Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 2 z 2)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Schéma zesilovače s 4xKD503

  Stránky: ««« 1 2

RSS

Příspěvky [21 až 35 z 35]

Re: Schéma zesilovače s 4xKD503

Nešlo, protože když něco zapojím třeba jenom úplně bez desky a hraje to, dál už se tím nezabývám a jde to do krabice. big_smile

(upravil nalimko33 26. 10. 2015 15:00)

Re: Schéma zesilovače s 4xKD503

asi máš na mysli kontajner kam ten Tvoj šrot patrí...

Leoši ďakujem...

Re: Schéma zesilovače s 4xKD503

Bože, bože, šampón zřejmě věci rozumí dobře, ale je to prase.

Re: Schéma zesilovače s 4xKD503

AZK210 jsou dva kvazikomply v můstku 100W do 8R, 4x KD503, to celé 2x, jak by jsi to tedy chtěl ?
400W trafo dává na kondech cca +-31V v klidu, 25V při plném vybuzení.

Re: Schéma zesilovače s 4xKD503

Kupodivu je originální AZK210 schopna dávat bez potíží 2x150W/4R, není jen striktně osmiohmová-stejně jako konce řady DISCO240, které mají stejné napájecí napětí, jen menší transformátory. Prostě ten 1+1 pár KD503 v jednom můstkovém konci a při tomto napájení na 150W/4R bohatě stačil a úspěšně to přežívalo i při zkratech, ačkoli AZK210 i DISCO240 měly řádnější baterie kýblů, než jen klasické dva..
Navíc vše chlazené pouze pasivně - neznám jediný teslácký komerční koncák či zesilovač i pro PA, který by měl ventilátor. Snad kromě TB500A-B, což ale nejsou komerční, běžně prodávané stroje, ale vojenské speciály. Dokonce i celé výkonové 1.200W AUC rámy běžely na pasiv, dokud nedosáhla teplota uvnitř duralové sestavy ALMES, zhruba uprostřed rámu, kde jsou dva termostaty, 60°C. To se při přirozeném, třebaže plném buzení nikdy nestalo. Nikdy jsem ty dva Mezaxiály v AUC rámu neslyšel běžet - až u mě doma, po TŘECH hodinách nepřetržitého SINUSOVÉHO buzení 1kHz/1.500W /výstup 110V do 8R/500W odporu ve 100L plastové bečce vody/ při zkouškách a dostavování paralelního chodu po sbírkové repasi AUC4120. Přívodní síťový kabel 3x1,5 ke stojanu se moc dlouho nedal držet v ruce:-)

Taková repasovaná A2400 z posledních záškubů Vráblí, co umí teď dávat 2x550W/4R při 235V v síti, úspěšně přežila dvě hodiny plného buzení k limitu, občas prý i na 2.červenou a to na sluníčku asi od 10.00-12.00. Vyzkoušeno letos 29. srpna v bezmračném počasí v lázeňském areálu. Nebyl jsem bohužel u toho, ale prý žebrům hrubým odhadem do 70°C moc nescházelo a asi by konce normálně spadly, pokud by měly předpisově nastavené tepelky na 70, ale já po skončení repase doma při trápení zjistil, že to snese opravdu hodně a tak vypínají výstupní relé až při 80°C. Osazeno nikoli předepsanými KUX41N co jsou na hraně, alébrž na Ucemax=180V a na Ube do čtveřic vybranými KD15003, upevněnými na žebra přes červený 0,15 Kerafol a přitažené M3,5 pevnostními imbusy.
Nejsem si tak úplně jist, zda by tohle jiný podobný, pasivně chlazený konec přežil.
Vlastně jo, jsem - DPA880 i stará dobrá DPA1000 s pytlem kádéček a stejnými žebry, jako má A2400, ty dvě by to sluníčko na černé kastli a chladičích přežily. Bez prdele.

Web

Re: Schéma zesilovače s 4xKD503

Dědku běž něco dělat.

Re: Schéma zesilovače s 4xKD503

Jak se jmenovaly ty 2,5 kW stojany pro RPD s výstupem 240V? tam snad měl každý šuplík mezaxiál nafurt.
Chlazení nebylo moc zapotřebí taky proto, že tehdy se to signálově živilo programem Praha a tenkrát, dávno před vynálezem komprimací a masteringu na 0 dB byla energetická hustota směšná. Naopak se stávalo pravidelně, že při poledním koncertu zapínaly alarmy dálkově obsluhovaných zesilovačů "porucha modulační linky".
Po pár nařvaných reklamách by těm stojanům dneska bylo taky horko.

