Téma: vstupy

Ahojte, mam hodne amatersky dotaz , nejsem v tom moc zbehly . Chci si postavit nejaky predzesilovac a chci tam vice vstupu nez jen AUX. Tzn. napr.tuner ,CD , phono. A otazka zni jake jsou na vstupu do predzesilovace impedance u techto ruznych zarizeni a jestli je potreba pouziti nejakych prevodniku u CD nebo tuneru, super by bylo kdyby jste  byli nekdo ochoten (jestli mate) sem hodit nejake schema.Vim ze u AUX je to nejakych 50k jestli se nepletu. Nikde jsem se toho nedohleda, mozna jsem se spatne ptal googlu. Díky

Re: vstupy

CD a tuner, múžeš připojit na stejný vstup jako je pro AUX. Gramofon ale jen pkud má krystalovou přenosku, pokud máš ale MM, nebo MC musíš použít speciální předzesilovač

(upravil Hazys 24. 6. 2014 8:46)

Re: vstupy

No to je ale geniální rada, zapojit krystalovou přenosku na AUX (linkový vstup). To že to dává asi 200mV až 1,5V ještě neznamená, že se to tam dá připojit.

S 50k impedancí ti to krásně odřízne všecko pod cca 4,5kHz. (Cs min. typ. ~700pF)

Re: vstupy

Jo tak ten gramofon s krystalovou přenoskou by chtěl asi tak 750k. Pan hazys to určitě ví, ale na to aby to sdělil, by se mu nejdříve muselo zaplatit

(upravil Hazys 24. 6. 2014 9:04)

Re: vstupy

Příště než ze sebe něco vypustíš, použij aspoň google a ověř si to. Všechno tam je, včetně toho, co se musí udělat, aby to šlo připojit na ten linkový, mikrofonní nebo MM/MC vstup.

Zaplatit... lol  Potrefená hus vvždy zagagá.

//BTW, proč bych to tu všechno měl říkat já? Všemu rozumíte s Leošem líp, já sem jenom blbej soplák...

(upravil sinclair 24. 6. 2014 14:03)

Re: vstupy

Krystalová či keramická přenoska se dá poměrně solidně zapojit tzv. nakrátko /zatížená odpory cca 1-2,2kOhmu/ do běžného vstupu pro magnetodynamickou přenosku, tedy s předzesilovačem RIAA. Malé paralelní odpory způsobí, že se tento typ přenosky začne chovat téměř jako rychlostní. S úspěchem a příjemným překvapením mnohokrát vyzkoušeno.

Druhá možnost připojení slušnější krystalové, nebo raději keramické přenosky je nějaký citlivější lineární vstup /stačí okolo 20-30mV se vstupní impedancí nad 10kOhm, ale klidně i mikrofonní/ a k oběma systémům krystalové či keramické přenosky zapojit paralelní kondenzátory. Velmi poklesne výstupní napětí /proto předepisuji citlivý vstup/, ale také velmi poklesnou nároky na vstupní impedanci, která by bez pomocných "berliček-úprav" měla být nejméně 1-1,5MOhmu.
Kapacita paralelních kondenzátorů je v rozmezí 68n-220n podle citlivosti vstupu a nároků na dolní přenášený kmitočet. S úspěchem mnohokrát vyzkoušeno na mnoha zařízeních.

U běžných krystalových přenosek, jako byla řada Tesla VK4xxx nedoporučuji jít s Fd pod cca 60Hz, u kvalitnějších keramických s diamantem /VB4301, CS24,26,29 z NDR/ lze jít klidně až ke 40Hz, pokud jsou použity v gramošasi s řemínkovým převodem, ne mezikolem.
Řemínkový převod a slušný odstup mají po úpravě odpružení a silentblocích na motorku i jednoduchá šasi HC15, HC16.

P.S. Pro všechny, zdarma a správně...

Web

Re: vstupy

vzhledem k tomu, kolik má krystalová přenoska společného s kvalitním zvukem a kolik se jich asi bude k novým výrobkům připojovat, nejsou hádky o ní spíš hádkou o h----ě?

Re: vstupy

Proto je nutné vytahovat již zřejmě uzavřené téma, které bylo vyřešeno ku spokojenosti všech stran, a dokazovat svou velikost pomocí tvrzení, jež postrádají smysl a pravdu?

Re: vstupy

chlapi, nehádejte se ... to si máte vyříkávat v soukromých zprávách, když už je to tak nutný ...

Re: vstupy

ok diky lidi ,  ted jsem u kamarada vyhrabal knizku od Kotisy a jsou tam ruzne impendance : prenoska krystalova=100kohm/1nF
prenoska magnetodynamicka= 4,7kohm,
magnetofon= 47kohm/250pF ,
Tuner=47kohm/250pF
univerzalni vstup=47kohm/250pF

Re: vstupy

audiocuc: dneska se kvůli šumu preferuje vstupní odpor cca 10k

Re: vstupy

A jaký to má vliv, když se k tomu připojí zdroj signálu s Ri 100 ohmů?

(upravil audiocuc 27. 6. 2014 19:44)

Re: vstupy

rvx73: u jakeho vstupu se to dava tech 10k?

(upravil rvx73 27. 6. 2014 20:13)

Re: vstupy

mno, abych se přiznal, z mojí hlavy to není - dočetl jsem se to v článku Audio tuning v amáru (číslo a ročník mi vypadly z hlavy), takže nezaručuju, že to tak 100% je. Nicméně menší impedance = menší rušení, nebo ne?

audiocuc: ale tady jsem našel jednu webku, která by tě mohla zajímat:

http://www.gollihurmusic.com/faq/30-OHM … CTIVE.html

Re: vstupy

A když tu svojí hlavu zkusíš použít místo papouškování amára, k čemu dospěješ?

Re: vstupy

ok dik rvx

Re: vstupy

hazys: tak nás nevědomé pouč, jak to s tím je ... hádanky umí dávat každej smile

Re: vstupy

Nebudu vás poučovat, jste chytřejší, přemýšlejte.

Ad ten web cos poslal:

If the instrument has a preamp (with a battery, not just a passive control) it is likely to be high impedance

srsly?

Re: vstupy

Jesli jeste muzu poprosit o jeste jednu radu ohledne napajeni zdroje , po usmerneni stridaveho a vyhlazeni se napeti zdvihne o neco . Jak muzu toto napeti nejak predpovedet nebo spocitat  , nerad bych koupil trafo a nechtene tim spalil cely zesilovac...

Re: vstupy

U*odmocnina 2