Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 3)

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » Ozvucnice bassreflex - pomoc

  Stránky: 1 2 3 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 52]

Téma: Ozvucnice bassreflex - pomoc

cau lidi  potreboval bych pomoc potreboval bych navrhnout ozvucnici basreflex muze mi nekdo poradit stahnul sem si par programu ale nejde mi to snima parametry zde

Spoiler

revc 3.700-         
MMS-139,396     
53,913 sd-     
MD-125, 000   
splo-88.1 db
fo-37.825         
qms-3.819           
qes-0.669     
no-0.410
bl-13.533           
cms-127.11       
krm-11.241   
erm-0.763
vas-52.422       
mmd-125.000       
kxm-40-700 
exm-0.665

4 Ohmů
prikon 400w
kmitocet - 33-700
citlivost 88dB
rozměry 305mm

Re: Ozvucnice bassreflex - pomoc

Qts mi vyšlo 0,57 ak som sa moc nezmýlil a takyto reprak je už skor do uzavretej ozvučnice. S basreflexom budeš musieť vela laborovat a vysledok sa nemusi dostavit. zaleži čo to ma byť za bedňa.

Re: Ozvucnice bassreflex - pomoc

ahoj me to je jedno jaka bedna to bude jestly bassreflexova ale abych rek pravdu pocital sem z bassreflexem ale jelikos jako laik nevim kolik ma mit litru a jak ma byt velka tak potrebuju poradit

(upravil Otas 23. 7. 2014 17:15)

Re: Ozvucnice bassreflex - pomoc

Když jsem to zkusil naházet do prográmku, taková 80 litrová bedna s BR naladěným na 30 - 40 Hz by mohla znít slušně. Ale je to jen simulace.
Předpokládám použití jako subwoofer na doma, nebo do auta.
Nekontroloval jsem překročení Xmax, neboť to prográmek ani neumí a nenašel jsem Xmax ani v podkladech.

Re: Ozvucnice bassreflex - pomoc

jo diky tohle mi uplne staci diky za pomoc jeste mam jednu otazku jak naladim ten bassreflex ..tim ze budu skoused delku uvnitr bedny?

Re: Ozvucnice bassreflex - pomoc

Jo, a budeš měřit impedanci reproduktoru... Ale to je na delší popis. Raději jinak:
Vnitřní objem bedny je to, co si se znalostí geometrie vypočteš. Řekni si, na co tu bednu budeš používat a já (nebo ještě lépe specialisté na bedýnky) ti doporučím(e) kmitočet BR. Když budeš znát objem bedny, tak není problém ho i vypočítat (délku k navrženému průměru).
Ale když bedýnku vytlumíš (u SW to prý není potřebné, názory se ale liší), objem se změní; proti všemu očekávání se ve vztahu k BR chová tak, jako by se objem bedny trochu (i o třetinu) zvětšil. Musíš pak oproti výpočtu BR trochu zkrátit, abys dosáhl stejného kmitočtu naladění.
Ale to už to dělám moc složité.
A nebo jen přibližně určit a pak porovnávat jednu a jinak naladěnou druhou bednu podle ucha.
Kmitočet naladění BR je kompromisem mezi nejhlubšími hranými kmitočty na jedné straně (naladit co nejníže) a zdůrazněnými kmitočty basů, které ucho vnímá jako "ty pravé basy" (naladit výše, cca 45 - 50 Hz). V tom všem hrají zásadní úlohu parametry reproduktoru. Hodně jsem ten popis zjednodušil.

Re: Ozvucnice bassreflex - pomoc

dekuju za odpoved ..bednu budu pouzivat hlavne doma .. stim vytlumenim taky sem si lamal hlavu cetl jsem ze to je nezbytne jinde zase ze se nemusi tak nevim. uvidim jak to bude znit bez popripade to vytlumim takze 80l bednu zhotovim naladim bassreflex jeste takova laicka otrazka hraje roly kde bassreflex bude jestly ve predu zestrany atd podle me se vzduch odrazi od zadni steny takze ho dat na predni stenu je podle me nejlepsi nebo to nehraje vaznou roli kam ho dat ?

