(upravil Bubacek077 4. 11. 2007 23:20)

Téma: Elektronky - schémata

Zdravim,

nemáte někdo schémata zesilovačů s UBL21, PCL85, ECL86 nebo 6CC42?

EDIT: našel jsem tohle schéma a zajímalo by mě co vy na to?
neměl bych tam dát víc než 2x32uF, aby mi neodcházela usměrňovací EZ80? a co ta cívka ve filtru (450Ω), jakou by měla mít indukčnost? tak 1F ne??
http://members.chello.cz/bubnikb/pictures/ecl86_1.gif

(upravil Sendy 4. 11. 2007 23:24)

Re: Elektronky - schémata

Kup si Kottka, podívej se na stará rádia, televize a takových zesilovačů je v nich mraky. Třeba si okopči konec z Talismana smile

Web

Re: Elektronky - schémata

Sendy: k tomu titulu přesněji prosím, nebo Kotek vydal jen jednu publikaci?

Re: Elektronky - schémata

Co takhle použít na usměrnění polovodičový diody?

(upravil sinclair 4. 11. 2007 23:17)

Re: Elektronky - schémata

Kottek = Československé rozhlasové a televizní přijímače I. - III.
             Československé rozhlasové a televizní přijímače a zesilovače IV.

6CC42 je sice dvojitá trioda, ale primárně určená pro kaskódy kanálových voličů-vstupů starých TV přijímačů v pásmu VHF1-3. V podstatě ji nelze přinutit pracovat s rozumnými parametry v nf zapojení.
Stejně tak ECF/PCF82, EL/PL83, PL504, PL508, PCL82, PCL84, PCL85, PCL805,  a spoustu dalších "televizních" speciálů.
Mnoho kokotů používá EL/PL509, já tvrdím, že to je lahev pro nf naprosto nevhodná, její použití je spojeno s nutností výpočtu spec. výst. trafa /OTL s touhle lampou neberu/ a i pak je výsledek dosti sporný.
Omezeně použitelná v nf stupních je ruská 6F1P, což je jakoby ECF80, ta se pro některé zesilovací stupně  "hifi" zesilovačů použít dá.
Kupodivu se dá pro nf dobře použít i ECC85, jinak určená rovněž pro kanálové voliče a FM vstupy přijímačů.

UBL21 je problém, dnes se ji už nedaří sehnat s vyhovující emisí, to spíše EBL21, což je ale poněkud jiná elektronka /rozdíl není jen ve žhavení, ale i v Ua, vnitřním odporu apod./.

Docela povedené psí kusy se dají dělat s heptalovou 6L31, vyskytuje se po různých burzách v dost velkých mračnech asi jako václavky na podzim, ve čtveřici vysypou 20W jen to fikne. Dá se pro ně dokonce použít i výstupák pro 4xEL84, jen se poněkud sníží anodové napětí /je to svazková tetroda, nikoli pentoda-pentoda je 35L31, zcela jiná elektronka/.
Dobré koncové elektronky jsou EL/PL82 /má je např. i Filharmonie a další/, ovšem opět je nutno spočítat pro ně výstupák.
Výborné a výkonné jsou EL/PL81, ovšem je nutno je opatřit si je zcela nové, nejeté, velice dobře se na ně dělá výstupák, pro čtveřici EL81 s výkonem 40W vychází Raa jen 1,25kOhm.

Edit: právě proto, aby usměrňovačka nedostávala po řiti je tam první kondenzátor jen 32uF, tlumivka by měla mít cca 3-5H pro zatížení cca 50mA ss proudu /se vzduchovou mezerou/.
Pokud bys místo EZ80 použil dvě diody, např. kvůli nárazu 1N5408, tak bys musel poněkud snížit /o cca 30-40V/ střídavé napětí každé poloviny vinutí, jinak by Ti výsledné ss napětí s polovodičovými diodami vyletělo nepřípustně nahoru-až tak, že bys dostal deklem od elytu po hubě.

