Leach, nebudu ho používat.
Pokus se prosím ale odpovědět na mojí otázku, chápu že se Ti ten preamp nepáčí, ale já se ptal na možné řešení tohohle, nechci tam stavět nový. Děkuju...

Re: "Chrčící" pravý kanál předzesilovače

Evidentně přebuzenej vstup toho korekčáku. Hovno to snese, když to má nesymetrický napájení jen 15-18V...ZAHOĎ TO!!!

Do TW120 naper do zdroje celkovou kapacitu okolo 12-15G /slož z několika menších kondů/ a v tu ránu má to TWčko odstup -90dB.
V TWčku totiž NEMÁ CO ŠUMĚT, ten konec může maximálně tak bručet nedostatečnou filtrací, páč v i v klidu a bez buzení dost žere /až 120mA na kanál/.
Je dobrý rozlišovat BRUM a ŠUM, někteří mezi tím nedělají rozdíly...

Web

(upravil Bubacek077 20. 11. 2007 22:37)

Re: "Chrčící" pravý kanál předzesilovače

Brum a šum rozlišuju, ve filtru napájení je paralelní kombinace 2x 10 000μF takže 20G, to by snad mělo stačit? Pravděpodobně už ty elyty budou mít menší kapacitu, je jim nějakej ten pátek.

Napadlo mě dát na vstup sledovač třeba s TL072 kvůli impedancím, otázkou je, jestli to pomůže?

EDIT: jako přebuzený vstup mi to nepřijde, spíš jako špatný poměr impedancí, protože to chrčí i když stáhnu výstup (rozuměj vstup) třeba na 1%

Re: "Chrčící" pravý kanál předzesilovače

Na co máš v napájení bipolár?

Re: "Chrčící" pravý kanál předzesilovače

Vážně Vás nikoho nic nenapadá? sad