Re: Ozvucnice bassreflex - pomoc

Ideální je pasivní membrána. Když se basreflex uplně nepovede, tak uslyšíš vše, co se děje v bedně. Tak možná radši dozadu ?

Re: Ozvucnice bassreflex - pomoc

skusim to jak rikate az bednu z hotovim dam vam vedet jinak diky za rady sam bych to nezvlad

(upravil zdenek26 24. 7. 2014 18:20)

Re: Ozvucnice bassreflex - pomoc

TAK MAM DOMA POTREBNE MDF DESKY 2CM SILNE ANEZ ZACNU NECO DELAT MAM DALSI OTAZKU JAKY TVAR JE NEJLEPSI MIT JESTLY KOSTKU/KRYCHLY NEBO KVADR POPR. JESTLY JE POTREBA JEDNU STRANU SKOSIT ....

Re: Ozvucnice bassreflex - pomoc

Názory se mohou lišit, ale strategie se odvíjí od přední stěny (aby se dalo dobře upevnit repra a BR, aby to k něčemu vypadalo) a od použití (v daném případě umístění v bytě - aby se správně vešel).
Zkosená stěna není potřebná.
Nakresli si přední stěnu (hezky rozmístit!), zadní bude totéž bez repráků a BR, a délku bočních si vypočteš z objemu.
Jo, bude to o tom, zda jsi o matematiku nespal...
Jakže se to vypočte objem kvádru? smile
Nezapomeň, že si pár litrů vezme i ten reprák a BR...

Re: Ozvucnice bassreflex - pomoc

diky za odpoved. jasne chapu no na matematiku sem spal tak napul haha ale vypocital sem si ..š 60cm x v45cm  x h 30cm to vychazi na 81litru neco zabere tedy repro a neco BR tak by 80l melo byt zachovano opravte me jestly se mylim

(upravil Otas 26. 7. 2014 12:52)

Re: Ozvucnice bassreflex - pomoc

Jo, vypadá to jako vhodné, budou-li to vnitřní rozměry (nezapomeň na 2 cm tlouštky materiálu), vnější by pak mohly být kolem 64 * 49 * 34 cm, už nám to narůstá.
Kdyby ty rozměry byly vnější, pak je to jen 60 litrů...
Já sám bych spíše výšku a šířku ponechal zpředu stejné (vnější rozměr 60*45) a zvětšil hloubku na asi 42 cm. On tam ten 12" repráček nebude vypadat tak malinký. smile

Je dobré již teď znát, jak uděláš BR.
Jeho délka by mi při 80 litrech, ladění 35 Hz a průměru 10 cm vycházela na 17 cm.
Na oko vypadají lépe 2 kulaté BR (dají se dát do dolních rohů) a jejich vhodný průměr (aby byla stejná délka za dříve popsaných podmínek) vychází tak 7 cm.
Samozřejmě lze BR vytvořit i jinak než trubkou, jenže je dost makačka dopočítat správně konstrukci bedny.

(upravil maxell 26. 7. 2014 13:49)

Re: Ozvucnice bassreflex - pomoc

Ohřeji si polívku abych nezakládal samost.vlákno...jak je to s tlumením bass-reflexové ozvučnice ? Někdo uvádí že je zcela nepotřebné poáč jde o Helmholtzův dutinový rezonátor, funkce ozvučnice je dána jeho rezonancí (B.Sýkora) ale co tlumení stojatého vlnění ? Naproti tomu jiný pramen říká že se má tlumit vždycky, tak bábo teraz raď. Zajímavosti jsou profi špunty ucpávky bass-reflexu firmy Proson pro úpravu na uzavřenou - enclosure. Zbytečně složitý svět.
http://www.fastimages.eu/images/prosoniti.jpg

Sorry seems to be the hardest word (Elton John)

