(upravil pepa_z_depa 11. 2. 2014 22:37)

Téma: Mohlo by to fungovat?

Ahoj, dnes jsem se zabíval kreslením barevné hudby. Je tam audio vstup, který je filtrován do tří pásem a potom otevírá báze tranzistorů, které spínají 12v. Ten druhej ze shora má být negován. Ty 12v signály pouští optotriáky, který pouští triáky. Kvůli předžhavení jsem musel triáky napojit jinak než bývají a tentokrát mají spínat fázi. Chtěl bych vědět jestli by to mohlo fungovat nebo jestli mě to vykope z dílny? Ta regulace jasu bude na minimum, aby žárovky svítily slabě a nepraskali. Může jít do GATU triáku jít 230V ? Je to galvanicky oddělené ?

PS: nemam tam hodnoty nějakých součástek ty tam doplnim potom.

Zde je schéma

Re: Mohlo by to fungovat?

Nebude to fungovat.

A kde máš ty triaky? Já tam žádné nevidím.

(upravil Hippo007 11. 2. 2014 23:25)

Re: Mohlo by to fungovat?

Optotriak galvanicky odděluje.
Předžhavení ti takhle nebude fugovat.
Dej tam místo tyristorů triaky a zapoj to klasicky. To předžhavení žárovek by se dalo udělat dalším signálem do gate triaku (jeden signál z optotriaku a současně s ním i předžhavení ... nechybí ti u předžhavení ještě diak?)
Proč společný předřadný odpor pro LED (R17) ?

POKUD TO NĚKDY BUDEŠ REALIZOVAT, UVĚDOM SI, ŽE V OBVODU VPRAVO OD OPTOTRIAKŮ JE VŠUDE SÍŤOVÉ NAPĚTÍ 230V. MŮŽE SE VYSKYTOVAT I NA KOVOVÉM POUZDRU TRIMRŮ P6, P7, ... DO TAKOVÝCHTO OBVODŮ BY SE MĚL POUŠTĚT JEN NĚKDO S ELEKTROTECHNICKÝM VZDĚLÁNÍM.

Re: Mohlo by to fungovat?

Ten žačátek je dobrej, že ano? Ale od tich triáku asi ne. Může tedy do Gatu triaku jít 230V ?

Hippo nemohl bys mi prosím nakresli jeden kanál se žárovkou a předžhavením stačilo by mi to až za tím optotriákem.

(upravil pepa_z_depa 11. 2. 2014 23:36)

Re: Mohlo by to fungovat?

Společný odpor abych nemusel dávat ke každý led. Byl by asi na 2w.

Trimr by byl v plastovém pouzdru s plastovou hřídelí

(upravil Hippo007 12. 2. 2014 0:23)

Re: Mohlo by to fungovat?

Společný odpor pro LED: hm, jak to chceš nastavit, aby když bude svítit 1 LED jí tekl stejný proud, jako když budou svítit 4 LED?
U tyristoru se gate tváří jako dioda, která má na gate anodu a její katoda je společná s katodou tyristoru. Ať na ni přivedeš jakékoli napětí, vždy se v propustném směru bude snažit snížit na hodnotu kolem 1V - proto se do obvodu gate zařazuje odpor který omezuje proud do gate na přípustnou hodnotu. Na přechodu gate-katoda bude úbytek napětí kolem 1V a zbytek do napájecího napětí zůstane na odporu.
Triak si můžeš představit jako 2 antiparalelně zapojené tyristory se spojenými gate.

Chceš dělat konstrukci z vyššího levelu, než na jakou nyní máš. Začni s nějakou odladěnou, funkční. S tím, cos teď nakousnul by bylo ještě spousta práce na jejíž dokončení, obávám se, ještě nemáš znalosti. A že by ti chtěl někdo pomáhat s něčím, co by tě mohlo při trochu neopatrné práci zabít, to silně pochybuji.

(upravil pepa_z_depa 12. 2. 2014 9:46)

Re: Mohlo by to fungovat?

Dobře najdu si ověřené schéma na internetu. Ale ještě jsem večer přemýšlel a možná by to bylo i nadějné, že bych udělal tento stmívač, který má katodu rovnou na nulu a ke gatu bych připojil výstup optotriaku. Nevím jestli by tam ještě neměla být za diakem dioda a za ní ten výstup z optotriaku.

Zde je schéma

PS: udělal jsem jen jeden kanál abych to nekreslil zbytečně a doufám že mě za to schéma nezabijete big_smile .

(upravil Josef Sedlák 12. 2. 2014 11:53)

Re: Mohlo by to fungovat?

