Re: Brum zdroja/filtra + TDA 2003

Nečetl jsem celé vlákno podrobně, ale je zcela evidentí podle té první fotky provedení, že máš naprosto nevhodně vedené země k modulům. Rozletoval bych ty zemní propoje mezi DPS, všechny země z destiček vedl extra vodičem na zemní svorku na usměrňovači,izlolovat TDAčka od Chladiče.
Tím bych začal. Pak bude pravděpodobně potřeba ještě předělat země u vstupu,ale začni tím co jsem napsal.

(upravil jardag69 22. 4. 2014 12:14)

Re: Brum zdroja/filtra + TDA 2003

Filtr je určitě fajn, ale prvně to chce vyřešit ten brum. Nevím jestli už si zkusil, to co jsem ti psal. uplně to rozkuchat, vyzkratovat IN proti zemi, zapojit napájení a repro. jenom k jedné 2003. Pokud do bude bručet, tak máš něco blbě s tím napájecím filtrem.

Pokud ne, tak bych začal řešit umístění v bedně a propojení. Nejlepší výsledky jsou s nejkratšímy kabely. Takže trafo do jednoho rohu, moduly dozadu do druhého rohu. Potenciometry až k modulům a nastavit je nějakou tyčkou k přednímu panelu. Napájecí filtr těsně k modulům. Všechny dráty stočit, hlavně tedy ten střídavý k filtru.

http://www.earchiv.cz/b05/gifs/b0800204.gif

To schema je tam porad spatně, ale deska vypadá, že je v pořádku. Pokud bys to chtěl mít opravdu tip top, tak bys musel dát ten kondík v inu třeba hned k potákům a ten stínený kablík naletovat zespodu poblíž 2003. Ten plošnák je fakt nic moc. Možná by se hodila i nějaká VF blokace, tak do serie s tím IN dát třeba odpor 150 až 330 ohmů a v místě napojení toho stíněného kablíku, naletovat mezi vstup a zem kvalitní kondík 220p.


DJ_Rix: Jestli udělal vše co jsme si psali, tak už zem rozletoval a zkusil to s vyzkratovaným vstupem. Psal, že i tak mu to brumí. Což je mi záhadou.
Zapojil jenom jednu 2003.

Re: Brum zdroja/filtra + TDA 2003

Tak rozobral som to na drobno, trafo aj usmernovač je von z bedne, celá jedna časť plošáku je odpojená a odobratá preč, po zapojení to brumí, avšak po vyskratovaní vstupu oproti zemi padne brum preč, resp. počuť len slabý zvuk ako to robila baterka, čo je zanedbatelné.

Re: Brum zdroja/filtra + TDA 2003

Fajn. Zkus doma najít nějakou kvalitní keramiku kolem 220piko. 100-330p by mělo být ok. Zkus taky najít odpor kolem 220 ohmů. Pokud najdeš, tak přeškrábni tu cestičku IN, někde kolem poloviny, tak aby se ti tam dal hezky naletovat ten odpor zespoda. Kondík naletuješ poblíž nožiček, mezi vstup a zem, nožky 1 a 3. Ten elyt můžeš nechat na místě a nechat stíněný kablík ve svorkách i když je tedy na desce malá smyčka.

Re: Brum zdroja/filtra + TDA 2003

Odpory mám 240R, kondenzátory jedine zvitkové

Re: Brum zdroja/filtra + TDA 2003

Hmmm, tak jestli to nespecha, tak to zatim nech a zkus popremyslet o tom umisteni v bedně jak jsem psal. Cim kratsi kabely tim lepsi.
Vstupni signal drz dal od tech repro. Ty repro alespon trochu zkrut. Vzdy cerny a cerveny mezi sebou. Od trafa si natahni z tech deseti voltu taky zkrouceny kablik. Nejakou 1.5 aspon. Desku filtru dej k modulum. Jakou hodnotu mají ty potenciometry ? Možná by nebylo od veci dát zespoda destičky přímo pod svorkovnici odpor cca 10k mezi zem a IN.

