(upravil pepa_z_depa 13. 2. 2014 19:07)

Re: Mohlo by to fungovat?

Já to vidím se sebou marné a asi si budu muset počkat až toho více nastuduju. Jen bych to chtěl dokončit bez toho předžhavení. Ty tyristory bych pouštěl optotriaky, ale z 12v trafa. To by šlo ne? A jak přibližně dlouho vydrží blikat tato žárovka ?  http://www.svitidla-osvetleni-elektro.c … z/d-86009/ má napsanou životnost 1000h. Sklo jsem přebarvil na požadovaný barvy, ale u závitu to neni zastříbřený mohu to tam zabarvit kvůli lepšímu dosvitu nebo by se přehřívala?

Re: Mohlo by to fungovat?

přehřívání se neboj, reálně nehrozí.
Blikáním ji krapet život zkrátíš, ale toho bych se taky nebál. No a než to barvit, koupil bych barevný ....
http://svetelne-zdroje-philips.elkam.cz/955/barevne/
třeba toť sa dajů kůpit

Re: Mohlo by to fungovat?

Zde je to tedy předělané http://download.shock-crafting.cz/barevnahud.png . Ta dioda je tam jen proto, aby se nedostalo nebezpečné napětí i do jiných částí.

Žárovky bych koupil barevný ty 60w, ale nevím jestli to bude mít dostatečný světelný efekt i když na osvícení jedné tmavé místnosti asi ano.

(upravil Hippo007 13. 2. 2014 22:10)

Re: Mohlo by to fungovat?

Takhle to fungovat nebude. Víš jak se chová tyristor / triak poté co sepne - kdy vypíná? Zase jsi tam dal tyristor, dobře tedy ... a víš, jaká část sinusovky se přes tyristor dostane při jeho plném otevření?
Vůbec jsi se nepoučil z toho, co se ti tu snažil Zuki v jeho pár příspěvcích říct.

..... a žárovky neřeš, dokud to ještě zdaleka nefunguje.

Jo a ta dioda tam teď obvody galvanicky neodděluje, ale spojuje.

(upravil cestmir 13. 2. 2014 22:13)

Re: Mohlo by to fungovat?

Asi som nechápavý, ale WTF?
1. Prečo pre boha galvanicky prepájaš sekundárnu stranu so sieťovou (D5, GND v uzle, kde sa zbiehajú K tyristorov)? Veď tým zabíjaš celú pointu riadenia cez optotriaky, to ich môžeš rovno spínať bez nich.
2. Prečo to chceš spínať tyristormi (polvlnne) a nie triakmi?

S týmto stavom znalostí by som sa na tvojom mieste vôbec nepúšťal do realizácie niečoho, čo je galvanicky spojené so sieťou, je to obrovské riziko pre teba aj pre ostatných, čo s výsledkom prídu do styku.

Re: Mohlo by to fungovat?

pepa_z_depa: přestaň tam dávat ty tyristory proboha big_smile... tyristorama se spíná stejnosměrný napětí, nebo i pulzní ale nesmí tam být záporná půlvlna, která v síti je, tudíž je tam prosím už přestaň furt dávat. Pokud propojíš nulák nebo fázi se zemí toho obvodu tak to chytne zase...
1. Diodu D5 dej pryč
2. mezi pin6 všech optotriaků dej rezistor do fáze 230V, kterej omezí proud do gatu spínacích výkonových triaků - 47k/1W
3. Dej pryč tu zem z těch 230V
4. vyměň tyristory opět za triaky
Pak se zeptej zbytku lidí jestli by to mohlo fungovat

(upravil Crifodo 13. 2. 2014 22:44)

Re: Mohlo by to fungovat?

