Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 2 z 3)

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » Ozvucnice bassreflex - pomoc

  Stránky: ««« 1 2 3 »»»

RSS

Příspěvky [21 až 40 z 52]

(upravil zuki 26. 7. 2014 20:48)

Re: Ozvucnice bassreflex - pomoc

Dělal jsem 3P s BR (cca štěrbina na dně bedny, ke konci se uvnitř bedny rozšiřuje šikmo nahoru, vyústění BR se taky lehce rozšiřuje) a tlumení bedny je dost znát. Bez něj se ti to objeví jako ostré hrboly  (rezonance "rozměrů" bedny) na měření s mic. Např. jako zde na 400Hz a 650Hz - je to měření signálu vycházejícího z BR (basák je přímo tj. bez výhybky). U 3P kde je dělení basáku nízko se něco z toho odfiltruje výhybkou... u 2P bude výhybka o dost výš smile http://zuki.hw.sweb.cz/Foto/Audio/3P%20 … 8/BR_0.png  Ještě byl obdobný hrbol na 250Hz - ten je zde už zatlumen...

Check mi radil dát doprostřed bedny výztuhu a tu obalit tlumícím materiálem. Mě to konstrukčně tak nevycházelo a dal jsem tlumení do horní třetiny bedny (polyesterové rouno - vyplněný celý prostor mezi kastlíkem (od střeďáku a výškáče) a zadkem bedny. Kastlík jsem tlumil samozřejmě taky. Kombinoval jsem všude rouno a asi tak 4cm sin.live molitanu ve stylu http://www.bmshop.eu/akusticka-pena-90x … -live-ans/ - ten jsem nalepil na zadní část bedny, do kastlíku a na boky bedny.

Je vhodné se vyhnout těsnému okolí BR (odhadem 5-10cm).

(upravil zdenek26 26. 7. 2014 22:53)

Re: Ozvucnice bassreflex - pomoc

diky chlapy za rady prome toje moc uzitecny ozvucnici stavim poprve takze kazdou pomoc cenim ten odkaz na tu akustickou penu zanej diky rad bych tam mel uzitecne veci  nizka cena/dobra kvalita .. abych se priznal taky me zezacatku napadl molitan ale koukam ze neni ucinnej a za druhy strihat ho nebo jakkoli narezavat na potrebnou tlouztku..no proste dik za rady smile takze aby sme to zhrnuly obem bedny 60 * 45 * 42 cm 87l pricems 7litru si veme repro +BR  basreflexx 2x 7-17cm  na  predni stenu mirne skosit aby se basak dobre uchitil jen mam otazku o kolik stupnu skosit me by pomohlo kolik cm by mela mit horni pricka hloubky a o kolik vic dolni aby to vyslo do spravneho uhlu ta naklonena predni strana??jestly me chapete. Koukal sem na net melo byto bit posun o 10cm mene vrchni cast od spodni ale nevim zda li jeto pravdive. vyplnim to akustickou penou : zestrany -zadni cast -horni cast a predni nevim jestly nechat bez.vyplneni .... co vy nato ? nechyby tam neco ?

(upravil Otas 26. 7. 2014 23:20)

Re: Ozvucnice bassreflex - pomoc

Do jakého kmitočtu nahoru by měla bedna hrát?
Předpokládal jsem dosud, že to bude SW, což jsou odlišné - žádné až malé požadavky na tlumení a jiné úhly, než pravé, než u dvoj nebo třípásem, kde musí basák hrát nad 120 Hz, což vyvolává potíže, které popisuje Zuki nebo já předtím (při zmínce o trapézovém tvaru).

(upravil zdenek26 26. 7. 2014 23:53)

Re: Ozvucnice bassreflex - pomoc

abych se priznal ja myslel ze mi radite vsichni k te bassreflexove ozvucnici jak mi radil Otas  takze mam tu 12 subwofer a Otas mi nani vymyslel ozvucnici i BR nevedel sem jestly pouzit vytlumeni protoze nekdo dava nekdo ne jaho tam jestly neni skutecne potreba nepotrebuji. takze ozvucnici i basreflex mame navrhnute zitra bych chtel zacit stavet. co se tyce tesneni je lepsi lepidlo patex plus vrtovy sroub kazdych 10cm od sebe nebo tesnite jinak?

