(upravil j_paseka 26. 1. 2014 13:08)

Téma: Generátor sinus-obdelník s TL074

Zdravím ve spolek.
Po krátké pauze jsem zase měl čas pohnout s tímto projektem. Sice popis tu na fóru už v jednom vlákně je, nicméně jsem se rozhod vložit jej mezi ostaní projekty jako finální.
Jedná se o toto - http://imageshack.us/photo/my-images/85/sinxt.jpg/ zapojení generátoru sinusu s TL074 z AR, více zde -  https://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=11340 .
Oproti původnímu zapojení byl rozšířen rozsah nastavitelné frekvence, max. frekvence je něco nad 100kHz, přesně jsem to neměřil. Byl doplněn tvarovač obdelníku, který je realizován 74HC00 a OZ NE5534 s nastavením symetrie signálu. Koncový zesilovač, pro proudové posílení výstupu, byl opatřen emitorovými rezistory a byl nastaven klidový proud na 1,2mA. Na výstupu přibyl útlumový článek, vyvedený na konektor pro přepínaní útlumu x:1, x:10, x:100 a x:1000.
TTL signál z 74HCxx je vyveden na konektor, kde může být s výhodou připojen čítač nastavené frekvence generátoru. Na desce je i generátor bílého a růžového šumu, realizován dvěma TL071.
Celé zařízení je napájeno ze zdroje stabilizovaného napětí +- 12V. Zdroj tohoto napětí není součástí desky. Amplituda výstupního signálu (sinus, obdelník) je plynule volitelná, pomocí potenciometru, od 0 - do 2V. Amplituda výstupu TTL je 5V.

Návrh desky generátoru v1.3 - http://pasecka.rajce.idnes.cz/Generator … erator.jpg .

Schémata generátoru: vlastní generátor a výstupní část - http://pasecka.rajce.idnes.cz/Generator … t_cast.jpg , symetrický zesilovač - http://pasecka.rajce.idnes.cz/Generator … ym_zes.jpg , generátor bílého a růžového šumu - http://pasecka.rajce.idnes.cz/Generator … n_sumu.jpg .

Tvarovač obdelníku se střídou 1:1 - schéma: http://pasecka.rajce.idnes.cz/Generator … d_1ku1.jpg , návrh desky v1.0: http://pasecka.rajce.idnes.cz/Generator … d_1ku1.jpg .

Nutno podotknout, že testování této verze ještě neproběhlo. Každopádně je to v plánu v nebližší době. Poprosím případné zájemce o stavbu o trpělivost do doby, než bude deska otestována. Dám sem i nějaká měření.


Edit: Dík patří také zdejším členům, kteří mi poskytli cenné rady při vzniku tohoto projektu. Chtěl bych poděkovat Reebovi za rady po stránce obvodového řešení a Tazovi za výrobu prototypových desek pro realizaci generátoru.

Re: Generátor sinus-obdelník s TL074

Ahoj j_paseka.
Kdysi jsem postavil tvoji verzi v1.1 .Mno zajímalo by mě jak jsi vylepšil tvarovač obdelníku. Mohl bys mě prosím poslat zkušební schéma v1.2?? Napadlo mě doplnit desku generátoru o zdroj s násobičem kapacity + trafo, prostě komplet na jedne desce. Asi se toho chopím jestli můžu.

(upravil j_paseka 5. 12. 2013 10:34)

Re: Generátor sinus-obdelník s TL074

Není problém schéma klidně pošlu, ba co víc, klidně nabídnu data pro výrobu v Eaglu. Ale má to jednu podmínku a na té trvám smile . Data nepustím dřív, než novou verzi desky sám otestuji. Pak data klidně uvolním k volnému šíření, bude to takový "open source" projekt. Ovšem jak to u takovýchto projektů bývá, pokud někdo něco upraví, či dokonce vylepší, budu chtít aby autor, tak jako já, taky poskytl data pro výrobu. Myslím si, že je to fér. Souhlasíš?