Doporučil bych jak se vyhnout problémům se síťovým napětím, rušením od triaků (je to pěkná prasečina) a částečně s životností žárovek.
Použij halogeny na 12 nebo na 24 V a spínej to mosfety. Svítidla pro reflektorové halogeny existujou, výkonově to stačí bohatě, spektrum je vhodnější pro získání modré barvy a hlavně krátké tlusté nízkovoltové vlákno netrpí tak teplotně mechanickým namáháním jako tenké a v pár bodech zavěšené vlákno žárovky na 230V.
Zrcadlené žárovky na 230 V jsou docela drahé a v blikání ti dlouho nevydrží. Sice existujou speciální žárovky s vysokou životností na 230V
http://eshop.technopark.cz/z7336-sem210 … i-75w-235v , ale ty tvoje pokusy okolo síťového napětí..
lepší bude když přejdeš na 12 V http://www.eshop.jtsczsro.cz/subdom/esh … _lamps.pdf

Re: Mohlo by to fungovat?

Kup si barevný 5W LED čipy [případně výkonnější] a máš to. Odpadne ti 90% problémů, který tady řešíš. Na Dealextreme je máš hodně levně a navíc poštovný do ČR je zdarma. Jsou spolehlivý. http://dx.com/c/flashlights-lasers-999/ … itters-951

Web

(upravil Hippo007 13. 2. 2014 23:10)

Re: Mohlo by to fungovat?

Pískomil: ... tyristorama se spíná stejnosměrný napětí
Jsi si tím jist? Není to tak, že přes tyristor projde jen jedna půlvlna střídavého napětí (po sepnutí vede, když je na anodě kladnější napětí než na katodě)? Tyristor vypíná při průchodu proudu nulou. Když sepneš stejnosměrný proud, máš problém, jak snížit proud tyristorem na nulu(ne, že by to nešlo, ale je třeba k tomu udělat speciální zapojení).

pepa_z_depa: postav levou část zapojení až po optotriaky (ty nemusíš ještě zapojovat). Až ti toto bude fungovat zcela k tvé spokojenosti - jak to bliká poznáš z LEDek, můžeš tu zkusit pokračovat se svými otázkami, jak dál. Obávám se, že i tato část stavby ti dá zabrat a můžeš během ní zístat nějaké zkušenosti.

Pískomil pode mnou: existuje řada aplikací na zapojení tyristoru přímo na 230VAC, které fungují dobře. Ale je pravda, že zrovna tato, kde chce Pepa dosáhnout plný jas žárovek, to není.

(upravil Yeayer 13. 2. 2014 23:14)

Re: Mohlo by to fungovat?

Hippo007: Napsal jsem to obrazně pro to, aby si uvědomil, že tyristorem spínat rovnou 230VAC je prostě blbost, když existuje triak. Samozřejmě že Ano, ale když chceš spínat žárovku....

(upravil Dalča 14. 2. 2014 6:42)

Re: Mohlo by to fungovat?

Hipo, yeaer:

tyrystor + grétz = spínáš i střídavý proud, díky grétzu dobré komutační podmínky pro tyristor.
2 tyristory antiparalelně = ekvivalent triaku, vynikající podmínky pro komutaci (tam kde triak má problémy s vypnutím, toto spolehlivě funguje)

Tyristor lze vypnout i (je-li na to konstruován) řídící elektrodou.

Pro tohle použití triak (BTA) spínaný oprotriakem (IL 420), jestli se nepletu je ideální řešení. bezpečný, blbovzdorný, umožňující i fázový řízení

Re: Mohlo by to fungovat?

Dalčo, tady to není o měření pindíků, jasně, máš pravdu, ale jsme ve vláknu začátečníka ... co z toho pochopí a co mu ve hlavě udělá zmatek? Myslím, že ještě ani nechápe rozdíl ve funkci tyristoru a triaku.

(upravil Josef Sedlák 14. 2. 2014 11:15)

Re: Mohlo by to fungovat?

2 Dalča - krásně vysvětleno, spíš můj příspěvek myšlen tak si jen něco zkusit na univerzálce. Optotriaky se neválí většinou v šuplíku, kdežto jádro lze vyrabovat z čehokoli a zadarmo. Vím že je to dost neobvyklý způsob uvažování, ale jestliže jsem nováček nač pálit drahé šváby. Spíš je mi líto že dnešní konstruktéři vše látají stylem najdu si příslušnej IC, a neví vůbec nic o funkci jednotlivých součástek. Stalo se mi, že jsem se dostal coby oponent diplomové práce na VŠ, no a docent zkoušel. Von študent ve třetím ročníku měl základní neznalosti na téma tranzistor, tak ho vyhodil.  Se obávám že rozebírat zde "vyšší dívčí" moc smysl nemá. Tyristorem samozřejmě spínat žárovku lze, jen bude svítit jaksi míň, pročpak asi ?

