Téma: EZK

Pánové , jak jsou na tom stavebnice zesilovačů po stránce součástek  od EZK ?  Dá se věřit , že používají  origoš  LM 3886 , TDA 7294V, TDA 7293V ?  Je zajimavé  , že jejich zesilovač  s TDA 7293V  je levnější než  s TDA 7294V  , přitom se všude tvrdí , že  TDA 7293V  je kvalitnější .

Re: EZK

Mám doma od nich dělší dobu ty LMka a vydrží zrkat na výstupu takže snad jsou ok smile

Re: EZK

Těm LMkům bych snad věřil, zatím prodává originály i GES tak proč ne smile

TDA se vyhni jako večer Libni.

Web

Re: EZK

Dík , ale nevím , co to je  " se večer  vyhnout Libni "  , jsem moravák  a  u nás  Libeň není smile)  . Takže chceš  říct  , že  to TDA  nebude origoš ?  Má vůbec   to TDA  protizkratovou ochranu ?

Re: EZK

To je taková stará pražská odrhovačka, Žižkovu a Libni / zdaleka se vyhni

O TDA7294 se dočteš v jiných threadech tady, jaké to jsou povedené kousky.

Web

(upravil sinclair 26. 10. 2007 11:44)

Re: EZK

TDA7294V jako taková nemá moc dobrou pověst. Je to sice poměrně výkonný šváb, ale taková netykavka. Hrozně nerad má, když se napájecí napětí dosti přiblíží tomu limitnímu, udávanému v katalogu. Stačí pak sebemenší špička, např. vypnutí relé, nebo i špička z výhybky reprosoustavy a bác-za mohutného smradu se pouzdro roztrhne vejpůl. Krčmář asi moc dobře věděl, proč osazuje na desku se 7294 varistory-i když já tento způsob ochrany vůbec nepovažuju za účinný. Prostřelovaly se i tak.
Snaha přiblížit se s napájecím napětím co nejvíce dovolenému byla a je vždy vedena u TDA7294 snahou vytlouct ze švábu maximum výkonu, když už teda stál takový hříšný peníze...sto wattů je lákavá magická hranice a je skutečně možné s tímto IO tohoto výkonu dosáhnout-ovšem pouze do odporové, případně nepříliš jalové zátěže. Jakmile ten šváb ucítí jalovinu, odporoučí se bez pozdravu.
Pokud se spokojíš s výkonem cca 80W/4ohm /nap. napětí cca 2x38V bez buzení, tvrdší zdroj/, bude to dobrý služebník. 80W sinusového výkonu znamená, že při běžné účinnosti takovýchto zesilovačů okolo 60% je nutné prostřednictvím křídla odvést téměř jednou tolik ztrátového výkonu, což je podle mě nad síly pouzdra  Multiwatt.
TDA7293 je na tom značně lépe, co se týče rezervy v dovoleném napájecím napětí a zdá se, jako by i výkonová část s DMOS čipy byla lépe dimenzována. Tyto IO zdaleka tolik neodcházejí ani napěťovými špičkami, ani akumulovaným ztrátovým výkonem. S TDA7293V a napájecím napětím naprázdno 2x40V není problém dosáhnout kýžených 100W/4ohm.
TDA7293V se dají poměrně sofistikovaně a bez degradujících sériových odporů spojovat do paralelního chodu pro zvýšení spolehlivosti, případně práce do nižších impedancí.
Vím o subwooferu, kde už dosti dlouho chodí tři paralelní 7293V, napájející tříohmový reproduktor.
Ve většině zapojení a desek jsou oba obvody plně vzájemně záměnné, při náhradě TDA7294ky 7293kou je jen nutné u 7293 izolovat či odštípnout vývod 11.
Co se zvuku týče, názory se různí. Fakt je, že oba výše jmenované obvody mají o dost jiný zvuk, než LM3886. Horší zvuk by byl zavádějící pojem, řekněme tomu jiný, možná poněkud ostřejší a rozhodně ne neutrální jako LM3886. To může být onde ku prospěchu, tu na závadu věci.
Dodejme ještě, že obě TDA jsou relativně hbité obvody, které mohou při nekorektním návrhu desky či zapojení dělat potíže - které se téměř nevyskytují u LM3886, to je IO mírný jako beránek. 
V každém případě doporučuji zapojení s kterýmkoliv z uvedených IO doplnit o ochranu proti ss napětí na výstupu.
Tohle by Ti mělo usnadnit orientaci smile smile

