(upravil check 16. 10. 2007 22:05)

Re: Linkwitz Transform Equaliser

Zítra to bude dostupný i u mě v šuplíku. Dnes už bylo pozdě na návštěvu obchodu.
Upřímně, na co mi ta záruka je? Vzhledem k aldaxí kvalitě se na tom nemá co posrat. Mohl bych poprosit o inštrukce případně na http://www.check.wz.cz/engine/email.gif?

Web

Re: Linkwitz Transform Equaliser

Záruka je Ti třeba na to, že pokud se nedejbože posere jedno quattro, tak těch skoro 400Kč plus poštovné nebudeš muset platit z vlastní kapsy...

Web

Re: Linkwitz Transform Equaliser

To Boramyr: Jenom se krátce vrátím k těm decibelům. Jestli myslíš mě, kdo dělá blbce z těch, kdo to počítá přesně, tak to je velké nedorozumění, rozhodně si z Jeana srandu nedělám, já jsem právě ten, kdo chtěl zdůraznit, že rozdíl ve výsledku výkonu je tak malý, že má pravdu i Pibi  i Jean, a že je to pro praxi jedno a ještě jsem zdůraznil, že čtyřikrát jedno. Těch 160 nebo 158W. Samozřejmě vím, že to není v přesných 3 resp.6 dB skocích a umím si spočítat, že přesný výsledný výkon p2= 10 umocněno na 1,2 x výchozích 10W = 158,489 W. Ale na druhou stranu pro první představu a zvlášť když nemáš po ruce kalkulačku pro praxi naprosto vyhoví pamatovat si ty skoky.

Re: Linkwitz Transform Equaliser

Check #35 jo.

Re: Linkwitz Transform Equaliser

jik : Neboj, já taky nikoho nemínil napadat, jenom mi to prostě nahrálo k poučnému komentáři. Věř, že mnozí o tom rozdílu 3 vs. 10*log2 vůbec netuší. Občas jsem rejpal.

(upravil check 17. 10. 2007 21:49)

Re: Linkwitz Transform Equaliser

Vidíte, já o tom rozdílu netušil smile. Další informace, díky.

Tak sem to zapojil a funguje to podle očekávání, až na ten gain od pokoje, ten se nějak nekoná. 40-100hz stejná hlasitost, 30 se ještě v klidu chytá, 20 už je o hodně tižší než 40.
Buď ta beyma má malinkou mezeru nebo mám jeblej former. Musel sem ji rovnat , aby nedřela.

Web

(upravil check 2. 11. 2007 17:42)

Re: Linkwitz Transform Equaliser

12BR70 sem zase dal dohromady, jedeme tu spolu, potichu ale jistě.

Tak sem nainstaloval nové Winisd a hle, je tam pan Linkwitz. Výsledky mluví za sebe:
1 2 3 4 5 6
U BR s větším objemem je větší zisk, takže předpokládám, že průtok nátrubkem bude větší než u BR v menším objemu. Výsledkem by mělo být použití menšího objemu, menšího nátrubku ale stejné cháry a průtoku vzduchu. SPL na fBR samozřejmě v mezích zisku.

Methman: Dost by mě zajímali ti lepší kandidáti.

Web

Re: Linkwitz Transform Equaliser

Nesmysly. Podivej se radsi na prubehy rychlosti v natrubku misto teoretizovani: "menšího nátrubku ale stejné cháry a průtoku vzduchu". Taky se podivej na prubeh zisku aplikovaneho filtru a pridej mezi filtry static gain kterymu dej zisk -(maximum zisku na doposud aplikovanych filtrech). Tim se dostanes na SPL vypovidajici jaka bude ekvivalentni citlivost a kolik do toho budes muset cpat. Rozumis jak to myslim?

Re: Linkwitz Transform Equaliser

1 2 3
Ale máš pravdu, že je to pro jiné cháry, když to vyekvalizuju, tak ten průtok asi vyjde na stejno mad.

