Re: Linkwitz Transform Equaliser

Tak za prvé. Reprák nesosá, ale zesilovač do něj dodává konstrukční výkon, který je dán impedancí reproduktoru.
Za druhé-stovka se rozhodně neposere, ale bude to mohutně zkreslovat a klást značné nároky na chlazení, protože zesilovač bude neustále v limitaci. Tak kolik je +12dB nad 10W, co? Ekvalizační vyčůraní chytrolíni?

Web

Re: Linkwitz Transform Equaliser

Ja si len tipnem, matiku som už dááávno zabudol 158W? Ak nie, tak ma nebite

Re: Linkwitz Transform Equaliser

Kde se Ti ztratily ty 2W? 12dB by mělo být zesílení 16x.

(upravil jean 16. 10. 2007 12:32)

Re: Linkwitz Transform Equaliser

Veď vravím, že matiku som už zabudol smile. Už ani len netuším, ako sa počíta z logaritmami.

(upravil MethMan 16. 10. 2007 12:45)

Re: Linkwitz Transform Equaliser

Ona fyzika se tím ani vochcat nemá. Vztahy mezi velikostí bedny, rozsahem a citlivostí jsou známé a není úniku.
18PS76 asi není úplně dobrá volba pro tohle. 18" mají díky velký Sd membráně velký Vas. Lepší se může ukázat 15" (12"). Stejná 70l bedna pak může přinést nižší fb (tj menší požadavek na zesílení, které je dáno poměrem Fnový/Fb) a vyšší Qt. Citlivost u profi reproduktorů je vykoupena vyšším fs.
Jejich přednost je nejen v citlivosti, ale i v zatížitelnosti. Proto lze nahradit objem výkonem. K využití reproduktoru s příkony v ranku 500W+ patří i patřičně dimenzovaný zesilovač, který je schopen dotlačit reproduktor na Xmax a to ještě s rezervou. Jako srandu na zkoušku s 12BR70 je SPV100 ok, pro trvalé užití s jinými než malými nároky nee.
Celá taková sranda není za málo, proto se nikdy jako mainstream neuchytí. Skutečné náklady výrobců na takové řešení by velmi přesáhli náklady na "standardní". Díky velkým maržím prodejců a výrobců HiFi a díky konkurenci na profi trhu výrobců a (zatím) obchodníků je pro domorobo řešením konkurenceschopným.
Jednou jsem počítal na kolik by to vyšlo BC 15" jako kinosub THX Ultra se všemi možnými moduly od Aldaxu pro jednoho floutka a došel jsem ke dvaceti litrům. Vofrňoval se tak jsem ho poslal do řiti ať si koupí BW s 12"(mimochodem taky v uzavřený asi 60 lt. ozvučnici) za 30.

edit: Mirulu: návrh LTC je dobrý udělat ekvalizačně vychcanějc smile - obráceně než ho děláš. Zvolit si příkon, který je reproduktor schopný trvale snést, a pak řešit další. Kdyby vyšla bedna hovadně malá, zvětšit.

(upravil jik 16. 10. 2007 12:36)

Re: Linkwitz Transform Equaliser

Bere se (pro výkon!) 10xlog p2/p1, ale rychlejší z hlavy je co plus 3dB, to dvojnásobek výkonu.

Edit: ale aspoň tohle, zdá se, tady ví naštěstí každý.

Re: Linkwitz Transform Equaliser

Jik, veď ten vzťah poznám, ale zrejme som z toho zle dostal to p2 . Ale len o 2 W, to pri tých 160 je putna smile.

Re: Linkwitz Transform Equaliser

Jean: Však taky proti Tvému výsledku nic nemám, považuji ho za správný. 2W při 160 watech jsou čtyři putny.

Re: Linkwitz Transform Equaliser

Mirulu, už to tu zaznělo v jiným příspěvku od BV - Skupinové zpoždění je vlastností "strmosti" filtru - v tvým případě "oříznu na 60Hz" pokud chceš mít lepší průběh GD, dej ten filtr níž (je subsonický - tak sub sono) a/nebo změň jeho strmost.
Použití Subs filtrů v hifi je zbytečné, protože požadavky jsou tak malé a lehko splnitelné. V pro aplikacích je to zcela jinak, je tam trochu jiný žebříček hodnot. V domácích aplikacích bych volil Fo pod 10Hz a Q=0,5.  Nechrání tě před nadměrnou výchylkou - to musí umět reproduktor sám, ale ss na výstupu z LTC filtru a proti signálům s velmi nízkou frekvencí, které se výjímečně vyskytují na CD.

(upravil mirulu 16. 10. 2007 13:42)

Re: Linkwitz Transform Equaliser

2 Sinclair ... promiň, že jsem urazil vaše moduly. Všechny ty grafy co jsem zde dal nejsou kvůli tomu, že bych to tak chtěl, nebo že by to bylo lepší, ale nastínil jsem důsledek takové ekvalizace pro představu, co si Check přesně představuje (možná podobně)
Já jsem zastáncem toho, že to je prostě blbost, abyste si nemysleli, že jsem tady vymyslel nějakej geniální způsob.

