Téma: Frekvenční rozsah 5.1 Dolby Digital

Tak jak jsem slíbil, udělal jsem v Cooleditu analýzu přibližně destiminutových pasáží několika filmů. Vzal jsem vždy centr, jeden z předních kanálů, jeden ze sorroundů a LFE kanál. Výsledek je docela jednoznačný. Všech pět kanálů je frekvenčně neomezených, žádné omezení basů v zadních efektech či centru se nekoná. Nahoře jde zvuk do 19,5kHz kde je podobně jako u mp3 omezen kvůli kompresi (nebo v jejím důsledku). Kanál pro subwoofer obsahuje signál jen do 120Hz.

Takže ukázky byly z : Matrix Revolution, Ghosts of Mars, Vertical Limit a jako lahůdka na závěr Earth vs. flying saucers (pokud se nepletu, tak natočeno 1953)

Matrix Revolution (Center, Front,Sorround,LFE)
http://img82.imageshack.us/img82/2936/m3cspectcc0.th.png http://img258.imageshack.us/img258/1739/m3frspectbf9.th.png http://img258.imageshack.us/img258/9712/m3srspecthc7.th.png http://img250.imageshack.us/img250/1647/m3lfespectvt6.th.png

Ghosts of Mars (Center, Front,Sorround,LFE)
http://img250.imageshack.us/img250/9697/gmcspectsl9.th.png http://img410.imageshack.us/img410/9583/gmfrspecten1.th.png http://img150.imageshack.us/img150/8361/gmslspectwb7.th.png http://img184.imageshack.us/img184/1360/gmlfespectul3.th.png

Vertical Limit (Center, Front,Sorround,LFE)
http://img184.imageshack.us/img184/3209/vlcspectdv2.th.png http://img102.imageshack.us/img102/6396/vlflspecthf1.th.png http://img265.imageshack.us/img265/5500/vlslspectny6.th.png http://img175.imageshack.us/img175/9206/vllfespectpl4.th.png

Earth vs. flying saucers (Front)
http://img265.imageshack.us/img265/9958/efflspectuz6.th.png

Re: Frekvenční rozsah 5.1 Dolby Digital

Pěkný. Moh bys to udělat s něčim v DTS?

Re: Frekvenční rozsah 5.1 Dolby Digital

Díky moc. Takže zpátky na stromy s návrhem surroundů.

Web

Re: Frekvenční rozsah 5.1 Dolby Digital

Možná, ale pokud vím, nic s DTS tu nemám. Co se týče těch surroundů, tak vím že by to měly být plnohodnotné bedny... no ale jak víme, v praxi se na to většinou dlabe. Pokud rovnou nestojí za stejné hovno náhodou i ty přední. Málokdo na to má, aby si dozadu postavil pořádné bedny a to ani nemluvím o tom, že málokdo má vůbec prostor vhodný pro sestavu 5.1. Až moc často to vypadá tak, že se sedí na gauči, za zády zeď a efekťáky po stranách, nebo pod stropem. To je pak asi celkem fuk, co tam hraje... tím spíš když to nějaké hovadské dunidlo spolehlivě zamaskuje.

(upravil check 28. 4. 2007 21:01)

Re: Frekvenční rozsah 5.1 Dolby Digital

To mě přivádí k zamyšlení, kde ty surroundy mají být správně umístěny. Mám takovej pocit, že u 5,1 maj surroundy směrovat do uší diváka - tedy po stranách.
Kvalitní to snad bude, proto taky doblba řešim ten basák, no snad už vyřešen (todle to rozseklo).

Ještě by bylo zajímavé měření strmosti "výhybek" zvukových karet, třeba M-Audio Revolution.

Web

(upravil luikas 29. 4. 2007 14:28)

Re: Frekvenční rozsah 5.1 Dolby Digital

parada, alespon mame jasno. tech 7kHz jsem vyhrabal u nejakyho projektu od Visatonu. na druhou stranu jsem rad, ze nebyla investice do surroundu uplne zbytecna(byt jsem ten pripad malej pokoj bedny na zdi)

Re: Frekvenční rozsah 5.1 Dolby Digital

Pořád neplést Dolby Surround a DolbyDigital. Pokud vím, tak některé stavebky visatoních efektů (respektive popisky k nim)jsou ještě z dob klasického surroundu na VHS.

Re: Frekvenční rozsah 5.1 Dolby Digital

chytrej, to by mohlo bejt ono smile

Re: Frekvenční rozsah 5.1 Dolby Digital

Já nechápu co vás tak udivuje, já celou dobu vím a tvrdím že to není omezeno a že jsem testli aj 16khz a v poho a vy se teď divíte.
Jinak 2Boramyr pěkaná práce.

(upravil Halen 30. 4. 2007 8:29)

Re: Frekvenční rozsah 5.1 Dolby Digital

Pekna prace a s ni se naskyta opet otazka: pokud LFE jede do 120Hz a ostatni pasma jedou komplet, tak pokud jsou vsechny bedny schopne zahrat cele pasmo i s basy, je subbas zbytecny. Pak zbyva poprat se s peti nebo sedmi !!  zdroji basoveho signalu tak, aby byla charka v pasmu pod 120Hz vyrovnana. Nebo je druha moznost fiknout satelity i centr na 110Hz a nechat hrat basovou slozku jen subwooferem. Nejsem si zcela jist, ktera z variant bude lepsi. Nepredpokladam, ze by v multikinech osazovali efektove bedny 15" nebo 18" hovady, aby zahraly vse vcetne nejnizssich kmitoctu.