Jak jsem ti psal o tom odporu do přerušené cesticky, tak jedna část plosnaku tam má propojku, tak by sla vyndat a misto ni. V druhe pulce holt poradne preskrabnout cesticku, je to ta rovna cast u okraje, tam by to slo.

Ale zatim to tedy nech a dej jenom nejaky odpor pobliz svorkovnice mezi IN a zem.

Re: Brum zdroja/filtra + TDA 2003

Potaky su logaritmicke, 10K

(upravil jardag69 20. 4. 2014 11:30)

Re: Brum zdroja/filtra + TDA 2003

Ok, tak ten odpor mezi IN  zem dej neco kolem tech 10k jak jsem psal.
Tady jsem zkusil neco nacmarat. V miste X je to prerusení.

Nevim kam jsi letoval ty 100n na blokaci napájení, co měli být mezi 3 a 5. Ty by se snad daly dat i zezhora, ale pokud se ti to podaří dát taky zespodu, tak taky dobré.

http://mageo.cz/home/ELIJA/upravy.jpg

Re: Brum zdroja/filtra + TDA 2003

Tie kondy som vtedy zapájkoval úplne rovnako (100n),ten 10K odpor mi nerobí vôbec nič, predbežne som to zmontoval a vyskúšal zas na baterke a tam to zas fachalo ako má smile Tak ešte skúsim túto úpravu ale to si radšej spravím v škole

(upravil jardag69 20. 4. 2014 15:37)

Re: Brum zdroja/filtra + TDA 2003

ten 10K odpor mi nerobí vôbec nič
to by mělo odstranit brum kdybys nahodou nemel zapojeny potak, misto zkratu mezi IN a zemí. Jestli to s nim brumi, tak je neco v haji.
Ideální by asi bylo použít nějakou společnou zem. Kdyby se to podařilo udelat závity do chladičů, propojit je, a jeden šroub, pak použít jako společnou zem.
Zem plosnáků nespojuj, jenom ten plus.  Nejhorší bude ten kablík do vstupů. Tam to chce tu zem poradne vymyslet.

Když tak mě opravte, ale videl bych to takhle.
U vstupnich konektorů, propojit co nejkratsim drátkem, vsechny nepropojené země. U kablíků na vstupních konektorech použít zem jenom u jednoho.
U potenciometrů bych zase drátkem propojil vsechny země a zapojil všechna stínění kablíků od konektorů i kablíků k modulům.
U modulů bych zapojil jenom jedno stínění.
Reprodráty smotat vzdy ty dva co k sobe patří (viz obrázek) a celý svazek táhnout mimo ty signálové

Na bednu nepřipojovat vůbec nic, jenom ten zelenožlutej.
Pokud je na výšku místo, tak dát pod trafo podlozku aby byla stejná mezera mezi spodním a vrchním dílem bedny.
Prostě aby nelezelo hned na plechu. Mám tam asi 1cm silné kolo z plastu.

Vstupní filtr je dobrý nápad.

Re: Brum zdroja/filtra + TDA 2003

Ešte ma napadá že sietový kábel mam zo zemnením, ale zem je odpojená, aj tak môže rušiť?

Btw nepostaviť nový ten mostík? Len nemám vedomosť ši k 10A trafku môžem dať mostík 4A, ale ja odberom neprekročím ani 4

(upravil jardag69 20. 4. 2014 15:48)

Re: Brum zdroja/filtra + TDA 2003

ALEKO526: Zelenožlutý musíš použít, jestli sezenes nejaky 10A můstek, tak to vůbec nebude vadit, můžeš ho přišroubovat k bedně, bude se chladit.
K němu můžeš dát cca tři ty 4700u. Víc radši ne. Jakou máš pojistku před trafem ? Máš jí správně v přívodu fáze ? S většími kondíky by mohla začít odcházet při zapnutí. Zapínáš to vlastně do zkratu než se nabijou.

