Re: Mohlo by to fungovat?

MOC8204 je prostý optočlen? Jestli ano, tak dobrá. Za stejnou cenu lze sehnat optotriak, který je na daný účel vhodnější. Pod pojmem prostý optočlen si představím třeba PC817 nebo 4N35. A za cenu poštovného z Farnellu lze pořídit i několik párů triak-optotriak, takže na tomhle řešení nevidím nic prostého, ani vhodného na experimenty pro začátečníka. Myslel jsem, že šlo o řešení, jak se vyhnout kupování (dle pana Sedláka) "drahých" optotriaků, přičemž zde je potřeba součástka, jejíž dostupnost je ještě horší než u optotriaků, které mají v každé drogerii.
O schéma jsem si řekl právě proto, že mě opravdu  nenapadlo, jak s obyčejným prostým optočlenem to chceš realizovat.
Podle mě je nejjednodušší řešení zvednout zadek ze židle, a nemám-li v šupleti, tak dojít do nejbližší drogerie pro optotriak.

A nechápu, proč se rozčiluješ, prosím odpověz kamarádovi na  mail (ohledně toho AZJ). Prý mu ještě nedorazila odpověď. Máš aspoň přijatý jeho email?
H.

(upravil Dalča 15. 2. 2014 21:59)

Re: Mohlo by to fungovat?

hih, musím se přepnout k druhýmu NTB- tohle je outlookoprostej stroj, přísně jednoduché koncepce, na kterým je nainstalován prohlížeč a CoDeSys, na emajly kouknu posléze.
Co se tejče optočlenů, použil jsem funkci search ve skříňce MARS, co tu na mně zírá v polici. Tyle dva jsem tam našel. V bejvalý firmě jsme mj. vyráběli tyristorový a triakový regulátory, tak mi tu něco zůstalo (a povětšinou větčích napětí a větších proudů, hih.).
Nejsem si vědom, že bychom to kupovali ve farnellu, myslím, že to byl Ryston, TME, nebo Kolala. U chobotů nebo podobnejch tragédů žádný rozumný soičástky nemaj.
PC817, 4a35  jsou slabařský sračky - malý napětí, mizernej proud. na silový aplikace zcela nevhodný.
Chtěls jednoduchý schéma jak řídit dvojici tyristorů - máš ho.
Chtěls vytipovat šoustáčky, pterý tak jsou vrazit na 2 jsem si vzpoměl a napsal jsem je.
Terminus technikus prostý optočlen je pro mne součástka obsahující nějaký ledkový blikátko a k tomu vraženej fotocitlivej prvek třeba tranzistor nebo triak.
MOC8204 je opravdu prostý, leč vysokonapěťový optočlen.
Neprostý optočlen je třeba budič Fetů, optočlen s hradlem na výstupu prípadně izolační zesilovač...

viz milion příspěvků vejš (31) doporučuju použít BTAčko, nejlp BTA 25, páč je 1) izolovanej 2) robusní 3) vývody na fastony, k němu vrazit IL420 (nebo něco podobnýho - prostě optotriak) a máš to vyřešený 2 pouzdrama, a blbovzdorně, snuberlessově, tj utáhne to bez velkých trablů i zatážení trafem.
K ledce optoriaku přilepí nějaký to blikátko vco dělí pásma a má barevnou hudbu..

Nebo koupí DMX pipe + patřičný SW, k tomu přilepá LEDkový PAR reflektor, nakliká si tam funkci podle kmitočtu a má to samý.

a nebo si namotá to trafíko se 3 vinutími třeba do feritovýho hrnce.
a nebo použije patřičně "výživný" tranzistory, jako kolektorový odpor jim vrazí 24V žárovku patřičkého příkonu a vykašle se na optočleny.
Řešení tohohle je celá štoudev.

(upravil Hazys 15. 2. 2014 22:11)

Re: Mohlo by to fungovat?

