Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 3)

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » Základní univerzální součástky?

  Stránky: 1 2 3 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 42]

(upravil AlanCox 4. 9. 2016 23:32)

Téma: Základní univerzální součástky?

Dovolil bych si jedno velice užitečné téma pro začátečníky. Jde o základní seznam univerzálních součástek. Jaké si myslíte, že jsou základní univerzální součástky, které by bylo dobré mít doma v zásobách? Já bych začal, co jsem zatím zjistil.

Diody:
1N4007 - pomalá usměrňovací dioda 1000V/1A, peak 30 A.
1N4148 - rychlá spínací dioda 100V/0,2A, peak 0,45 A.

Tranzistory:
BC337 - NPN tranzistor 45V/0,8 A, ft = 100 MHz, h21 = 100-630.
BC327 - PNP tranzistor 45V/0,8 A, ft = 100 MHz, h21 = 100-630.

BC547C - NPN tranzistor 45V/0,1A, ft= 300 MHz, h21 = 420-800, Cob = max. 6 pF.
BF199 - NPN tranzistor 25V/0,025A, ft=550 MHz, Cob = max. 0,5 pF.

Integrované obvody:
NE555 - univerzální časovač
4011 - CMOS čtveřice dvouvstupových hradel NAND

Operační zesilovače?
Další?

Pasivní součástky
Pro začátek nasbírat alespoň sadu odporů 100 Ω až 1 MΩ v řadě E6, později poté E12. Např. SMA207.

Dále větší množství keramického kondenzátoru 100 nF.

Plus několik dalších hodnot keramických kondenzátorů - podle toho jak ukáže praxe.
Pak nějaké svitkové kondenzátory - opět podle toho co ukáže praxe.
A několik hodnot větších kapacit elektrolytů do zdrojů a větší filtrace - opět ukáže praxe, které hodnoty a na která napětí to bude.

Re: Základní univerzální součástky?

A co je špatnýho na tl431? to mi teda napiš. Vždyť je ve skoro každým adaptéru k telefonu, notebooku, má nižší šum než oblíbený lm317 lm337 nebo 778xx, 79xx, chyba je, že se prodává za 3kč, tak asi není dost high-end.
4047 jsem neměl nikdy potřebu použít, pokud nestačí 555 tak si raděj naprogramuju attiny.
4011 mi v šuplíku pár leží, a několik let jsem o ně nezavadil jindy než při úklidu.
Záleží na tom, co chceš vytvářet. Pokud budeš dělat předzesilovač s mikroprocesorovým ovládáním a relátky přepínaným útlumem, tak použiješ jenom ty BC na spínání relátek. Pokud budeš dělat nějakej konec, pravděpodobně nepoužiješ nic z výše uvedeného. A pokud chceš něco dělat se spínanými zdroji (tady na fóru je to tabu, ale jede na nich celej svět) tak zase možná použiješ ty BC v nějakým pomocným obvodu.

Spíš doporučuju koupit řadu odporů, aspoň po 10ks, protože na tomhle jsem dřív končil při rychlé výrobě prototypu.
Nějaký univ. diody typu 1n4148 jsou dost často potřeba.

Další věc je přístup k tomu, co chceš dělat. Pokud stavět něco přesně podle schématu, tak vlastně nic univerźálního nepotřebuješ. Pokud volnou tvorbu, tak je nejdůležitější si poradit s tím, co najdu v šuplíku. - potřebuju měřit repráky, a nemám zesilovač k mikrofonu, tak na kousku bastldesky něco stvořím, třeba s tl72, i když by byl lepší ne5534 a jeden oz je volnej, a nebo se dvěma tranzistory, ale s tím je víc práce. Pokud bych se dogmaticky držel typu OZ, tak jsem to možná dodnes nezměřil. Nebo potřebuju ovládání relé jedním tlačítkem zap i vyp. , napájení 24v. Na netu je spousta schémat, od blbiny s 4011 co funguje divně, přes něco s 4013, 555 až po ovládání s jedním OZ - heuréka, nemusím dávat 5V stabilizátor, co bude pod napětím i při vypnutým aparátku - a o tom to je.

