(upravil check 10. 10. 2007 15:44)

Téma: Linkwitz Transform Equaliser

Myslím jednoduché schéma uvedené níže. Mohu zaměnit TL071 za TL072CP (asi jo, ale radši se ujišťuju) a použít to s zvukovkou s výstupem 1,5V, Seniorem a aldaxí stovkou? Píšou tam něco o nutné nízké vstupní impedanci, ale tomu nerozumím... Jaké piny na jaké piny?
celý článek
http://sound.westhost.com/p71-f2.gif

Web

Re: Linkwitz Transform Equaliser

strc tam 5532

(upravil MethMan 10. 10. 2007 17:39)

Re: Linkwitz Transform Equaliser

072 je dvojitý OZ, 071 jednoduchý. Píše tam, že obvod musí  být krmen zdrojem (nemyslím napájecím!) o nízké (vnitřní) impedanci. Sorry za slovo krmen, ale kdybys mě podříz, tak si nevzpomenu na to správný slovo. smile
To zařídíš jednoduše tak, že 1/2 OZ použiješ jako buffer ke kterýmu můžeš třeba přismolit RFI filtr a druhou polovinu OZ použiješ jako sledovač v LTEq. Nebo máš ve zdroji OZ na výstupu a není se třeba trápit. Víc ti povědí povolanější.

Edit: nebál bych se bipolárních OZ stabilních i při jednotkovém zisku od nějakého dobrého a solidního dodavatele za bratrských 15,- přibalených k silnému zesilovači, kterého bude jistě také třeba. Principiální výhody FET OZ jsou v této aplikaci asi k ničemu.

Re: Linkwitz Transform Equaliser

Konkrétně u TL07x nevýhody jednoznačně převyšujou nad výhodama. Kromě případu, že budou vycházet veeelikýýý odpory R1, R2, R3 (dejme tomu nad 50k), dal bych tam obligátní NE5532AP. pro vyšší odpory už radši to TLko kvůli FETovým vstupům a menšímu šumu na velkých impedancích. Hlavně to TLko nepřebuď, divil by ses... smile
Jo, myslej výstupní odpor zařízení, který budí vstup IN. Čili, bude-li výstupní odpor nezanedbatelnej k menšímu z R1,R2, je třeba fouknout před filtr ten sledovač, jak zmiňuje methman.

Web

Re: Linkwitz Transform Equaliser

Pokud se do toho budeš pouštět, co to udělat jako univerzální desku - buď s DIP přepínači, nebo nějakými násuvnými moduly, volícími RC hodnoty? Něco takového jsem si chtěl udělat už dávno, ale tuším, jak by to dopadlo. Takovej plošňák by se pak nechal udělat ve větším množství, třeba by do toho šlo lidí víc (předpokládám).

Jestli to je debilní nápad, prosím stačí naznačit smile

Re: Linkwitz Transform Equaliser

A k čemu to v té kombinaci Senior+SPV100 /mimochodem pěkně blbá/ má jako sloužit?

Web

Re: Linkwitz Transform Equaliser

Začal bych tím, že tomu nerozumím. Musím opět zopakovat, že mě na gymplu počítat impedanci nebo přebuzovat operák nenaučili. Takže bych to potřeboval poněkud polopaticky. Např. "Můžeš použít přesně tenhle operák, piny č. 123 odpovídají pinům 345 ve schématu.
TL072AP tu mám, stejně jako NE 5534AP, ve spreadsheetu to počítá hodnoty, takže doufám, že je jedno jaký operák se použije a hodnoty zůstanou.

Blbou kombinací myslíš to, že na ekvalizační hrátky je nějakých 65W málo? Plného vybuzení na 40hz (102,5dB a to sem ještě o 2,5dB zredukoval výrobcem udanou citlivost) v této bedně dosáhne při 60W. Satelity mají asi 105dB do asi 100Hz, pak začnou klesat a začne "fungovat" BR. Jejich hlasitost je více než dostatečná (i při snesitelné výchylce, 12mm p-p na 7" vypadá obludně). Jestli máš dále na mysli špičky v signálu a jejich vychutnání, případně mizivou rezervu, máš pravdu. Ale todle je pokus (hlavní komponenty tu mám), který třeba vyústí v objednávku něčeho svařovacího s poněkud větší plachtou.

