(upravil Yeayer 29. 11. 2013 16:04)

Téma: Blesk se 100W LED

Ahoj, s kámošem co fotí nás napadlo udělat LED blesk se 100W LEDkou, tak jsem k tomu už nakreslil schéma  - řekli byste mi prosínm zda je tam něco špatně, uplně blbě, něco tam nemusí bejt třeba vůbec, co by tam ještě mělo bejt atd?
Funkce - Celý je to napájený ze 6-ti Li-Ion článků, kapacita 2200mAh/článek, jsou zapojený 3 paralelní dvojice článků (tj. výsledná kapacita 4400mAh a napětí okolo 12V) Signál pro záblesk / přísvit k ostření je z 2,5jacku z foťáku (Canon 550D).
1) Napájení LED, zdroj proudu atd. - Pro záblesk se v Měniči nabije 6800uF kondík na 35-36V a ve chvíli záblesku, jehož délku ovlivňuje časovač s NE555, potom foťák vyšle impuls přes jack - ten je veden do NE555 který impuls podrží po nastavenou dobu, potom FET IRFZ44 ve spínači záblesku připne omezovač proudu k měniči, resp. nabitému kondu v měniči, omezovač omezí proud na max. +-6A a to jde potom do 100W LEDky s optikou a softboxem. záblesk bdue mít sílu asi 200W.
2) jas LED - bude se nastavovat výstupním napětím měniče, jehož napětí se nastavuje pomocí R1 a R2. Je to zpětná vazba, tudíž R1 bude nastaven na prahové napětí LED, při kterém se LED rozsvítí a R2 potom bude nastaven tak, aby při jeho max. odporu výst. napětí nepřekročilo 35V.
3) Přísvit při ostření - impuls z foťáku přes tranzistor sepne relé, který přemostí 20W 2R2 odporem omezovač proudu (LED bude tedy svítit tak na 50W) a připojí na měnič rovnou napájecí napětí (+Vbat)
4) Zapomněl jsem tam ještě dodělat nějakou "chytrou" nabíjecí elektroniku pro ten měnič, realizuju to asi s OZ s hysterezí, že jakmile napětí na kondu spadne pod 33V tak to dobije na 35V a pak zase atd atd atd...Byl bych ale radši kdyby mi s tím schématem někdo pomohl nebo mi ho nakreslil, zuki mi to sice vysvětlil ale já ani pořádně nevím jak zapojit OZ jako komparátor... Při nabíjení bude svítit červená LED, při nabití zelená LED. Nabíjení na 35V bdue trvat max. 1s.
schéma: http://imageshack.us/scaled/thumb/440/4odq.jpg
E: ten IO v měniči je UC3843, všechny výkonový FETy jsou IRFZ44.

Re: Blesk se 100W LED

... jeden by se rád podíval, ale schéma na 125 pixelů x 90 pixelů ...

Re: Blesk se 100W LED

Digiting: jejda, imageshack zase blbne big_smile Opraveno

Re: Blesk se 100W LED

... transformátor v části měnič má mít opravdu jeden vývod "v luftu"?

(upravil Yeayer 29. 11. 2013 17:11)

Re: Blesk se 100W LED

Fuuu, chybička se vloudila, má být v zemi.
Digiting: a jinak myslíš že to má šanci na funkčnost?

(upravil Hazys 29. 11. 2013 17:26)

Re: Blesk se 100W LED

Zbastlenina je to slušná, možná že by něco dělat mohla. Proč si ale komplikujete život LEDkou? Nebylo by k foťáku lepší zbastlit blejskadlo s IFK120, která by nejspíš měla energii pulsu i větší?

Lineární proudové omezení pro 100W LED - chlape ty seš drak...

//Hlavně ta výbojka bude mít lepší barevný podání, proudově (pulsně) přetížená LED pravděpodobně nedosáhne výrazně většího jasu, jen skrz luminofor projde spousta budící vlnové délky, nejspíš modré. LED se prostě na blýskání moc používat nedají.

Re: Blesk se 100W LED

Hazys: s tou LED je to udělaný jako věc kterou nejspíš ještě moc lidí přede mnou nedělalo, taková zkouška, a hlavně by to bylo dobrý i na natáčení venkovního videa a myslím si že by bylo i zajímavý pak fotit když to bdue třeba nasvícený zvrchu atd smile. Vím že výbojka je lepší, ale já chci LED, je to pokus smile BTW ty bys nevěděl náhodou jak udělat to dobíjení s tím OZ?