Re: Základní univerzální součástky?

Souhlas s kaedem, jen jste opomněli nějakou základní řadu kondenzátorů - pár hodnot svitku na vazební, pár keramik nižších hodnot na blokování a nějaké elyty na filtraci. Max. napětí odvodíš od toho, co budeš nejčastěji stavět a z čeho (polovodiče vs. elektronky, preampy vs. konce, OZ a IO vs. diskrétní polovodiče). Hodnoty nebývají kritické, ale jak píše kaed, při bastlení na prkýnku se hodí mít něco v šuplíku, pokud hodnota nevyhovuje, dá se doskládat.

Web

Re: Základní univerzální součástky?

Jaké jsou základní univerzální součástky? Všechny! A nikdy jich není dost. lol

Momentálně třeba sháním pro další vývoj kupku LTC6804-1 a pár LTC6820... to zas bude něco to shánět. roll 

Jinak mi připadá, že tu zas roste další zbytečné vlákno, které naprosto nikam nepovede, jen se tu lidi budou přít, co je základní a co není, a jistí jedinci tu po vzoru AlanCox-e "hejtovat" určité typy součástek, jenž zřejmě neumí řádně zapojit a proto je nemají rádi (nebo z jiných podobně debilních důvodů).

Každý považuje za základní výbavu něco jiné,  patrně dle toho, s čím se chce zabývat.  Možná ale vím, kam míříte. Nazval bych to "součástky pro průměrnýho frantu *dujínistu".

Pak taky přihodím kousavou otázku: K čemu komu tenhle seznam bude? Každý s postupem času přijde sám na to, co je mu užitečné, potažmo "základní".

(upravil mechanik 2. 9. 2016 16:09)

Re: Základní univerzální součástky?

AlanCox, vtip je v tom že žiadna základná zásoba nie je pre to že každý pracuje s niečim iným a nestavia stále to isté takže je nerealne aby mal všetko doma. Možno za socializmu... Ked bolo málo typov súčiastok a človek mal rovnaké usmernovacie diody v celom HiFi. Nepoužívali sa SMD súčiastky a nestaval digita až na logické obvody. Ja mám v koncáku kovový asi 30A mostík, v predzosilňovači rýchle diody, DAC rýchle diody a veci cez ktoré zvuk nejde tak malé umelohmotné diodové mostíky.
Jediné z čoho som chcel mať doma zásobu boli odpory SMA207, čo sa aj celkom podarilo. Potom som začal používať aj SMA0204 a dnes používam aj SMD od 0402, 0603, 0805. Robiť si zo všetkého zásoby je nezmysel. V dnešnej dobe kedy sa poštovné pohybuje v rámci krajini od 4-6E to zmysel vážne nemá.

Robiť si nejake zásoby je nerealne. Ja mám zásob dosť ale sú v tom hrozné sumy a aj tak stále niečo objednávam. Zmysel to má len pri tažko dostupných súčiastkách napríklad z USA.

Re: Základní univerzální součástky?

ad 1) Moc se omlouvám za "hejt" součástek, to sem fakt nepatří. Když už, tak do jiného vlákna.

ad 2) Ty odpory a kondenzátory to je dobrý nápad.

---

Hazys: "K čemu komu tenhle seznam bude? Každý s postupem času přijde sám na to, co je mu užitečné, potažmo "základní"."

Protože nechci na všechno přicházet sám, to je celé. Respektive objevovat Ameriku za každou cenu vždy a všude není zrovna efektivní. A zdaleka nebudu sám.

---

mechanik: Nad tím právě přemýšlím, zda bych měl více jít do through hole součástek nebo smd.

Jinak nápad obstarat si alespoň základní univerzální součástky vznikl právě po pokusu je kupovat. Poštovné je jedna věc, druhá věc je, že všude mají omezený sortiment (tedy v případě potřeby několik obchodů krát několik poštovných) a kvalita je také kolísavá. I proto jsem prosil v jiném vláknu, kde vlastně nakupovat.

