Re: Leach amp a jeho odvozeniny, rozkmitový stupeň.

zuki napsal:

Např. při skoku +20V na rozkmitu se pomalý konec vleče za VAS a přes těch 10R mohou téct Ampéry...

A kolik potece navíc pres VAS pri tech "Ampérách" ?
Nevymejšlíš si nejaký zástupný pravdy ? A co do toho pleteš nejaká zkreslení ? to te zajímá, když do toho pereš obdélník jak nadrženej kretén ?

Re: Leach amp a jeho odvozeniny, rozkmitový stupeň.

5mA .. to je kua pořád jenom 13mA VASem, ta nadproudovka VASu se ani tak neotevře, ani kdybys na vstup toho zesu dal těch tvých 40Vpp a VAS zkratoval na zem.

A stav, kdy blbec na vstup vrazí signál 50Vpp do zkratovaného zesu, sorry, ale takový pyčoviny neuvažuju. To je jeho blbost.

Chceš-li to tím tvým přebuzeným vstupem, tak abys ty VAS ochrany otevřel, musel bys do vstupui zesu narvat signál asi 90Vpp (64V~). To je podle tebe normální a smysluplná situace, kterou by konstruktér nebo někdo měl řešit?

(upravil zuki 30. 3. 2014 16:42)

Re: Leach amp a jeho odvozeniny, rozkmitový stupeň.

Co to tady pořát melete ? Buď neumíte číst, nebo zvládáte pouze DC stavy. Je mi Vás líto.

(upravil Hazys 30. 3. 2014 18:07)

Re: Leach amp a jeho odvozeniny, rozkmitový stupeň.

A při AC jako ten VAS najednou začne dávat stovky miliampér?

To mi vysvětli, jak z VASu = zdroje proudu dostaneš víc proudu, než kolik mu říká diferenčák. A ten ho za normálního stavu neotevře na víc, než několik mA.

Re: Leach amp a jeho odvozeniny, rozkmitový stupeň.

zuki napsal:

Co to tady pořát melete ? Buď neumíte číst, nebo zvládáte pouze DC stavy. Je mi Vás líto.

Položil jsem prostou otázku:
"A kolik potece navíc pres VAS pri tech "Ampérách" ?"
Když na to neumíš odpovedet, tak jdi s nejakýma poznámkama do prdele ! Jako obvykle jsi blbej jak kus hovna Zuki.

(upravil maras 30. 3. 2014 17:58)

Re: Leach amp a jeho odvozeniny, rozkmitový stupeň.

Kluci  vyserte se na tento styl diskuze a zkuste teda říct co s tím . A tobě Honzo jen radím - zkus zvolit jinou formu té diskuze , zbytečně pak rozdmycháváš emoce a to je škoda.  Měl jsem pocit, že si to tu založil proto aby se eventuálně ten LEACH "vypiplal" k dokonalosti a né aby se to zase zvrhlo v nesmyslnou přestřelku názorů.  Evidentně pokud víš co s tím tak tady dej návrh a pokud to bude smysluplné tak já to určitě při osazení desky takhle udělám. Jinak to vlákno nemá žáden smysl..


M.

Web

(upravil Dalča 7. 4. 2014 13:36)

Re: Leach amp a jeho odvozeniny, rozkmitový stupeň.

Odstraněno pro nevhodnost

Re: Leach amp a jeho odvozeniny, rozkmitový stupeň.

Poslední dobou  tady takhle probíhá všechno..

Web

(upravil zuki 31. 3. 2014 9:46)

Re: Leach amp a jeho odvozeniny, rozkmitový stupeň.

Tak jsem si 3hoďky zajezdil na kole, převážně v lese. Dal si jednu 11° a kus grilovaný flákoty v lesní restauraci "u větve" a poněvadž mám celkem dobrou náladu, tak zkusím ještě více polopaticky popsat co se může dít při "rychlém" signálu na vstupu.

Předpokládám, že koncáky jsou lenivé (může vznikat TIM, resp. vstupní úrovní extrémní případ TIM, Edit: přesněji - pokud bych popisoval vnik TIM, popisoval bych to, vyjma bodu 1), pro menší signál téměř stejně...). Konec je napájený cca +-50V nebo o chlup víc. Na jeho výstupu může být tím pádem signál cca +-45V. Z toho lze odvodit citlivost +-45V/(11k+11k+1,1k)*1,1=+-2,1V (2,143V). Na vstupu zesíku resp. před zesíkem jsou korekce napájené +-15V a na jejich výstupu se může objevit signál +-10V a více.  Nějaký šikula si jen tak vytočil výšky naplno (jen o cca +13,4dB)... Nebo je vytočí ještě o pár dB víc (+-15dB a více) a začnou korekce samy limitovat třeba na +-12V...