Web

(upravil Bubacek077 4. 11. 2007 23:20)

Re: Elektronky - schémata

Franku, na to jsem myslel taky, ale to by tam pak bylo o lampu míň big_smile

ale zase by se to dělalo o moc líp...

Sinclaire díky!

Mám právě dvě UBL21, nikdy nepoužité, tak jsem myslel, že by z nich šlo něco malého spáchat, nešlo mi moc o výkon ani o kvalitu, jako spíš o princip... ale chybí mi to schéma! sad

Re: Elektronky - schémata

Jestli tam chceš hodně baněk, tak ti prodám pár stabilizátorů SG3 a nějaký variátor, bude to svítit a hřát jako krb smile

Web

Re: Elektronky - schémata

big_smile hezký!!

ne, nechápu, k čemu by mi to bylo? O.o

spíš mi šlo o to, že když už je doma mám, mohl bych z nich něco postavit, nechce se mi to vyhazovat...

(upravil sinclair 4. 11. 2007 23:38)

Re: Elektronky - schémata

Stavět z nich nemá cenu nic, protože nemáš další dva kusy na výměnu třeba za rok. Nejprv si sežeň náhradní, nebo s nimi nic nedělej. A "bastlení" s lampama je finančně poměrně náročná záležitost vzhledem k tomu, že výstupák si sám nenamotáš, musíš to svěřit firmě a to něco stojí.
No a na půl roku, až Tě to omrzí, nebo až jedna z lamp odejde je to dost drahý špás.

Web

(upravil iwo1222 5. 11. 2007 7:54)

Re: Elektronky - schémata

http://img357.imageshack.us/img357/5821/ecl86seff7.th.jpg skus pouzit tuto schemu.. ja mam tento zosik uz neaki ten rocik doma postaveni a slape ako hodinky wink

inak ako usmernovac staci pouzit hociake vysokonapatove diody, je tam zbytocne davat elektronku pokial je vystupny vykon taki maly.

Re: Elektronky - schémata

Ale to už je hovno. Má to čtyři watty při 10% zkreslení, to je akorát tak dobrý k tomu, něco se na tom naučit /jak rozmístit komponenty, jak a čím vést spoje, co udělat pro to, aby to přestalo bručet apod./ a nestojí to mnoho-jedna či víc ECL86 jdou vytáhnout z rádií okolo roku výroby 1960,  na každém sběrném dvoře je jich několik.
Se dvěma ECL86 by se už vyplatilo udělat dvojčinný konec, triody v ECLkách se využijí jako vstupní zesilovač a invertor a ještě zbyde nějakých 10-15dB zisku na zpětnou vazbu, která to trochu zlinearizuje. Takový konec s Ua okolo 300V už dává kolem deseti wattů a s tím už dají napájet i méně účinné hifi reproduktory /gumáky/. Podmínka je samozřejmě slušně udělané a spočítané trafo a dobré přizpůsobení k zátěži.

Používej jen elektronky, které v případě potřeby dokážeš ještě sehnat či běžně koupit.
Elektronkový zesilovač se dá postavit z ledasjakých exotů, ale až některému exotovi dojde emise a bude třeba sehnat náhradní, může to být otravný problém.

Web

(upravil hranatybraska 6. 11. 2007 18:23)

Re: Elektronky - schémata

Tak tak, pokud máš doma spoustu střev ze starých radiií a televizí, jako já (památka z dob, kdy jsem prolejzal střepáky), a nevíš co s nima. Je to dobrej začátek, je to blbuvzdorný,hraje to na první pokus a schéma moc neřeš, je to všechno na jedno brdo. Kvalita zvuku závisí hlavně na výstupním trafu - ty z telky jsou naprd, přenáší rádoby 100Hz - 10KHz, nic zázračnýho nečekej. Trochu lepší je to z nějakého strého rádia vyšší třídy. Ale je otázka, jestli radši pak nezresturovat to rádio, než to z něj kuchat. Pokud nemáš fakt nějaký kvalitnější výstupák, tak zpěnou vazbu nezapojuj, je tam na prd. Zaprvý to stejně parametry blbýho trafa nezlepší a zadruhý na to jedna samotná ECL86 nemá. Použij radši místo ECL86 sériově žhavenou PCL86, je mnohem líp dostupná, a navíc potřebuje menší zatěžovací impedanci (5,1K).