Web

(upravil opamp 10. 10. 2007 22:03)

Re: Linkwitz Transform Equaliser

checku, stáhni si datašit k TL071 a TL072. Porovnej si popisky u jednotlivých pinů a máš to.
Sledovač uděláš z volný polovičky TL072.

NE5534 (jednoduchý OZ) - nikoli dvojitý NE5532 - potřebuje pro některá zapojení frekvenční kompenzaci dalším kondíkem 10-33p. Čili jestli tomu nerozumíš, hraj si s TL072.

Zbytek kdyžtak zítra u piva smile

Abych Ti nebránil v tvořivosti:
Pinout TL071 máš na tom schématu.

TL072 a jiný dvojitý operáci:

1 - výstup A
2 - inv. vstup A
3 - neinv. vstup A
4 - V- (záporný napájecí)
5 - neinv. vstup B
6 - inv. vstup B
7 - výstup B
8 - V+ (kladný napájecí)

Web

(upravil MethMan 10. 10. 2007 22:41)

Re: Linkwitz Transform Equaliser

Univerzální plošný spoj (15x10cm), malý tráfko 18V/6VA do pcb, malý usměrňovací můstek, pár kondenzátorů, pevný regulátory na 78L15 a 79L15 - najdi si od toho datashity a tam máš zdroj namalovanej.

Zapojení NE5532 nebo jinýho dvojitýho OZ si vem taky datashit a vidíš, že má 8 nohou - napájecí Vcc+ a Vcc-, dále neinvertující (IN+) a invertující (IN-) vstupy -jsou tam dvakrát pro každý OZ jeden pár (ve schématu + resp. - v trojúhelníčku)  a dva výstupy (ve schématu špička trojúhelníčku).

Zapojení vstupního sledovače je takto:
vstupní svorky (ozn. IN+) R11= 100R, R13= 10K, C9= 10n následně na IN+(OZ1), C10, R12, R16 a druhý svorky proklemovat tj. IN-(OZ1) přizemnit a spojit s OUT(OZ1). Druhý  OZ využít v LTC.

http://img227.imageshack.us/img227/2667/bufrrfuf0.th.jpg

Na zkoušku to stačí.

(upravil sinclair 11. 10. 2007 10:12)

Re: Linkwitz Transform Equaliser

Blbou kombinací myslíš to, že na ekvalizační hrátky je nějakých 65W málo?

Přesně to myslím. K čemu tedy bude výše uvedený obvod v téhle kombinaci sloužit?

Web

Re: Linkwitz Transform Equaliser

Dyť je to jen na hraní a nic to nestojí. Ta beyma stejně o moc víc nesnese.

Re: Linkwitz Transform Equaliser

Tak znova: k čemu tam ten obvod bude?

Web

Re: Linkwitz Transform Equaliser

Měl by tam být ke zvednutí dolního konce charakteristiky signálu, který přijde do zesilovače. S tím, že by to mělo být nastaveno tak, aby charakteristika vypadala jako u reprosoustavy s nižším Fc.

Asi mi ale něco uniká. Vybal to na mě.

Web

Re: Linkwitz Transform Equaliser

A na co teda máš v Senioru parametr, vole? Myslíš, že jsem se /jen s parametrem/ mrdal dva dny jenom proto, aby tam byly další dvě kroutítka ???

Web

Re: Linkwitz Transform Equaliser

No to je parametricky ekvalizer, LTCčkem zachovám strmost i tvar a o to mi jde. Seniorem sejmu duneni mistnosti (ctverec).

Web

Re: Linkwitz Transform Equaliser

Myslím, že se Ti to nepovede.