Re: Schéma zesilovače s 4xKD503

Tuším ADC2450, 5x500=2.500W, tedy 5 modulů ADJ636A v paralelním chodu. Mám spoustu fotek z dodnes funkčního rámu, ovšem přepojeného na 120V a napájejícího sám samec celý sportovní areál. Každá jednotka má svůj, trvale běžící Mezaxiál. Je to tam tak trochu konstrukčně rozděleno na teplou a studenou část jakoby kanály, přičemž tu teplou profukuje větrák a bočními odfuky se chladí i síťový trafák, asi 22kg bestie EI50x60. Výstupák je podobný, jen EI50x50, o fous menší. Jednotka ADJ636A sama o sobě váží přes 50kg. 
Pro Rusáky se dělaly výkonové rámy až 5kW s deseti stejnými jednotkami, opět paralelně. U nás se nepoužívaly, měly výstup pouze 240V, který se externím oddělovacím trafem zvedal až na 960V pro dálkové ruské rozvody.

Web

Re: Schéma zesilovače s 4xKD503

Kde je Vráblím a ruskému trhu konec. Tyhle moduly pokud si pamatuju nebyly z hlediska KD503 nespolehlivé, průser byly filtrační kondy v bílém plastu na pouzdru, to se pak děly věci. A občas patice pro operáky. Výstupní trafa měla dobrou odolnost, jak proti přepětí při bouřkách tak vůči zavlečenému napětí z nn. Nevím jak by si poradilo nedávno řešené D-čko bez traf s týden trvajícím křižováním prošoupané přípojky 3x380.

Re: Schéma zesilovače s 4xKD503

Tak tak. Ale některé lidi prostě nepřesvědčíš. Jim stačí, že má ten můstek výstup 100V rms a už je to pro ně hotový stovoltový zesilovač i bez "zbytečného" trafa.
Naděláš hovno. Dotyčný si to myslet nepřestane, protože s tím nikdy nepracoval, netuší, co je nezemněná symetrie, nikdy s tím pracovat nebude, takže ho to nevytrestá.
A my zase s Crifodem a mirem víme svoje.

Web

Re: Schéma zesilovače s 4xKD503

Tady jsme s tím asi dost mimo téma, tak jen stručně. 100V i 240V nadzemní linky byly dlouhodobé investiční zařízení a podléhalo normám, nejen ČSN, asi i vnitropodnikovým, jednou z podmínek byla i odolnost vůči shození křižujícího vodiče tramvajové nebo trolejbusové linky 750V. Nevím jaké testovací napětí to mělo vydržet, ale kvůli tomu nám kdysi pokáceli navrhované zařízení pro dorozumívání a měření na 240V lince po 40 kHz FM. Krom toho na km vedení se vyskytuje napětí řádu stovek V vlivem rezonancí, což měli odstraňovat korektoristi s RC členy.
Provedení těch D-ček zas tak neznám, co si kdo vezme na triko, tak nemůžu komentovat. Když to ty 4 kV snese...

(upravil sinclair 31. 10. 2015 3:36)