2MethMan ... těch 60Hz je lowpass (předposlední graf), subsonic jsem tam nedával, těch 60Hz bylo jenom pro takové srovnání obou charek

... tak nebijte mě smile

Web

Re: Linkwitz Transform Equaliser

Sorry "60Hz" beru zpět - špatně jsem si vyložil 1. obrázek. PEQ je pro tento účel špatný.

Re: Linkwitz Transform Equaliser

+12dB nad deseti watty je přesně 158,85W

Web

(upravil jean 16. 10. 2007 14:46)

Re: Linkwitz Transform Equaliser

Kua som dobrý smile.

Re: Linkwitz Transform Equaliser

Oni si totiž mnozí myslí, že dvojnásobný výkon jsou +3dB respektive dvojnásobné napětí +6dB, ale tak to není, to jsou jen přibližná čísla se kterými se počítá pro pohodlí z hlavy. Ve skutečnosti to je 3,0103dB a 6,0206dB. Takže prosím nedělat blbce z někoho, kdo si dal tu práci a spočítal to pořádně.

(upravil check 16. 10. 2007 17:58)

Re: Linkwitz Transform Equaliser

Pánové nebijte mě. Já sem vycházel z pár názorů, které sem mohl špatně pochopit nebo nejsou tak krásně obecně platné.
1/ Nějak vyplynulo, že Fs reproduktoru ani tak nesouvisí se zkreslením. Zkreslení je zapříčiněno výchylkou.
2/ BV a Methman pravili, že různé metody dosažení jedné charakteristiky ústí i v ostatní parametry stejné - GD, Impulska.
3/ BR se chová v náběhu první vlny jako uzavřenka. vyšší řády akustických obvodů se chovají ještě hůře.
4/ Xmax = (Hvc - Hmg)/2 (někteří výrobci udávají o dost větší hodnoty). Spíš budu věřit mojí vypočtené (zpravidla nižší, ale u některých výrobců sedí dost přesně) citlivost, než té udané výrobcem.
5/ Není konstrukční rozdíl mezi 10" a 18" v 78l bedně (objem je přepokládám dostatečně velký aby ho zvládala pevnost membrány).
6/ V pokoji na frekvenci 340/2*[rozměr pokoje] začíná postupný zdvih charakteristiky. Někde (ne, zdrojem si jistý nejsem) sem zahlédl tento zdvih jako 12dB/ok.
Co já sem z toho vysyntetizoval bylo asi toto:
Než se soustředit na jednotlivé TS parametry, je třeba je pojmout poněkud komplexně. Vzhledem k tomu, že tvar charakteristiky si můžu libovolně upravit, zajímá mě hlavně maximální hlasitost při Xmax v oněch 78l a příkon, který je na tento stav potřeba. Pro pokoj o rozměrech 4x4m a uzavřenou ozvučnici (která naopak klesá zase 12dB) mě nejvíce zajímá frekvence 40Hz. Na této frekvenci dosáhne maximální hlasitosti 102,5dB při 75W. Pro nižší frekvence mi charakteristika klesá 12dB, pro vyšší frekvence mi roste citlivost - klesá nutný příkon.
Jak vidno, ta spousta teoretizování si žádá nějaký konkrétní ověřovací postup. Vzhledem k tomu, že se mi tu válí zesilovač schopný dodat asi 65W do 8Ohmu, Beymu 12BR70 a 78l ozvučnici, rozhodl jsem si odpustit půlku jednoho piva a zakoupit NE5532P.
No takže du pájet, když se mi to nebude líbit, tak nebude, těch 10-15Kč mi za to stojí. Pokud mi pouze nebude dostačovat hlasitost, výkonový rezervy, ale koncept bude vyhovovat, může se přikročit k něčemu  lepšímu, co doma nemám.

Methman: Co znamená proklemovat, mi bylo vysvětleno. Ještě by mě zajímalo, co znamená přizemnit. Má to vypadat jako na obrázku?
http://www.check.wz.cz/docasna/bufrrfuf0.jpg

Web

Re: Linkwitz Transform Equaliser

2 Check ... Hmm myslíš, že kdybys s tou beymou dosáhl "totožné" charakteristiky jako má Lab12, tak by měly stejnou group delay a odezvu? To si zkusim ověřit smile

Web

Re: Linkwitz Transform Equaliser

Q parametrického ekvalizéru v Senioru je možné změnou pouhých dvou odporů měnit v rozsahu 1-10.

Web

Re: Linkwitz Transform Equaliser

Check: Poreferuj, jak to dopadlo! Docela mě baví tenhle dred číst.

Web

Re: Linkwitz Transform Equaliser

Sinclair: zajímavá informace, kterou vidím poprvé. Byl by nějaký návod, vzorec či tabulka hodnot rezistorů pro různá Q?

opamp: Bohužel, asi hodinu sem hledal z čeho bych udělal 15 a 30K rezistor, ale nenašel. Zítra. Sem na to taky zvědavej smile.

Web

(upravil sinclair 16. 10. 2007 21:51)

Re: Linkwitz Transform Equaliser

15k je přeci běžných a 30k je v řadě E24, běžně koupitelné...nebo 2x15k sériově...
Protože se Senior dodává sestavený a oživený, sami si tuhle úpravu kvůli záruce udělat nesmíte. Případné podobné požadavky je možné uvést u objednávky.

Web