Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 2 z 2)

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » receiver vs. zvuková karta vs. D/A

  Stránky: ««« 1 2

RSS

Příspěvky [21 až 23 z 23]

(upravil PavelTl 28. 12. 2014 12:49)

Re: receiver vs. zvuková karta vs. D/A

kirmakX6on napsal:

Já zatím (PC->repráky) žádnej zesilovač nemám a přitom repráky mám většinou na 1/4 až 1/3 (zcela výjimečně na 1/2) jejich rozsahu.

Předpokládám že zesilovač máš, i když ne v extra škatuli, ale zabudovanej právě v těch aktivních bedýnkách - proto od nich jde zabel do zásuvky.


kirmakX6on napsal:
Dohnalik napsal:

Ano, je naprosto bezpodmínečně nutnej.

následující dotaz neber jako zpochybňování tvého výroku (protože já o této věci fakt nic nevím) ...jde jen o mou touhu chápat svět kolem sebe smile

..jde nějak jednoduše vysvětlit, proč je nutnej? (klidně pomocí odkazu)

Zesilovač je nutnej proto aby zesílil slabé signály na linkové úrovni na úroveň dostačující k vybuzení reproduktorů.

Obvyklá velikost výstupního napětí linkových výstupů bývá 1-2V a zatěžovací impedance někde v řádech kOhmů. S tím moc rámusu neuděláš a když na to přímo připojíš 4R reproduktor způsobí to spíš zkrat na výstupu a žádný zvuk neuslyšíš. To je dáno tím že výstupní obvody nejsou schopné dodat do zátěže dostatek proudu.
Zesilovač pak jen tento signál nízké úrovně zpracuje (napěťově a proudově zesílí) aby dokázal uživit reproduktory.
Takže najprve z třeba 1V uděláš 5-100V (podle výstupního výkonu zesilovače), ale hlavně je zesilovač při tomto napětí schopný dodat dostatek proudu (místo 1mA třeba i 10A) aby rozhýbal reproduktor.

Další specialitou některých zařízení (PC, Telefon, MP3, některé převodníky a komponenty) je to že mají sluchátkový zesilovač již zabudován. I u nich bývá výstuní napětí třeba 2V, ale zatěřovací impedance třeba 32R, takže do zátěže jsou schopni dodat proud řádově stovky mA a tedy dosáhnout na nich výstupního výkomu v řádech stovek mW.
Protože má tento výstup srovnatelné napětí s klasickým linkovým výstupem, lze jej bez problémů připojit k zesilovači. Ten má menší impedanci než sluchátka a tak si jen vezme méně proudu.
Dříve se proto dali sehnat i repráčky určené k připojení k těmto zařízením, ty v sobě opravdu neměli žádný zesilovač. Měli vysokou impedanci (odpovídající sluchátkám) i vysokou citlivost, takže i při těch 500mW dokázali trochu hrát, ale jejich rozsah nebyl nic moc. Dlouho už jsem je ale nikde neviděl.

Stačí to takhle jenoduše?

(upravil divnypocit 28. 12. 2014 13:52)

Re: receiver vs. zvuková karta vs. D/A

PC - DAC/zvuková karta - ZESILOVAČ - PASIVNÍ REPROBEDNY (pasivní jsou bez zesilovače)

PC - DAC/zvuková karta - AKTIVNÍ REPROBEDNY ( bedny které mají uvnitř zesilovač již integrován, laicky to poznáš podle toho, že je musíš zapojit do zásuvky 230V a mají nejčastěji nějaký potenciometr ovládání hlasitosti) často to jsou klasické bedničky k pc Genius apod .. pokud chceš něco v lepší kvalitě tak si najdi na netu pojem "aktivní studiové monitory"  ale jsou cenově jinde. řekněmě od 3000kč nahoru ...

Re: receiver vs. zvuková karta vs. D/A

uživatelé PavelTl a divnypocit ..díky moc za vysvětlení smile

jinak, opravdu tedy mám aktivní reproduktory... konkrétně tyto: http://avmania.e15.cz/genius-sp-hf2000x … produktoru

v recenzi se docela vychvaluje jejich kvalitní zvuk, bohužel je asi myšleno "v rámci cenové kategorie", protože ve skutečnosti bych řekl, že jsou vhodné jen pro nebasovou elektronickou hudbu a filmy, pokud člověka zajímá hlavně ta obrazová a dějová složka...


k tomu pojmu "aktivní studiové monitory" -- je nějaký speciální důvod, proč se reproduktorům říká MONITORY ??? (např. že tento typ se používá na monitorování něčeho? ..ale čeho?)

Příspěvky [21 až 23 z 23]

  Stránky: ««« 1 2

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » receiver vs. zvuková karta vs. D/A

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£