Téma: Odhlučnění stropu/podlahy

Chystám se na rekonstrukci podlahy nad současnou poslechovkou a zároveň bych chtěl samozřejmě v rámci možností zamezit pronikajícímu hluku o patro výše. Jedná se o dřevěné stropy, tak že odspod omítka, rákos, prkna (asi 2cm) trámy vysoké 22cm, široké 18cm (uvnitř nic), pak jsou dvě vrstvy desek.
V plánu je to odshora vytrhat až na trámy, ty ze stran zpevnit přišroubováním fošen 5x22cm na výšku (budou přesahovat trámy nahoru aby se dorovnala původní výška podlahy). Na to 5mm mirelon, na něj dvě vrstvy 15mm OSB do kříže přes sebe. Na to pak už asi 3mm mirelon a koberec. S tím asi nic jiného nevymyslím. Ale jde mě o to co dát dovnitř do podlahy/stropu kde bude asi 28cm volného prostoru?
Doposud je totiž vše přes strop nechutně slyšet. Bylo mě řečeno že doprostřed do stropu na jednoduchý "drátový rošt" dát cca. 5cm vaty na zamezení pronikání hluku. Ale nevím jestli to bude mít nějaký efekt.. Nemá někdo zkušenost, nacpat tam něco jiného nebo je to stejně zbytečné a takto jak to je už to lepší nebude?

Re: Odhlučnění stropu/podlahy

Co si tak pamatuju, tak to chtělo víc vrstev různého materiálu. Nějaká skelná vata a polystyren by byl základ a pak tam někdo navrhovat gumové pásy z pasovky, to není vtip. Takže minimálně tu vatu a polystyren, případně zmuchlaný bublinkový igelit.

(upravil zuki 7. 5. 2014 13:12)

Re: Odhlučnění stropu/podlahy

Na "odhlučnění" podlahy (nad záklop atd.) je dobrá podlahová minerální vata. Je tužší - aby něco unesla - a moc nesedala... Mám dojem, že polystyren je méně účinný. Ale do sendviče na střídání materiálú asi taky použitelný...
Pozn: V příčkách je zas prý lepší ta minerální vata "řídká" tj. taková spíš načechraná min 5cm...

Něco "hodí" do mezitrámového prostoru jen položit tu lehkou minerální izolaci 5-10cm. Moc to neváží a původní strop by to měl asi unést... A je nutné to tam trochu vmáčknout, aby nebyly žádné průzvučné mezery, tj, dělit a stříhat to o kousek širší a delší... Určitě bych to tak udělal. Bez ohledu na to co bude nad tím. smile

Pokud chceš asi ještě větší útlum, tak bych nechal do meztrámového prostoru nafoukat  "papírovou nebo minerální směs". Sice je primárně tepelně izolační, ale určitě dost zvukově oddělí a zvukově zatlumí strop (ze strany spodních prken)... stačí asi jen pár cm, ale čím víc, tím asi líp... např. http://www.foukana-izolace-machstav.cz/ … leni33134/

Osobně jsem při rekonstrukci domu před 14 rokama odhlučňoval patro na trámech (25cm) tak, že jsem poklop z prken zachoval. Hlavně jsem od rekonstrukce nechtěl, aby se mi při chůzi podlaha houpala a vrzala a bylo to slyšet dolů atd... Ale funguje to samozřejmě i obráceně, tj proti hluku zespod...
Na poklop se dala 2-3cm (už si nepamatuji přesně) podlahová minerální vata a na ní se dala penetrovaná lepenka. Na obvod se dal 1cm polystyren - aby zvuk z podlahy nešel do stěn...Dále  5-10cm betonu s armováním na vyrovnání a na to stěrka a korek... Celkem to ujde, ale z dnešního pohledu a ve většině aplikací dostupného "suchého" zdícího procesu, to byla docela pakárna... smile  Je to vlastně taky střídání lehkého a těžkého materiálu.

Ps: zrovna dnes jsem v novém letáku z MAKRA nebo z Billy (četl jsem oba) viděl minerální panely cca 5cm na odhlučnění příček smile Je to náhoda, že je to trochu k tématu, ale na strop to asi nebude...
----------------------

EDIT: zde zmiňují, že foukaná izol. je nejenom tepelná, ale i zvuková izolace...
http://www.pvb.cz/ a přímo zvuková aplikace + desky http://www.pvb.cz/zvukova-izolace.php

Re: Odhlučnění stropu/podlahy

Jo, dá mezi dvě vrstvy minerální vaty, nějaké těžší a tužší minerální panely, to by mohlo fungovat.