Nijak mě to nepřekvapuje, protože ačkoli jsem v krajském městě - už mám doma zásobu spojovacího materiálu a dalších neelektronických věcí. Protože se jednoduše běžné věci sehnat nedají, a obchody se orientují na zisk (což je v pořádku) a nikoli na rozsah sortimentu.

---

kaed: Mikroprocesoru se chci zatím vyhnout. Ač uznávám, že je to vynikající řešení - ale vracím se po 20 letech do elektroniky, a chci si nějak doladit základy a zjistit, co se mezitím změnilo. A také se doučit pár věcí v elektronice, a když bych rovnou skočil sem, asi bych už neměl motivaci.

Děkuji za ty OZ.

CMOS obvody 4011 a 4013 nepotřebují nutně 5V, fachají spolehlivě v rozsahu od 3 do 15V, a u některých výrobců do 18V i výše.

Re: Základní univerzální součástky?

Tak třebas já to mám zažité a realizované takto:
Miniaturní odpory v řadě E24 po dvou kusech 2R2 až 1M, do 10 M pak E12. Vše uspořádané v PE pásku v pořadí podle hodnoty, v průsvitné krabici od tria zámků FAB. Dále výhodné koupě v pytlíčkách po 100 kusech 100 -330 -1000 - - - M33, pak si podle toho i navrhuji konstrukce smile.
Kondenzátory malých hodnot se časem nahromadí samy, nejmenší hodnoty jsem po dvou kusech koupil. M1 celý pásek.
Ellyty základních hodnot, nemám je však za sebou jako odpory.
Patice na OZ!     
OZ se nahromadily samy. U zvuku šel vývoj MAA741/8 - 1458 - TL072/74 - OPA132/4/2134.... Rád dělám s OZ; mám odpor k logickým obvodům sad.
Stabilizátory 7818/7918, opět: přinesl to čas
Plánované nezrealizované konstrukce přidávají nejvíce součástek do zásoby sad. Na druhou stranu mne už několikrát součástky přiměly k tvorbě...
Hlavně: vše do průsvitných a označených plastových krabiček a na svá místa. Jinak přehlédnete, zapomenete, nikdy včas nenajdete.
"Protože poršádek, vy klucí pitomí, muší být!" Sakra; z čeho je to citát?

(upravil AlanCox 3. 9. 2016 5:11)

Re: Základní univerzální součástky?

Když to shrnu:

Vypadá to, že bude dobré pro začátek nasbírat alespoň sadu odporů 100 Ω až 1 MΩ alespoň v řadě E6 a hned poté E12. Zkusím ty SMA207, jak radí mechanik.

Dále aspoň 100 ks keramického kondenzátoru 100 nF. Plus několik dalších hodnot keramických kondenzátorů - podle toho jak ukáže praxe.

Pak nějaké svitkové kondenzátory - opět podle toho co ukáže praxe.

A několik hodnot větších kapacit elektrolytů do zdrojů a větší filtrace - opět ukáže praxe, které hodnoty a na která napětí to bude.

Mimochodem, strašně se mi líbí ta myšlenka mít odpory ve větší míře 100 Ω, 330 Ω, 1 kΩ, 3,3 kΩ, 10 kΩ, 33 kΩ, 100 kΩ, 330 kΩ - a trefovat se do toho v konstrukcích, pokud to jde.

(upravil AlanCox 3. 9. 2016 5:22)

Re: Základní univerzální součástky?

Otas: Používáte patici na OZ? A když už, obyčejnou nebo precizní?

Já mám rád OZ i digitální obvody, přijde mi to totéž - stavební bloky, které dělají nějaké matematické operace s napětím/proudem.