Add obdelník: Ano, verze v1.1 jej měla opravdu škaredý - nepoužitelný. Teď to mám vyřešeno přes 74HC00, která má mnohem kvalitnější průběh obdelníku. S tím už se dá pracovat smile . Obdelník pak jde na symetrický zesilovač, nevím jestli je to správné označení, trimrem u něj si došteluješ "0" aby amplituda špička-špička byla symetrická vzhledem k nule.

Jinak mail mám v profilu.

Re: Generátor sinus-obdelník s TL074

Deska pro Honzu je hotová, z kraje týdne mu ji pošlu a může začít zkoušet načisto...

Web

(upravil j_paseka 22. 12. 2013 18:59)

Re: Generátor sinus-obdelník s TL074

Tak dnes jsem osadil desku na generátor ve verzi v1.2 . Zatím odzkoušeno jen na přítomnost napětí na příslušných pinech patic. Bohužel, zjistli sem, že mi chybí konektory se zámkem, takže pokračování po návštěvě Officiálu.

Zde nějaké foto z části osazené desky - http://pasecka.rajce.idnes.cz/Generator … 172952.jpg a http://pasecka.rajce.idnes.cz/Generator … 173034.jpg .

Re: Generátor sinus-obdelník s TL074

Dnes jsem ještě chvíli v dílně pracoval.
http://pasecka.rajce.idnes.cz/Generator … 142838.jpg , http://pasecka.rajce.idnes.cz/Generator … 142913.jpg , http://pasecka.rajce.idnes.cz/Generator … 142929.jpg .

(upravil j_paseka 31. 12. 2013 21:59)

Re: Generátor sinus-obdelník s TL074

Generátor na desce verze v1.2 je hotov a funkční smile . Měl jsem ještě potíže s výstupním zesilovačem, kmital. Spravil to rezistor a kondík ve zpětné vazbě OZ (připájené ze strany spojů). Návrh desky v Eaglu jsem samozřejmě upravil.
Až generátor zabuduji do nějaké krabičky celý jej oměřím a dám to sem.

Edit: Do prvního příspěvku jsem doplnil schema generátoru.

Edit1: Ještě jsem ke generátoru spíchnul malý zdroj smile . http://pasecka.rajce.idnes.cz/Generator … droj01.jpg , http://pasecka.rajce.idnes.cz/Generator … droj02.jpg , http://pasecka.rajce.idnes.cz/Generator … droj03.jpg .

Edit2: Součástí generátoru bude ještě tvarovač obdelníku se střídou 1:1. Bohužel z důvodů velikosti se mi nevešel na desku s generátorem sinusu, navrhl jsem jej proto na extra desce. Deska obsahuje řadové konektory se zámkem pro TTL signál a +5V pro napájení čítače.
Zde odkaz na návrh desky - http://pasecka.rajce.idnes.cz/Generator … d_1ku1.jpg . Schema přidám do prvního příspěvku, jakmile jej odladím smile .

Re: Generátor sinus-obdelník s TL074

Do prvního příspěvku jsem nahrál novou verzi (v1.3) desky generátoru - přidány součástky R103 a C105 zabraňující kmitání výstupního OZ a upravil jsem konektor pro přepínání signálů. Také jsem nahrál schéma spolu s návrhem desky pro tvarovač obdelníku 1:1 .

No a nakonec pár fotek z dneška - http://pasecka.rajce.idnes.cz/Generator … anel01.jpg , http://pasecka.rajce.idnes.cz/Generator … anel02.jpg , http://pasecka.rajce.idnes.cz/Generator … anel03.jpg a http://pasecka.rajce.idnes.cz/Generator … anel04.jpg .

Re: Generátor sinus-obdelník s TL074

máš toho kupráku dáko moc... smile)

Web

Re: Generátor sinus-obdelník s TL074

redyuri: Pravdu máš. Kuprextitu mám opravdu dost, je to skvělý materiál. Nejenže je pevný ale dobře se opracovává, takže není co řešit smile .