(upravil paf 7. 5. 2014 13:23)

Re: Odhlučnění stropu/podlahy

Optimální by bylo kdyby strop / podlaha byly každý na své konstrukci.
http://www.izolace.cz/img/ACFE7F7.gif (Prostřední).
Nahoře na záklop podlahové minerální desky a na ně třeba ty OSB desky křížem (možností je víc). Tímto se dost omezí kročejový hluk.
Mezi trámy izolace taky není špatná, ale kročej to neřeší. Sám mám kolem 20cm minerální izolace ve stropech a tepelně izolační vlastnosti to má výborný. Je to poznat na faktůře za plyn smile . Ovšem když mi na půdě proběhne kočka, vím o ní. Mám taky jen trámy zespoda a shora zaklopený deskama.
Dobrý je i pod stropem udělat konstrukci pro SDK a mezi něj a strop dát izolaci.

Re: Odhlučnění stropu/podlahy

Díky pánové za náměty. Že by bylo nejlepší udělat úplně oddělení stropu a podlahy je mě jasné, ale vzhledem k celému řešení baráku který má spoustu slabých míst i jinde by to asi účel úplně nesplnilo. A přestavět ho celý je pro mě bohužel mimo realitu.
Původní koncepci s OSB zachovám, ona mě v první řadě trápí hlavně ta zvuková průzvučnost, kročejová sice taky ale to není primární problém. 
Nakonec asi zůstanu jen u zatlumení vatou. Mám nějakou 50mm přímo určenou na tlumení zvuku, pak dalši taky 50mm jen tepelně izolační, nevím teď přesně typ, ale měla by být nějaká lepší tak že taky snad použitelná. No a viděl bych to tak že do toho cca.30cm volného prostoru ve stropě/podlaze dám oba typy vaty nad sebe, ideálně asi každou na drátěný rošt. Tak že by nad prkny odspoda bylo pár cm vzduchu, pak jedna vata, opět nějaká mezera, pak druhá vata, opět mezera a pak až mirelon a OSB. Myslím že by to mohlo být efektivnější než ty vaty jen položit na prkna a pak na sebe,ne?

Re: Odhlučnění stropu/podlahy

Nějaký čtivo pro inspiraci.
Tu zvukovou průzvučnost pomáhá řešit ta plovoucí podlaha - tj. když oddělíš konstrukci stropu od podlahy vrstvou izolace.
Pokud můžeš o pár cm zvednout podlahu tak do toho...když už zatlumíš dutiny, tak proč to neudělat rovnou i stím kročejem a bude klid.

Re: Odhlučnění stropu/podlahy

Pánové ve většině příspěvků mícháte dvě věci dohromady - kročejovou a zvukovou neprůzvučnost - ta co Xhibita zajímá. Kročejová je svojí povahou čistě strukturální - zvuk se vede z konstrukce na konstrukci a opatření proti ní jsou většinou jiná než u zvukové.
Xhibite, zkus si u modernějších typů oken vedoucím do hlučné ulice nechat okno kousíček odskočit od rámu. Hluk je spíše podobný otevřenému oknu než zavřenému i přes nepatrnou škvírku. A velmi podobně je to i u stavebních konstrukcí, kde i u správně provedené konstrukce vliv bočních cest cca 4-5 dB. Ergo je nejdůležitělší konstrukci provést co nejvíce vzduchotěsnou.
Navrhoval bych ti následující postup (jestli se stím chceš dělat) - na bok trámů dát latě a na ně, mezi trámy, položit nějaký deskový materiál (OSB, SDK, DTD atd.). Je nutné aby desky byly po celém obvodu a mezi sebou utěsněné tmelem. Stačí obyčejný butylový. Položit na vrch izolaci (minerální/skelná vata typ lhostejný, ale měkká je výhodnější - NE polystyren), která se nebude dotýkat podlahových OSBéček - nech tam vzduchovou mezeru. Stejně důkladně je potřeba provést i dotěsnění k obvodovému zdivu a k prostupům instalací (stoupačka topení atd.). Obdobně bych si i pohlídal spáry OSB desek a obvod podlahy a koberec bych chtěl s vytaženým soklem a ne řezaným.
O účinnosti mirelonu položeného na hrany fošen si dovolím polemizovat, protože je to izolace tak měkká, že při takovém namáhání se zcela rozmáčkne a OSB budou defakto natvrdo na hranách fošen. Používají se na to jiné izolace nebo se to celé provádí jinak. Souhlasím s pafem, že když už to děláš, měl by jsi řešit i kročejový hluk.

Re: Odhlučnění stropu/podlahy

U oken má velký vliv hmotnost skel. Podobně to platí u stropu. Při nedostatečné hmotností ani úplné utěsnění nestačí.

Re: Odhlučnění stropu/podlahy

To je pravda. A taky tuhost konstrukce, její oddělení a další věci, o kterých se tu psali předtím. Ale je to jen o množství práce / nákladů, které chce Xhibit obětovat.