Tím pádem je pro tyto "výšky" zesík přebuzen. Konec je z předchozího stavu na -45V (záporný vstupní signál).

1) Proud přes BE T2: Na odporu R19 je -2,1V s diferenciálním odporem 1,05k (paralelní kombinace ZV 22k//1k1). Vezmem do úvahy "prudkou" změnu signálu na +10V (resp. 12V).  Odečtem 0,6V na BE T1 a 7V záporného "zenerova" napětí na T2. Mírně pro přehlednost zjednoduším situaci a sečtu odpory v této cestě proudu přes BE T2.
Dostanem 10V-0,6V(BE T1)+2,1V( záporný signál na R19) -7V => 4,5V/(300R+300R+300R+1100R) => proud  přes R8+R7+R4+R19 je 2,25mA. A resp. pro lehce obdelníkový (už v korekcích přebuzený) +12V signál z korekcí je to 3,3mA.

2) Proud přes R16: Tak na vstupu je +10V (resp. +12V) a proud přes R16  je (+10V+40V zenerek)/ (12k+300R)=4,07mA resp. 4,2mA pro +12V.

3) Sečtu-li oba proudy dostávám 2,25+4,07=6,3mA resp. 7,5mA. A to přes kaskódu z T5 je na R11 úbytek (signál na 1k2) = 7,6V resp. 9V.  A 20mA přes VAS (aktivace T8) nastává od 8,4V na R11. 

Vzhledem k tomu, že konec, jak jsme na začátku zmínili, je lenivý, tak  VAS těch cca 20mA "nacpe" do budičů. Pokud budou taky lenivější tak "courají" někde poblíž konce... A pokud budou budiče rychlé (a VAS tam všechny ty mA nenacpe), tak "pofrčí" budiče k +Vcc. Pak bude ten rozdíl napětí mezi budiči a konci na 10R (R41 a R43) a mohou tam přes ně téci značné proudy... Nebo si můžete představit kombinaci něčeho mezi tím... A doplnit to třeba o nabíjení kapacit tranzistorů (budičů a konců) apod...

Pokud by tam T8 a T9 nebyly, tak se toho prakticky moc nezmění, neboť i jak Danhard zmínil, R23 je poměrně velký... Ale některý konstruktér má rád jistotu, tak proud VAS omezí (třeba i z důvodu možného špatného osazení) na nedestruktivní hodnotu. Přece jenom je to volně dostupné sch a pouští se do něj spousta odborníků. smile 
Pokud někdo děláte "průmyslovou" výrobu, není vám neznámý pojem Analýza rizik <=> pojem jedné závady a následků z ní... Je dobré, když při změně (chybě) jedné součástky vše nehoří plamenem...


Hazys: jak "vidno" může něco "zajímavého" nastat i pro "hudební" signál a maníka s volume a korekcema nadoraz...

Předtím jsem volil záměrně větší signály, nebo možnou chybu v osazení tak, aby to bylo zřejmé. Bohužel se v tom Hazys  často s Danhardem (ale poslední dobou je poměrně i konstruktivní) spíše rejpet a urážíte, bez přínosné debaty...

Re: Leach amp a jeho odvozeniny, rozkmitový stupeň.

VAS ochrany se otvírají při 7mA skrz R11.
Při 12V na vstupu zesu ale diferenčákem poteče ale pouze 4,3mA. Kde přibereš ten další proud? Budeli na bázi T2 záporno a dojde-li k otevření BE T2 v závěrném směru, proudu k vybuzení VASu bude ještě méně.

(upravil zuki 31. 3. 2014 10:47)

Re: Leach amp a jeho odvozeniny, rozkmitový stupeň.

Ano, s 7mA/R11 je to tak. Viz můj bod 3).

Proud navíc je viz bod 1).

