Téma: Jaké akumulátory AA

mátě někdo tip na dobré akumulátory AA ? Potřebuji do blesku. Nabiju přes noc a další den fotím ... Potřebuji aby vydržely co nejvíc, tzn největší kapacita co jde a zároveň nějaka rozumná značka. mám 2400mAh GP. Dá se koupit něco lepšího? Mám se řidit hlavně kapacitou nebo zde hrají roli i jiné faktory?

Re: Jaké akumulátory AA

Z těch běžných na trhu: Sanyo Enelope

Re: Jaké akumulátory AA

Asi tě nemusí zajímat samovybíjení, ale mohla by tě zajímat závislost vnitřního odporu na teplotě (mrazu) i hodnota vnitřního odporu jako taková, může být akumulátor s nízkým Ri a menší kapacitou a naopak. S nárůstem Ri po čase jsou na tom špatně NiMH, podle mých zkušeností, LiIon taky. Jestli napájejí přístroj, kde se sleduje napětí, tak při větším odběru vinou vnitřního odporu klesne napětí a přístroj oznámí vybito a vypne se.

Re: Jaké akumulátory AA

Jedny z nejlepších jsou Sanyo 2700 mAh, myslím že byly na předních místech i v nějakých testech. Mají však větší samovybíjení, jako ostatně všechny s vysokou kapacitou, tady je to však asi nepodstatné.

Re: Jaké akumulátory AA

Možná stojí za úvahu i NiZn

https://en.wikipedia.org/wiki/Nickel%E2 … nc_battery

http://www.conrad.cz/nabijecka-charge-m … zn.k200062

Re: Jaké akumulátory AA

z vlastnych skúseností môžem odporučiť sanyo eneloop. za poslednych cca 12 rokov ako hobby fotograf, som vystriedal uz niekolko znaciek, vratane tebou spominanych GP. Ale na eneloop sa nechyta ani jedno. A nenechaj sa zmylit nizsou deklarovanou kapacitou, klasicke nicd uz po par tyzdnoch skladovania pride o znacnu velku cast svojej kapacity. Po 2-3 nesiacoch su napr do vykonejsich blezkov uplne nepouzitelne. Eneloop moze pol roka po nabiti vytiehnut z brasne a budu ako cerstvo nabite. Konkretne do blesku pouzivam tie cierne eneloopy, nespomeniem si teraz ako sa volaju (ale v nazve su nejake xka, exxtreme?)

Re: Jaké akumulátory AA

Také mám vlastní zkušenosti a nezavrhoval bych ani NiCd nebo NiMH ani LiPol. Hlavně si přečti co ti radí výrobce přístroje proč by ti blbě radil. Ještě před pár lety jsem používal NiCd 500mAh  z roku možná 1988 když se tenkrát náhodou podpultově ...... Takže Metz s nima odmakal klidne 100fotek. Dnes (před už deseti lety) mi výrobce doporučil NiMH mám 2300 nebo 2500mAh a někdy vydrží celou svatbu. Ovšem jistota je jistota. Tak že více je méně starostí.

Re: Jaké akumulátory AA

Najprv som kupil sanyo 2700. vydrzia sice vela zableskov, ale velmi sa vybijaju, z 2 tyzdne su skoro prazdne. Ak fotis vela s bleskom za jeden den - svadby, studio, tak su lepsie tieto.
Potom som kupil sanyo eneloop, pretoze sa nevybijaju a aj po tom pol roku su stale nabite. Pre taketo amaterske fotenie su podla mna vhodnejsie.

asi kazdy znamy vyrobca robi tieto 2 typy akumulatorov. Tie, co sa nevybijaju maju mensiu kapacitu a na obale byva, ze su ready to use, alebo nieco podobne

Re: Jaké akumulátory AA

Lepší jsou Panasonic Eneloop.

Re: Jaké akumulátory AA

Já tedy fotím jen hoby, občas nějaký koncerty, festivaly a tak.
Používám vcelku výkoný blesk Sigma EF-530 (50m je poznat) k Nikonu D5100.

Já tu mám do blesku baterky jen s nízkým samovybíjením. Dřív jsem používal běžný GP 2500mAh, Energizer 2450mAh, ale ty bývali po dvou týdnech vybité že snesly 100 záblesků a bylo po nich, navíc po pár letech nejdou nabít.
Ještě stále používám eneReady 2200mAh - nějaký laciný z GESu, ale mám je už 4 roky a stále drží, dokonce se ani moc nevybíjejí.
Ale už 3 roky používám zelený GP ReCyko 2050mAh a trochu lepší mi přijdou bílý Sanyo eneloop 2000mAh. I po pár měsících když je vyndám z brašny vydrží 600 záblesků - orientačně podle fotek na kartě foťáku.
Poslední 3 jmenovaný sady mám pořád v brašně a nemusím řešit když někam jdu jestli mám nabito. K foťáku mám 2 baterky, přičenž každá zvládne nějakých 1500 fotek na jedno nabití. Takže nemusím nic moc řešit.
Nabíjím je rychlonabíječkou GP ReCyko, řízenou procesorem a nabíjející každý článek zvlášť.

Re: Jaké akumulátory AA

nabíječku mám kvalitní
samovybíjení mi nevadí, nabíjím vždy den před focením.
používám Sigmu 530DG super smile
spíš jsem tajně doufal, že už existuje něco s větší kapacitou ale našel jsem max ansmann 2850mah  myslíte, že Sanya budou lepší?

NiZn prej nemají rády velké vybíjecí proudy a u NiCd netuším moc ale běžně se používájí jinde než ve spotřebce.