Re: Mohlo by to fungovat?

Jo to mi nedošlo.

Pokud ke spínání použije jen jeden taristor, bude mít při jeho plném otevření na výstupu jednocestně usměrněný napětí.
Tzn abys tam dostap půlperiody obě musíš fdát tyristory dva proti sobě (antiparalelně.) budit je můžeš přes prostý optočlen, nebo přes přísně jednoduchý trafíčko na kousku feritovýho jadýrka.

Další řešení by bylo "uzavřít" ten tyristor do stejnosměrný úhlopříčky grétzu, tj fáze jde na střídavou nohu grétzu na druhou střídavou nohu grécu daž žárovku proti N.

Nebo tam prostě vrazíš triak. Vzhledem k tomu, že chceš spínat žárovku, navíc nevelkého příkonu, je to řešení podle mne nejjednodušší a snadno dosažitelný.

Akorát dycky mysli na to, že se hrabeš v síťovým napětí a jeho účinky jsou dost cítit (třeba by pak okolstojící jedinci zpívali... Mám rád vůni tvý -spálený- kůže). tzn není to sranda.

Pokud se s tím chceš nejdřív seznámit doporučoval bych krmit triaky nějakým malým napětím (prostě nějaký trafo co máš po ruce) a použít malinký žárovičky na ono napětí (autožárovky) až ti to bude fungovat a budeš vědět, co a jak funguje teprv to předělej na síť.

(upravil Josef Sedlák 14. 2. 2014 12:47)

Re: Mohlo by to fungovat?

Ta otázka nepatřila starému praktikovi. Ano ano, přesně, žárovičky, to je to pravé řešení, a netřeba se bát.

(upravil Hazys 14. 2. 2014 13:00)

Re: Mohlo by to fungovat?

Tzn abys tam dostap půlperiody obě musíš fdát tyristory dva proti sobě (antiparalelně.) budit je můžeš přes prostý optočlen, nebo přes přísně jednoduchý trafíčko na kousku feritovýho jadýrka.

Můžeš mi prosím nakreslit, jak se prostým optočlenem budí dva tyristory antiparalelně?
Nebo i tím trafem..

(upravil Dalča 14. 2. 2014 21:24)

Re: Mohlo by to fungovat?

Hazys
co třeba tahkhle?
http://img2.rajce.idnes.cz/d0203/9/9415/9415511_ef87207b1d073b3c51257e6cadd35b44/images/IMG_20140214_153337.jpg?ver=0

grécák 2 diody a optočlen, nebo symetrický tafulínečko na pidijadýrku 2 diodky a něco co bude posílat ve vhodnou chvíli impulz pro sepnutí tyristorů - něco pro fázový řízení...nebo třeba jen výstup nějakýho blikátoru.

Edit: první schéma kdybys připustil optočleny dva, tak by odpadl grécák... optočleny by mohly blikat tvrdě paralelně, (ledkama) závěrně pólovaný taristor pulzem do G nenasereš.

(upravil Josef Sedlák 15. 2. 2014 18:43)

Re: Mohlo by to fungovat?

Krásné zapojení, vím, šlo o zodpovězení dotazu, jen pro začátečníka bych vypíchnul variantu -  tyristor i s optočlenem  přímo zapojený do "usměrněné diagonály" můstku, střídavou diagonálu připojit do série se zátěží a je to.

Re: Mohlo by to fungovat?

Ještě doplňující otázka, který prostý optočlen snese mezi CE asi 400 lépe 500V ?

(upravil Dalča 15. 2. 2014 21:34)

Re: Mohlo by to fungovat?

vypadám snad jako katalog???
Nemám to rovnou vybastlit zabalit a poslat???
Donutil mně vstát a prolízt šuplíky. Tak například IL420 - optoriak, nebo s trandem tu mám MOC8204.
Případně katalog nějakejch dodavatelů (Ryston, TME,  tak nakupuju často)