Vysvětlení: Pokud dáš  7V zenerku (záporně BE T2) z emitoru T1  na R19, tak od +7V výše (+Ube T1) na In, tak přes ní (a přes R19) poteče proud... a ten teče i kolektorem T1...
Případně pro (ze záporného napětí na OUT) nestíhající konec, kdy bude na R19 záporné napětí, to nastane ještě o něco dříve - viz cca -2V u mého předchozího příspěvku ...

(upravil hranatybraska 31. 3. 2014 11:37)

Re: Leach amp a jeho odvozeniny, rozkmitový stupeň.

Inspirovala mě vaše flame war na téma "Co tam v tom Leachu dělá ten zasranej rozkmit!?" a nasimuloval jsem "Leach advanced" - možné vylepšení Leachu. Diferák jsem nechal Leachovský, rozkmit jsem udělal "dospělej" s antiastauracemi, běloškou regulaci kliďáku a klasika koncový stupeň. Nemám ještě doplněné ochrany, ty bych nechal klidně "Leachovské" jsou super.

Simulace: http://s27.postimg.cc/p8pc2cf1f/leach_revised_v1.png
Má to v limitaci pěkný lampový koleno smile

Vyhlašuju OPEN projekt Leach advanced. Takže doladíme zapojení, vymyslíme osazení běžnými dostupnými součastkami (nebojím se i šuplíkových Tesláků), konkrétní hodnoty součástek a kompenzace. Navrhneme DPS a je to smile Co se týče koncáků, chci použít jeden určitý typ, který mám doma a který sem doplním hned, jak je vyšátrám z šuplíku - a který mimojiné dodává Jura80. Chci je použít z důvodů, že to jsou naprosto výborný koncáky.

edit: Jsou to MJL1302A a MJL3281A.

Web

(upravil Wili 31. 3. 2014 13:12)

Re: Leach amp a jeho odvozeniny, rozkmitový stupeň.

leach amp je skvele zapojenie, funguje to na konci takmer s cimkolvek (podla budica). Lenivym by som to prave nenazyval - samozrejme zalezi od koncakov. Naposledy pri testoch som sa pomylil a mal som zle zvoleny rozsah na generatore a ten koncak dal aj 0,5MHz, potom pri 600kHz mi uz prdol jeden koncak, ale aj to neviem ci nebolo nahodou vysokou teplotou ktoru som od udivu zabudol sledovat, pretoze ked uz bolo "po" tak na chladici som neudrzal ruku big_smile

Ak niekoho zaujima co sa kedy deje s ktorou suciastkou stiahnite si cely model leachu do LT spice, da sa to najst cez google, potom sa s tym mozete hrat ako chcete, merat rozkmit, prud kazdou suciastkou atd..

(upravil hranatybraska 31. 3. 2014 13:27)

Re: Leach amp a jeho odvozeniny, rozkmitový stupeň.

Nojo, ale to ti tam koncákama frčel pěkně velkej příčnej proud..
Ochrany by i tak měly být navržené, aby trand vydržel, ikdyby byl roztopenej na 100°C a zároveň by přišla strmá hrana.. Prostě blbuvzdorný..

Nejde mi o rychlost, ale prostě o vylepšení topologie.. rychlost přijde jako vedlejší efekt..
Antisaturační obvod zaručuje rychlou odezvu i při saturaci - a tedy minimalizaci TIM zkreslení a jiných neduhů - což se projeví příznivě i na rychlosti.
Nižší zisk Leachu bez uzavřené smyčky ZSV zas zabezpečí lepší chování a menší riziko vzniku SID zkreslení. A ta rychlost tomu také prospěje.

Cena za to je malilinko nižší účinnost. Všimněte si, že při 36V napájení je max amplituda dodaného výstupního napětí cca 31V. Nonení to nejmíň, ale když zvedneme napájecí napětí na +/-50V - a poleze z toho o pět voltů míň.. koho to zajímá, že? smile

Regulace klidového proudu co jsem použil, je mírně překompenzovaná, tudíž při zahřívání tranzistorů se kliďák nezvyšuje, ale ještě navíc mírně snižuje. Tím je zabezpečeno, že se zesilovač sám o sobě neupeče ani při nepříznivývh podmínkách. A navíc jako snímač teploty slouží oba dva tranzistory - a není třeba žádné čtveřice snímacích diod.

Že by ochrany Leacha chtěly revizi??! No to se na to tedy také podíváme.. Určitě by šel provést následně ten tvůj test. Trápit ho třeba dvě minuty středními vlnami big_smile Budu chtít, aby to přežil smile

A DC servo asi taky doplníme, je to přeci jenom dnes už standard.

