Re: Blesk se 100W LED

Rady jsi dostal, dělej jak myslíš...

BTW, viděl jsem pokus o použití blinderu jako blesk k foťáku, blinder měl asi tak 8 x 16 x 1W (Luxeon), ve strobo a flash režimu to asi umožňuje vysoké přetížení (snad 500%), a kromě divných barev to bylo slabší než integrovaný blesk v kompaktu. V strobo režimu to už bylo výrazně lepší, těch pár záblesků za sebou už něco nasvítilo.

Web

Re: Blesk se 100W LED

Yeayer napsal:

Crifodo: Já počítal s 1/60. O porovnání ve videu mi vůbec nejde. Jde mi přesně o ten záběr kde svítí tou 100W LED v noci na tu ulici. Tohle co tam je vidět je jednoznačně dostatečný pro 1/60 čas a ISO 400.

Já z toho žádnou jednoznačnost nepoznám, protože nevím s jakými expozičními parametry tu scénu kamera snímala. Jestli chceš použít foťák v režimu expozice s externím bleskem, tak nevím zda se ti podaří ho přinutit exponovat časem 1/60. Hodně staré foťáky měly možnost takhle dlouhých synchronizačních časů kvůli bleskovkám (chemickým výbojkám na principu hoření). Ale jak už jsem psal, použitelnost ledky pro svícení zjistíš i bez časovaného zapínání, prostě ji nech rozsviť na měřenou scénu a exponuj různými časy a hned budeš vidět výsledek.

(upravil Yeayer 19. 12. 2013 17:34)

Re: Blesk se 100W LED

Tak LEDka včera dorazila, je to nějakej shit z aukra za 300Kč (časem budu ten"blesk" upgradovat tak samozřejmě koupím pořádnou LED, lepší baterky atd.). Zkoušel jsem jí asi na 36V/1A. V pokoji mi expozimetr na foťáku ukazoval při ISO 800 a F5.6 změnu o asi 2,5EV (denní světlo z okna/LED). Nemám doma lab. zdroj takže jsem LED nemohl vyzkoušet na plných 100W. Ale zatím to vypadá poměrně nadějně.
Crifodo: no bude to připojený zatím přes dráty (na bezdrát nejsou finance ale určitě tak do dvou měsíců bude). bude to připojený přes 2.5jack do foťáku a do toho LED blesku a na konci bude krabička se dvěma tlačítkama, ostření a spoušť, takže tím odpálím jak foťák, tak LED blesk. No a v tomto případě na foťáku samozřejmě bude manuální exp. režim tudíž si budu/eme moci nastavit čas klidně i přes vteřinu. Jak říkám, je to prostě experiment a spíš to bude sloužit na focení noční přírody a když se tam udělá optika tak budou zajímavé fotky např. zámku na kopci, protože tam budu moci klidně i na půl kilometr zaostřit kužel světla a bude to dle mě vypadat velice zajímavě. Např. do ateliéru nebo prostě na focení lidí to opravdu nepůjde. Rozhodně to bude mít každopádně vůči blesku spoust nevýhod, ale i spoustu výhod. Za chvíli dám video na youtube.
E: http://www.youtube.com/watch?v=aGVUfB7Y … e=youtu.be

Re: Blesk se 100W LED

Yeayere, svítí to sice krásně, ale prosím tě, mohl bys mi říct aspoň pár těch výhod, které bude mít blesk s LED proti blesku s klasickou xenonkou?

(upravil Yeayer 19. 12. 2013 18:28)

Re: Blesk se 100W LED

zdenek00: můžu si nastavit dobu záblesku, můžu tam postupem času vylepšovat a přidávat různou elektroniku, můžu při tom ve tmě krásně manuálně ostřit, s optikou můžu nasvítit (sice na delší čas, ale můžu) předmět vzdálený i kilometr... Je to myšlený pro tvorbu kreativních fotek.

(upravil zdenek00 20. 12. 2013 18:29)

Re: Blesk se 100W LED

Yeayer napsal:

...můžu při tom ve tmě krásně manuálně ostřit, s optikou můžu nasvítit (sice na delší čas, ale můžu) předmět vzdálený i kilometr... Je to myšlený pro tvorbu kreativních fotek.

To jo, takhle se to využít asi dá, no ale to není blesk, to jde o nasvícení pomocným LED zdrojem. I když třeba nasvítit v noci v lese sovu na kilometr...? Jako skutečný blesk s dobou alespoň setiny sekundy (aby se nerozmazal pohyb) to myslím výhody nemá žádné.
Ještě k tomu barevnýmu podání - Cree dělá čipy, které mají Ra asi 98, to je skoro jako denní přirozené světlo. S těma by to všechno nějaký význam snad mělo, ale cenově budou asi někde jinde. U těch čínských šmejdů myslím nepomůže žádný fotoeditor.

Re: Blesk se 100W LED

Zdenek00: jo o cree jsem přemýšlel ale je to strašně drahý, jsem rad ze se s tímhle vejdu pod 1500... přemýšleli jsme spis nad cernobilejma fotkama. A sovu na kilometr... myslel jsem spis objekty jako stavby, zvířata spis ne :DDDD Je to na focení statickych objektu samozřejmě..

Re: Blesk se 100W LED

Hm, tak možná jen můj názor na závěr: do té ledky radši nepouštěj víc, jak jmenovitý hodnoty, ani pulzně, tuším jak by to s ní dopadlo.

Re: Blesk se 100W LED

zdenek00: Pulzně tam zkusím 4A.

Re: Blesk se 100W LED

No, snad. Ta má myslím provozní proud 3500mA? Já jen že u těch levnějších čínskejch šmejdů si nějaký starosti s udávanýma maximálníma hodnotama nedělají. Někdy to nevydrží ani jmenovitý hodnoty - nedávno mně takhle po pár minutách odešla nová laserová dioda a to neměla ani 90% In.

Re: Blesk se 100W LED

Jak teda to schéma toho zdroje v příspěvku #40? Je to funkčně dotáhnutý a použitelný pro ruční svítilnu na provoz z 12V?

Re: Blesk se 100W LED

Hahahá, tak nakonec to celý padlo, nějak jsme se nedomluvili s kamarádem a teď se to časově utopilo v mém novém projektu který se netýká elektra ani audia, tak se omlouvám a díky všem za rady smile