Téma: Tlumení uzavřeného reproboxu

Nazdar hoši, vím, že už tady je k danému tématu něco napsáno, ale i přes to jsem se nedočetl toho, co bych chtěl. Můj problém je následující: na potřeby ne úplně kvalitní reprodukce jsem splašil stereo repro, které má pro dané potřeby sympatických 2×250W a slušně hrající horní pásmo. Problém je ale s tím pásmem dolním. Nějaký „precizní Němec“ totiž vzal basové měniče s velkým celkovým Q (cca 1,5) a nacpal to do boxu cca 50 litrů a ještě aby to celé zhoršil, tak tam udělal dva bas-reflexové nátrubky. Výsledek je samozřejmě takový, že basy spíš nejsou a jen to duní a hučí (což byl ale asi účel vzhledem k tomu, že to je model určený pro taneční hudbu). Mě to ale vadí, takže se toho chci zbavit. Prvně jsem zalepil bas-reflexové otvory, čímž jsem úspěšně snížil hrb na frekvenční charakteristice v oblasti rezonance basového měniče.
Teď stojím před tím čím zatlumit reprobox. Zkusmo jsem do něj nacpal trochu vatelínu, co jsem splašil doma (cca 1×1 metr tloušťky 1 cm) a bylo to nepatrně lepší. Chci tedy zatlumit box tak, že ho něčím úplně vycpu za účelem snížení hrbu na středobasu. Možnosti jsou buď vatelín, nebo skelná vata.
Dočetl jsem se, že vatelínu se musí použít opravdu hodně (údajně tak 3× víc než objem bedny), aby nějak fungoval, což je vzhledem k jeho ceně nemilé. A u skelné vaty mi osobně vadí práce s ní a taky si nejsem úplně jistý, jestli je pro tento účel (tzn. úplné vycpání) vhodná (na polepení vnitřní stěny je OK, to mám vyzkoušeno). U vaty taky nevím, zda-li je nutné chránit měnič proti případnému vniku skelných vláken.
Budu rád za vaše zkušenosti a rady s podobným problémem, předem díky!

Web

Re: Tlumení uzavřeného reproboxu

Vatelín je OK (stejně jako termo). Rovnoměrně vyplnit celý objem bedny (ale ne úplně napěchovat). Skelná vata je bordel, to nepoužívám.

Re: Tlumení uzavřeného reproboxu

Ja som napchal do svojich nejaké mikrovlákno,asi presný názov bol polyesterové vlákno. Kúpil som si vankúše v ktorých to bolo ako výplň a vyšlo to oveľa oveľa lacnejšie ako vatelín ktorý je podľa mňa riedky na tento účel a musí sa ho tam preto napchať veľa, čo aj veĺa stojí. Basák som najprv prekryl tou tkaninou v ktorej to bolo zašité aby niečo nespadlo tam kde nemá. Materiál je príjemný a dobre sa sním pracuje.

Re: Tlumení uzavřeného reproboxu

ja som spravil to iste s perinou z Tesca za 8e.

Re: Tlumení uzavřeného reproboxu

mordoo: to je geniální řešení, akorát bych nechtěl být nemile překvapen tím, co v té peřině můžu najít (přecijen tam může být ledacos).
obutt: nezjistil by jsi, co to přesně je? Můj plán totiž je použít toto: http://www.hansanet.cz/produkt/1531/Vat … E-300.aspx což taky není nic jiného než polyesterové vlákno. Ono je vlastně otázkou, co lidi myslí když říkají vatelín, protože to je celkem všeobecný pojem. "Vatelín" co jsem doma vytáhl je krapet jiný, než ten nový, co jsem viděl v obchodě...

