Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Pomoc s koncovým stupňom.

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [12]

(upravil jan_buci 29. 10. 2007 0:12)

Téma: Pomoc s koncovým stupňom.

Dobrý ďeň.
Chcem postaviť tento zosilňovač, ale mám tu jeden problém. Pri simulácií som zistil, že ak zmením hodnoty súčiastok ktoré tvoria SV teda R3 a R4 na 1k a 10K alebo nejaké iné ale s podminkov aby Au ostalo nezmenené tak zosilňovač pri niktorých frekvenciách prestáva pracovať a začína zakmitávať, alebo sa vôbec nerozbehne. Môžte my vysvetliť čím je tento jav zapríčinený a ako by som ho odstránil? A ešte posledná vec. Môžte mi prosím mapísať nejaký vzťah alebo postup pri ktorom by som zistil ideálne hodnoty emitorových rezistorov v koncovom stupni? Pretože fakt neviem aké by mali mať hodnoty a pri simulácií sa chová rovnako 0,22-0,47.
http://img91.imageshack.us/my.php?image=pa200tw0.jpg

Re: Pomoc s koncovým stupňom.

A proč tu smyčku ZV chceš vlastně měnit?

Web

Re: Pomoc s koncovým stupňom.

Ja sa chcem len dozvedieť že prečo to tak je. Prečo PC vytvára inú simuláciu pri zmenách hodnôt SV, ale pri mezmenenom pomere. Ved jemu je v podstate jedno či 10/1=100/10 nie? Potom podľa čoho vypočíta chovanie obôdu, ak nie podľa matematiky?

Re: Pomoc s koncovým stupňom.

Je to tak proto, že neměníš ostatní impedanční poměry, ale jen hlavní smyčku.

Web

Re: Pomoc s koncovým stupňom.

Ale ved sú to predsa len odpory či nie? oni nemajú nič spoločné s frekvenčnou závislosťov...

Nebude to tým že samy o sebe sú to ptredsa len odpory, ale v spojení s frekvenčne závislími prvkami tvoria nejaké zádrže a priepusty pri ktorých sa mení ich hraničná frekvencia. A tie tie frekvenčne závislé prvky môžu byť aj parazitné kapacity PN prechodov použitých tranzistorov na vtupe dif. zozilňovača?

Re: Pomoc s koncovým stupňom.

Ale jistě, všechno souvisí se vším. Jak sám vidíš, jsou věci poměrně málo důležité a pak věci důležité hodně. A na simulátor, byť sebelepší, nespoléhej. DPS mění situaci někdy velmi radikálně.

Web

(upravil opamp 29. 10. 2007 9:54)

Re: Pomoc s koncovým stupňom.

No vidíš, jan_buci, jak sis sám odpověděl.

Co se týče simulace: Chodí-li něco v simulátoru krásně, je nějaká šance, že to MŮŽE chodit hezky i v reálu. Je-li už v simulátoru vidět průser (třeba nestabilita), je VELIKÁ PRAVDĚPODOBNOST, že v reálu to bude v prdeli taky smile Jak píše Sinclair, skutečná spojová deska mění málokdy parametry zapojení k lepšímu.

K emitorákům: Rozdíl v simulaci bys možná poznal, kdyby ses zajímal o zkreslení na 20 kHz při cca 2V na výstupu (přechoďák).

Když už simuluješ tohodle "pseudu Dudka", podívej se, jak vtipně je řešená frekvenční kompenzace v "opravdovým Dudkovi". Vliv na výslednou rychlost přeběhu Ti z toho jistě dojde.

A udělej si simulaci limitace na 20 kHz a myslím, že záhy doplníš i antisaturační diody. To saturační zpoždění Ti ukáže i PSpice.

Web

(upravil jan_buci 29. 10. 2007 15:58)

Re: Pomoc s koncovým stupňom.

opamp:

A prečo práve pri 2V? Nie je jedno či tam bude tiecť stály prúd 100mA pri 0,22 alebo 0,47Ohm? A ešte malá otázka prečo práve pri 20kHz? Myslíš že pri vyššej frekvencií sa chová koncový tranzistor "trocha opozdene" a kým sa dostanú všetky elektóny z emitoru preč tak to chvílu trvá? A netvoria aj náhodov seriovú SV.

A čo sa týka zapojenia od P. Dudeka, tie diódy by som tam aj možno osadil, keby som sa inšpiroval práve jeho DPA, nakoľko je to zapojenie známe už roky a nerád kopírujem ničo čomu nerozumiem tak som sa inšpiroval iným výrobcom. Inak P. Dudek má moju poklonu....klobúk dole.

čo s týka tej SR, chceš povedať že tá moja kompenzácia nebude spolahlivo fungovať? Ved predsa sa kompenzuje obôd ktorý má najvyšší rozkmit napätia, tak kde inde ak nie v rozkmitových trandákoch umiestniť Ck. Inak skúšal som aj priamo z výstupu, ale to mi zvýšilo THD. Ak však som kompenzoval len jeden rozkmitový tranzistor THD kleslo pod 0,002% pri 30 Khzčo je menej ako teraz
0,001% (200W/4Ohm, f=1kHz)
0,002% (200W/4Ohm, f=20kHz)
0,004% (200W/4Ohm, f=30Khz)
Lenže to malo háčik, že pri impulznom pribehu to skolabovalo sad Môže mi niekto vysvetliť prečo? Potom som musel pristúpiť na kompenzáciu v tejto podobe, kde spolahlivi funguje sin a impuls smile

Simulujem to v trocha jednoduchšom programe, PSpice je tak trocha ťažkopádny, mám rád jednoduchosť preto Multi Sim 9.

Re: Pomoc s koncovým stupňom.

Při výstupním signálu kolem 2V je přechoďák nejmarkantnější. A na 20 kHz je "čitelnější" než třeba na 1kHz. Ano, emitoráky tvoří zápornou z.v. Přesto vychází líp menší hodnoty (důvody pěkně popsal D. Self na svým webu).

Web

Re: Pomoc s koncovým stupňom.

Môžeš mi napísať tú vebovú adresu?

Re: Pomoc s koncovým stupňom.

http://www.dself.dsl.pipex.com/ampins/ampins.htm

Web

Re: Pomoc s koncovým stupňom.

dik. 

Škoda len že to je EN.

Příspěvky [12]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Pomoc s koncovým stupňom.

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£