Re: Jaké akumulátory AA

Nejpokročilejší technologii má panasonic. Škoda, že potřebuješ 1,2 V články, kdyby nevadilo 3,7, tak se dají použít lithium-ion, který jsou mnohem dál.

(upravil zdenek00 4. 3. 2015 18:38)

Re: Jaké akumulátory AA

U těch vysokokapacitních článků záleží hodně i na štěstí při koupi - měl jsem sady, které ještě po třech letech používání držely velmi slušnou kapacitu a zase některé (stejná značka) šly po roce do sběru. Možná je to i tím, kde si je firmy nechávají dělat. Ty Sanya mě přišly celkem slušný, Ansmann neznám. Eneloopy jsou výborný, mají ale menší kapacity.

Edit.: teď jsem se díval na net a našel nějaké Panasonic Eneloop PRO, 2450 mAh, možná bych zkusil ty. Panasonic mívá kvalitní věci.

(upravil Tipi 4. 3. 2015 19:52)

Re: Jaké akumulátory AA

PB ale ty si aky srandista rofl

EDIT:

Vlastne srandistov je tu viac... Dohnalik, naozaj má panasonic najpokrokovejšiu technológiu? Opritu komu? Sanyu? Vlastná skúsenosť? lol

Re: Jaké akumulátory AA

http://www.candlepowerforums.com/vb/sho … 28Black%29

(upravil jik 4. 3. 2015 19:58)

Re: Jaké akumulátory AA

O těch prakticky bez samovybíjení píší i na fotonmag.cz , zkusil jsem kdysi koupit ty GP Recyko (protože je měli v obchodě) - nebyly špatné, hned jak jsem natrefil na Eneloopy, koupil jsem i je a myslím že jsou lepší. Ostatně na Megapixelu a jiných stránkách, kde lidé píší v diskuzích k jednotlivým fotoaparátům ohledně postesků na počet fotek, výdrže atd. (možná i bleskům - to nevím), dostávají odpovědi, ať napřed vloží do foťáku Sanyo Eneloop a pak teprve soudí, jak to tedy s výdrží přístoje je...
Další věc je, že konstrukce baterií se sníženým samovybíjením umožňuje vyšší vybíjecí proud (mají méně miliohmů vnitřního odporu), nevím, jestli tato vlastnost je jenom "vedlejší produkt" nebo jestli je to další vlastnost jako bonus. Pravda je, že i ty "pitomé laciné" Tronic z Lidlu, pokud se koupí ty s oranžovými nápisy (se sníženým samovybíjením), snášejí větší vybíjecí proudy také.
Jinak zatím papírově největší kapacitu, kterou jsem u AA viděl, mají jakési BC batteries a to rovných 3000mAh - dva kusy mám. Záměrně píšu papírově, protože je to vždy údaj na vodě. Je to pouze údaj při dodržení konkrétního vybíjecího proudu, teploty atd atd.

Edit: Dohnalík - tak se přiznám, že o této změně to jsem se dozvěděl až teď - nadále se budou jmenovat Panasonic Eneloop a už ne Sanyo. Mě bylo hned divné, že by jiná firma používala obchodní označení výrobku jiné firmy. Asi něco podobného jako v minulosti s výrobky BASF na EMTEC.

Re: Jaké akumulátory AA

Jen pro srandu tady mám jakésy BTY přímo z velké žluté země. Jsou to ty nejsilnější co jsem před rokem našel 3000mAh, jsou podezřele lehké a při vložení do nabíječky ReCyko jsem jednu vzadu promáčknul tou pružící svorkou, takže je teď používám s procesorem řízenou nabíječkou z téhož zdroje. Ovšem o jejich kapacitě vzhledem k uvedenému mám silné pochybnosti.
Zatím mě ani nenapadlo je dát do blesku a vyzkoušet, budu je muset vyndat z vysílačky vrtulníku a někdy v nenáročných podmínkách zkusit.
Ale v tý dětský hračce fungují a po pár měsících nepoužívání jsou stále nabité.

(upravil Dohnalik 4. 3. 2015 20:08)

Re: Jaké akumulátory AA

Hoď je do koše, viz http://danyk.cz/test_aku.html
Větší shity se snad ani nedělají.

//teda ne do koše, dej je zrecyklovat smile ikdyž asi nebude moc co recyklovat.

Re: Jaké akumulátory AA

Sanyo Eneloop, dlouholetá zkušennost, doporučuji.

Re: Jaké akumulátory AA

Fotím docela hodně a dlouho, Sanyo s vyšší kapacitou (2500mAh) mě hodně zklamaly, vysoké samovybíjení a po roce používání (cca 50 cyklů každá sada) už měly jen zlomek kapacity. Sanyo Eneloop jsem už pak nezkoušel, značka u mě propadla (i obyč. alkalickymi baterkami, bohužel). Zatím nejlepší zkušenost mám s Panasonic, ať už starší 2000mAh nebo novější Eneloop. Drží, ty obyčejné i po několika letech pořád slušná kapacita a nízké samovybíjení. Recyko taky nejsou špatné (zkusil jsem jednu sadu), ale Panasonic mi přijde lepší. Jestli mají lepší technologii nevím a nezajímá mě to, hlavně že plní nejlíp účel smile

A jeden poznatek na závěr - nehoním se za nejvyšší kapacitou, těch cca 20% navíc (2450 oproti 2000) je někdy docela iluzorních podle stáří sady a stejně musím mít po ruce víc sad nabitých, dávám přednost spolehlivosti, kterou mám vyzkoušenou.

Web