Web

Re: EZK

To je nádhera....
Takové a jiné příspěvky z praxe pěkně v kostce jsou ty nejcennější a nedají se ničím jiným nahradit.
Hoši, znovu a znovu: toho Sinclaira si važme.

Re: EZK

Díky  za vyčerpávající odpověď smile  , 
nebylo  by lepší  potom  raději používat  pro větší výkon  třeba  dvě  LM 3886  v  můstku  , pro jejich neutrální  zvuk ? Dají  se  moduly   od EZK  s LM 3886  zapojit  do můstku a nebo je lepší použít  rovnou  LM4780 ?
Napájení   bude   2x 36V  usměrněných ,repro 8 ohm .

Re: EZK

repro uzav nebo BR?

Web

Re: EZK

Uzavřená smile

(upravil opamp 26. 10. 2007 14:41)

Re: EZK

Tak dají smile

Na LM4780 se dost blbě dělá deska, zejména amatérsky.

Web

Re: EZK

co dají ?  Jako moduly  zesilovačů  od EZK  s  LM 3886  spojit  do můstku ?  můžeš  to blíže popsat ?

Re: EZK

Uděláš si bastl z dvojitýho operáku. Jedna půlka bude mít zisk +1, druhá -1. každá půlka bude budit jeden modul s LM. Reprák mezi výstupy.

Šlo by to i jednodušeji, ale vyžadovalo by to zásah do zapojení jednoho modulu. Tohle bych viděl jako schůdnější. Ta destička bude cca 1.5 x 2 cm smile

Web

(upravil JoinerNet 27. 10. 2007 1:23)

Re: EZK

A co raději použít  to LM 4780  v můstku , to by mělo dát  150W / 8ohm  při plném  napájení  což je  +- 42V  . Pokud  tomu dám jenom 
+- 36V  , mohlo by  to vydržet  ? smile  Kolik by to mohlo mít  výkon ?

Re: EZK

Takže  to asi pořeším  2x TDA7293V  do můstku  200V/8ohm smile , uvidíme  jak  to bude chodit .

Re: EZK

Ach jo, proč tu někdo řeší konec s integráčem pro takové výkony? Já mám za to že jakýkoliv šváb patří do spetřebky (nebo jiného nenáročného použití) a využitelný je tak do cca 60W. Pak už bych sáhnul k poctivému tranzistorovému konci za jakýchkoliv okolností a kdybych to myslel s kvalitou poháněné sestavy vážně sáhnul bych po tranzistoru i u polovičního výkonu. Prio suba nebo pro větší reprobedny (8" a výše nebo více menších repro) bych to neřešil vůbec a sáhnul bych rovnou po tranzistoru. Ale to je můj myšlenkový pochod - nikomu to nevnucuju.

Re: EZK

Já vím , proto  ty  šváby  bych použil  dva  a  větší  výkon  jak 70- 80W  bych  s toho  netahal .  Potřebuji  na výstupu 8 ohm , už mám takový reprák . Trafo mám jenom +- 2*36V /160W smile

Re: EZK

Myslíš dva paralelně? A nestálo by za to postavit si třeba z AR PE 8/2006? Dá se to postavit z toho co se mnohdy válí v šuplíku za pár korun.

(upravil JoinerNet 28. 10. 2007 18:57)

Re: EZK

Toto zapojení  je mi na nic , protože potřebuji minimální  výkon  70-80W / 8ohm  a   ten zesilovač dává 50-60W /4ohm  sad

Re: EZK

Těch 8ohm beru ale jak velký je zvukový rozdíl mezi 50-70W a 70 až 80W?