(upravil Yeayer 26. 2. 2014 0:28)

Téma: Řízení BLDC motůrku z HDD

Ahoj, vymyslel jsem si schéma na řízení 3f bezkartáčového motůrku z HDD, myslíte že by to fungovalo? Na výstupech jsem jsem chtěl mít přesně tohle, ne jenom třeba kladný pulzy atd. jak to je ve spoustě schémat na netu. Tohle zapojení funguje tak, že jsem si ty výstupní impulsy na všech třech fázích rozsekal do šesti stavů, který by se měly opakovat, nejvhodnější mi přišel dek. čítač 4017, sedmý pin je v resetu a takhle se to celé opakuje. Frekvencí NE555 se bude měnit rychlost otáčení motůrku. Tranzistory co jsem použil tam nebudou, budou tam třeba nějaký FETy co zvládnou několik desítek A. Jediný co mi dělá starosti je - bude fungovat? Nebuduou mi tam zrvona "odpojené" cívky generovat napětí zpátky a otevírat tím některé tranzistory a celý se to rozhasí? Jaké zvolit nap. napětí a jak velkou pojistku použít pro ty spínací trandy (oba IO budou mít napětí oddělené pojistkou, diodou a vyfiltrované samostatně)? Přikládám i takovou skicu jak tohle schéma vzniklo, jsem se nudil a už jsem s těmi motůrky chtěl začít něco dělat, xreef psal že jich má taky pár a ostatně kdo má doma taky nějaký tak si může pro srandu postavit tohle, chtěl bych ze zajímavosti vyhnat ten BLDC na 20 000rpm a výš, pak by se z toho dalo vyrobit několik věcí.... Jinak díky všem předem co pomůžou s tímhle schématem. A na závěr - nechci si kupovat nic hotový třeba pro RC atd. , je to jako projekt na volný čas.
schéma
http://i62.tinypic.com/f2o404.jpg
Schéma v Eaglu tady, heslo je název tohohle fóra malými písmeny.
Schéma opraveno

(upravil Hazys 25. 2. 2014 20:30)

Re: Řízení BLDC motůrku z HDD

Ne nefungovalo, ten motůrek se musí řídit zpětnovazebně. Dvě vinutí aktivní, na třetím se snímá napětí a hledá okamžik komutace.
Spínáním pouze jedné polarity to taky nejde - vůbec. Zkusil jsem něco vykoukat přímo z toho screenshotu - je to celé principiálně špatně. Ta výkonová část takto opravdu ne-e.
Řízení bezkartáčkových motůrků spadá do oboru "silovka", kde platí, že není prostor k bastlení a k ptákovinám. Obor silovka je tzv "binární". Buď víš, jak to má být a funguje ti to, nebo se to mnohdy s dělovou ranou rozletí lol
V rámci dalšího studia zkus něco k tomu pogoolit, zejména hesla ESC, BLDC,...  Kdysi jsem si k tomu poznamenal tyto materiály. Pokud najdu u sebě nějaké další věci, dám vědět. http://leteckaposta.cz/593133944

Měl bych ještě prosbu. Ušetři nás příšpě prodím uložta, vyplňování hesla a schématu SCH v Eagle 6, který kvůli tomu instalovat nebudu. Místo screenshotu se dá použít File>Export>Image. Vhodné rozlišení je 300DPI a následně obrázek lineárně zmenšit na přiměřený rozměr.

PS: nyní koukám na druhý obrázek.. a totéž vidím i v prvním: Takto zapojené tranzistory, to snad nemyslíš vážně!

(upravil Yeayer 26. 2. 2014 0:05)

Re: Řízení BLDC motůrku z HDD

Hazys: no pardon omylem jsem ty NPN tranzistory dal do země což je kravina, má být v -5V. Proč je to špatně? spíš to by mě zajímalo... No právě že to s tou jednou dnímací cívkou jsem našel taky ale to nechci, když přece na výstupu vytvořím ten signál co jsem nakreslil na ten milimetrák tak to fungovat bude ne?

Re: Řízení BLDC motůrku z HDD

ee, nebude. To není asynchronní motor s kotvou nakrátko.  Komutace napětí musíš mít přesně synchronní s polohou kotvy. Buď se měří napětí na cívkách, nebo jsou tam tři hallovy sondy. Viz třeba motory z disketovek.

Výkonová část je špatně tak nebo tak. Má tam být trojfázový můstek, a né nějaká zběsilost s diodami k ničemu.

Když dáš emitor na -5V, bude to ještě větší pí...blbost protože ten tranzistor ani nezavřeš. Bude trvale otevřený a hornímu přehoří báze.

(upravil Yeayer 26. 2. 2014 0:27)

Re: Řízení BLDC motůrku z HDD

Hazys: j koukal na video kde bylo psáno že tyhle motůrky mají výhodu že jsou bez komutace či co, kdyžtak mě oprav jestli si to blbě pamatuji... a jaké schéma bys navrhl ty? E ještě byla ve schématu jedna chyba - spojené dvě cesty omylem, teď je tam správné

Re: Řízení BLDC motůrku z HDD

Schéma skartovat a vyhodit do koše.

