Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 2)

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » Slaby vykon LM3886

  Stránky: 1 2 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 29]

(upravil Otik 20. 2. 2015 23:23)

Téma: Slaby vykon LM3886

Dobry den,
postavil jsem modul zesilovace LM3886 z teto stranky http://svetelektro.com/clanky/koncovy-z … 6-139.html   Jako predzesilovac monovariantu tohoto preampu http://construyasuvideorockola.com/down … ltiple.pdf
Preamp je napajen zdrojem davajici 13V/1A. LM3886 napajim Toroidem 2x24V 2x2A 100VA. Vse hraje vporadku, nic nesumi. Jedine co resim je hlasitost. Chtel jsem to pouzit na kytaru pripojil jsem k tomuto zesiku 15W kytarovy reprak z komba a i na plnou hlasitost je to dost tiche. (Pocital jsem i se spalenim repraku). To kombicko s 15 watt vykonem udela mnohem vetsi kraval nez muj zesilovac. Kde mam hledat problem? S tim trafem bych mel z toho LM snad tahat aspon 50 watt. Kde mam hledat problem? Dekuji Oto

Re: Slaby vykon LM3886

Může to být třeba tím že ten reproduktor má příliš nízkou impedanci a zabírají ochrany uvnitř švába. Zkoušel jsi ten koncový stupen provozovat bez preampu? I s obyčejnou MPtrojkou (což je zdroj signálu s docela dost nízkým výstupním výkonem) bys to měl být schopen dostatečně vybudit.

Re: Slaby vykon LM3886

Tak ten reprak ma impedanci 4 Ohmy, pak jsem to zkousel z mobilem na nakej reprobedne od Sony kde byla psana impedance 6 ohm a hraje to pomerne nic moc.

Re: Slaby vykon LM3886

Tak je asi někde chyba. Ty moduly máš dva nebo jen jeden? Překontroluj osazení součástek a samotnou DPS. Mohl jsi nechtěně přehodit nějakou součástku popř. může být někde studenák. Zkus ten modul s LM3886 a trafem nafotit...

(upravil Bobeš1 21. 2. 2015 6:41)

Re: Slaby vykon LM3886

Nemůžeš to vybudit, protože tam nemáš dostatečné zesílení. Ten předzesilovač nezesiluje - má jednotkový zisk. Musíš mu zvýšit zisk snížením hodnoty odporu na vstupu. Místo 100 K dej 10 K a taky musíš 10x zvýšit hodnotu kondenzátoru v sérii s ním - 1 mikro.

(upravil zuki 21. 2. 2015 9:53)

Re: Slaby vykon LM3886

Nechci se moc hádat, ale mám dojem, že vstupy pro kytaru mají vstupní odpor 100k a výše... 

Takže bych vstupní R nesnižoval, ale zvýšil zpětnovazební R... Ale nad 470k bych moc nešel...  Já bych vstup předělal do +In s vstupním odporem 100k-470k a v -In bych si nastavil zisk třeba na 10x (10k/100k).

(upravil jmd 21. 2. 2015 10:45)

Re: Slaby vykon LM3886

To co pise Bobes je najednoduchsia cesta, pricom vobec nie je v rozpore s potrebou vysokej impedancie, nakolko ta je zachovana kombinaciou odporov 100k a 200k. Mozno tych 200k by som este dal prec.

(upravil Otas 21. 2. 2015 11:59)

Re: Slaby vykon LM3886

2 jmd: Podle mne je v zapojení podle Bobeše skutečně jen 10 k vstupní impedance, těch 100 k ve ZV působením napětí od výstupu představuje zátěž, která dorovnává, aby se napěťová úroveň na invertujícím vstupu blížila napětí země.

Já bych šel cestou, jak navrhuje Zuki, pokud je potřeba 100 k vstup. Navíc se dá ZV udělat nastavitelná potenciometrem o malé hodnotě např. 10k/E, což nezhorší zvuk.

Re: Slaby vykon LM3886

Este by bolo dobre sa tiez uistit, ze pri 4ohmovom repraku sa neaktivuju ochrany toho LMka a zbytocne nezenie vacsinu vykonu do tepla. Nie je moc horuci, napriek tomu, ze hra potichu? Pri 4 ohmoch sa odporuca nizsie napatie, aj ked trafo 2x24 by asi malo byt OK (pri LaMa sa odporuca max 2x23 na 4 ohmy, ale ten 1V by nemusel byt velky problem.). Pozri si odsek Důležitá upozornění v http://opamp.wz.cz/lama2/lama.htm.