Re: Blesk se 100W LED

Já si myslím, že s LED přisvětlením na točení videa opravdu první nebudete, ale budete asi první, kdo to bude zároveň používat jako topení (viz způsob jakým máte udělaný zdroj proudu). Z čeho to budete napájet?  Z baterií moc dlouho nevydržíte, zvlášť když 100W půjde do čipu a dalších 20-50 bude na tranzistoru. Neuchladitelné. Možná teď v zimě.
Místo lineárního zdroje proudu bych použil spínaný. Místo měniče na konstantní U co tam máš, udělat měnič pro konstantní I, a z jeho výstupu rovnou živit LED.
Ještě poznámka  kté buck-boost  topologii měniče (danyk že?) - je poměrně neúčinná. Jádro bude celkem dost topit a drát taky, protože bude značně dostávat na zadek skinefektem - proud ve vinutí je přerušovaný. Mnohem výhodnější by byla topologie klasického zvyšovače (step-up), kde je v tlumivce jen malé zvlnění proudu (10-30% max.), skinefekt téměř žádný i na vysokých kmitočtech. Ztmívatelnost LED napájené z takového měniče je už pak ale na komplexní zamyšlení a není to zcela jednoduché. Jako napájení pro zvyšovač může posloužit třeba 12-24V akumulátor, pokud výstupní provozní U má být okolo 35V.

Jaký dobíječ myslíš?

Re: Blesk se 100W LED

Hazys: no ale těch 100W tam půjde jenom zábleskově, na těch několik ms, pro přísvit přiostření bude ten zdroj proudu přemostěnej přes ten 20W odpor. Dobíječ takovej, že ten měnič bdue zapnutej jenom pro dobíjení toho kondenzátoru, jakmile Uout měniče překročí 35V resp napětí na kondenzátoru tak se to dobíjení vypne (záblesk pak půjde z toho 6m8 kondu, a jelikož to napětí na tom kondu třeba po minutě klesne o 3V tak aby se to znova dobilo o ty 3V atd.  Jakio došlo mi že kdybych s timhle zapojením svítil třeba minutu tak to vzplane big_smile

Re: Blesk se 100W LED

Trochu se nad tím zamyslím, a dám vědět. Aby to bylo korektně provedené, není to zcela triviální zadání.

Re: Blesk se 100W LED

Hazys: díky moc. Pro mě je to skoro mission impossible... Mě to takhle připadá docela ok, těch 4400mAh by to nemělo snad vyšťavit hend, tak 1-2 hodiny by to mělo vydržet, protože to bdue jenom na záblesky...

Re: Blesk se 100W LED

web a komparátor: http://dlabos.wz.cz/en/32-OZ_jako_napet … rator.html
http://www.samoweb.wz.cz/elektronika/opzes3/opzes3.htm

Tím fetem na omezení proudu to můžeš i spínat...  Buď přivedením těch 10-15V ze zenerky na Gate (Gate, jak jsem ti říkal snese 20V, proč tam dáváš hraniční 20V zenerku, říkal jsem že OK je 15V... nechápu, že neslyšíš co ti říkám...).  Nebo můžeš fet ovládat otevřením  toho BC...Ale je potřeba dát tomu malému BC do báze nějaký odpor. Říkal si mi, jasně, že tam bude smile  a není tam... Bez něj se snadno odstřejí jeho báze. Nemusí vždy stihnout úpně uřídit ten fet a je to... A přitom stačí třeba 47R... Aby přes něj teklo víc než 100mA = to co báze vydrží, tak by na bočníku muselo být cca 5V a to je cca 10x více než tam poteče (než se reguluje)...

Když se reguluje 100mA, tak nějaké to procento překmitu regulace, rušení apod té bázi nic neudělá, ale když reguluješ 10A, tak nějká ta stovka mA překmitu, zpoždění regulace, rušení které trochu zmate regulaci, apod jí odstřelí... Stačí třeba to, že to BC bude pomalejší než nábeh proudu od toho tvého předchozího fetového spínače... prostě ho nestihne včas zavřít a má bázi KO...

Re: Blesk se 100W LED

Yeayer:
Jelikož se fototechnikou zabývám cca 37let, říkám ti rovnou- fungovat to NEBUDE. Namáháš se úplně zbytečně. Všechny moderní zrcadlovky, a to jak poslední analogové, tak všechny digitální, musí mít systémový blesk, který obsahuje procesor, který komunikuje s foťákem. Pokud k tomu připojíš cokoliv bez CPU s příslušným firmware, nesepne ti ani samotný středový kontakt, takže to prostě tím foťákem neodpálíš.
Stejnej nápad jako ty jsem měl kdysi taky. Jenže krom výslovně v manuálu uvedených konkrétních blesků to neodpálí nic jinýho. Prostě dokud nedojde ke vzájemné komunikaci CPU ve foťáku s CPU v blesu, neblejskáš.