BLDC = BrushLess DC motor.  Česky bezkartáčový motor. Nejsou tam uhlíky ("kartáčky"), komutace se děje elektronicky.

Co bych navrhoval já?  3f můstek řízený z procesoru. Nic lepšího tam nevymyslíš. Vybastlit to z diskrétních součástek či analogových a neprogramovatelných IO to taky půjde. Bude to složité a nikam se moc nedostaneš.
Jestli si chceš pohrát s BLDC motůrkem, kup si nějaký obyč levný modelářský regulátor. (Hobbyking, ebay, dx). Ten si s tím poradí hravě.

(upravil zuki 26. 2. 2014 9:28)

Re: Řízení BLDC motůrku z HDD

Kdysi (skoro v dávnověku) jsem taky dělal 3F můstek pro motor do 30tisíc otáček smile  A řídil jsem to 4017. A mám dojem, že řízení 3F jsem dělal diodovým log. členy v kombinaci s nějakýma NANDama (asi 7400 nebo 3-vstupovýma, už nevím, ale někde bych to asi vyhrabal). Prostě pár diod   a cca 2 IO +3F můstek s FETama.

V dnešní době by se ti hodilo se naučit s procesorem...  a uděláš si řízení raz dva, třeba i s proměnným napájením motoru, dle otáček smile  Jsou asi i 3F můstky pro krokové motory - kde je výhodou to, že když motor stojí, tak do něj teče jen nastavený proud (řízený vnitřní PWM) a né nějaký brutální proud daný jen odporem vinutí...

Např. já programuji ATMEGy (C - čko SW je volně dostupný a pomohl bych ti to zprovoznit)
http://www.gme.cz/atmega8a-au-p958-174 http://www.tme.eu/cz/details/avrprog-mkii/programovace/
nebo DRAGONem (který je trochu dražší).

Re: Řízení BLDC motůrku z HDD

Yeayer napsal:

budou tam třeba nějaký FETy co zvládnou několik desítek A.

Nemám pocit, že motorek z HDD má rezervu v sycení magnetických obvodů do desítek A, když už by to přežil tepelně. Až budeš ty fety spínat pro 30.000 rpm, tak si ještě zkontroluj spínací časy.
Existujou drivery pro 3F motory http://www.rohm.com/web/global/search/p … s%20Motor, ale výkonově odpovídají těm motorkům.
Integrované drivery pro motory v 3.5 floppy mechanikách mají jednu "zajímavost", do země se propadly všechny datasheety a není na světě člověk co by je našel... s koncem disket se nad nima zavřela voda.

Re: Řízení BLDC motůrku z HDD

A nebo taky USBaspem, který stojí kilo i s poštovným číny, a umí nalejt prakticky všecky AVR včetně atmelích řad 8051 (89S, 89LP).

Začátečníkovi bych doporučil se nejprve nadrtit assembler (aby čmuchl k tomu, jak ty MCU vlastně fungují). Protože pokud začne Cčkem, budou ty programy podle toho vypadat...

Re: Řízení BLDC motůrku z HDD

Já taky assembler neumím. Umím trochu C... Jsem HW a assembler je pro mě skoro sprosté slovo smile

Ale v pár přístrojích roky běhá úspěšně můj SW...  Takže za mě může začít i s C a mohu mu s ním trochu poradit... Když jsem někde viděl, že assm. je občas HW závislej na  konkrétním typu procesoru, tak mě snaha ho začít používat celkem přešla... Nehledě na to, že  SW kolega -> který psal aplikace pro PIC nejdříve v assmbleru, pak v C -> že když to porovnal s kódem generovaným C-čkem pro PIC, tak to bylo cca stejný...

Hazys: Jde o to, aby se naučil psát přehledně, s definicema konstant, případně s (před)deklaracema fci, aby to bylo trochu přehledné. A když změní konstantu, tak jí změní v definici a nebude jí hledat někde všudemožně v kódu... Až na nějaký fajnovosti si myslím, že nemusí assm vůbec používat... Když byly lenivý 51(48) apod s hodinama dělenýma 16ti (aspoň mám ten dojem, pak byly klony s dělením menším až ke 2x), tak rychlé děje dávaly SW a uP docela zabrat...
Dnes, když je brouk za 30Kč nejmíň 100x rychlejší než počítač co řídil let Apola na měsíc... si může dovolit přerušení např.  1kHz a udělá při něm spoustu práce...

Re: Řízení BLDC motůrku z HDD

Jelikož tu nechci prasit Pískomilovi téma, založil jsem na smeťáku vlastní:
https://www.audioweb.cz/viewtopic.php?p … 84#p293384

Udělal jsem to kvůli (poměrně pravděpodobné až zjevné) všeobecné neznalosti, jak se píše v assembleru.

Re: Řízení BLDC motůrku z HDD

první úspěch - pouze s jednoduše zapojeným OZ 13000RPM. Za chvíli dám video na youtube.