No, nedá mi to se nezapojit, začátek je na barevku blbej. Cosi podobného typu jsem tvořil tak před 30 ti lety a taky mě nezajímalo, že by mě elektrika  mohla zabít, nakonec 220V myslím nikoho nezabije, když pro to nebudou vhodné podmínky. V první řadě bych nedával tak tupé filtry s nízkou strmostí, lepší je použít filtry aktivní - třeba http://makezine.com/2010/10/18/circuit- … rgan-spon/  Myslím než řídit jas žárovek je vhodnější nějaké blikátko z výkonových ledek řízených pwm. Potom vystačíme s bezpečným napětím.

Re: Mohlo by to fungovat?

Josef Sedlák: souhlas.
pepa_z_depa: R13-16 bych přesunul mezi napájení a pin6 optotriaku. Nezapomeň na pojistku aspoň u napájení 230V.

(upravil pepa_z_depa 12. 2. 2014 13:05)

Re: Mohlo by to fungovat?

Ty odpory jsem dal teda jinam a pojistku k napájení. Jinak by to tedy mělo fungovat ? Neměla by být za diákama dioda a pak až výstup z tich optotriaku ?

Ty filtry tam překreslím a pak hodim výsledek.

http://download.shock-crafting.cz/barhud.png

Re: Mohlo by to fungovat?

Nedá mi to abych neupozornil na to, že i když použitý tyristor TIC106 má pravděpodobně velmi malý řídící proud (ale v pdf zmiňují použitý 1k odpor mezi řídící elektrodou a katodou, tj pro 1V  1mA a  nějaký ten odpor je tam vhodný i vzhledem k kritické strmosti  dv/dt jen 10V/us), že optotriak se obvykle zapojuje mezi anodu a gate (řídící elektroda triaku nebo tyristoru). 

Má to ten důvod, že jakmile triak sepne, tak je nulové napětí na seriovém odporu mezi optotriakem a triakem (který omezuje proudový náraz do gate při zapnutí ototriaku). Tím se omezí výkonová ztráta na odporu. Je to výhodné u triaků co mají větší řídící proud do gatu nebo pokud je potřeba řídit přes co největší úhel (od malých napětí, tzn až do 100% výkonu smile ) a je potřeba co nejmenší úbytek na tom sériovém odporu.

A pokud by tam chtěl vyzkoušet běžně dostupné 5-15mA tyristory či triaky, tak by v tom netypickém zapojení potřeboval ty sériové odpory v "výkonovém" několika W provedení...
Taky nevím, co udělá ten tyristor na záporný proud ( jaké vydrží záporné napětí), až sepne optotriak v záporné půlperiodě sítě...

Re: Mohlo by to fungovat?

Pokud jsem to dobře pochopil do gatu tyristoru musí jít stejnosměrné napětí, takže bych musel dát usměrňovací diody před gate ?

(upravil zuki 12. 2. 2014 14:40)

Re: Mohlo by to fungovat?

Do gatu tyristoru může jít pulzní (tj. jedna sériová dioda s gate), i nějaké malé záporné (v nalezeném pdf jsem ten údaj nenašel).

Ale nechápu proč v době triaků neuděláš 100% řízení výkonu s triakem...?!?   nebo jen s ledkama! => Na bezpečné napětí...

Před 30 rokama jsem dělal "barevnou hudbu" s tyristorama a mám dojem, že metodou fázového řízení. Protože jak si vzpomínám, tak se žárovky rozsvěcely a zhasínaly pozvolně s náběžou časovkou odhadem řádu 0,2 až 0,5 sec a s o něco delší OFF časovkou a né skokově... Měl jsem v negaci nějaké výkonově slabé žárovky  ( tj. mám dojem, že pouze paralelně s tyristorem), takže po zapnutí to slabě svítilo. Ty hlavní barvy byly takhle jednoduše velmi slabě předžhavené a hezky se pak prolínaly při muzice barvy...

Re: Mohlo by to fungovat?

Klidně bych to udělal s LEDkami, ale jsou docela drahý a nevím kolik by jich bylo potřeba.
Nebo na 12V žárovky, ale chtěl bych výkon min. 75w.

Ale kdybych tedy dal místo tyristorů triace tak by to už šlo?

Re: Mohlo by to fungovat?

Nevím, jak už by to šlo. Máš poměrně málo zkušeností. Nevíš ani asi co je fázové řízení atd... a chceš abych ti to posvětil?
Musíš asi ještě něco nastudovat smile

Re: Mohlo by to fungovat?

pepa_z_depa: proč tam máš nakreslenej tyristor a ne triak? Vždyť všechny ty 4 tyristory co tam máš se prorazej a shořej jakmile ten diak sepne zápornou půlvlnu (tj. když na anodě toho tyristoru bude - a na katodě +)... Stačí je vyměnit za triaky.