Web

(upravil mirulu 16. 10. 2007 13:44)

Re: Linkwitz Transform Equaliser

Senior bude s činitelen jakosti 4 jako ideální pro jemné ladění, tzn. +- 3dB asi, ale jestli platí to o zvedání charky, tak naposled to byl filtr s činitelem 1 a +12dB, kde by se seniorem vznikla pěkná špíca smile

Tedy když vemu v potaz reproduktor B&C 18PS76 8/ohm (je jedno jestli je to teď už beyma nebo co) tak Checkovo původní záměr byl udělat uzavřenou řekněme 70 litrů velkou ozvučnici. To ovšem moc nehraje. Tak návrh je to prostě brutálně ekvalizovat. Díky 18" a slušné výchylce +-7 (6,5) mm a NÁDHERNÉ citlivosti 98dB by to mohlo jít.

Čili podívejme se smile na první graf. Je to B&C 18PS76 8/ohm v 70ti litrech. Zatížení 8W smile. Díky vysoké citlvosti jsme už na slušné urovni hlasitosti, ovšem ne na nejnižších kmitočtech. Takže proběhla ekvalizace na 30Hz s Q=1, +12dB
http://img523.imageshack.us/img523/8601/filtr1ta6.th.png
V grafu vidíme, že se nám charka protáhla směrem dolů. Ale Z 6W se nám potřebný příkon mění na jinou hodnotu. To vidíme z grafu 2, kde jsou vidět zatížení zesilovače původní a po ekvalizaci smile
http://img523.imageshack.us/img523/5367/filtr2hz8.th.png
Což by nevadilo, 65W je při SPV100P v 8 Ohmech takové maximum. No jo ale při takovéhle citlivosti to je krása, na takovou hlasitost se při dommácích podmínkám dostaneme málokdy. Všechno nasvědčuje tomu, že by to bylo fajn.

Při ekvalizaci na tuto hlasitost je na tom i výchylka velmi dobře.
http://img523.imageshack.us/img523/6267/filtr3af1.th.png
Bohužel to co je asi největší problém, je groupdelay. Změní se docela dost.
http://img523.imageshack.us/img523/2126/filtr4kl6.th.png
V závěru bych řekl, že si dokážu představit takto fungující subwoofer, ale k čemu to je, když to řekněme oříznu na 60Hz (lowpass), tak porovnávané charky jsou celkem podobné a přitom při poněkud menší zátěži zesilovače i při nižšším group delay je na tom lépší neekvalizovat.
http://img523.imageshack.us/img523/802/filtr5lh6.th.png http://img523.imageshack.us/img523/5905/filtr6nv8.th.png
Jestli se už jedná o jiný reprák, nebo BR ozvučnici, tak jde celkem o stejný princip. Je to na HOVNO
Snad nemam někde nějakou botu smile Ufff

Web

Re: Linkwitz Transform Equaliser

Jenže tohle nejde vůbec dělat do osmi ohmů se stovkami, s dvěstěpadesátkou v omezeném rozsahu. Si kurva spočítejte, jaký je nárůst výkonu +12dB např. oproti deseti wattům...

Web

(upravil mirulu 16. 10. 2007 13:45)

Re: Linkwitz Transform Equaliser

Jo to já vim, že to je potom hrozně moc, ale když ten jeho reprák bude mít citlivost 98dB, tak to tolik watů sosat nebude ne? (ne že bych se tohoto řešení nějak zastával) Samozřejmě, že kdyby to jednou trochu víc otočil, tak se stovka "posere" no.

Web

Re: Linkwitz Transform Equaliser

pul watu na hornim okraji bez vseho a limitace na spodnim pri eq. Rozhodne skvely vysledek, vzhledem k linkvitzum a ekvalizaci a senioru a fsemu...

Bude to chtit velkou filtraci. Aspon 50mF na vetev.
JOKE

Tady to porad zavani pokusem ocurat fyziku ale hlavne ukazat nam, co jsme za suby vyplazli velke penize (protoze nam doslo, ze to jinak nepujde) ze to jinak jde.
Jde mi o to, ze pokud by tohle bylo tak samospasne reseni, byl by z toho mainstream. Neni, prave kvuli narokum na zes a vsechno.