Téma: Rada ohledně koupě reprobeden

Zdravím, doufám že píšu do zprávné sekce. Potřeboval bych trochu postrčit s eventuálním výběrem sloupových repro. Několik let doma poslouchám ,,napul samodomo. Sloupové bedny - ozvučnice od rational audio. 1 středobas monacor 50W Rms, 8 ohm 16,5 cm. Paralelně kněmu středobas od tesly stejná velikost, 8 ohm, 15W. A výškáč tesla 8 ohm. Výhybka 2p. z nějakých 15W beden Tesla. Výška ozvučnice 90 cm, délka 30 cm, šířka kolem 20 bez bassreflex. Zatlumené molitanem. Hraje to docela pěkně.

Chtěl bych ale zkusit něco na vyšší úrovni. Ale mam pár nejasností
1, Koukal jsem, že dnes se prodávají bedny jen z bass-reflax a toho se hrozně bojim.
2, Bojim se, že koupim ,,drahé bedny,, a budou mi hrát nepatrně líp nebo dokonce hůř. Než současné.

Bedny používám převážně na stereo (rádio) a občas k domácímu kinu. Nebo na poslech hudby z pc. A to buď přez starý reciever Aiwa ax-7550. Nebo přez novější pioneer vsx 517. Který mimochodem hraje rádio otřesně.
Nejde mi o watty. Ani o citlivost. Je to ryze pro hifi domácí poslech, výjímečně na menší akce. Cena max 20000,- kč a výkon by měli zvládnout do 100w. Měli by být podobných rozměrů jak stávající. Impedance 4, nebo 8 ohm.

Mám rád staré věci, těžké uzavřené, hezky zatlumené ozvučnice, poctivou výhybku a papírové repro. Proto se bojim zvuku nových beden. Otázka zní, má smysl něco kupovat když mi zvuk mích ,,nevadí,, ? Je mi sice 25 let, ale tomu co za audio prodávají v globusu, nebo v electrowordu. Se vyhýbam velkým obloukem. Asi je něco špatně smile. A místnost ve které je mám, má mizerné akustické vlastnosti.

Díky, každá rada dobrá.

Re: Rada ohledně koupě reprobeden

zkus se domluvit na nějakej poslech u někoho, abys věděl do čeho jdeš.

Jsou tu projekty i bez BR, já BR taky nemám rád.

Re: Rada ohledně koupě reprobeden

Pech. nemá rád BR. Žiaľ nie je to kvôli princípu a fyzike, ale pocitu.
BR sa nemusíš báť, ani toho či je vpredu, alebo vzadu.

Tým samozrejme netvrdím, že neexistujú zlé bedne s bassrefexom. Zlých je 95% bez ohľadu na to, či ide o BR alebo closed, alebo cenu a konštrukciu.

Re: Rada ohledně koupě reprobeden

Ano, marcin má pravdu. BR se nemusíš bát, bát se můžeš jen toho, jak je to navržený a vyrobený. Hromada výrobců [čínských] totiž udělá jen díru do ozvučnice a strčí tam nějakou rouru na ozdobu, a ještě k repráku, kterej je pro BR ozvučnici naprosto nevhodnej, takže to za nic nestojí. Pokud je to ale dobře navržený, naladěný a na vhodným basáku, tak se není čeho bát. Stejně tak repráků. Taky jsem měl rád jen papíráky, ale teď mám kevlarový a jsem nadmíru spokojenej. Jenže jsem si to dělal sám. U kupovanejch bych asi v dnešní době plný čínskejch šmejdů měl taky strach.

Web

(upravil Kentan 23. 2. 2014 21:46)

Re: Rada ohledně koupě reprobeden

Děkuju, no, to mě utvrdilo v tom co jsem si myslel. Tudíš kupovat něco noveho vážně nemá smysl. Koukal jsem na spousty beden. Canton, tanoy, magnat, quadral. V tehle cenove kategorii. Četl recenze a z toho mi vyplívá, že každá bedna je dobrá, ale jen na určitej styl hudby. Já bych potřeboval univerzal. Co mě ale hrozně fascinuje jsou Vaše projekty sloupových repro (a že jsem prošel všechny).
Klobouk dolů pánové, nic z toho bych neposzavil ani v příštim životě.
Ale napadla mě strašná věc. Šly by ty moje bedny nějak vylepšit? Třeba nějakým instantním kitem repro s výhobkou? Přeci jenom většina slopových repro má tytéž rozměry. A ozvučnice jsou zdá se docela použitelný. Jsou ze cca 2 cm dřevotřísky.
Ktomu už bych potřeboval vaši radu. Typu třeba kup to a to a mělo by to hrát. Protože sám to nedam. Ani se dřevem neumim.
Anebo mam možnost koupit. Bedny stavěné stejných rozměrů, 3 pásmové, osazené TVM. Ze dřeva ořech. Za 2000,-
Tohle jsou ty moje bedny [img]kentan1.rajce.idnes.cz/nastenka[/img]

(upravil sagitarius 23. 2. 2014 22:10)

Re: Rada ohledně koupě reprobeden

No to je dost těžký. Žádný "instantní" řešení ve stylu repra+výhybka do libovolných beden neexistuje. Výhybka je totiž laděná podle konkrétních repráků a konkrétních ozvučnic [beden]. Jak to dáš do jiných beden, než ne který je to laděný, je to špatně. Spíš bych se kouknul na nějaký starší značkový bedny na aukru z dob, kdy se to ještě tak neojebávalo a kdy číňani všechno nepajcovali. Občas se tam objevujou zajímavý kousky.
Ještě mě napadá, že řešením by byl vynikající projekt Totem 100 [případně Totem 80], na kterej LuKys ze sousedního fóra prodává komplet stavebnici s reprákama, součástkama na odladěný výhybky, návod, a když se s nima domluvíš, vyrobí ti i komplet bedny. Mrkni na projekt: http://www.repromania.net/forum/viewtop … amp;t=3661  Tady je jeho obchod s tou stavebnicí: http://www.reproobchod.cz/sestava-totem-100-a1137
-----
Hele, čistě soukromě- říkáš že se dřevem neumíš, a co ty dřeva s čmoudícím železem, co máš doma? Nebo je to jen shoda nicků s jedním známým "čmoudíkem"? tongue

Web

Re: Rada ohledně koupě reprobeden

Tobude shoda nicků. Čmoudíci železo doma nemám. Pokud mi zrovna nehoří koncovej stupeň v rádiu. No asi budu číhat na nějaký ty starší repra. Ideální by taky bylo, kdyby byl někdo z okolý liberce co by mi třeba s tou přestavbou pomohl, za peníz samozřejmě.

Re: Rada ohledně koupě reprobeden

Mrkni na předchozí příspěvek- doplnil jsem možný řešení

Web

Re: Rada ohledně koupě reprobeden

Děkuju, popřemýšlím o tom. Přesně něco takového jsem měl namysli. Jen bych potřeboval s dvěma měniči kolem 16,5 cm. A znát tak nákres ozvučnice, jestli by ta moje byla vhodná. Ale to je za poplatek.