Asi jsme se nepochopili úplně... Já nemám problém poradit si s triakem nebo optotriakem, ani navrhnout slušný dostatečně fungující vstup té barevné hudby. (Jen se mi zrovna nechce se tímhle zabývat, když tu pro audioweb vyvíjím zrovna něco jiného)  Vysvětlení potřebuje hlavně Pepa. Proto mě zajímalo to prosté řešení ze šuplíkových součástek, které zas tak šuplíkové zřejmě není. Když se začne tím, že optotriak je drahý, a skončí se u potřeby "prostého řešení s prostými součástkami", přičemž prostý optočlen vedou akorát tak u farnellu, to mi nepřipadá prosté, ale spíš sprosté smile , protože ten optotriak co koupí za dvě pětky u slona, bude na použití jednodušší a ušetřené peníze za poštovné může použít k nákupu triaků, či dalších dvojic optotriak-triak. Asi tak nějak jsem to myslel.

(upravil Dalča 15. 2. 2014 22:37)

Re: Mohlo by to fungovat?

Sme se nepochopili.
Pokud to chce lovit ze šuplíku, tak bych namota to tráfko, pokud to chce lovit u slona, tak mu to bouchne pod rukama, páč tam jsou jen xindl součástky (mohl bych barvitě vyprávět - oni nakupujou jen ten nejlevnější šmejd z číny)

Takže zpět na stromy. Koupil bych triak a budil ho optotiakem. to je řešení v řádu desetikaček a mělo by to fungovat na první "slepení" oboje jsou téměř blbovzdorný součástky.
ony se tuná prolínaj patrně 2 vlákna s tématem barevný hudby...

Jiínáč ty vysokonapěťovky, myslím, vedou v TME, a Koala elektronik co já vím kde se to kupovalo??? spíš v tý koale, páč maj hnízdo v Brně.

Re: Mohlo by to fungovat?

Šmejd tam sice mají, ale co sem tam naposled kupoval triak a optotriak (pravda, před několika lety... BT139 a snad MOC3021) nebyl s nimi problém. Pokud má Pepa možnost brát jinde ať to vezme třeba z TME.

Ale máš naprostý recht, že polovodičový sortiment GM je poslední dobou spíš z bambusu, než křemíku. Viz např: http://www.gme.cz/bd711-p211-048 A už se ani nebojí vystavovat fotky lisované rýže přímo do eshopu: http://www.gme.cz/tip142-p211-078 smile

(upravil Dalča 15. 2. 2014 23:30)

Re: Mohlo by to fungovat?

já tam nedávno ze zoufalství koupil 7912, na výstupu celých 10.7v. musel jsem to "podepřít" ledkou....
jestli snese deklarovaný proud jsem raději nezkoušel, krmí mi jen zápornou větev operáků...
paradoxně 7812 vypadaly docela jako od lidí a z křemíku, ne z babmusu... kupováno najednou...

Re: Mohlo by to fungovat?

Dobře zkusím si to postavit se žárovkami na 12V a pak se uvídí co dál.


Jinak všem děkuji za rady.

Re: Mohlo by to fungovat?

Ještě nechci zakládat nové téma kvůli jedné otázce.

Takže, vím, že tahové potenciometry jsou drahé, ale narazil jsem na jednu stránku http://www.djoro.cz/elektronicke-soucas … -1-28.html kde jsou dost levnější. Ten cenový rozdíl je takový, že se chci zeptat jestli to jsou nějaký nefunkční krámy nebo jestli s tím shopem má někdo zkušenosti?

Re: Mohlo by to fungovat?

když na to tak koukám tak se jedná o nějakého přwkupníka, co kůpil vagón socialistickejch poťáků (vidím televizní typy, nějaký polský unitry a podobně.

Na bastlení dobrá do výroby na hovno.

Re: Mohlo by to fungovat?

Dobře zkusím je objednat. Jinak děkuji.

Re: Mohlo by to fungovat?

Djoro.cz preprodava zbozi z Hadexu...