Když budu porovnávat s tím jak to bylo před 20 lety:

a) U digitálních obvodů se to strašně zlepšilo. Tehdy se převážně pracovalo s řadou 74xx, která vyžaduje přesné stabilizované napětí 5 V, žere jako kyselina. Ale od té doby se rozšířily řady dalších sérií a pracuje se s tím luxusně - napájecí napětí od cca 2 V do 15 V, stabilizované napětí není nutné. Lze si vybrat vlastnosti hradel a obvodů včetně úrovní. Je to velice rychlé, není problém překročit 100 MHz. Je to súperúsporné, nejčastější řada 40xx má klidovou spotřebu 10 nanowattů na jedno hradlo.

Zkrátka obrovský skok nahoru. Vhodně použitých pár hradel i v analogových obvodech je velký pomocník na některých místech. Z digitálních obvodů se stal za 20 let naprostý vymazlený luxus. Navíc to jsou korunové položky.

b) U operačních zesilovačů se to také zlepšilo, ale stále to není úplně ono. Když jsem si vyhledal většinu oz, co tu dnes padly, mezní kmitočty cenově rozumných operačních zesilovačů končí někde u 10 MHz, a poměrně rychle roste cena s každým zlepšením.

Zato není příliš velký problém udělat z diskrétních součástek odhadem za 50-100 Kč vlastní operační zesilovač, který v mezním kmitočtu překročí 1 GHz, když budu totéž chtít v integrovaném obvodu jako oz, tak se nedoplatím - alespoň podle předběžného průzkumu.

Jednoduše necítím se dobře při tak nízké rezervě oz, jaký se dělá v čipech. Nechce se mi ani věřit (ale nerozumím tomu natolik, abych to mohl tvrdit), že takto nízko položené parametry běžně používaných oz neovlivňují zvuk u audia až přespříliš.

Třeba teď postupně navrhuji sám pro sebe nf mikrovoltmetr a milivoltmetr, který budu chtít používat do 1 MHz (nejen pro audio, ale i pro jiné účely). A když jsem se seznámil s tím, co je za rozumnou cenu oz na trhu, tak vstupní symetrický diferenční stupeň bude z trazistorů. Všechny zesilovače zpracovávající signál uvnitř budou z tranzistorů a integrované oz budou až pro stejnosměrný signál.

Ale nejspíše se mýlím, fakt se jen zatím sotva rozkoukávám. Oproti tehdejším MAA501 a MAA741 to šlo hodně nahoru, pokud jsem stačil vysledovat, ale stále je ještě velký prostor. Rád bych s oz dělal co nejvíce, jsou to super součástky.

---

"Protože poršádek, vy klucí pitomí, muší být!" Sakra; z čeho je to citát?

To je ze Švejka, jestli se nepletu.

Re: Základní univerzální součástky?

"A pokud chceš něco dělat se spínanými zdroji (tady na fóru je to tabu, ale jede na nich celej svět) tak zase možná použiješ ty BC v nějakým pomocným obvodu."

Trochu off topic dotaz: Máte zkušenosti s tím, zda je nějaký větší problém se spínaným zdrojem a rušením řekněme a) v běžném audio koncovém zesilovači, b) v předzesilovači? Jen mě zajímá, jak to je - za svůj život jsem nikdy nepostavil spínaný zdroj ani jeden.

Re: Základní univerzální součástky?