Ohledně zisku případně účinnosti, sem si myslel, že je to jasné z grafů. Příkony pro maximální SPL sem ukázal, na 20Hz (ladění Linkwitze) se shodují. Pak tam sou ještě SPL grafy jednou s vypnutým a pak se zapnutým filtrem, z nich to je vidět ne? Nebo asi nechápu, co myslíš.

Web

Re: Linkwitz Transform Equaliser

Proste z hovna bic neupletes ani kdyby ses pokrajel. Ukazu Ti par obrazku abys pochopil jak jsem to myslel. Ty MAXSPL a MAXPOWER jsou naprosto k nicemu. Vychazeji z dosti sporadicky zadane maximalni vychylky. Je to proste uplna blbost. Podstatne vetsi vypovidaci hodnotu ma jiny postup...

Vymodelujes si charakteristiku ktera Ti bude vyhovovat a prejdes do grafu obrazu filtru ... konkretne tohle je linkwitz (biquad) se subsonikem

http://img217.imageshack.us/img217/8208/biqadpuvfiltrcp5.th.png

Zkorigujes filtr tak aby jeho zisk nestoupal nikde nad 0dB ...

http://img217.imageshack.us/img217/4260/biqadkorfiltrpa4.th.png

No a ted mas nachystany na to aby ses jen kochal smile takze na dalsim obrazku je cervene soustava s filtrem a sede puvodni soustava beze vsech filtru. Lepe to take odpovida realite ze citlivost repraku filtrem nezvednes. Za povsimnuti stoji ze tahle bedna odpovida 92dB a pokles o 3dB ma na 33Hz o 6dB na 29Hz big_smile

http://img217.imageshack.us/img217/7324/biqadeqsplpp1.th.png

No a nakonec si muzes vykreslit co to bude schopny delat treba se 100W koncakem...

http://img217.imageshack.us/img217/4163/biqadspl100wea3.th.png

(upravil check 2. 11. 2007 19:33)

Re: Linkwitz Transform Equaliser

Tak aspoň ta simulace filtru z náhradního schématu repra sedí ne? Tak to moje repro má na 20Hz ve 160l uzavřených bez jakéhokoliv filtru pokles 22dB, citlivost repra je 98,8dB - tzn. na 20Hz 76,8dB při jednom wattu. Při příkonu 128W tedy SPL=76,8+3*7=97,8dB na 20Hz. To je asi tak maximum, co se z toho repra dá vytřískat.
Ten pátý obrázek samozřejmě není charakteristická citlivost reprosoustavy, to je až šestý. Pátý sem ukázal, aby bylo vidět, kde a o kolik se ekvalizuje. Původně sem si nevšiml, že v menu je i položka pro zisk (nebo jak to mám nazvat? - hrb?) ekvalizéru.
Vím, že citlivost ekvalizací nezvednu, jenom vlastně utlumím vyšší frekvence/dorovnám charakteristiku. Jestli nesedí maxSPL (což je SPL při maximální výchylce), tak jak mám spočítat výchylku repra v ozvučnici?
Jak mám srovnat ekvalizér, aby nestoupal nad nulu bohužel nevím.

Web

Re: Linkwitz Transform Equaliser

Myslim zes mi moc nerozumel. Ale mam pocit ze je to krapet marnej boj. Zkus sem dat ulozenej projekt z WinISD.

Re: Linkwitz Transform Equaliser

No je možný, že už toho mám dneska plný brejle. Za vysvětlení na mojí simulaci budu vděčný.
Uložená simulace