(upravil Otik 21. 2. 2015 13:33)

Re: Slaby vykon LM3886

Tak rezistor jsem vymenil za 10K, kondik jsem dal WIMA 1uF. Zesileni je vetsi nicmene porad to neni ono.
Na otazku zda se hreje LMko pri pripojeni 4 ohmove repraku musim rict ze ne, chladic je trochu teplej, ale nic dramatickyho.
Jeste me napadlo zda by nebylo fajn si pohrat s odporama u LMka, jsou tam dva variabilni, kteryma by se melo dat regulovat zesileni.
Jinak napeti na zdroji po usmerneni s odpojenym zesem je 38,4V na vetev.

Re: Slaby vykon LM3886

Ake je napatie trafa naprazdno (bez zdroja)? Tych 38,4V na vystupe zdroja naprazdno sa mi zda vela, ale po zatazi mozno dostatocne klesne.
A ake je napatie na kazdej vetve po pripojeni zosiku bez signalu, resp. so skratnutymi vstupnymi svorkami zosiku?

Re: Slaby vykon LM3886

Zvednout zisk 2x u LM by neměl být problém... Vyšší zisk bych řešil předzesilovačem... Ale skoro bych si tipnul, že bude někde nějaký problém, nebo neporozumění dané problematice...

Z kytary by měl být signál cca 0,1-1Vpp, u lepších snímačů asi i víc... Jen ten signál s časem (dobou trvání tónu) velmi rychle klesá z Voltů na desítky až stovky mV ...  LM s 20k/1k má pro cca +-30Vout =vstup 3Vpp na plné vybuzení (zde asi už s limitací výstupu).

Pokud chce nějaký "plnější" zvuk, tak musí mít buď zesík s boostrem, sustainem atd...

Re: Slaby vykon LM3886

Tak jsem udelal switch abych mohl prepnout vstup bud na predzesilovac nebo rovnou na koncak. Nevim zda je to dobre, ale pripojil jsem na vstup digitalni multiefekt.....kdyz switchem prepnu multiefekt - koncak tak to hraje jak dobytek na hlas, pekne, hutne, prepnu switch abych mel mutliefekt -preamp-koncak a zni to potichu tak petinasobne nez predtim a ten zvuk zni tak jako vytlumenej overdrive. Takhle mam ten DPD switch. Nicmene problem teda v koncaku asi nebude. Nevim kde tady nahrat obrazky, tak link na uloz.to omlouvam se http://uloz.to/xDfVgDvo/dpdt-png.
Poradi mi dyztak nekdo nakej predzes pro kytaru co postavit ? Dekuju

Re: Slaby vykon LM3886

http://sound.westhost.com/project27b.htm  Figure 1

Dělal jsem ho třikrát. Z obrázku vidíš, že signál jde do neinvertujících vstupů (zuki již psal), dále tam vidíš, že zesílení mají u obou stupňů nastavené 68k/4,7k. Uzpůsobit se ten 68k dá až to budeš mít v kupě, já jsem je tenkrát určitě zmenšoval. Ani nebudeš mít potřebu měnit zesílení koncového stupně LM38869 (nechat 22k/1k).
Ten první stupeň vytvoří i nízkou impedanci pro následné nástrojové korekce, přibližně tento typ se používá v továrních kombech, popřípadě nějaké schéma stáhnout a vykreslit korekce z něj, myslím že jsem použil tenkrát trošku jiné, ale s tím se pak dá laborovat vždycky. Stáhni si aplikaci - prográmek TSC (Tonestack) a hned první "typ Fender" - ty jsou lepší. Neplést si korekce "hifi" a korekce nástrojové! Nástrojové korekce mají vránu už při střední poloze potenciometrů a to je potřebné. Hodnoty potenciometrů jsem měl vyšší (už si nepamatuju, ale tuším 50k + 50k + 4k7. Přepočítal jsem jenom v tom poměru kondenzátory.

Já jsem tam nedával ty diody, vyžadoval jsem čistý zvuk, zvláště když dva jsem stavěl na basu. Pokud bys je tam chtěl, strčil bych je před korekce i s tím odporem 220 ohmů a 4,7k. Ten ale poněkud zvýší výstupní impedanci prvního stupně pro následné korekce.  Ani jsem tam nezapojoval funkci Bright, tzn. jeden kondenzátor, jeden odpor a přepínač.

Závěr:
Tenhle předzesilovač opravdu zesiluje a to LM3886 nejenom že vybudí, ale má ještě rezervu. Vše záleží na zpětnovazebních odporech.