(upravil zuki 27. 7. 2014 8:51)

Re: Ozvucnice bassreflex - pomoc

Vlákno jsem moc nečetl (len letmo) a padlo mi do oka zrovna od Otas: K vytlumení:
BR bedny dvoupásmové je velmi potřebné tlumit (a dávat tvar s nestejnými stěnami, např. trapézový), jinak to dovede bučet, hučet, nehrát dobře.
-----
Tak jsem měl za to, že se jedná o 2P a v názvu vlákna to není - na co ten BR má vlastně být smile

U SW bych to (zatím dle "pocitu" - neb se na SW zatím jen chystám - "cvičně" k TV) asi moc neřešil a zatlumil jen zadní stěnu. Dal bych ze zásob sinus live - mám ho ještě min 1m2 a to i když vím, že na nízkých frekvencích vlastně skoro nefunguje... smile
A taktéž nechám na teoreticích a prakticích ať to případně ujasní co a jak. 

pozn.: Signál k SW by měl být "elektronicky" kmitočtově shora dost omezen ...

Ještě jeden odkaz k tlumení http://eshop.prodance.cz/molitan-jehlan … e/d-98752/ http://eshop.prodance.cz/molitan-sinus-30-10/d-98761/ atd...

pozn.2. Já bedny lepím (netěsním) - nebo nerozumím na co se ptáš smile K lepení dřeva používám Herkules nebo vypěňovací polyuretan (PUR 60 100)...+ vruty, někdy to i skolíčkuji  -> jako to 3P u horní desky - abych neměl zhora šrouby... 

Někde jsem to zde nedávno četl - jak kdo s čím lepí... smile

Re: Ozvucnice bassreflex - pomoc

jj to sem myslel cim nejlip utesnit ozvucnici, ty kolicky sou dobry napad jen nevim zda li se daj dobre pouzit na dve desky pricemz kazda ma 2cm hloubku . . jeste sem to sem nepsal ale presne jak si rekl do auta se to zatim nechysta jeto zatim jen na domaci pouziti k domacimu kinu . u toho malitanu jak si poslal odkaz je cena vysoka me bude stacit (jestly teda bude stacit) na domaci pouziti ta pena sinus

(upravil Otas 27. 7. 2014 10:05)

Re: Ozvucnice bassreflex - pomoc

Jen odkaz na hezký návod, jak vyrábět bedny od Michala: https://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=15626

Já pro lepení používám Soudal 66A - čili polyuretanové lepidlo, které při schnutí nabude na objemu a vyplní spáry.
Postup volím takový, že po neřezání a slícování dílů si předvrtám díry na vruty, i pozici pro hlavu (volil bych 6 - 7 cm dlouhé) do materiálu (já pracoval s dřevotřískou), sešrubuji (neutahuji na fest) a prověřím tak, zda to sedí. Označím si, jak to k sobě pasuje, pak rozeberu.
Pak postupně, bez váhání a přerušování nanést lepidlo (je rychleschnoucí) a lehce stáhnout, pak další spoj a další, až je celá bedna sešroubovaná. Po seskládání ihned utáhnout všechny vruty "na krev".
Lepidlo se při zrání (cca 1-3 hodiny) roztáhne, vyplní mezery a vylezá ven. Z vnějšku ho ihned odstraňuj, vevnitř mi vylezlé lepidlo vůbec nevadilo.
Mechanicky to můžeš zatěžovat (začištění, další montáže, hudba) asi po 8 hodinách (raději druhý den).

Re: Ozvucnice bassreflex - pomoc

diky za skvely odkaz jeste mam asi uz jen posledni otazku jak daleko maj byt od sebe ty BR natrubky

Re: Ozvucnice bassreflex - pomoc

Tak jsem opět na netu, poté, co si blesk usmyslel, že mi udeří do anténky připojení roll.
Ty BR nátrubky se dávají do rohů, aby to hezky vypadalo. Jinak to není nějak háklivé.

Re: Ozvucnice bassreflex - pomoc

no taky sem na chvily byl offline hrza pocasi diky bedna uz je skoro hotova nedelam nani kazdy den cely den ale pomalu ale jiste to de zrovna usebe mam tavne lepidlo,dalo byse pouzit na vyplneni rohu a prostoru kde se desky spojuji ?