Web

Re: Linkwitz Transform Equaliser

No takze za prve aproximaci toho menice v te bedne odpovida mnohem lepe f0 = 82Hz a Q0 = 0,42. Jinak jsem ted pochopil ze tohle asi fakt nemyslis vazne. Resis to jenom teoreticky ze jo? Cucat z jednoho repraku v CC byt 18" charu az dolu k 20Hz je minimalne blbost. Jenom dodam ze ten ekvalizer srovnas tim ze si mezi filtry najdes "Static gain". Je to posledni typ filtru. Nastavis mu zaporne maximum prevyseni ekvalizeru. Pak Ti bude SPL odpovidat dodanymu vykonu. Pochopitelne je to zohledneni na te nejkritictejsi frekvenci a to te kde ma prenos ekvalizeru nejvetsi zisk. Jinak je ta ekvalizace realna tak do 10dB. Podivej se na to co jsem postoval ja. Taky je to 160 litrova bedna. Ale diky rozumne naladenymu BR a tomu ze to nezenu pod 30Hz to odpovida citlivosti 92dB. Vim ze se nekde resilo na kolik jsou kde obsazeny nejnizsi kmitocty a uplne nejniz co se nekomu podarilo na nejake skladbe najit bylo neco nad 30Hz. A i kdyby nekdo poslouchal vylozene varhany tak ta 16Hz-ova se tam taky ozve malo kdy. Realne ty nahravky treba na filmech kvuli kterejm nekteri staveji super suby a podobne nejdou nikdy pod 40Hz. Good luck.

Re: Linkwitz Transform Equaliser

Ty kráso... Díky za tenhle post!

Web

(upravil check 2. 11. 2007 22:26)

Re: Linkwitz Transform Equaliser

Ale já teď řeším, jestli ta ekvalizace funguje principielně tak, jak má. Jestli je rozumné stavět CC/BR jiný subwoofer nebo se něj třeba vykašlat, můžeme řešit jinde. CC ozvučnice je principielně nejjednodušší případ, tak mi připadalo rozumné s ním začít.
Tedy že citlivětším reproduktorem s větším průměrem, ale nevhodnými parametry pro subwoofer, vyekvalizovaným na požadovanou charakteristiku, sice nedosáhnu vyšší citlivosti na úplném dolním konci, ale vejš mám reprosoustavu citlivější, to všechno s menší výchylkou.
Todle navíc, z konstrukčních důvodů, platí, pokud vím, jenom pro dostatečně objemné ozvučnice.
Frekvenci, na kterou rovnám charku, si můžu zvolit jakou chci, podle dalšího uvážení, tady sem prostě zvolil 20Hz a tečka. Maximální hlasitost, kterou z repra vytřískám, se nemění (ať ekvalizuju jak chci), akorát s frekvencí roste v CC se strmostí 12dB/okt (dole). Takže kdybych zvolil jako hraniční frekvenci třeba těch 40Hz, dostal bych zatížitelnost o 12dB větší. Všechno už podle gusta, změnou součástek za pár korun.
Ano, máš pravdu s f0 a Q0, já sem tam nechal, co vyplivnul program a dál sem to zatím neřešil.
Proč je realná nejvíce 10dB ekvalizace? Jenom z důvodů neúnosných příkonů pro větší ekvalizaci nebo v tom je i něco jiného?
Takže myslím, že oba od počátku myslíme to samé. Ve 120l BC 18PS76 při 128W 97,8dB na 20Hz.

edit: s tim průtokem BR v různých objemech to byla píčovina, to uznávám

Web

Re: Linkwitz Transform Equaliser

Priznavam ze jsem tenhle fred celej necetl (a ani nebudu). Nevedel jsem ze to je jen myslenkovy cviceni. Pokud chces takhle neco simulovat je potreba podniknout kroky k tomu aby byly vysledky k necemu vztazitelny a srovnatelny. Prave typyckej priklad vem ten BR. Pokud to nejak nesrovnas tak potom nevis o skutecnejch rychlostech v te roure. Imho je nejlepsi nastavit urcity SPL a potom se divat na rychlosti. Jako treba ze nastavis 110dB a pokusis se dostat rychlost pod 10 metru. Pri nejakym tlaku 90dB nebo tak Ti to nic nerekne. Ten static gain protoze skutecny obvodovy reseni linkwitze jde do kladnejch hodnot zisku. Jednak proto ze to tak vychazi odvodove a jednak taky asi proto ze se s timhle systemem pocitalo pro ekvalizaci spodku s citlivosti odpovidajici zbytku sestavy. Dale je velice zajimave taky chovani v casove oblasti vychazejici ze zmeny jakosti ktere se zde a obecne dosti opomiji. VIZ

Re: Linkwitz Transform Equaliser

Sry za OT
CHECK - CHUCK BRAINSTORMING?  smile