Re: Schéma zesilovače s 4xKD503

Crifodo, tys zřejmě dělal u DR a asi i u nosné dálkové telefonie - já zas v rozhlasu ve fabrice, ve které pracovalo téměř 25.000 lidí, měl jsem na starosti nejen profesionální studio, ale i téměř 50kW výkonu ve stovoltech. Centrální výkon jen pro 21. budovu a blízké okolí byl 10kW a jinak byl celý rozsáhlý areál rozdělen na sektory, napájené dálkově zapínanými i měřenými výkonovými rámy.
Kombinace toho nejstaršího /výkonové rámy RU-C s EL51 z 50.let v počtu 2-8 rámů, vše samozřejmě v paralelu/, pak novější AUC140 s EL34 v podobných počtech a tehdy nejnovější AUC2100 už s KD503, které byly osazeny v budovách nad 5 etáží.
Například 34.budova, bývalý i současný sklad velkoobchodu s obuví, měla ve sklepě samostatný výkon jen pro sebe 3kW. Dohromady toho bylo necelých 50kW, poslední výkonové rámy byly ve 113. budově už v místní části Prštné.
Všechno ovládané a modulované dálkově, převážně po Baťou položených, 50p a 100p telefonních kabelech, samozřejmě s impregnovanou papírovou izolací a průměrem bronzových žil od 0,8 do 1,2mm.
Už jen udržet ve spolehlivém chodu tak různorodou směs systémů DOP /dálkové ovládání poboček-výkonových rámů/ byla fakt lahůdka. Tam jsem se opravdu doslova důrazně naučil, co to je důsledná symetrie a galvanické oddělení translátory, protože naše kabely ležely na mnoha trasách v teplovodných kanálech vedle 6kV kabelů, co vedly z tovární 110kV transformovny např. do budov s válcovnami a vulkanizovnami kaučuku - měly své trafačky 6kV/1,5kV/400V, protože např. motory válcoven měly všechny od 200kW výš a musely běžet přes speciální vn rozběhy na 1,5kV - největší motorek, co jsem tam tehdy viděl, byl 120-otáčkový kroužkový asynchron 450kW značky Škoda a to přímo na 6kV.
Takže si dovedeš představit, co za pecky jsme do našich, byť pancéřových a pláštěm uzemněných kabelů dostávali od půl metru vedle ledabyle ležícího 6kV káblu, který pro změnu pancéřový nebyl. Když ráno v 05.00 rozbíhala ranní směna válcovnu, tak se to kroutilo jak hadi a ten kabel slyšitelně vrčel. Nic podobného jsem zatím v životě neviděl.
A mezi tím vším my s našimi symetrickými linkami, ovšem na impedancích řádu jednotek ohmů a symetrizované trafy, o jejichž existenci a parametrech někteří ještě dnes nemají ani tušení..
Byla to úžasná profesní škola života-nejen profesionální studio, komplet postavené bratislaváky z Elektroakustiky, ale hlavně to vše okolo. Naprosto pravidelné kontroly a měření vzdálených výkonů /po tří symetrických linkách šlo měřit úplně všechno, včetně informace o katodových proudech koncových elektronek.../, jakákoli nesrovnalost, tak v jakémkoli počasí Babetu a hybaj. U starších flaškových rámů byla výhoda, že když člověk přijel v zimě vymrzlý, tak jsi přišel do příjemných pětadvaceti, když sis to před výjezdem dálkově zapnul:-).
Ale hrabat se v zapnutých RU-C rámech, kde usměrňovací rtuťovky DCG4/1000 svítily jak žárovky a od šroubku nahoře občas vyletěla při plné modulaci jiskra, to zas taková sranda nebyla..A novější AUC140 nebyly o nic bezpečnější, tam bylo 800V kam ses podíval a jak jinak měřit, než na zapnutém a modulovaném, že.
My jsme měli všude, kde se to jen trochu dalo, kombinované blesko-přepěťovky, co chytaly už někde na 300V šš a kolikrát to nebylo nic platné. Stačily bohatě zemní bludné proudy od blesků, pochytaných komínem, 21. budovou a dalšími, nebo po nějaké zvlášť vyvedené kombinaci dvou-tří bouřek. To jsme pak měli od 06.00 do 09.30 vystaráno o práci s výměnou pojistek a někdy i svařených bleskojistek.
S odstupem času si čím dál častěji říkám - kdo to proboha vymyslel, takovéhle areály, jak jsem to tehdy mohl zvládat a že to mohlo takto a v takovém rozsahu fungovat..
Jakýkoli 100V zesilovač nemá bez výstupního trafa šanci přežít i v menší budově. Úplně stačí, když si některý údržbář splete rozhlasovou krabici se silnoproudou, což se celkem běžně stává, je to přece často vedeno CYKY 2Ax1,5 kabely.
Otevře krabici, nic nesvítí-aha, není tu fáze, tak zjistíme, který je nulák a fázi pro vadasku si vezmem z vedlejší krabice..a už posílá přes vinutí vadasky fázi do jednoho pólu 100V rozvodu. A ten, kdyby nebyl symetrický, nezemněný a galvanicky neoddělený od obvodů zesilovače, tak je spolehlivě po zesilovači.
Myslíš si to taky, Crifodo?
Večer to po sobě promažem, ať tu nejsme zbytečně OT, jo?

