Téma: Fisher CA520

Serus

Len ma tak napadlo mam doma tento zos, a chcel by som vediet vlastne aky je v porovnani s ostatnymi, zvukovo je celkom dobrý resp. mne vyhovuje ale vela zosou som este nepocul a preto by som chcel pocut nazory odbornikov ktory mali tu moznost si ho niekedy vypocut.

Datasheed - http://www.svetelektro.com/upload/FISHER_CA_520.pdf

Dakujem

Re: Fisher CA520

Typická japonská sračka osmdesátývh let, o zvuku nemá smysl mluvit, sorry...

Re: Fisher CA520

Zesilovače s těmihle a podobnými integrovanými budiči od NEC mají veskrze špatný zvuk. Tohle má navíc malý výkon, dnes už to pro soustavy o citlivosti 88-89dB/W/m nemůže stačit, aniž by se zesilovač nedostával ve špičkách do limitace i při relativně "pokojové" hlasitosti.

Web

Re: Fisher CA520

Ked mi ten zvuk teraz celkom vyhovuje (zatial aj vykonovo bo aj tak moje bedne idu s nim akurat na hrane) tak si ani neviem predstavit zvuk nejakeho aldaxa.

(Mam len taku otazku ake trandy sa daju pouzit ako nahrady originalov ?? Orig. sú 2SB1039/2SD1311, nahrady tam mam BD241/244 ale nejako sa mi tam nezdaju, tiez mi niekto hovoril ze by boli lepsie MJE15030/31, teda ide hlavne o zosilovaci cinietel MJ vs BD s orig.)

Re: Fisher CA520

Když ti to vydrželo dvacet let, vydrží to i nadále...jsou to 40 W transistory, docela rychlý ( 20 MHz ), takže je nahradit Motorolama dost dobře nejde a bédéčkama už vůbec ne...

Re: Fisher CA520

Zos som zohnal s poskodeným kanálom a preto už tam niesu orig. a nedajú sa zohnať, preto hladam najhodnejšie nahrady ale nic podobne sa mi nedari zohnat, ten co mi ho pozeral(resp vtedy opravoval) tam dal tie BD, ale zdaju sa byt nevhodne bo ten budic sa dost hreje oproti orig ale zatial nevypina tep. poistka.

Re: Fisher CA520

Serus ludia, ozivujem tuto staru temu pretoze mam par otazok na odbornikov.

Chcel by som do tohoto zosilovača prirobit subsonicky filter a pre-amp vystup (konecny vystup z preampu cize aj s korekciami aj volume).
Subsonik s preamp vystupom by som chcel dat pred koncove budice (na scheme pred odpor č.403-č.404 co ide do 4.pinu budica).
Moja otazka je ci nenarusim nieco v zosilovači, ci to nenarusim impedancne alebo podobne. Subsonik bude tento http://sound.westhost.com/project99.htm s tym ze bude pouzita len polovica teda strmost 18db/oct pre kazdy kanal a OZ bude TL082. Vystup z preampu bude priamo z pred tych odporov 403-404 na cinche a potom uz to pojde do dalsieho zosu (co bude na sub) kde je na vstupe dalsi oz a to NE5532.
Napajanie subsoniku bude zo stabilizovaneho zdroja pre preamp v zosilovaci teda +/- 12V.

Taktiez sa chcem este raz opytat ake koncove tranzistory mozem pouzit ako nahrady za 2SB1039/2SD1311.
Taktiez ci sa neda neakym sposobm zvysit DF tohoto zosilovača.

Ďakujem

Re: Fisher CA520

Viz #2.

Web

Re: Fisher CA520

To bola zrejme odpoved ci sa neda zvysit DF... smile

Ale teraz k veci poprosim, najme ma zaujimaju tie koncove trandy a ci tym subsonikom nieco nenarusim (co by sa prejavilo v reprodukci alebo niecim v zose)

Re: Fisher CA520

Hele, a jak my máme vědět, jak Ty to tam nabastlíš?

Web

Re: Fisher CA520

Fuu no snazil som sa napisat vsetko o tom ako to chcem spravit..... Jednoducho co idu droti z predneho panelu(kde je volume balance atd) odpojim P a L kanal (signalovy kabel) od hlavnej dosky kde je koniec,..  a dam tam ten subsonik aj s vystupom a zo subsoniku to pojde na hlavnu dosku kde je koniec teda priamo do koncoveho stupna, v scheme to je vsetko pekne vidno ako som povedal subsonik bude zaradeny pre odpori 403-404 co je vlastne vstup koncaku. Cize dps subsoniku bude samostatne...