Patice na OZ (v pouzdře DIP 8, popřípadě DIP 14) používám poslední dobou raději precizní, ale i normální udělají svou práci. Cílem je nepájet, když mne napadne nahradit OZ lepším, vhodnějším, modernějším. Je to trochu sporné, patice prý může být zdrojem poruch; nevím, nesetkal jsem se s tím. Samozřejmě původní konstrukce z konce 80. let měly často OZ typu MAB, MAC 155-357 s kulatým pouzdrem a musely se pájet, naštěstí plošáky jsem vždy stavěl na DIP8 (díky propisotu z tiskáren Kolín), tak se po jejich odstranění dala vložit patice.
Logické obvody nepoužívám i proto, že je moc pro zvukové obvody nepotřebuji, digitální technologii nedělám. Ono nebyl problém v 90. letech udělat analogový programátor s několika OZ na řízení pece pro tavení keramiky, maximálně jednoduchý (4 kroky se dvěma podsekvencemi) a plně vyhovující. A programování pochopila dokonce i moje ségra (mimochodem na rozdíl od digitálu na novější peci, který jí musím vždy zajet naprogramovat sad ).
Spínané zdroje se v koncovém zesilovači běžně používají (žádný jsem nepostavil, ale mám QSC PLX2 1804), v předzesilovači po mnohých válkách s odstupem nejen svých konstrukcí bych je raději přesunul mimo krabici. A spínané zdroje bych raději koupil u Číňanů, než je vytvářel, což je ale samozřejmě věcí názoru. Navíc není problém si koupit za rozumné peníze toroid šitý na míru (např. JK-Eltra), což preferuji a pro malé výkony doporučuji (těch pár deka navíc unesu za prakticky 100% spolehlivost).

Re: Základní univerzální součástky?

Já se pokusil kdysi jeden spínanej zdroj postavit s mizernými výsledky, jinak dělám většinou jenom step down konvertory, a zdroje jenom upravuju  - většinou jenom změna výstupního napětí odporama ve zpetné vazbě, nebo tenkým drátem domotaný nějaký pomocný vinutí. Mám tady na stole zesilovač k PC, spínanej zdroj 24V 6A a modul s TPA3116D2  a bez jakýhokoliv problému.

Re: Základní univerzální součástky?

Protože nechci na všechno přicházet sám, to je celé. Respektive objevovat Ameriku za každou cenu vždy a všude není zrovna efektivní. A zdaleka nebudu sám.

Tím, že tu ameriku objevíš sám, se toho naučíš víc, než když ti někdo nadiktuje seznam součástek.

A když už vidím, že tu fo toho taháte i počty kusů - tak například zmíněných 100ks kondíků 100nF je třeba pro mě směšně málo, to se spotřebuje za chvíli.   Tohle jsou třeba položky, který se vyplatí kupovat spíš na kila, než na kusy. Vem si, co stojí takový kotouč pasivních SMDček. (pardon, s THT už skoro nedělám, není-li to výslovně požadované a nutné).

Že nejsou rychlé operáky za pár korun? Kecy... co třeba TS613, OPA354, LMH6611,... těch je. ale pravda, zas to není "s nožičkama", ale taky si uvědomte, co máte dneska za rok...

(upravil AlanCox 4. 9. 2016 4:27)

Re: Základní univerzální součástky?

Otas: Super, děkuji.

Toho jsem se trochu obával, že patice budou dělat problémy s kontakty, ale pokud to nepamatujete, už se nebojím. Zároveň jste mi dal mezi řádky informaci, že zapojení pinů oz je u většiny typů oz stejné.

Složité ovládání přístrojů/programů je mor dnešní doby.

Otas, kaed: Díky za zkušenosti se spínanými zdroji.

(upravil AlanCox 4. 9. 2016 4:22)

Re: Základní univerzální součástky?

Hazys: "Tím, že tu ameriku objevíš sám, se toho naučíš víc, než když ti někdo nadiktuje seznam součástek."

Pak je ale zbytečné číst knihy o elektronice a dalším, včetně tohoto fóra, protože to není nic jiného, než bránění znovuobjevování. Jen předtím, než jsem se zaregistroval do tohoto fóra jsem nedělal pár týdnů nic jiného, než pročítal celý internet a datasheety, abych třeba zjistil několik základních univerzálních typů diod a tranzistorů je dnes. Považuji to za ztracený čas, kdybych se tehdy mohl někoho zeptat, bylo by několik týdnů v suchu. (Mimochodem, kdybyste někdo dělali petici za svatořečení sinclaira, připojuji se, jeho články zde byla vynikající nálož v pátrání.)

Dnes je strašné množství součástek a obrovské množství výrobců - což mě překvapilo. Ale pokud jsem dobře pochopil to, co tu psal sinclair a jiní, velká většina součástek je velice nekvalitních. A i tomu bych se rád vyhnul.

