(upravil Bubacek077 31. 10. 2007 18:35)

Téma: ARV 161

Zdravim,

nevíte někdo, jakou indukčnost má cívka ARV 161 ?

dále by mě zajímalo, co provedou 2 ARV 161 zapojený v sérii, nebode cívka jednoho ořezávat výšky druhému a naopak? Respektive pravděpodobně bude ale na jaké frekvenci ? proto bych právě potřeboval tu indukčnost... big_smile

Dále by mě zajímalo co to udělá s chováním reproduktorů, jestli se nezmění fáze, nebo třeba citlivost?

Re: ARV 161

Mám zmeranú iba 089 ale 8ohm. Mala 323 mikroH.  Inak 161 a 089 je asi viacmenej to isté... Takže len tak orientačne..

Re: ARV 161

Je to jako bys zařadil do serie s reprem cívku s proměnnou indukčností. To mi u výškáče nepřipaá vůbec jako dobrý nápad.

Re: ARV 161

Mimochodom ako to potom bolo riešené v sústavách ARS 6580 kde bolo 168ičiek šesť ? Predpokladám, že kombinácie sériového a paralelného zapojenia, ale to sa mi tiež nezdá ako najslávnejšie riešenie. Je tak?

(upravil Thales 31. 10. 2007 20:11)

Re: ARV 161

Tak dělalo se všelicos. Ty sestavy jsou určené na profi a tam se tehdy na kvalitu nehledělo zdaleka tolik jako dnes. Alespoň si to myslím. Tehdy měli víc co dělat s tím aby ten výkon na výškách alespoň nějak vyřvali protože neměli k dispozici takové horny jako dnes. Také se hrál jiný styl hudby. Ale všimni si že ani ta Tesla neudělala (pokud vím) žádnou bednu která by byla určená na kvalitní reprodukci a použilo se tam seriové nebo serioparalelní řazení. Maximálně tak paralelně (viz v jiném threadu probíraná Tesla ARS845/Supraphon RK40).

(upravil Bubacek077 31. 10. 2007 20:30)

Re: ARV 161

Thales: to bych s tebou trochu nesouhlasil, podle mě je TESLA Hi-End (do 90 let) reprobedna ARS1064 respektive kombinace reproduktorů z této soustavy určena pro kvalitní přednes, chtělo to ale udělat lepší bednu, kvalitnější výhybky a pořádně zatlumit. A taky dát reproduktory do jedné osy a ne cik-cak jak v TESLE rádi praktikovali. Potom tyhle reproduktory hrály a hrají velice slušně.
Případně lze omezit směrování ARZka dvěma plíškama křížem přes (častý případ) nebo je uplně vyměnit např. za ARP150 jako jsi to udělal ty. Kombinace ARN6604 + ARP150/ARZ4604 + ARV3604 hraje podle mého soudu dost kvalitně.
Pokud jsou dobře udělané, hrajou daleko líp, než jakékoliv komerční bedny (rozuměj bedny k hifivěžím).

ale to je OT, já bych chtěl opravdu vědět, jak se budou chovat ty výškáče. Když je zapojím paralelně, budou mít zase jen 2 Ohmy což nechci. smile

Re: ARV 161

Pánové, mě se ta myšlenka, že v sérii je jeden reproduktor nějak frekvenčně omezován indukčností druhého vůbec nelíbí... nemyslíte, že ten druhý má tu indukčnost taky? Dokonce totožný průběh celé impedance? Takže na jakékoliv frekvenci dva stejné reproduktory vždycky tvoří napěťový dělič s poměrem 1:1? Uvědomte si, že výhybka není nic jiného, než zatížený napěťový dělič z frekvenčně závislých impedancí... to je taky princip její funkce, u dvou sériově zapojených reproduktorů se ale nic takového nekoná. No a u toho snížení DF v sériové kombinaci bych si taky až tak jistý nebyl... ono to zní sice logicky, ale co třeba dvojcívkový reproduktor v sérii? Nebo postupme ještě o krůček a představme si cívku jednoho reproduktoru jako na dvě poloviční v sérii co jen leží na sobě? Nebude pak jedna půlka z reproduktoru degradovat DF na 1 kvůli druhé, stejně velké polovině v sérii? Co vy na to? A pokud ne, tak proč? A jaký je vlastně rozdíl mezi tímto a dvěmi repry v sérii?

Re: ARV 161

Boramyr: Tvoje myšlenka se mi zamlouvá. Podle tebe se tedy dva reproduktory v sérii nijak významně neovlivní, nepočítáme-li zdvojnásobení reálného odporu a zvýšení impedance (tam bych si nebyl až tak jistý, přeci jen je to komplexní rovina s trochu složitějším výpočtem). To by bylo super smile

Odpověď na tvojí otázku "A jaký je vlastně rozdíl mezi tímto a dvěmi repry v sérii?": řekl bych, že se změní Mms (u výškáče zanedbatelný rozdíl) a určitě bude ovlivněný signál silou spotřebovanou na pohon prvního reproduktoru (to platí obousměrně), to přece musí nějak rozhodit signál procházející dál, ne?
A nebude mít na to chování vliv i fázování reproduktorů? Ano, dá se říct "cívka je z obou stran stejná" ale já myslím spíš pohyb cívky a vlastně i signálu v mg poli...?

Re: ARV 161

Z frekvenčního či výkonového hlediska určitě ne, pokud budou přiměřeně shodné. Impedance od jedné či dvou oktáv nad rezonancí je daná poměrně skálopevně parametry cívky, takže tady určitě k problémům docházet nebude. Jiné by to bylo kolem rezonancí nestejně rozehraných basáků, nebo třeba dvou stejných, ale umístěných v různých objemech, tam by se kolem jejich rezonancí nerozděloval výkon rovnoměrně. Co se týče DF, tak ten u výškáčů nemá cenu řešit... copak vy ve výhybkách výškáč netlumíte? Už malý útlum l-padem a celý slavný DF je v háji a vadí to někomu? Nakolik to bude zlobit u sériově spojených basáků si netroufnu odhadovat... nepřipadá mi to tak triviální, jak se na první pohled zdá.

(upravil Bubacek077 31. 10. 2007 22:49)

Re: ARV 161

Pokud by se neměnila citlivost (a to nepředpokládám) nehodlám je tlumit, mají 92dB a to je akorát. Tedy alespoň pro použití co mám v plánu. Možná nějak jemně o 1dB.

BTW: jaký má ARV 161 sériový odpor? je možné, že má 5,7Ohmu?
Měřím ohmovou metodou pro malé odpory, ne multimetrem, ale hezky volmetrem a ampermetrem s TP 1.

Re: ARV 161

Co tam bude za další repra, že je přes 90dB akorát? Nebo to budeš kombinovat s čtyřohmovým zbytkem?

Re: ARV 161

Přesně tak, 4Ohm zbytek s 89dB

Re: ARV 161

Já jsem o DF nepsal ve smyslu výškáčů ale obecně, tedy zejména u basáků i když jsem to tam výslovně nevypíchnul. U větších střeďáků DF také ničemu nepřekáží a teprve u výškáčů je to jedno.