Re: Fisher CA520

Já myslim, že jde Sinklérovi spíš vo to jaký seš prase...

(upravil sinclair 3. 12. 2007 8:58)

Re: Fisher CA520

Jestli chceš dobrou radu, tak to nech na pokoji. Všecko je tam k sobě přizpůsobený a Ty nemáš tolik zkušeností, abys tam dokázal vřadit další obvod bez vedlejších následků.
Kdybys ty zkušenosti měl, tak by ses tu nevyptával jak malej Jarda.
Originální koncáky by asi šly nahradit MJE15030/15031, ale při každé výměně je třeba znovu nastavit klidový proud. Víš, jak se to dělá a hlavně jak se to má měřit? To, že Ti teď jeden kanál hřeje víc než druhý je zcela evidentně blbě nastaveným klidovým proudem.
Při použití jiných tranzistorů je vždycky třeba osciloskopem zkontrolovat stabilitu koncového stupně, případně změnit kompenzace. Originály mají 20MHz, BDčka mají 3MHz a MJE mají 30MHz, takže kontrola je v obou případech nevyhnutelná. Když se na ni vysereš, jednou se Ti to odmění pěknou ranou a oddělanýma reprákama. Nemá to totiž žádnou ss ochranu.
Až do toho zase budeš rejpat, tak si hlavně neoddělej budič, protože náhrada ve vyhovující kvalitě nejde v tomhle i ve Vašem státě koupit, jen ve trochu slušnějším Německu. Motají se tu jen přibližně funkční plagiáty, potištěné žlutým polostíratelným potiskem, které po zapojení chvíli jdou, topí a po chvíli explodují. Nedávno jsem jeden podobný sráč opravoval.
Zesilovač, který má takto uspořádané korekce, koncák a má na výstupu balík pérových svorek není hoden jakéhokoliv "tuningu".
Je to totiž sračková spotřebka, jaké v minulosti Conrad, Quelle, Neckerman a další prodali tuny. Třeba pod jinými "značkami", ale bylo to vesměs velice podobné. Japonci už tehdy uměli sračkovou spotřebku udělat.

Web

Re: Fisher CA520

Kludovy prud viem nadstavit (par zosilovačov som uz postavil), skor otazka je na aku hodnotu (aky prud v zapornej a kladnej vetve) ci na taku istu ako je v servisnom manuale (ak to tam vobec je) alebo na inu.
No osciloskop nemam lenze tie BD uz su tam od vtedy ako sa mi dostal tento zos do ruk, preto sa pytam co by tam mohlo ist ako vhodna nahrada.
(taktiez som ho dostal so znicenym uPC1270 teda budicom).
Co sa tyka toho ako sa hreju tie budice... tam uz som prisiel na chybu (bol spaleny odpor na vystupe koncoveho trandu), tym padom bol da sa povedat jeden tranzistor ako keby odpojeny a budic isiel na plny vykon(kedze som to vtedy pustal po tichu nevsimol som si toho- moja chyba ze som to cele neprekontroloval). Teraz sa oba budice hreju rovnako.

A preco to chcem spravit, k repram potrebujem nutne subsonik a najlepsi zos co mam je tento... som da sa povedat chudobny student a musim vyzit s tym co mam. Pre mna neni problem to tam cele dat, ale neviem co vsetko tym mozem sposobit, comu sa mam vyvarovat a podobne.
Riesenie je aj dat ten subsonik pred cely zos teda do samostatnej krabicky (popripade so samostatnym zdrojom). Mne ide hlavne o to aby som mohol ovladat jednym volume teda tym co je na tom zose aj hlasitost subu a nemusel to ako tlk vzdy ked chcem hlasnejsie pocuvat na obydvoh zosoch nadstavovat.

To ze to je onicom zos ste mi uz dali dostatocne najavo tak uz to nemusime stale omielat dookola.

Re: Fisher CA520

Cože? Jak v záporný a v kladný větvi?

Web

Re: Fisher CA520

Asi tam má nějakou proudovou noru, nebo zřídlo lol nebo zapomíná odpojit zátěž.

Web

Re: Fisher CA520

smile

Web

Re: Fisher CA520

Pokial viem tak kludivy prud pri sym. napajani sa mera na oboch napajacich vetvach teda aspon ja som to tak robil...... ak hovorim neaku blbost vivedte ma prosim z omylu.

Re: Fisher CA520

Ju-xXx-ko, zkus si představit, kudy ten kliďák teče, zejména když je odpojená zátěž...

Web

Re: Fisher CA520

A tohle došlo i Frantíkovi, že to je píčovina smile Ó pane Kirchhóff, ó pane Óhm...