Web

(upravil jik 16. 6. 2015 17:13)

Re: Tlumení uzavřeného reproboxu

Jak dlouhodobě říkám a prosazuji názor ve věcech diy - "stačí se dívat kolem sebe". A tohle přesně dělá i mordoo. Já to dělám taky, myšleno obecně v jakékoliv formě diy (např. peřinu z Tesca jsem nekupoval, ale hodně jiných věcí v tomto stylu udělal). A výsledek jsou ušetřené nemalé peníze.

amarokcz: skelnou vatu opravdu ne! A to nejen kvůli práci s ní.

Edit:

S tím rozdílným vatelínem je to podle mě jedno. Stejně budeš muset experimentovat aby ses dostal do optimálního výsledku. Potom je jedno, jestli experimentuješ s vatelínem nějakým tím nebo vatelínem jiným. Netvoříš přece žádný přesný opakovatelný výrobní postup. Např. já jsem kdysi vyrobil tlumení z nepoužívané zimní bundy a to dokonce tak, že některé části (vnitřní obalené tenčí tkaninou) jsem ani celé nepáral a připevnil tak jak byly, samozřejmě po rozstříhání.

Jinak, už dlouho jsem se na Conrada nedíval, ale pokud si vzpomínám a něco mi Tvůj popis napovídá, Conrad, co? smile

Re: Tlumení uzavřeného reproboxu

Je to presne polyesterové vlákno silikonizované v jednom vankúši bolo 850g čo som aj natlačil do jednej bedne Totem 100. Samotný materiál sa volá polypropylen. Kupoval som to v JISK.

Re: Tlumení uzavřeného reproboxu

Nakonec jsem se rozhodl pro "vatelín", přesněji řečeno polyesterové vlákno, které není pojené do tvaru desek, ale je to jako volná vata. Důvod je to, že se mi podařilo ho sehnat levně. Vzal jsem tedy 4 kila vaty a uvidím.
Mohl by mi jik vysvětlit, co přesně je špatného na tom používat skelnou vatu jako plno-výplň uzavřených beden? Na polepení vnitřní stěny repro-boxů si to lidi chválí (otázkou zda-li oprávněně), tak proč by to nemohlo fungovat i ve chvíli když tím vyplním celý box?

Web

(upravil zdenek00 19. 6. 2015 15:48)

Re: Tlumení uzavřeného reproboxu

O té skelné vatě to už tady bylo víckrát - sice tlumí asi dobře, ale je to prostě humus. Vlákna se vibracemi a prouděním vzduchu postupně uvolňují a když jsem takovou bednu po letech rozdělával, ten prach se nedal dost dobře uhlídat a byl v pokoji snad všude. Na plíce to asi zdravý nebude, i když to není azbest. O tom, jak vzadu vypadaly repráky radši ani nepíšu. Do dalších beden jsem nacpal průmyslovou vatu z čisté bavlny.

(upravil maxell 20. 6. 2015 9:30)

Re: Tlumení uzavřeného reproboxu

Kdysi jsem zvažoval tlusté lisované desky termoizolační vaty používané ve stavebnictví (nejde o skelnou)
menší kusy odřezy už nepotřebují a vyhazují se.  No nakonec vyhrál do jehlanů tvarovaný molitan a zmuchlaná PE bublinová balící fólie.
http://img24.cz/images/37718945539900691905.jpg

Sorry seems to be the hardest word (Elton John)

Re: Tlumení uzavřeného reproboxu

Já koupil u Prodanců roli cca: ( a sehnal ještě umělé rouno => "PES rouno")
http://www.prodance.cz/molitanove-obklady
http://www.n-i-s.cz/cz/netkane-textilie/page/457/

další odkazy z webu:
http://www.audioland.cz/akusticke-molitany/
http://www.akustickematerialy.cz/akusticky-molitan/

Re: Tlumení uzavřeného reproboxu

http://www.conrad.cz/tlumici-vlna.k333999

Sorry seems to be the hardest word (Elton John)