Re: Ozvucnice bassreflex - pomoc

diky za rychlou odpoved ja jen koukam nato jak vsechno na co se chci zeptat uz vite dopredu ha takze hloubku zmenim na 42cm nenaroste tim objem?jen se ptam urcite vite co pisete. pak co se tyce tlumeni nevim jestly to pomuze nebo ne jestly jo neni problem necham to spise na vas co byste mi poradil nevim jestly je vhodne jako tlumeni treba toto http://www.mirelon.com/cz/mirelon-desky … html?p=293 ale necham to na vasi rade urcite uz ste nejednu ozvucnici stavel. Stemi bassreflexi.. ja uvazuji o bassreflexu typu dexon http://www.dexon.cz/katalog/konstrukcni … 1x170.html rozmery zachovam vamy dane jeste mam otazku dva BR sou lepsi tim ze jeden vedsi by nestihal tlak v bedne vybudit nebo je to jen o vzhledu ?

Re: Ozvucnice bassreflex - pomoc

2 zdenek26:
Když se člověk párkrát výrobou beden zabývá a není příliš zapomnětlivý, tak ví, co je potřebné řešit smile.
Ad hloubka 42: Tady myslím vnější rozměry 60 * 45 * 42 cm, což je při tloušťce MDF 2 cm vnitřní rozměr 56 * 41 * 38 cm, což je zhruba 87 litrů vnitřního objemu (od toho se pak odečte něco na repro a na BR). Ono jsem nechal stranou otázku přední desky, počítám, že tam přijde 12" gril, který zachrání membránu repráku před kopy a údery, nepočítám s přesahem bočních stěn na mříž.
BR: od Dexonů bych raději volil ten pod číslem 12255, 2 kousky, ten pasuje přesně k výpočtu na 35 Hz a lze se pustit i do zkracování.

K vytlumení:
BR bedny dvoupásmové je velmi potřebné tlumit (a dávat tvar s nestejnými stěnami, např. trapézový), jinak to dovede bučet, hučet, nehrát dobře.
SW by teoreticky se stojatými vlnami neměl mít problém (trochu se pouštím na půdu, ve které nejsem pevný, nejsem dobrý teoretik), protože vlnová délka basových kmitočtů je příliš dlouhá (např. 120 Hz 2,85 m), čím nižší kmitočet, tím delší, tak se to nestihne sečíst.
ALE: I výrobci profesionálních beden dávají alespoň na jednu stěnu SW nějaké (obvykle minimální) tlumení. Mám na to svou teorii proč, ale to by se bednoví specialisté - teoretici zasmáli.

2 Maxell: Dobrá vychytávka, ty špunty. Možná tu mělo odeznít, že uzavřená bedna zní obvykle lépe (ale basů zahraje méně).

Re: Ozvucnice bassreflex - pomoc

JASNE DIKY TAKZE V TOMLE MAME JASNO. TEN ODKAZ NA MIRELON DA SE TO POUZIT JAKO TLUMENI NEBO JE TO NAPROSTA HLOUPOST?

Re: Ozvucnice bassreflex - pomoc

Mirelon se naprosto nehodí.

Re: Ozvucnice bassreflex - pomoc

Jako tlumící materiál se obvykle uvádí vatelín, což se dá objednat u textilních prodejců (asi vybrat vyšší gramáž).
Já jsem naposledy použil tlumící vlnu od Dexonů (12462), která je pořádně vysoká (tlustá). Jenže to je za strašné peníze, koupit metr o dvoumetrové šíři), zvlášť, když je potřeba tak 55/40 cm.

(upravil maxell 26. 7. 2014 20:50)

Re: Ozvucnice bassreflex - pomoc

Nebo bavlněná vata lisovaná do tabulí a používaná ve stavebnictví k termoizolacím, menší kusy, odřezy se vyhazují...ještě skelná vata, účinná ale zdravotně závadná a nedoporučuje se. Málo účinný je běžně dostupný molitan a pěnový polystyrén.

Sorry seems to be the hardest word (Elton John)

Příspěvky [1 až 20 z 52]

  Stránky: 1 2 3 »»»

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » Ozvucnice bassreflex - pomoc

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£