---

"A když už vidím, že tu fo toho taháte i počty kusů - tak například zmíněných 100ks kondíků 100nF je třeba pro mě směšně málo, to se spotřebuje za chvíli.   Tohle jsou třeba položky, který se vyplatí kupovat spíš na kila, než na kusy."

Super, děkuji.

---

"Že nejsou rychlé operáky za pár korun? Kecy... co třeba TS613, OPA354, LMH6611,... těch je."

Děkuji moc. Tohle co píšete jsou skvělé věci, a přesně toto jsem chtěl.

Dnes jsem pročítal fórum, a těší mě, že ačkoli jsem zatím nikdy v životě neudělal nic v audiu s oz (dělal jsem digitální techniku a vysoké frekvence, v audiu jsem zelenáč), že selský rozum mi zafungoval. Narazil jsem na vlákno s testy oz (https://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=400), a záměrně jsem si k většině testovaných oz vyhledal datasheety - a potvrdilo se mi, co jsem si myslel.

Jakmile má oz mezní frekvenci do plus mínus 10 MHz a slew rate pod 20 V/μs, tak ho v testu zařadilo do kandidáta na výměnu za lepší oz. Jakmile parametry oz začaly atakovat alespoň v mezní frekvenci desítky MHz a rychlost přeběhu nad 20 V/μs, pak ho zařadil do vynikajících oz, a mezi řádky bylo možné v testu číst, že už nedokáže uchem rozhodnout. A nejspíše se testovalo v nějakém pro oz výhodném zapojení, protože i tak mi přijdou parametry těch oz pro audio slabé.

Takže stačilo nahlédnout do datasheetu oz, a nebylo třeba je testovat.

---

"... ale pravda, zas to není "s nožičkama", ale taky si uvědomte, co máte dneska za rok..."

Nejsem si jist, jestli jde vždy o pokrok. Hlavním důvodem pro SMD je, že firmy ušetří za vrtání plošného spoje a osazování do děr při hromadné výrobě elektroniky - což je značné procento nákladů. Pro mě v kusové výrobě je to jedno.

Nemám nic proti rozumnému SMD, a není také problém používat THT a SMD dohromady.

Ale nožičky některých SMD už to přehánějí: měl jsem tu čest pájet pouzdra LQFP100 apod. A to nemluvím třeba o WLCSP nebo BGA, kde už to jde sakra špatně, a navíc je to nespolehlivé samo o sobě.

Pak také nastal další pokrok, kterému se říká RoHS součástky bez olova. Proti tomuto pokroku jsem se zazásobil nákupem několika kg olovnatých pájek Sn60 Pb40 a Sn70 Pb30, dokud se ještě prodávají, a dokud se za jejich používání nestřílí před popravčí četou.

(upravil Crifodo 4. 9. 2016 9:49)

Re: Základní univerzální součástky?

No a pak je ještě kategorie používání součástek (hromadění zásob) a to je oprava historické audio elektroniky ("krásné staré stroje") a jistá podkategorie jménem konstruování vintage zařízení což se i na tomhle webu dost často prezentuje (elektronky z nostalgických důvodů, někdy z pseudonostalgie více nebo méně říznuté kýčem) a tam jsou nejen žádoucí ale přímo nezbytné drátové vývody a patina a věta "uvědomte si co máte dneska za rok" tam získává opačný význam.

Re: Základní univerzální součástky?

Dostalo se mi do rukou cca kilo klasickejch uhlíkovejch odporů tesla - nevím přesně typ, jsou bílý, a dost mě šokoval průměr vývodů (cca 0.7-0.8mm) a že je to fakt měď. Takže Na jednu stranu uhlíkový šumítko (při vyšším dc napětí) a na druhou stranu super mechanická konstrukce. Holt každá doba má něco.

(upravil AlanCox 5. 9. 2016 5:09)

Re: Základní univerzální součástky?

