Re: open baffle

Jo taky to tak beru trošku, dokud nebudu mít doma super hi-fi zesilovač a super odladěné bedny na kterých dělal dawsoo a pistole zároveň tak zas nemusím mít ani 15" za majlant big_smile

Re: open baffle

Myslím, že BETA-15 8/ohm bude na tvoje začátky s OB celkem fajn.

(upravil Starter 22. 8. 2008 14:27)

Re: open baffle

Ještě bych se chtěl zeptat, tento víkend budu mít jednu Betu doma přiveze mi ji námý protože má jednu doma. Do měsíce pak koupím druhou i se zesilovačem. Chci se zeptat má cenu jen tak provizorně stavět s jednou 15" bude hrát a nebo to cenu nemá. Nedám za to ani kačnu mohu použít starou desku ze sklepa smile Spíš jde o to jestli už při jednom 15" to bude mít smysl. Teď asi nejde o plochu ale spíš o to že tam bude chybět druhý který bude otočený naopak o proti tomu prvnímu.

(upravil Jarous 22. 8. 2008 15:26)

Re: open baffle

Hrát to s jedním bude, ale nebude to monopól, tzn. se spodní mezní frekvencí se nedostaneš tak nízko, akustický zkrat nastane již dříve - při vyšší frekvenci. Máš ideální příležitost si vyzkoušet, jak to bude hrát s malými bočnicemi, můžeš různě zkoušet jejich hloubku, čistě jenom deskovou ozvučnici bych nedělal... Až budeš mít reproduktory dva, uděláš malé bočnice na každou stranu a deska s reproduktory bude uprostřed při pohledu s hora to bude vypadat jako písmeno "H".

(upravil Starter 22. 8. 2008 15:45)

Re: open baffle

Jarous moc díky, jo plně tě chápu jak to myslíš. Sice koukám na různé stránky ale neumím zas tak dobře anglicky abych všemu rozuměl. Ale teď mám ve všem plně jasno. Udělám rozměr desky podle tebe jak si psal v mailu. Myslím že to bude pro začátek vyhovující. Bočnice bych chtěl dát 300mm takže na každou stranu výjde cca 150mm. Určitě časem dám filtr abych zbytečně nezatěžoval reproduktory frekvencemi okolo 30hz a myslím že to bude hrát smile Dokonce uvažuju že bych časem udělal k tomuto monopolu dvoupásma se šírem a kalotou. Ale ještě jsem nenašel vhodné dostupné šíro co by se mi libilo smile Ještě mě napadá, měl bych dát i spodní a vrchní desku? Nebo stačí bočnice?

Re: open baffle

Pokud chceš, dej spodní desku jako dno, zpevní se ti celkově konstrukce a bude lepší manipulace, jiné opodstatnění to nemá, protože dno ti jinak tvoří podlaha, vrchní desku - půdu - nedávej, filtr je zbytečná věc není potřeba, nijak to tomu reproduktoru neuškodí, uplatní se přirozený pokles, ty bočnice klidně hlubší i 30cm na každou stranu.

Re: open baffle

Jo díky klidně dám 30 na každou stranu smile Ještě uvidím jak se to postaví přesně ale myslím že máš dobrý názor a představu takže to udělám podle tebe. Jinak teď vymyslet čím takovou srandu krmit smile

Re: open baffle

Z kterých širokejch vybíráš?

(upravil Starter 22. 8. 2008 19:17)

Re: open baffle

junglist zatím jen dostupné pro mě. To znamená třeba v ČR nebo obchodů kde si to mohu objednat sám. 
Libí se mi HempAcoustic apod.... chtěl bych nějaké 6.5" asi smile Ale vůbec nevím jak to půjde dělit. Protože bych měl 2pásma a k tomu ten monopol. Ještě se uvidí. Musím se podívat po obchodech kolik bude stát poštovné atd... Takže fakt zatím nevím. Tady mají pěkné pásky např ... a mají tam i nějaké fullrange.
http://estore.websitepros.com/1736754/C … RUM+CANTUS

(upravil junglist 22. 8. 2008 19:17)

Re: open baffle

Prohrab Madisound, tam toho je hafo, jak širokech, tak pásků. Vypadá to že bude další hromadka, já budu brát http://www.madisound.com/catalog/produc … ts_id=1264 Opět tě odkážu na Jardu, ten určitě ví co by se k patnáctkám hodilo smile

(upravil Starter 22. 8. 2008 19:21)

Re: open baffle

Jo jenže v Madisoundu nevím kdy bude objednávka nechci byt na madisoundu závislý. Ale podívam se dík. Žádné fostexy nechci celkem nepoužitelné. TB jsou myslím dost malé a navíc chtěl bych spíš papír na vlnce než gumu a nějaký sendvič,hliník apod... Já právě počkám já nevím po vánocích apod... Až našetřím pořádné love, né že bych byl libový frajírek ale když už chcu stavět něco tak abych zas nechtěl za měsíc stavět smile Takže řekněme za šíro kolem 100-150USD/ks.

Re: open baffle

Proč Fostexy nepoužitelný? http://www.troelsgravesen.dk/FE126E.htm Tomu rozumím, když už tak už wink U nás přímo toho právě moc k sehnání není.

(upravil Starter 22. 8. 2008 19:34)

Re: open baffle

Tak použitelné jsou, ale já bych chtěl zkusit OB né klasickou uzavřenku. Pokud bych chtěl uzavřenku nebo br tak si nechám svoje budečky které hrajou pro mé ucho dobře smile Nejsem si jistý jestli 4.5" uspokojí mé ucho a bude hrát třeba kolem 100hz. Klidně vemu 8" smile Stejne to bude na blízkých poslech.
Tahle debata mě baví.

Re: open baffle

Aha, dvoupásmo chceš taky bez budky, to jsem přehlídnul.

(upravil Starter 22. 8. 2008 19:36)

Re: open baffle

No, právě že nevím jak to pak bude se zažitelností. Pokud to nepude tak to nepude smile Ale jinak zkoušel jsem třeba Tesláckou ARZ 8" jen tak na stole a hrálo to pěkně na to že to nemělo výhybku ani desku a zatížitelnost byla taky dost dobrá. Ještě uvidím jak vysoko půjde dělit ten monopol ale myslím si že max 100-120hz výš ne. Takže podle toho se pak zařidím. Hodlám experimentovat, vyšlapat cestičku kterou ještě nikdo odsud nešel, koukám na netu je velké množství DIY boxů které podle logiky a pravidel nemohou dobře hrát a přesto hrát dobře musí jinak by se to nestavělo.

Re: open baffle

Moje řeč wink

Re: open baffle

Určitě mi to tady plno lidí bude chtít rozmlouvat ale já se nedám smile

Re: open baffle

Nedej. A i kdyby to náhodou nakonec za nic nestálo, tak pořád to jde šoupnout do budek.

Re: open baffle

No právě, pokud se vyberou dobré měniče tak se vždycky dají využít. smile

Re: open baffle

Do toho dvoupásma pokud chceš OB použij min. 6,5-7" s menším bude problém navázat na ten "subwoofer", aby nebyl až tak lokalizovatelný (stejně bude) 8" mi přijde moc kvůli nutnosti dělit opravdu hodně nízko, ale například http://www.bmm-electronics.com/Product. … ct_ID=4282 mne stále láká je to krásný papír, stejně budeš muset použít výškáč, který půjde dělit nízko, docela by mne bavilo zkusit Monacor DT-300 s waveguide. Mezi širokopásmama je těžký výběr, protože jich není zrovna moc, který by měli například pásmo mezi 100-5kHz slušně-použitelně rovný.