Re: Ozvucnice bassreflex - pomoc

Tavné lepidlo mi nic neříká.

Re: Ozvucnice bassreflex - pomoc

No jeto presneji Tavna pistole ktomu sou takovy tycinky lepidla ktere se rostavi pomoci te pistole a je snim mozno lepit vyplnit spary a mnoho dalsiho

Re: Ozvucnice bassreflex - pomoc

Klidně můžeš použít. Nedávno jsem kuchyl nějaký nalezený čínský bedýnky, který s tím byly lepený a dalo to sakra práce ty spoje rozervat.

Web

Re: Ozvucnice bassreflex - pomoc

Ono hodně záleží na kvalitě hmoty a pistole. Když se hmota požádně neroztopí, tak nedrží.

Re: Ozvucnice bassreflex - pomoc

chlapi nechci vám do toho kecat ale není pro 12'' palec 80L moc??

Re: Ozvucnice bassreflex - pomoc

Pro SW na doma bych to s 80 l tak divoce neviděl, spíše se honíme za vyrovnanou charkou.
Problém může nastat s překračováním Xmax (který navíc ani z dodaných dat neznáme).

Re: Ozvucnice bassreflex - pomoc

no mušíš si říct že poddajnost závěsu je velká a i membrána je velmi těžká. Vas to má pouhých 52L tudíž ten pohon nebude nic moc. Viděl bych to na nějakého autohifi repro které má na sobě nějaké symboly značky.
Dal bych poloviční bednu než co doporučoval oťas.

Re: Ozvucnice bassreflex - pomoc

Cau chlapy takze kostra bedny je postavena prilepena (utesnena) uz jen chybý vyrezat otvory a dokoupit Br. Je pravda ze repro je levne ale v panelovem dome to de podle me znat dobre oproti 60w. Na druhou stranu neco jineho je sub do auta tam musi byt opravdu kvalitni ozvuceni.V mem pripade jde spis o lepsi sub k domacimu kinu nez je to prditko 60w. Koukam ze kazdy ma jiny nazor na objemu jatomu nerozum proto sem tady ale podle mych hodnot  program otasovy vypocital 80l jastim opravdu skusenosti nemam proto diky otasovy simulace v progamu kterou sem chtel znat vysla pro tento sub  nejlip natech 80l  prinejhorsim kdyby hral bas spatne muzu ho zmencit kdyz to teda dokazu rozebrat big_smile

Jeste sem chtel rici .bednu sem ted znova premeril a mam menci problem urcite sem ji sestavil jinak ksobe protoze mam vnitrni sirku 54 a zvysila se vyska o 2cm ted je objem 80l jedina zachrana na zachovani objemu 87 l je zvisit hloubku ze 42 na 54 cm cehoz docilim tak zena posledni upevnovaci (jeste nepripevnenou) predni desku na okraje dokola dam 12cm hlubokou desku take 2cm sirokou ... dovseho sem se hrnul a takle to dopadlo, rad bych ji rozebral ale lepil sem ji tak dukladne ze bych ji poskodil takze zvyseni hloubky byto melo vyresit co myslite?

(upravil Otas 9. 8. 2014 8:13)

Re: Ozvucnice bassreflex - pomoc

80 nebo 87 litrů není žádný rozdíl.
K tomu objemu všeobecně - jak už jsem napsal, bylo to hnáno na to, aby to doma zahrálo i nízké basy (cca 35 Hz). Pokud postačí vyrovnaně do cca 50 Hz, pak postačí i poloviční objem.
Předpokládal jsem, že nepříliš vhodné vlastnosti toho basáku se při normálním poslechu doma tak moc neprojeví. Nakonec vlastnosti repráku napsané a skutečné se mohou dosti lišit, skutečné obvykle k horšímu a méně vhodnému.

Výhodou prvotní volby většího objemu bedny na doma je, že se dá dodatečným naplněním vnitřního prostoru bedny objem zmenšit podle vnímání vlastního ucha smile.
Z malé na větší je to těžší smile...

Re: Ozvucnice bassreflex - pomoc

Jasne diky za odpoved chapu

Příspěvky [21 až 40 z 52]

  Stránky: ««« 1 2 3 »»»

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » Ozvucnice bassreflex - pomoc

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£