Osobne jsem zastancem oriznuti satelitu a nasmerovani  basove slozky jen na subwoofer.

Ad pozice surround beden - 5.1 po stranach, nikoli za posluchacem.

Re: Frekvenční rozsah 5.1 Dolby Digital

Já bych je tedy dával určitě víc dozadu. Boční umístění se sice připouští, ale mě osobně se to moc nelíbí.
http://forum.ecoustics.com/bbs/messages … 29023.html

Kdyby byly dostatečně způsobilé přední bedny, dal by se LFE rozložit do nich, úplně ho ale vyřadit by nebylo dobré, protože není přímo odvozen z basových složek ostatních kanálů. Opačný postup (malé bedny) se dělá běžně nastavením v receiveru. Jedna věc by mne ale zajímala. Nastavím předních beden na "small" bude receiver odřezávat z jejich signálu basy... co ale pak s nimi? Kašle na ně a nechá na subwooferu hrát jen LFE a nebo je k LFE přimíchá?

(upravil check 30. 4. 2007 12:03)

Re: Frekvenční rozsah 5.1 Dolby Digital

Já to mám teda zatim jenom vymyslený, ale proč o tom nediskutovat. Všechny satelity říznu někde na 50-65hz (uvidim) tedy tak, aby se nedostali pod ladění BR nebo na místa, kde jim začne padat charka. Do subu tak pude jak speciální efektový signál, tak basový zbytky od satelitů (doufám, že to tak je). Rozložim tak basovou zátěž na všechny reprosoustavy a minima/maxima v pokoji by měla být častější, respektive charka v místnosti vyronanější (možná naivní představa). Nebudu tim taky tolik zatěžovat subwoofer, pásmo pod 120hz z 5 satelitů by byl docela nášup.

Jinak myslim, že ten LFE signál jsou speciální efekty, o který jinak při stereo poslechu přijdeš; a nebo jsou nějak vytahaný největší špičky v signálu, aby nepřetěžovaly satelity.

edit: mě to teda trvá než něco napíšu

Web

Re: Frekvenční rozsah 5.1 Dolby Digital

2Boramyr. Přimíchá.

(upravil Glatz 30. 4. 2007 12:57)

Re: Frekvenční rozsah 5.1 Dolby Digital

Takže je asi teda blbost to dělat tak jako já že? Teď stavím 2+1 s Seasy L12 a později to chci rozšířit na 5+1 s L18 a ty prcky s L12 dát dozadu. To mi vznikne slušná propast u efektů vzadu když sub bude naladěný aby hrál do tama kde začínají L18. Jenže já vzadu nemůžu mít sloupy.

Web

Re: Frekvenční rozsah 5.1 Dolby Digital

Všecko tohle řešte, až si poslechnete, co ve skutečnosti hrají zadky. Déšť, průlety/průjezdy, sem tam nějaká odražená kulka a občas v hororech dívčí křik, nebo zvonění telefonu. OSobně jim přikládám pramalý význam a mnohem přínosnější je dokonalé sladění přední báze, tedy L+centr+R+sub.

Re: Frekvenční rozsah 5.1 Dolby Digital

takmer všetko, čo mám doma plne v DD/DTS, je nahrané akoby cielene na 3.1.... zadné kanály sa ozývajú počas filmu len málokedy.....

Web

Re: Frekvenční rozsah 5.1 Dolby Digital

To bude ale dané spíš jejich poměrnou hlasitostí. Pravděpodobně jsou jen přeřvané zbytkem, protože většinou hrají souběžně s ostatními a jen málokdy mají výraznější "sólo". Když jsem dělal tu analýzu, tak jsem si všimnul, že snad jen u jednoho filmu byly v zadních efektech 2 minuty ticha. Hrají prakticky nepřetržitě, časově vzato víc, než subwoofer... ten například u toho Vertical Limitu byl nasazen jen zřídka (laviny, výbuch) a téměř desetiminutové pauzy nebyly vyjímkou.

Nejlíp se mají skalní fandové poválečných filmů... dva kvalitnější širokáče a je vystaráno smile

Re: Frekvenční rozsah 5.1 Dolby Digital

http://forum.ecoustics.com/bbs/messages/34579/129024.jpg

Tak takhle mam ja obyvak zarizeny, zatim ale bez centru a Subu Ale v predu ve sloupech jsou 8BR40 tak sub neni treba. Pokud na zesu nastavim SUB na off tak mi frekvence posilane do subu rozdeli na ostatni bedny, kde mam nastavene LARGE. Jinak muzu u prednich i surondech i centrech nastavit bud small nebo large. Kdyz dam small tak se to orizne od frekvenci, ktere hraje SUB. No alchymije docela.

Web

Re: Frekvenční rozsah 5.1 Dolby Digital

Ví někdo jakou hlasitost má mít LFE kanál oproti ostatním?

(upravil check 22. 5. 2007 18:00)

Re: Frekvenční rozsah 5.1 Dolby Digital

Snad stejnou nebo sme v Kocourkově?
Ale musí se vzít v potaz fyziologie lidského ucha a ta je ošidná (jiná hlasitost znamená jinak frekvenčně závislou křivku citlivosti). Nebo taky akustika místnosti, zatlumení jednotlivých frekvencí.

edit: editoval sem dřív, než sem viděl Boramyrův příspěvek

Web