Crifodo: Jsem spíše pragmatik. Chtěl bych dělat se současnými součátkami i technologiemi. Ale na druhé straně si nejsem jist, jestli pokrok je vždy jen směrem k lepšímu.

Navíc se to posouvá směrem, že pěkná elektronika dnes vcelku znamená "nechal jsem to udělat skoro všechno firmám". Zatímco za starších časů jsem si navrhl schéma, tišťák, pak si ho sám udělal, škatuli sám, atd. - dnes je to o tom, že tišťák dáte udělat firmě, panel necháte udělat firmě, i leccos dalšího. A pokud půjdu po moderní linii, tak poslední řada SMD už potřebuje mikroskop (lupa už nestačí) a zapájet součástky je práce pro stroj a přesahuje možnosti jemné motoriky lidí.

Občas přemýšlím, jestli mě taková elektronika až moc baví - a jestli to raději nebudu dělat postaru a o to s větší motivací.

Ze stejného důvodu jsem sekl s radioamatéřinou. Když jsem dělal kdysi kdysi hodně dávno radioamatérské zkoušky, tehdy ještě s povinnou morseovkou, bylo to se stařičkým telegrafním klíčem, a radiostanici si člověk ubastlil sám. Dnes je radioamatér spíše podružnou periférií PC, a pokud nemá jambovací automatický telegrafní klíč, a nemá u toho otevřené PC kam vše jednak zapisuje, plus haldu obslužných programů - tak se s ním nikdo nebaví. Člověk je tam fakticky už jen překážející element PC a strojům, jen je to zatím blbé radioamatérům říci naplno. S tím už nechci mít nic společného. A zároveň se všichni diví, že nový dorost a děti už to jaksi nebaví.

Re: Základní univerzální součástky?

Kaed: Společnost se mění. Dříve nebyl problém udělat mechanickou práci pořádně, dnes už je to problém a drahé.

Ono to souvisí také s tím, že dříve výrobci čehokoli (i součástek) dostali většinu peněz z prodejní ceny. V současnosti dostanou možná 1 %, a tak tu součástku musejí vyrobit za setinu prodejní ceny, zbylých 99 % prodejní ceny shrábnou obchodníci. A pak se není moc kam rozšoupnout s materiálem.

Re: Základní univerzální součástky?

Dříve nebyl problém udělat mechanickou práci pořádně

Jestli tím "dříve" myslíš třeba éru konce bolševika, tak to byl problém strašnej, protože maloobchod skoro nic neměl a věci se zpravidla kradly nebo směňovaly ve fabrikách a i tak nic moc. Tu dobu si pamatuju velice dobře. Součástky, tragédie. Plošné spoje fotolitografií, tragédie. Mosazné šroubky, nerez, Al plechy, profily, kulatiny, nýty, zoufalství. Relativně dobře se daly koupit barvy a přes navijárny motorů Cu lakované dráty. Fabriky byly veliké a přetížené těžkopádným plněním plánů, družstev bylo pár s malou kapacitou a soukromé služby byly bolševikem dávno likvidované.
Navíc posuzováno v té době úroveň profi/amatérské byl menší technologický rozdíl (v audio zejména) protože jednostranné desky a drátové součástky s nízkou hustotou osázení letované na babosedech se od domácího vybavení moc nelišily.
Jestli myslíš "dříve" ještě dřívější, kdy bylo v Evropě sta výrobců součástek, desítky výrobců elektronek a fabrika na radiopřijímače byla skoro v každém okresním městě včetně slušné úrovně výroby mechanických dílů, traf atd., to je pravda ale ta doba je prostě pryč. Globalizace a cenový masakr od zmutovaných komoušů v Číně před kterým padá většina bastličů v obdivu na kolena, nepřeje národním natož malým výrobám. Takže se není co divit, že se spíš skládají celky a zadávají úkony stejné jako v komerční výrobě.

Příspěvky [1 až 20 z 42]

  Stránky: 1 2 3 »»»

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » Základní univerzální součástky?

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£