Téma: Stavba baskytarového komba

Zdravím všechny kutily a audionadšence na tomto webu. Jsem ve čtvrtém ročníku a potřebuju udělat ročníkovou práci. Přemýšlel jsem, jaké zařízení vyrobit a protože máme s kamarády kapelu a já se učím hrát na baskytaru, chtěl bych postavit basové kombo. Obracím se proto na vás s prosbou, jestli byste mi mohli doporučit nějaké ověřené schéma a poradit s výběrem reproduktoru. Představoval bych si celotranzistorový aparát s výkonem 100 nebo 200 W. Předem děkuji za rady.

(upravil Otas 17. 9. 2016 11:11)

Re: Stavba baskytarového komba

Sice nedělám live, ale přidám několik poznámek k volbě reproduktoru, zesilovač může být banální záležitost jednoho švábu (do cca 70 W) a ne zcela banálních korekcí.
Pro volbu reproduktoru je třeba si udělat jasno v několika výchozích podmínkách:
Je ta baskytara čtyř nebo pětistrunná ? Pokud čtyř, nejsou nároky tak kruté, jako u pětistrunky (musí zahrát buď 31 nebo 41 Hz, což je zásadní rozdíl).
Zdánlivý požadavek zahrát kmitočtový rozsah podle tónů baskytary, končící na stovkách Hz ve skutečnosti nedostačuje, vyšší harmonické, které dávají nástroji charakteristický tón (třebas údery o strunu), ženou požadavek podstatně výše, ke 3 - 5 kHz.
Proto se volí mezi potřebou zvládat zahrát na basech a i na výškách.
Na nízkých basech vzrůstá potřeba plochy membrány a Xmax, ale podobné reproduktory (obvykle 15") pro profi PA mají obvykle i velkou hmotnost kmitacího systému (mms), jsou takříkajíc tupé, líné, což se baskytaristům moc nelíbí. Často se pak volí i varianta čtyř (sério-paralelně) spřažených 10".
Je potřebné se rozhodnout i pro typ ozvučnice (basreflex - closed), což samozřejmě kromě rozpočtu a účelu určuje i volbu reproduktoru.
Typickým výrobcem kytarových (a i baskytarových) speciálů je Celestion, u nás je tuším zastupuje firma Dancefloor.

Re: Stavba baskytarového komba

Betaron, to je tvůj člověk. Ten když ti sem napíše, máš vyhráno.

(upravil Hazys 17. 9. 2016 11:54)

Re: Stavba baskytarového komba

Když prolezeš zdejší forum,  člen Betaron zde kdysi publikoval mnoho svých konstrukcí, kde zajisté najdeš nějakou inspiraci. wink

//sakra, předběhl mě o minutu//

Re: Stavba baskytarového komba

Mám klasickou čtyřstrunnou baskytaru. K tomu zesilovači z integrovaného obvodu, jsem někde četl, že není moc vhodný, protože brzy zkresluje. Co je na tom pravdy?

(upravil Otas 17. 9. 2016 18:47)

Re: Stavba baskytarového komba

Pánbůh zaplať za čtyřstrunku, nároky stoupají nepřímo úměrně tuším dokonce čtvrté mocnině kmitočtu.
Z běžných repráků se těm speciálům dost podobá Eminence Beta 15 (ten patří do closed ozvučnice), ale to už mám jen z porovnání parametrů, tedy střílím smile.
Ten integráč bych takto nesoudil, spíše bude problém jeho nedostatečný výkon, pokud používáme běžnou spotřebku LM3886 nebo TDA 7294 (tak do 80 W/4 ohmy, respektive 160 W na 8 ohmů v můstku). Samozřejmě je problém, že pro basový reproduktor je potřeba rezervy v omezování nadproudovou ochranou, což ty šváby se zátěží 4 ohmy moc nemají.
Plánků slušných zesilovačů o výkonu 100 - 200 W z klasických součástek je velké množství, zdejší specialisté určitě doporučí který a proč.

Re: Stavba baskytarového komba

..ano, jde postavit baskytarové kombo výborné kvality;
Je nutné mít dostatek zkušeností s bastlením v oblasti NF elektrotechniky. A ještě více je potřeba mít jakýsi „čich“ pro správnou koncepci aparátu, který potřebuji, chci udělat. To je i o muzikantství, hledání správného soundu a bla bla bla. Moc se mi o tom znovu vypisovat nechce, všechno už jsem na různých forech napsal…
Koncový zesilovač s integrovaným obvodem vymaž ze svých úvah – pro baskytaru „šumítko“
Použij koncový zesilovač na bázi některé koncepce LEACH, výkon 200 – 300W.
Reproduktor si zkus nějaký vytypovat, můžeme pak prodiskutovat včetně jiné eventuality.
Co se týká tranzistorových korekcí – klasické hifi korekce jsou prakticky pro baskytaru nevhodné. Profi tranzistorové korekce jsou podstatně obvodově složitější. Daleko jednodušší je udělat elektronkový preamp, ale na to si zřejmě netroufáš. Takže ti zbývá postavit něco takového:

https://i.postimg.cc/rKYZ12Cc/2253530.jpg

Prodává se stavebnice těchto baskytarových korekcí asi za sedm stovek, o to je to jednodušší a celkem dávají dobrý sound. Ovšem na flašky to zdaleka nemá.