Re: Tlumení uzavřeného reproboxu

Tak mi dorazila výplň ale došel jsem k něčemu, co jsem fakt nechtěl. Původní zjištění, že je třeba box vytlumit vzešlo z toho, že zvuk byl fakt děsný, následovalo měření frekvenční charakteristiky a pak i Q toho basáku. Jak už jsem psal výše, doměřil jsem se k tomu, že na frekvenčce byl na basech obří hrb, který byl jasně patrný poslechem.
Zkusil jsem zacpat basreflexy tím, že jsem do nich napěchoval smršťovací fólii a pak jsem změřil frekvenčku - nepatrně se hrb snížil, ale nic moc rozdíl. Toto korespondovalo i s výsledky, které jsem si předem nasimuloval v LSP lab. To vše bylo provedeno v místnosti cca 3x4m, se zesilovačem založeným na STA508+TC2001 a s obyčejnou mikrofonní vložkou místo měřícího mikrofonu.
Mezitím jsme se já a repro přesunuli jinam a zesilovač se změnil na TPA3123. Repro od té doby moc nehrálo, protože ho mám v mini bytě, kde na to prostě není prostor. Pouze jsem za těch pár dní skladování vyfrézoval z plastu čtyři kolečka a vlepil je do otvorů basreflexů.
Včera po příchodu výplně jsem postavil jednu bednu na židli, dal před ní mikrofonní vložku abych kvantifikoval, jaký rozdíl udělá vatelín. Doměřil jsem se toho, že na basech kolem rezonanční frekvence hrb vůbec není! U druhé bedny totéž. Tak jsem alespoň cvičně jednu bednu vycpal a rozdíl byl takový, že od místa kde byl původně hrb frekvenčka klesala směrem k nižším frekvencím - útlum vatelínem je tedy velký i když jsem nacpal do 45 l bedny jen 800 g.
Stručně a jednoduše mám ten vatelín v tuhle chvíli asi nanic, protože ani poslechem není hrb slyšet.
Podobně jsem toho měřil už dost a nikdy se mi taková záhada nestala, takže fakt netuším co je za problém. Zajímal by mě váš názor na to, kam hrb zmizel. Napadají mě možnosti:
1) Lepší utěsnění basreflexů způsobilo zmizení hrbu, což ale vůbec nekoresponduje s teorií (u repro s tak velkým Q).
2) Vliv zesilovače je IMHO zanedbatelný.
3) Vliv rezonanční frekvence místnosti 3×4m? To mě napadlo hned když jsem bedny prvně zapojil, ale intenzita hrbu rostla s přibližováním-se k měniči, což asi značí, že to nebude ono, nebo ne?

Tak či onak to vypadá, že můžu v případě zájmu nabídnout vatu, 3 kg, do 50 l bedny vystačí tak 600 g, maximálně by tam šlo nacpat 1 kg. Koupil jsem za 90 kč/kg, což je proti vatelínu super.

Web

Re: Tlumení uzavřeného reproboxu

Skutečný hrb na fekvenční charakteristice obvykle nekoresponduje tak úplně se simulací. Obvykle je v uzavřence reálně menší, než ukazuje simulace. Avšak tlumení se u uzavřenky nepoužívá pouze ke snížení Q a sražení hrbu. Nevytlumená bedna může způsobovat různé peaky a propady na frekvenční charce, které jelikož ani mimo osu svou pozici a charakter nemění, promítají se do výkonový cháry a mohou tak být velmi dobře slyšet. A zvuk ovlivní negativně daleko víc, než pozvolný pokles účinnosti na hloubkách. Příliš mnoho lidí přikládá až příliš velký důraz jen na to, co se děje dole. Jenže to podstatnější se odehrává nahoře. Tlumení bych tam tedy rozhodně nechal...nemusí být úplně v celý bedně, ale min. bych tlumil ten prostor za basákem.