Web

(upravil miro 31. 10. 2015 9:54)

Re: Schéma zesilovače s 4xKD503

Nemažte nic, takový věci se nikde jinde nodozvíš. Kdyby to šlo přesunout do našeho 100V vlákna. Přece jen 100V je dneska už skoro historie ale někde má stále svoje nenahraditelné místečko. Je to trochu jiná technologie přenosu zvuku pro většinou pouze pro informační účely. Ale audio to je a má to s tím spojené kladné a bohužel i ty druhé stránky.
ADJ 636 jesem sehnal ze zrušeného RPD uzlu z jednoho krajskýho města. Byly v žalostném stavu, opravy se zřejmě odehrávaly na úrovni "prasklá pojistka, dej tam silnější, drží? jedem". Tak jsem sehnal servisní dokumentaci a jeden každej konec nastavil  a potom otestoval systémem Sinclair, tedy na výstup 240V zapojil 500W žárovku z a nechal (po nastavení limitéru) připojený několik hodin na plnou modulaci ČRO. Nebijte mě, já vím že žárovka má dynamicky proměnný odpor a za studena hnala konec do chyby ale linky taky někdy nejsou lineární. Taky jsem zkusil odpojit mezaxiál a konec při dosažení cca 70C poslušně zmutoval bez destrukce. Ty konce mám každý opatřený idikačníma LED kteý umí diagnostikovat, tepelné přetížení, výkonové přetížení (zkrat linky), a přebuzení. Ozvučuju s nimi už pár let velký automobilový a motocyklový okruhy v řádech kilometrů a musím zaklepat na dřevo! nechaly mě nikdy ve štychu. A to se externí teploty leckdy pohybují hodně nad 30C, teploty ve autě klidně i přes 50. Modulace má ohromnou dynamiku když přijede na startovní rošt 50 motocyklů a čekají se zhasnutými motory na start, ticho, moderátor pianko komentuje situaci a pak přijde start, burácení padesáti šílenců a moderátor nekonrolovatelně řve do mikrofonu páč se ani sám neslyší. Limitér a konce to musí zvládnout. Navíc u těchto konců ohromná výhoda možnosti volit výstupní napětí 30-60-90-120-180-240V kombinací sekundárních vinutí.

Re: Schéma zesilovače s 4xKD503

Za mlada jsem se pár let okolo spojů motal, díval jsem se tenkrát na sdělovačku po vedení jako na nic moc atraktivní obor, navíc tahle organizace byla něčím napůl mezi civilním a vojenským režimem co do nároků na pracovní dobu a kaskádu odpovědnosti, což mi krátce po vojně taky moc nesedělo smile  že je to pro některé situace ve státě prospěšnější (odhlédnuto od ideologického rámce) než tenhle bezbřehý mrdník, člověk vidí až po čase. Jo, zesilovače na lampách měly svoje kouzlo v zimní sezóně, i když to trochu kazilo to provozní napětí a pomůcky jako vybíjecí klacek pro anodové zdroje. Vlastně když dnes je v kursu uchcávat ze žhavení novalových lampiček, co by museli HiEndisti vyvádět u 1kW konce s tetrodou, co svítí jak vánoční stromeček?
To beztrafový D-čko, podotýkám že jsem to nikdy nestavěl tak nevím nic konkrétně, ale snad by bylo možno si představit nějaký oddělení trafem na jeho pracovním kmitočtu, což je ferit směšné kubatury proti EI mackovi v železe, a následný filtr může obsahovat kapacity na kV provozní napětí? pak si můžou taky přehazovat 100V linku přes trakci...

(upravil sinclair 31. 10. 2015 12:29)

Re: Schéma zesilovače s 4xKD503

Já to ale přesunout nemůžu, to musí některý mod či Tonda. Prozvoňte kluci některého moda, třeba opampa, ať to udělá. Díkes.

Taky mám dvě ADJ636A, jednu plně kompletní a druhé chybí deska limiteru, kterou bych rád sehnal - už kdysi jsem dával inzeráty, ale nikdo se neozval..

Web

Příspěvky [21 až 35 z 35]

  Stránky: ««« 1 2

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Schéma zesilovače s 4xKD503

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£