Re: Odhlučnění stropu/podlahy

Jelikoz jsem cekal na cloveka co me to mel pomahat delat a takto to i navrhl, zrovna po dlouhe dobe meho cekani mel cas minuly tyden, jedna podlaha uz probehla. A dle meho fiasko jako pr....
Prvotni problem byl prohnuti a houpani podlahy, zpevneni fosnami moc nepomohlo, stale je to asi poddimenzovane a houpe se to. A do stropu sla jen vata, i kdyz to co MethMan psal bych urcite provedl (jeste utesnenou pricku do stropu), ale narychlo uz jsem nestihl dokoupit material.
A vysledek je katastrofa! V puvodni podlaze bylo par metraku stavebni suti, ta sla pryc a ted je podlaha diky OSB tvrdsi a lehoucka a desne prenasi jakykoliv zvuk (krocejovy), je to horsi nez to bylo. A cpat tam vatu asi ani nemelo smysl, pruzvucnost hrozna, slysim i rec odshora..
Tak ze mam sto chuti to cele vyrvat, zapomenout na vyhozene tisice a udelat to znova uplne jinak.
Nechtel jsem to puvodne resit az tak moc dokonale, protoze ten barak ma spoustu slabych mist a vsechny je vyresit nezvladnu. To by me zustali tak jen obvodove zdi a splacel bych to jeste ze zahrobi. Ale tahle koncepce takto jak je, je naprosto nevyhovujici.

Re: Odhlučnění stropu/podlahy

Udělat zvukovou izolaci je docela věda, celkem jsem předpokládal, že to takto dopadne.

Re: Odhlučnění stropu/podlahy

Tak složité to zase není. Standardní řešení je třeba plovoucí podlaha - na stropní kci se položí akustická kročejová izolace tl. cca 30 mm a na ní se vytvoří betonová deska tl. 50 mm, armovaná síťovinou. Tato deska musí být izolovaná od stěn.
Toto je nejznámější a nejspolehlivější řešení.

(upravil PB 21. 5. 2014 14:59)

Re: Odhlučnění stropu/podlahy

My teda máme doma na stropě jsou nějaký omítnutý prkna nad tím armovaná betonová deska (cca 10 cm), pak vzduchová mezera (cca 15 cm) pak opět armovaná betonová deska (opět cca 10 cm) nad tím trámky a parkety.  Pochopitelně celková tloušťka a hmotnost takové podlahy je značná. Zvukově to celkem dobře izoluje (rok výstavby 1938).

(upravil zdenek00 21. 5. 2014 15:14)

Re: Odhlučnění stropu/podlahy

Měrná hmotnost stropu přímo ovlivňuje zvukovou neprůzvučnost, jinak řečeno čím je těžší, tím je větší útlum. Ale ne pro celé zvukové pásmo - pro kročejový útlum na nejnižších frekvencích je vhodné ještě doplnění těžkého stropu lehkou plovoucí podlahou, tj. už bez betonové desky, pouze s kročejovou izolací a lehkými deskami.
Konstrukce popisovaná PB je dost atypická (kondenzační poměry skladby stropu).

(upravil PB 21. 5. 2014 15:29)

Re: Odhlučnění stropu/podlahy

Taky jsem byl dost překvapenej, že to je takto udělaný, ale funguje to a pokud vím tak tam nic nekondenzuje.

Re: Odhlučnění stropu/podlahy

Lehkou plovoucí podlahu mají sousedi. Když jim upadne drobná mince, tak je to slyšet přes dvě patra. Ta plovoucí deska úžasně zesiluje sebemenší podnět.

Re: Odhlučnění stropu/podlahy

Dobře udělaná plovoucí podlaha nic nezesiluje, ale efekt má především pro kročejový útlum. Vyšší kmitočty projdou bez problému kročejovou izolací ke stropní kci a ta, pokud je lehká, pustí zvuk níž.

Re: Odhlučnění stropu/podlahy

Jak to sleduji, tak nejsem sám kdo šel do betonu na trámech z mezivrstvou zvukové izolace. V mém případě asi 3cm podlahové minerální vaty...

Osobně jsem neviděl a neslyšel o plovoucí podlaze na kterou když zaťukám, tak to neduní jak "blázen". Možná když se nalepí na gumu, nebo s korkovou vrstvou...

(upravil PB 21. 5. 2014 16:23)

Re: Odhlučnění stropu/podlahy

Ve studiích se prý kdysi používal pro zvukovou izolaci olověný plech (kvůli vysoké hmotnosti a měkkosti). Ta hmotnost je asi podmínka nutná ale není postačující. (Energie nutná na rozkmitání je úměrná druhé mocnině hmotnosti.)