(upravil Josef Sedlák 12. 2. 2014 16:19)

Re: Mohlo by to fungovat?

Když jsme u tyristorů jsem si vzpomněl na fintu. Kdysi po mě chtěli kamarádi co měli kapelu udělat řízení světel, leč coby chudí studenti neměli na triaky. No a bez triaků se stmívač dělat nedá. Jsem jim vysvětloval jak vypadá triak, že je to taková dioda se třemi dráty. No a jednoho dne přinesl kapelník igelitku se slovy "dívej mám triaky" a ještě jednu poznámku, co sem raději nedám. Byly to 25A macky se šroubama. Chytl jsem se za hlavu, "to jsou tyristory vole". No stmívač se nakonec konal, zapojil jsem je do diagonály Graetzova můstku, mezi A a G hodil optočlen se sériovým odporem kterej jsem nejdřív živil fázově, ale protože to hodně rušilo někde jsem sehnal zapojení s řízením v nule, myslím mělo jen několik tranzistorů a stmívače fachčily super a bez jediné poruchy. Dnes budou tyristory velmi levné, každý používá přeci triaky. Našel jsem i nějaké řízení, stačí na to časovač 555 http://homemadecircuitsandschematics.bl … rcuit.html   smile Místo gate riaku se zapojí ta ledka optočlenu toho spínače a je to. Napadá mě ještě si ulehčit práci s bastlením, lze přeci použít nějaké SSR.

Re: Mohlo by to fungovat?

Já se omlouvám, že vás tu furt otravuji, ale chtěl bych sestavit něco levného a aby to mělo 4 kanály a to předžhavení. Vím, že mám málo zkušeností a proto bych chtěl poprosit jestli by mi někdo nemohl nakreslit jeden kanál s tím stmívačem nebo něco, že to svítí slabě i bez audio signálu, nebo jestli je někde na internetu schéma abych to jen připojil za optotriak. Byl bych za to moc vděčný.

Tady jsem dal ty triaky http://download.shock-crafting.cz/barhud1.png

Re: Mohlo by to fungovat?

A kčemu ti tam sou, když je můžeš ovládat jen v jedný půlvlně?

(upravil Josef Sedlák 13. 2. 2014 9:31)

Re: Mohlo by to fungovat?

Kdyby se mi s tím nechtělo drbat koupil bych TCA280A, to je tuším spínač v nule, leč za 280Kč, jestli nevadí rušení tak jdi do fázového řízení, klidně tam dej MAA436, leč ten stojí taky moc, zhruba stovku. Dobrá volba by mohla být TCA785, výrobce Siemens, jen o málo dražší http://docs-europe.electrocomponents.co … 02d06b.pdf Osobně nemám rád IC, i když jsou dostupné musí se kolem doslova nasrat mraky součástek aby to fungovalo, a leckdy ještě studovat vnitřní zapojení. Fázové řízení lze jednoduše realizovat pomocí UJT, viz http://www.next.gr/inside-circuits/phas … l9908.html  zde je hezky ukázáno řízení tyristoru i triaku. Měl jsem kdysi udělanou nabíječku autobaterií tímto způdobem, UJT nebyly dostupné, tranzistor lze nahradit tímto zapojením http://electronics.stackexchange.com/qu … 2n6027-put no a pak se s cenou "stmívače" dostáváme někam k desetikorunám. Řídící část bych oddělil optočlenem od výkonové, optočlen by mohl snad být zapojen místo potenciometru, osobně spíš bych raději fázový driver napájel ze strany elektroniky a optočlenem přenášel jen řídící impuls. Stejně řídící část budeš muset něčím napájet, a střídavé napětí z transformátorku jde hezky pro fázové řízení využít. Schema se mi kreslit nechce, je to o tom, že z IC lze funkci poskládat za 5 minut, kdežto na bastlení z klasických součástek je třeba delšího zkoušení a leckdy nervů. Co by vyhovovalo nejlíp mému naturelu je zde
http://www.radioamator.ru/publ/ehlektro … 75-1-0-767 to poslední schema, jen můstek VD1 - 4 bych živil z extra trafa, které by napájelo i ostatní elektroniku. A VT3 bych řídil napětím z filtrů po usměrnění, zapojeno by to bylo samozřejmě na VD5, VD6, R10, C2 se vyhodí, elektronika bude nápájena z místa VD7, kde místo zenerky bych dal integrovaný stabilizátor přes který by byla napájena řídící elektronika a je to hotové. Líbí se mi že ani není třeba shánět optočlen, stačí ferit.
V tomhle obdivuju rusáky, dejte rusovi hradlo, diodu, cívku, tranzistor, elektronku, žárovku a postaví vám třeba kosmickou loď. smile