10A
http://www.ges.cz/images/pictures/k/kbpc10.jpg

8A
http://www.ges.cz/images/pictures/k/kbu8.jpg

Re: Brum zdroja/filtra + TDA 2003

Mam dvojpolovy vypinac a 2x2A poistky

(upravil jardag69 20. 4. 2014 15:57)

Re: Brum zdroja/filtra + TDA 2003

Ok, to uvidíš jak se jim to bude líbit když přidáš kondíky. Stejně se mi nechce věřit, že by si jel na plný výkon, tam by už nemusely stíhat chladiče.
Zatím ten filtr nech jak je a uvidíš/uslyšíš. U tebe byl asi zásadní problém někde v těch zemích, ale ty upravy plosnaku si udelej. Vcetne tech keramik 100n na napájecích nožičkách 3 a 5. Zkus nekde splasit nejaky tycky na prodlouzení os potaku. Kdyz se ti podari dat moduly az ke konektorum, tak si usetris problémy s brumem. ale i tak musis ty zeme zapojit nejak rozumne aby nedelaly smycky.

Re: Brum zdroja/filtra + TDA 2003

Aj tak tam vo vzduchu visí zem...na plošáku je tá cestička rozpájkovaná, chladice sú izolované od krabice a pod šrobkami TDAčiek je plastová podložka, neviem kadial ešte sa zem môže dostávať na druhý modul, no a ten druhý modul aj tak stále funguje. Ešte možno jedna vec...vstup je jeden stereo, ale výstupy sú 4 (2x stereo). hneď po vstupe sa signál dostáva na prvý stereo potenciometer,kde vychádza k prvým dvom modulom. Vstupný signál privedený na prvý potenciometer sa zo "vstupu" potenciometra dostáva na potrenciometer druhý a odtial rovnako na dalšie dva moduly, otázka znie- je potrebné na potenciometre pájkovať aj zeme? Zatial mám len takú skúsenosť že pri minime je brum a pri maxime brum ide prudko nahor. Ale to mi otázku asi aj tak nerieši a nič to neopravuje, keď pri rovnakom zapojení ale z autobaterky je všetko v poriadku, aj kvôli tomu nechápem, či je 100% chyba v moduloch a okolí,keď pri stálom jednosmernom zdroji to všetko klape

Re: Brum zdroja/filtra + TDA 2003

Zem se ti propojuje prez chladic, proto uz není treba to nikde spojovat. Propojení kablíků jsem ti už podrobně rozepsal.

Re: Brum zdroja/filtra + TDA 2003

s tou filtrací bych to zase tak nepřeháněl.

Re: Brum zdroja/filtra + TDA 2003

Já mám ošklivý pocit, že nebudou stíhat ty chladiče. Nakonec se stejně dají 4 kusy a moduly se rozdělí. Pak by s tou zemí už šlo něco dělat. I když ideál by byl 4x samostatné mono. Trafo se 4 vinutíma a 4 usměrnovace.

(upravil ALEKO526 20. 4. 2014 19:07)

Re: Brum zdroja/filtra + TDA 2003

Chladiče som presne prerátaval a celková plocha má na každom o 2cm štvorcové viac, aj keď mohli byť vačšie, ale to som rátal ešte s modulom na odpojovanie repro a zabudovaným ekvalizérom ale nejako z toho zišlo...každopádne zem sa asi prepájas stále cez ten chladič ale nerozumumiem ako, keď šrobky su podložené plastovými podložkami a ešte pod integráčom je gumová podložka

pepsimus napsal:

s tou filtrací bych to zase tak nepřeháněl.

Sám neviem už čo, ešte podložiť dačo pod trafák, inak ma už nič nanapadá, ani blokovacie kondiky na diody mostika nepomohli

Re: Brum zdroja/filtra + TDA 2003

No to je pak těžké když nic nenapíše. Tak jestli se ti 2003 potkává s chladičem ,to si v odpojeném stavu zmeris ohmmetrem. Pokud ti ten jeden modul s vyskratovanym vstupem nebrucel, tak delas neco blbě s kabelama, jinak me takhle na dalku nenapada nic. Případně napoj na vystup z trafa pul metru kabelu a trafo dej dal a zkus to. Porad si myslim, že to neni nic zavazneho, jenom nejaka pitomost. Když si zkusil nahradit propojku mezi IN a zemi, tim naletovanym odporem 10k tak to brucelo ? Bez pripojeneho vstupu.