Zase přidávám fotky z víkendového pracovního úsilí - http://pasecka.rajce.idnes.cz/Generator.fci . Už se to pomalu ale jistě začíná rýsovat do finále. Ještě dodělat přední a zadní panel, postavit čítač a je hotovo.

Pomalu také začínám chystat podklady pro výrobu desek, spolu s osazováky a seznamy součástek. Pokud se zadaří, během týdne bych to sem pověsil.

(upravil Hazys 19. 1. 2014 17:59)

Re: Generátor sinus-obdelník s TL074

Nemohl bys nahodit prosím třeba oscilogrmy průběhů, které z toho lezou? Ta deska má dost šíleně natahané napájení, ten obdélník by mě proto celkem dost zajímal.

Btw, jestli mohu mít pár otázek: Když tam vidím ty dost šílené tvarovače obdélníku, proč jsi nepoužil hradla se SKO? Proč OZ za tvarovači obdélníků mají všudemožně nastavované offsety trimry ručně? Zbavit se ss složky obdélníku z hradla, jde derivačním článkem RC. Stačí dost velký elyt a odpor. A když odpor nedáš proti zemi ale proti poťáku, můžeš si ten offset nastavovat kam chceš.

(upravil j_paseka 19. 1. 2014 19:25)

Re: Generátor sinus-obdelník s TL074

Hazys: O napajení se neboj. Zemní smyčky tam nejsou, to jsem si hlídal a rušení to také nebere.
Ty operáky jsou tam pro nastavení stejné úrovně (amplitudy) při přepínání signálů. "..všude možně nastavované offsety ručně?" Proč všudemožně?, pouze u obdelníku na desce generátoru a na desce externího tvarovače. Nastavíš a zapomeneš na něj.
K šíleným tvarovačům (navrhni lepší smile ), použil jsem hradla 74HC00, protože jsem o ničem lepší v době návrhu a ladění nevěděl. Mimo to viděl jsem to takto i u nějakých stavebnic.

Na závěr, je to "lowcost" generátor, postavitelný z běžných součástek co kdo doma najde.

Oscilogramy nahodím příští víkend, nejsem už doma.

(upravil j_paseka 26. 1. 2014 19:45)

Re: Generátor sinus-obdelník s TL074

Generátor je hotov teda pokud nepočítám, že mi chybí dodělat čítač frekvencí, přední a zadní panel.

Dnes jsem udělal nějaká měření - http://pasecka.rajce.idnes.cz/Generator_sinusu_s_TL074/ . V popisu každé fotky (ty na konci alba) je napsáno při jakém nastavení osciloskopu je fotka stínítka pořízena.
V souboru - http://ulozto.cz/xNK17Z7K/gen-sinus-spektral-analyz-xls je zase spektrální analýza sinusového signálu pro první dva rozsahy frekvence. Potenciometr frekvence byl vždy nastaven na minimum, střed a maximum. V naměřených datech jsou pak barevně, včetně dané frekvence, vyznačeny i špičky vyšších harmonických.
Pro nízké kmitočty jsou vcelku výrazné ale pro frekvence nad cca 15Hz nejsou už rozpoznatelné.
Pro třetí a čtvrtý rozsah jsem grafy nekreslil, vyšší harmonické bezpečně nepřekročí hranici cca -58dBV.

Pro zájemce o stavbu bych během týdne připravil data pro výrobu desek, včetně osazováků a seznamu součástek. Dám je pak do tohoto vlákna.

(upravil j_paseka 31. 1. 2014 15:22)

Re: Generátor sinus-obdelník s TL074

Tak vážení bastlíři jak jsem slíbil dávám vám podklady pro výrobu desek. Generátor je po elektronické stránce hotov. Myslím, že i to měření vypadá solidně.
Od první myšlenky realizace uplynuly dva roky, za tu dobu jsem desku několikrát předělával až do dnešní podoby. Cílem bylo postavit kvalitní generátor sinusu a obdelníku bez použití speciálních IO a součástek, což se mi povedlo. Generátor je postavitelný tzv. ze "šuplíkových zásob".
Samozřejmě že se nedá srovnávat s komerčními přístroji, to ani nebylo cílem. Je to "lowcost" řešení a tak samozřejmě má své hranice a omezení.
Ale v jednoduchosti je síla a tak tento generátor jistě najde uplatnění při běžném nenáročném bastlení a oživování.

