Téma: STK vs. ostatní IO

Zdravím. Velmi mě zajímá, jak je na tom STK od fy Sanyo oproti klasickým monolitickým IO (např. LM3886...) co se týče zvuku a činitele tlumení. Už se tím někdo zabýval?

Re: STK vs. ostatní IO

Díky za radu, ale na tomto fóru jsem nikde nenašel, že by někdo psal: "STK 4181 má lepší zvuk i činitel tlumení než LM3886" (nebo naopak).

Re: STK vs. ostatní IO

Na jakem podnose to chces, na stribrnem, zlatem, nebo staci mosazny?

Trosku pokory, kdyz chci neco vedet. Prijde mi, ze jsi vzdycky strasne urazenej, ze ti nikdo hned na zacatku nenapise nekolikstrankove slohove cviceni prsne podle zadani. Pokud je to jen me zdani, omlouvam se.

A to plati obecne, ne jenm na littla.

Re: STK vs. ostatní IO

smile Snad toho nechci tolik? Žádné několikastránkové slohové cvičení nepotřebuju, dokonce o něj ani nestojím. Bohatě by mi stačilo, kdyby někdo napsal, že STK 4181 je lepší než LM3886 (nebo obráceně) a dál bych to neřešil.Jinak, já rozhodně nejsem urážlivý typ-občas zdání klame.

(upravil ondra Ch 28. 10. 2007 22:07)

Re: STK vs. ostatní IO

Podle mého je to asi takto:
Monolit vs. hybrid.
Rozdíly jsou dané především výrobní technologii, u monolitického IO  jsou jistá omezení, která se týkají především koncových tranzistorů a jejich výkonových parametrů. U hybridních obvodů, které jsou tvořeny jednotlivými diskrétními čipy na jedné keramické destičce tato omezení v podstatě neplatí.
Koncové tranzistory mají mnohonásobně větší plochu než u mon. IO a jsou lépe chlazené.......
Obvody STK mají výborné parametry, které jsou podle mého v monolitickém IO nedosažitelné.
Tedy pokud jsou originál SANYO a to je v dnešní době kámen ůrazu..........
http://img233.imageshack.us/img233/3484/stksanjonj4.th.jpg

Web

Re: STK vs. ostatní IO

Michal
No nenasr...lo by Ťa to?   smile

IMHO
STK ma prijemnejší (šťavnatejší zvuk) vďaka skresleniu. po nejakej dobe tá mäkkosť lezie na nervy. s obľubou tieto IO používali nemci vo svojich hifi strojčekoch v dobe davnejšej. (siemens, grundig).

Re: STK vs. ostatní IO

Mengel, páči sa mi že "strojčekoch" lol
Aby som nebol len OT, tak menil som TDA2030 za STK a rozdiel bol neuveriteľný. ten zvuk fakt mäkší, to TDA nešlo tak hlboko, zrejme. STK asi aj má lepšie DF proti 2030. Ale zase som mimo...

Web

Re: STK vs. ostatní IO

Paráda, děkuju všem za věcné názory. Teď už mi jen stačí vědět, jak je na tom STK konkrétně s DF a budu naprosto spojený. smile

(upravil ondra Ch 28. 10. 2007 22:16)

Re: STK vs. ostatní IO

Oproti monolitickému řešení ,podle mě ,velmi dobře, stačí si jen uvědomit, jak "silné jsou vodiče, které se používají ke kontaktování čipů mon. IO a teď si všimni těch "klacků co vedou ke koncovým trandům u toho STK na té fotce..................
Dá se v podstatě přirovnat k "diskrétnímu výkonovému NF zesilovači.

Web

Re: STK vs. ostatní IO

Ovšem jak se potom takový hrybrid posere tak to je někdy pálka ... A nevím STK znám a LM se mi libí více zvukem.

Re: STK vs. ostatní IO

Dobře. Je opravdu mezi originálním a pajcovaným STKčkem takový rozdíl (co se týče zvuku a činitele tlumení)? Právě se rozhoduju, jestli mám koupit evidentní pajc (za 240Kč nebo origoš s cenou blížící se pětikilu). Nešlo by třeba originální STKčko sehnat levněji (popř. kde)? Já jsem jak ten pajc tak originál našel v AME...

Podotýkám, že se jedná o typ 4181, ale je možné tam dát v podstatě jakýkoliv typ (4141 počínaje, 4191 konče)

Re: STK vs. ostatní IO

Little, rozdíl mezi pajcem a originálem bude zejména ve spolehlivosti a životnosti (je to asi jako Federman versus Aldax) smile

Web

Re: STK vs. ostatní IO

Měl bych ještě jednu otázku: Jaký je rozdíl mezi STK 4191 "II" a STK4191"V"? Co jsem se tak zběžně díval po datasheetech tak jsem zjistil, že se ten rozdíl týká pouze výrobce (ETC, Sanyo), nikoliv však vnitřního uspořádání. Opravdu se ten rozdíl týká jenom výrobce?

Re: STK vs. ostatní IO

Na datasheety jsem nekoukal ale má chabá paměť mi říká že se to probíralo na starém foru a dopadlo to ve prospěch verze V kvůli zkreslení ale možná plácám. Sincair se tam k tomu tuším vyjadřoval.

(upravil jik 29. 10. 2007 16:24)

Re: STK vs. ostatní IO

Hoši, jestli se někdo budete k těm římským číslicím komplexně vyjadřovat, mám taky jednu prosbičku. Mám jeden zesilovač s STK4192 II, datasheet od něho mám, ale o tom, co znamená I, II ...IV nevím vůbec nic. Taky myslím, že jsi to byl někde, Sinclaire Ty, kdo jsi o těch římských číslicích mluvil.
Takže tímto prosím někoho, kdo nám k tomu může co říct, jestli by nám význam těch římských číslic neobjasnil. Dík.

Re: STK vs. ostatní IO

Takhle jsem hledal rozdíly mezi STK4241V co mám doma (mimochodem má docela příjemný zvuk) a STK4241II:
http://img265.imageshack.us/img265/8922/rozdiljm4.gif
http://img115.imageshack.us/img115/2310/rozdil2sy5.gif

Web

(upravil little 29. 10. 2007 20:55)

Re: STK vs. ostatní IO

Jdi na: http://www.pselectronic.cz/ zadej "STK4191" a uvidíš, co ti to najde. Opravdu si myslíš, že by levnější "V" bylo lepší než dražší "II"?Rozdíl bude nejspíš v něčem jiném...

EDIT: Sinclaire, prosímtě, napiš k tomuto tématu také něco...

Re: STK vs. ostatní IO

Proč se ty prase líný nepodíváš na vnitřní zapojení?

Web

Re: STK vs. ostatní IO

Rikal sis o to. smile

(upravil little 30. 10. 2007 9:02)

Re: STK vs. ostatní IO

smile Mě už ani nejde o odlišnosti mezi těmi dvěma typy (už jsem zjistil, že se nedají dost dobře nahradit, vzhledem k rozdílné funkci jednotlivých vývodů) , spíš bych se rád něco dozvěděl o konrétní hodnotě činitele tlumení tohoto STK. Na stránkách ALDAXu o STKčkách máte jenom jeden krátký odstavec.