Re: Tlumení uzavřeného reproboxu

Mno, ten basák hraje cca do 2 kHz a z toho rychlo-měření včera tam není nijaká výrazná abnormalita ve frekvenčce vůči tomu, co si pamatuji, že tam bylo úplně na začátku.
S tím, že lidi přikládají moc velký důraz na spodek plně souhlasím a nejsem zrovna zastáncem tohoto ražení. Ovšem spodek je to poslední, co mi zbývá, protože srovnání frekvenčky na vyšších středech a výškách jsem vyřešil hned na začátku, protože jsem na tohle pásmo jednak dost háklivej a za druhé je to jak správně píšeš - to podstatnější se odehrává nahoře.
Tlumení tam v tuhle chvíli nějaké je – na zadní straně boxu je nalepeno vatelínové rouno tloušťky cca 1 cm.Jestli to stačí nedokážu úplně posoudit. Až se večer dostanu ke svému PC, tak můžu postnout grafy začátku spektra bez tlumení jak jsem to měl do včerejška a pak i druhé měření s cca 800 gramy vatelínu. Myslím ale, že tam není co řešit, protože pokud se pamatuji dobře, tak s tlumením se změnilo jen to, že od cca 120 Hz začaly padat basy a to tak, že se to nelíbilo ani mě a to mě lidi zcela běžně označují za bass-hatera.

Web

Re: Tlumení uzavřeného reproboxu

Zjistil jsem, že jsem neuložil graf po vytlumení. Každopádně jsem se dostal k druhému PC a ke starším měřením, takže přikládám:
BÍLÁ = úplně původní stav; ČERVENÁ = po úpravě vrchu; FIALOVÁ = po další menší úpravě vrchu ale hlavně po ucpání basreflex otvorů fólií.
http://www.imagehosting.cz/images/xxrx.png
Jak to vypadá teď nemám pro změnu teď k dispozici (na jiném PC), nicméně zásadní změna je v tom, že tam není kolem 90 Hz kopec

Web

Re: Tlumení uzavřeného reproboxu

Pokud chceš laborovat, tak změř basový reprák v blízkém poli - tj. mikrofon umístit před prochovku do roviny přední desky. Tvoje měření nevypovídá o chování basáku v bedně, ale o ochování bedny v místnosti. To je špatně.

Web

(upravil zuki 27. 6. 2015 8:55)

Re: Tlumení uzavřeného reproboxu

Měření by mělo vypadat nějak takhle:  (repráček oválný 4x9cm, v "luftu" a v minibedničce)
http://zuki.hw.sweb.cz/dokumenty/Reprac … ro_9x4.png

Na tomhle obr. je vidět vliv časového okna (gating). Začínají se projevovat odrazy - ty co se stihly odrazit od okolí (zdí apod.) a vrátit k mikrofonu. Měřené to bylo poměrně blízko šikmému stropu v podkroví...
http://zuki.hw.sweb.cz/dokumenty/Repracky/PCvyska2P.png

Pokud měříš kontinuálním signálem, tak máš v měření značný vliv místnosti. Proto je tvůj graf takový "roztřepaný"...
Skoukni sekci měření a simulace. Třeba https://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=11288 atd...

Re: Tlumení uzavřeného reproboxu

BlackRider: to mě napadlo, ale rozdíl mezi měřením z cca 2 m a z cca 30 cm byl mizivý a projevoval se spíše na konci rozsahu basáku.

Měřit jinak než kontinuálním signálem jsem nezkoušel, ale např. ve zmiňovaném HOLMImpulse moc na výběr není - je tam dvakrát kontinuální signál (logaritmický a lineární sweep, který jsem už měřil) a pak jakýsi šum. Měl bych to tedy snad měřit tím šumem?

Web

Re: Tlumení uzavřeného reproboxu

30cm je porad daleko, nearfield se meri ~5mm od kopulky basaku. Nemusis k tomu pak pouzit okno na impulsku. Je ale potom treba do mereni zahrnout bafflestep, abys dostal predstavu jak to vypada dal od bedny. Mrkni do sekce Mereni, daval jsem tu grafy, ziskas z toho predstavu.

Pouzij Logarithmic Sine Sweep.

ruzne DIY repro

Web