Ochrany proti SS na výstupu přímo na desce? Já bych byl pro. wink

Hlavní věc, které by měl tenhle zesilovač dosáhnout je bezpečnost provozu a blbuvzdornost. Proto v diferáku nejsou žádné parádičky typu zdroj proudu, apod. Prostě vzít to nejlepší z Leachu, vyhodit to u čeho se bavíme "co to tam sakra vůbec dělá?!", nahradit to normálním pořádným řešením a... prostě to používat ku spokojenosti smile

Web

Re: Leach amp a jeho odvozeniny, rozkmitový stupeň.

zuki napsal:

1) Proud přes BE T2: Na odporu R19 je -2,1V s diferenciálním odporem 1,05k (paralelní kombinace ZV 22k//1k1). Vezmem do úvahy "prudkou" změnu signálu na +10V (resp. 12V).  Odečtem 0,6V na BE T1 a 7V záporného "zenerova" napětí na T2. Mírně pro přehlednost zjednoduším situaci a sečtu odpory v této cestě proudu přes BE T2.
Dostanem 10V-0,6V(BE T1)+2,1V( záporný signál na R19) -7V => 4,5V/(300R+300R+300R+1100R) => proud  přes R8+R7+R4+R19 je 2,25mA. A resp. pro lehce obdelníkový (už v korekcích přebuzený) +12V signál z korekcí je to 3,3mA.

Pres R7 tece proud R16, takže je tam i bez proudu BE T2 úbytek cca 1,3V. Je videt, že ani ty DC stavy ti nejdou moc dobre smile

(upravil zuki 31. 3. 2014 18:37)

Re: Leach amp a jeho odvozeniny, rozkmitový stupeň.

Danharde asi neumíš číst:  viz: Mírně pro přehlednost zjednoduším situaci ...


Kdybys občas jen neblafal... A to, co jsi výše napsal,  si občas můžeš vztáhnout i na sebe : tak jdi s nejakýma poznámkama do prdele ! Jako obvykle jsi blbej jak kus hovna ...

Pokud se nezklidníš, budu tě muset nahlásit Adminovi. Srát si na hlavu od namyšlenýho ****** nenechám!

Re: Leach amp a jeho odvozeniny, rozkmitový stupeň.

Taky to trochu zjednoduším:
Tranzistory T1 a T2 se takovým způsobem vůbec neotevřou, protože se stejným způsobem otevírá přechod BE v komplementární větvi T3, T4 a tím se zatíží vstup.

(upravil zuki 31. 3. 2014 22:47)

Re: Leach amp a jeho odvozeniny, rozkmitový stupeň.

Konečně něco co má hlavu a patu a je to k věci smile

ps.: na vstupu jsou jen 2k...  Takže né, že by ten jev asi nemohl nastat pro nějakou vyšší vstupní úroveň...Netvrdil jsem, že je to přesný popis, ale jen "teoretizování" a zjednodušené úvahy. A řešit tu rovnice  o tom jak se přesně rozdělí proudy, to nebylo účelem a ani nemám důvod to dělat... Koho to zajímá přesně, si to může spočítat...
---
A jak mi po druhém přečtení tvé odpovědi došlo, tak si i ty sám odporuješ: Tvrdíš, že se tranzistory tak neotevřou, protože se tak otevřou ty v záporné větvi... smile
----
Tady hlavně šlo o nastínění možných dějů a oprostění se jen o "DC" nebo jen povrchní náhled a neopomenutí "zajímavých" vlastností součástek nebo funkčních bloků...... a nastínit Hazyzovy, že v difer. vstupu může téct víc jak 3,3mA (jak dlouho tvrdil, že to možné není...) a že i budiči může téci něco "zajímavého". Myslím, že vnímavý čtenář si z toho něco odnesl smile

(upravil hranatybraska 31. 3. 2014 22:56)

Re: Leach amp a jeho odvozeniny, rozkmitový stupeň.

.. Myslím, že vnímavý čtenář si z toho něco odnesl smile

No.. abych tak pravdu řekl..

Web

Re: Leach amp a jeho odvozeniny, rozkmitový stupeň.

No, počkám si jak se sám předvedeš s "Leachem" na středních vlnách  smile