No když to shrnu, tak lepší než drátem do voka. smile

Web

Re: Elektronky - schémata

Dovolil bych si oponovat.
Pokud se k ECL86 použije ještě jedna např. ECC82 /těch bylo v TV také dost/, tak zpětná vazba ze sekundáru i toho mizerného výstupáku to spraví aspoň natolik, že se to dá docela dobře poslouchat. Ovšem pak už by bylo lepší použít ECC83 a k ní rovnou EL84, případně i PL82, ten výstupák od PCL86 k ní zrovna pasuje. Se zpětnou vazbou okolo 15dB se lze dostat na vstupní citlivost okolo 1V,  což je pro CD či DVD tak akorát. Ale jednočinné konce bych natrvalo nestavěl-když, tak jenom na nějakém pokusném šasi, jenom si to vyzkoušet, jak se to chová apod. Rozhodně se vyplatí ABčko s PCL86, transformátor na to mám někde spočítaný a když je člověk šikovný, jde to namotat i doma.
Motal jsem v ruce výstupáky pro EL34 i EL36 až do anodového napětí cca 430V a nikdy se mi žádný neprorazil. Ovšem každý nemá doma výběr smaltovaného drátu po desetině, aby si moh navinout trafo sám, že.
Jednou použitý drát už raději podruhé nepoužívat.

Ostatně - dá se v dnešní době někde koupit volně smaltovaný drát na vinutí?

Web

Re: Elektronky - schémata

Dá.... například v Trafomotu v Brně.

Re: Elektronky - schémata

Občas je potřeba něco rychle spíchnout i doma v ruce a zásoby ze socialismu už docházejí smile

Web

Re: Elektronky - schémata

sinclair


V menších množstvách sa dá kúpiť od rôznych malých navijární, len si ich treba prejsť - nie je ľahko nájsť ochotných ľudí- Vyjde to drahšie ako od VO, ale zase sa nemusí zobrať celá špuľka - 20kg.

Re: Elektronky - schémata

V tom trafomotu možná budou mrmlat ale nakonec odmotají nějaké to kilo. Kamarád od nich bere drát na cívky do výhybek.

Re: Elektronky - schémata

A tu u nás v obchode so súčiastkami ten vydierač pýta tuším 5sk za !meter! medeného smaltovaného drátu fí 1mm...

Web

Re: Elektronky - schémata

Tak pokud je to třeba na vzduchovou tlumivku do zesáku, nebo něco podobného, tak se dá použít i starší drát z nějakého nepotřebného trafa /nesmí být impregnované šelakem a pryskyřicemi, to nejde dolů, impregnační vosk a hmota T100 vosku podobná nevadí, dá se umýt benzínem/. Rovněž tak se dá použít starší /už jednou použitý/ drát na tlumivky do výhybek-o hovno tam jde, napětí je tam směšné a i kdyby se tam udělal závit nakrátko, u vzduchové reprotlumivky to až tak nevadí.

Obecně je problém s nákupem tenčího drátu-potřebuju teď 0,25/0,28/ 0,315 a nejmenší cívka je 5kg. Co bych s tím kurva dělal, s tolika výstupákama nebudu experimentovat do konce života...

Web

(upravil Bubacek077 7. 11. 2007 16:14)

Re: Elektronky - schémata

Na Florenci je navíjárna rotoů a statorů a není problém sehnat nějaký drát tam. Potom máme hromadu navíjecích drátů ve škole a ocotné katory.

Sinclaire, pošli mi mail, kolik kterého drátu chceš a adresu a já se to pokusím sehnat a pošlu to balíkem, OK?