Tak a teď slíbené podklady.
Generátor v1.3 :
- http://ulozto.cz/x65EKeYt/generator-fci-v1-3-rar

Tvarovač obdelníku se třídou 1:1 :
- http://ulozto.cz/xjAyQdPh/tvarovac-obd-1ku1-v1-0-rar


Jak jsem někomu už psal do mailu. V případě že použijete i desku externího tvarovače, klidně můžete na desce generátoru vypustit součástky mající index 4xx, popřípadě lze vypustit i součástky kolem IO2 (R16, R17, D6 a T2) konektor TTL_OUT taky neosadíte. Signál TTL pro čítač, použijete-li jej, můžete brát z desky externího tvarovače. Konektor je tam připraven, taktéž i konektor +5V pro napájení čítače.
Jak desky propojit mezi sebou by mělo být zřejmé ze schémat a osazováků. V případě jakýkoliv dotazů se na mě neváhejte obrátit, buď prostřednictvím tohoto vlákna nebo e-mailem.

(upravil Hazys 31. 1. 2014 13:55)

Re: Generátor sinus-obdelník s TL074

Proboha proč ty pitomý PDF? Za to by se měly sekat hnáty smile ... Dej to prosím do PNG, nebo trváš-li tolik na těch pdf, tak tam dej obojí.
díky

Re: Generátor sinus-obdelník s TL074

Hazys: co tě vytáčí, já přečtu OK obojí. Nebude chyba na tvé straně? PNG zas není moje oblíbená káva a hnáty ti sekat nechci smile

Re: Generátor sinus-obdelník s TL074

To není o přečtení. PDF otevřu. A když potřebuju dva negatívy ke každý desce, tak kvůli tomuhle potisknu 4x A4 folie, místo toho, abych obrázky seřadil na jednu A4ku a vytiskl najednou. Ale vám, co "žehlíte" plošáky nebo děláte jeden za měsíc, chápu že je to jedno.
Pokud neumíte vytisknout obrázek podle údaje o DPI (který mnohdy je v samotném obrázku uložen), tak je to zlý.
A hledat nějaký tool, který mě PDF převede do "obrázku", na to nemám žaludek. Takže máš pravdu, plošáky v PDF mě vytáčí do neuvěřitelných obrátek.

Mimochodem, taky ke mě došla informace, že díky nějaké chybě snad v eaglu, to PDF pak tiskne s permanentní chybou velikosti několik %. Zkuste si vytisknout dlouhou řadu bodů 2.54mm rozteč a porovnat s dlouhou kolíkovou lištou.
Ale nechci to tu Honzovi plnit offtopicem, jen jsem trochu zuřivě požádal o normální formát, který se dá bezproblémů tisknout s mikronovou přesností, bez nutnosti se vztekat nad debilním acrobatem.

Re: Generátor sinus-obdelník s TL074

Dobře, vyhovoji požadavku příspěvek jsem upravil a rar soubory obsahují i PNG. Sice jsem to ještě takhle nikdy neexportoval ale snad to bude ok. Je to v rozlišení 600 DPI, což je tak rozumné minimum. Je tam předloha, jak pro pozitiv tak i negativ.

Hazys v pohodě, jen míň emocí pro příště wink .

Re: Generátor sinus-obdelník s TL074

600DPI naprosto vyhovuje, děkuji.

Re: Generátor sinus-obdelník s TL074

Vypadá to zajímavě a půjdu do toho hodí se to smile, ale víš co mi chybí? Takové jakési pojednání co to vlastně umí, pracovní frekvenční pásmo atd. člověk to sice dohledá něják v textu ale bylo by fain kdyby to bylo na jednom místě, prostě všechny parametry. Možná i nějaký popis na co který poťák je apod. aby člověk neznalý věděl vo co go a při přpadné stavbě aby nebyli v pasti smile