Zde něco pro ispiraci v ucelené formě, jinak per partes je to i na tomto foru:
http://svetelektro.com/modules.php?name … 0b1c08c2f5

nebo dřívější výtvor:
http://svetelektro.com/modules.php?name … 0b1c08c2f5

.. a můj elaborát – Stavba baskytarových aparatur obecně. Tam je i stavba komba:
http://leteckaposta.cz/242273636

Re: Stavba baskytarového komba

Díky moc Betarone. Kouknu se po nějakém repráku a hodím ho sem. Ještě prosím vás, neměl byste plošný spoj k tomu elektronkovému preampu? Možná bych ho zkusil postavit, ať už to za něco stojí.

Re: Stavba baskytarového komba

No vida, perfektní soubor praktických návodů a zkušeností. Z toho se dá napsat krásná ročníková práce smile. I jako diskotékař jsem se do toho s velikým zájmem zahleděl, je to doopravdy skvěle popsáno.

Betarone, viděl jsem správně pětistrunku?

Re: Stavba baskytarového komba

..ano, pětistrunka Yamaha TRB-1005 NT

můj arsenál baskytar smile
https://i.postimg.cc/fkJPqbHp/2253531.jpg


.. ale před pár lety jsem se vrátil zpět „ke kořenům“, ke kontrabasu, k folkloru, kde jsem před více jak čtyřiceti roky začínal…
https://i.postimg.cc/LnPbRbFV/2253532.jpg

Re: Stavba baskytarového komba

Betarone, máte prosím vás ten plošňák?

Re: Stavba baskytarového komba

Měl jsem za to, že jsi mé příspěvky na foru k tématu už prošel !?
Z fotek je zcela zřejmé jak se dá preamp udělat…

https://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=11097&p=2

Re: Stavba baskytarového komba

Nech si to ještě projít hlavou. Nemusel bys to dát, je tam pár ale... Není to jen o tom osadit plošňák. Tuto koncepci např. v mém okolí nikdo nepoužívá. Nicméně až se naučíš trochu hrát, tvůj lampový čas jistě přijde.

Re: Stavba baskytarového komba

Milane Valachu rozmluv mu to nasměruj ho na pásmové korekce.

Re: Stavba baskytarového komba

njn, vidím to taky dost skepticky...

Re: Stavba baskytarového komba

Na ročníkovou práci to bude pro Ferdu Mravenečka smile, nic nebystří mozek tak, jako návrh plošného spoje, když to chce člověk napasovat do stísněného prostoru bez použití příslušných programů smile. Tak to dělám a je to kouzelné. Poté překresluji z papíru na plošák nesmytelným fixem a leptám. sad
Teď mne to zase čeká (12 ledkový indikátor, napájený pouze z reprovýstupů).

Betaron:
Miluji cimbálovky, před sebou červené vínečko.
Švarní junáci, 40 let v oboru bych ti tam rozhodně nehádal.

Re: Stavba baskytarového komba

..to je fotka z minulé soboty

V lednu mi bude 60 lol sice nemám jediný šedivý vlas...

Re: Stavba baskytarového komba

Díky moc, zkusím si s tím nějak poradit.

Re: Stavba baskytarového komba

Kdysi jsem taky potřeboval postavit basové kombo. bylo to v mých začátcích tady na AW. Díky Betaronovi za nasměrování a inspiraci korekcemi (ty jako dával v přízpěvku 7). Tehdy jsem postavil něco, co není hezké, z mého dnešního pohledu spíš strašné. Naučil jsem se na tom pracovat s Eagle a přičuchl k diskrétnímu řešení konce. Tehdy jsem tam dal Leach přesně tak jak je na původních stránkách. Inu k bastlení jsem se tehdy před šesti lety vracel a skoro nic neuměl. Na to kombo od té doby jezdím hrát každý víkend, je v zápřahu opravdu dost a celou dobu bez jediné poruchy.
Tohle vlákno budu sledovat, protože nyní pracuji na návrhu elektroniky pro nové 12" kompaktní kombo podle Gallien Krueger MB150S. Mám už schéma nakreslené, jen navrhnout desky a celý to zrealizovat. Možná i ta bedna bude z hliníku, stejně jako originál. Tohle kombo mě ve všech směrech hodně zaujalo a vždy jsem ho chtěl.

Web

Re: Stavba baskytarového komba

Prosím vás, jaký reproduktor tam budete dávat?