Re: Slaby vykon LM3886

Mas k tomu plosnej spoj v Eaglu nebo v jinem softwaru kdyz uz jsi to delal? Nikde tam nevidim dps ke stazeni.

Re: Slaby vykon LM3886

Ne, bohužel nemám, smolil jsem to na univerzálu a šlo to celkem rychle. O vlastním DPS jsem také uvažoval, ale nakonec ne...

Výstup z prvního stupně jsem vedl krátkým stíněným přívodem k liště s potenciometry a od nich zase zpět na vstup druhého stupně. Pokud si dobře pamatuju, dal jsem tam i patici pro eventuální výměnu dvojitého OZ, ale který typ OZ tam je, si už nepamatuju. Destička byla na takovém mostu za potenciometry, most byl plechový a pro jistotu polepený tlumicím materiálem. Všechno pevně a bytelně, protože to bylo do komba.  Kondenzátory korekcí byly přímo na potenciometrech. Žádné provinění nepociťuju, protože jsem kondenzátory na potenciometrech viděl i u továrního výrobku. Aspoň jsem si při testování mohl pohrát s různými variantami těch pasivních korekcí, což by na DPS bylo horší. Na zmíněnou univerzální desku jsem dal i napájecí odpory, 12V zenerky a kondenzátory. Z potenciometru hlasitosti šel signál stíněným kablíkem dolů k zesilovači s LM3886. Stínění provedeno bez zemních smyček, nic nebrumí. Vstup jacku pro kytaru tam byl jenom jeden (pokud si pamatuju dobře...) a navíc zapojen tak, aby se při vytažení jacku uzemnil vstup. Síťový vypínač byl dvojpólový kolébkový s vlastní doutnavkou před primárem. Myslím, že jsem dal i kondenzátor k primáru, ale tento detail už si fakt nepamatuju.

Re: Slaby vykon LM3886

Super, tak jsem si upravil schema, je tam fender tone stack a master volume sem vypustil a dal tam jen 100k odpor proti zemi. Zkusil jsem si udelat nastrel prosnyho spoje v malovani, jestli budes mit chut a cas koukni na to. Diky http://uloz.to/xTgxCFX2/schema-jpg  http://uloz.to/xu4WN5xC/capture-jpg

Re: Slaby vykon LM3886

Je to špatně. Podívej se na Figure 3 toho odkazu, jak mají vyřešené napájení OZ (ve spodní části schématu). Mají tam 15V zenerky, s tím rozdílem, že já jsem tam dával jenom 12V, ale to je vcelku jedno a napájecí záležitosti jsem měl na jedné desce spolu se zbytkem zapojení, jak jsem už psal. Přidal jsem tam pro jistotu i blokovací kondenzátory 100n blízko pouzdra, přepočítal odpory na moje napájecí napětí (680 ohmů tam mají oni)...

Ten Tvůj návrh je špatně, vůbec tam nemáš symetrické napájení (samozřejmě to jde i nesymetricky, ale to si musíš nastudovat, jak se dělají děliče napětí do vstupů OZ atd.), zenerovy diody máš použité kdesi v signálu, moc jsem to nezkoumal, ale nerozumím proč to takhle máš...
Nejlépe bude, když se poradíš s někým z Tvého okolí, kdo ti DPS pomůže navrhnout a oživit to. Já k tomu můžu říct jenom to, že to schéma funguje a je (v mém případě 3x) odzkoušeno.

Ještě pro Tvoji informaci - jak se dělá napájení OZ nesymetricky - všimni si prvních třech odporů vlevo:

http://pandatron.cz/?28&predzesilovace_pro_kytaru

Je to v podstatě stejné zapojení, akorát že jednostupňové.

Re: Slaby vykon LM3886

zuki napsal:

Zvednout zisk 2x u LM by neměl být problém... Vyšší zisk bych řešil předzesilovačem... Ale skoro bych si tipnul, že bude někde nějaký problém, nebo neporozumění dané problematice...

Tak je jasné, že problém byl -> blbě udělané napájení... TL72 mám dojem  (nechce se mi to teď hledat v pdf), že funguje až pro cca min +2V na vstupu i na výstupu (vůči -Vcc, = zde GND)...  takže udělat "střed" pro nes. napájení (GND) nebo +-Vcc...

Re: Slaby vykon LM3886

Vyreseno, postavil jsem novy preamp smile a uz to hraje o dost silneji smile Dekuji za rady

Příspěvky [1 až 20 z 29]

  Stránky: 1 2 »»»

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » Slaby vykon LM3886

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£