Web

Re: Blesk se 100W LED

sagitarius
Nezabývám se fototechnikou tak dlouho jak ty, ale rukama mi prošli DSLR Pentax K100D, EOS 400D, Oly E1, Oly E3 a EOS 5D který používám doteď. Všem těmto foťákům bylo jedno co jsem na ně nacpal za blesk a fungovaly i s velmi starými blesky, jen nefungovala jakákoli automatika pokud ji blesk umožňoval.

Zajímalo by mě který foťák blesk neodpálí. Dokonce když jsem měl  K100D zaplý plně automatický režim a zapl jsem vyvážení bílé tak se blesk odpálil.

Re: Blesk se 100W LED

OT: Tak třeba se mu už nechce používat bleskovej prášek u té deskové kamery, tak to chce trochu otunit big_smile big_smile

Re: Blesk se 100W LED

Yeayer, máš tam jednu drobnou chybu v úvaze. Princip každého výbojkového blesku je vyzářit v krátké době, typicky 1 ms, naráz energii uskladněnou v kondenzátoru. Vezmi si typický výkon přídavného menšího blesku 200 J (= 200 wattsekund) a přepočítej si to na okamžitý výkon v 1 nebo 2 ms. Dostaneš se na stovky kW. I přes účinnost výbojky, odrazivost reflektoru, pohltivost softboxu, nevyužití energie pod zhasínací napětí výbojky, pořád impozantní výkon. Tvoje 100W LED svítí těch 100 W kontinuálně a omezením doby nezískáš nic kromě úspory energie v aku. Z hlediska světelného kvanta pro efekt na čipu nebo filmu dodáš ze 100 W LED za 1 ms tisícinu jejího výkonu. Pro posouzení efektu nemusíš tou LEDkou mrkat, nech ji trvale svítit a exponuj snímek tisícinou sekundy a pak porovnej s jakýmkoliv bleskem.

(upravil Hazys 29. 11. 2013 23:14)

Re: Blesk se 100W LED

200 joulů, fakt? To tam je 0,5mF kond s tak 9 sty voltů? (nebo třeba 2000uF a 450V)  A běžný menší přídavný blesk?

200Joul/1ms = 200kW krátkodobý výkon. Při těch 450V by to vycházelo na krátkodobý proud 0,45kA.  Vzhledem k tomu, že proud výbojkou klesá zhruba exponenciálně po dobu té tvojí milisekundy, musí být počáteční špičkový příkon N-krát větší, aby se tam naintegrovalo celkem těch 200Joul.

Takže ty tam máš někde taky chybu, s velkou pravděpodobností ve 200 joulech, protože to je kondík asi jako plechovka od coly 3 deci.

Dále si třeba představ nabíjení toho kondu. Běžně třeba 6V baterie, zatěžovací proud tak 3A (i to už je podle mě moc), tzn 18W příkonu, účinnost nízkonapěťových měničů na vysoké napětí je mizerná, řkuli 60%, tzn 11W. Abys nabil 200 joul, muselo by to nabíjet asi 20 sekund. Jaké jsou reálné nabíjecí doby běžných malých přídavných blesků?

Prostě se mi to na běžný malý přídavný blesk silně nepozdává.

Re: Blesk se 100W LED

No tak já a všichni mí známí používáme výhradně Nikony. Ty odpálí pouze systémový blesk, a ještě navíc musí souhlasit i konkrétní systém- e-TTL, i-TTl. Nic jinýho vůbec neodpálí. Canony nemáme nikdo, neboť tam zase nejsou kompatibilní objektivy mezi mechanickýma a elektronickýma foťákama, a všichni používáme krom elektronických i špičkový mechanický FM2, takže kvůli kompatibilitě objektivů.
V tom případě se omlouvám za mystifikaci, myslel jsem, že to má Canon taky tak.

Web

Re: Blesk se 100W LED

Aha, my si nerozumíme. Ty asi myslíš přídavný blesk k internímu blesku v kompaktu nebo k nouzovému blesku v zrcadlovce. Tam jsou ty energie menší. já myslel přídavný blesk k hlavnímu studiovému blesku, když byla řeč o softboxech. Asi takový: http://cs.wikipedia.org/wiki/Monolight
Tam je 500V běžných a ty kapacitní kýble tam najdeš, i víc sestavených do baterie. Z akumulátorů to většinou nikdo nenapájí, ne že by to nešlo, ale fotografa by nebavilo čekat. Napětí na výbojce se snižuje, to je pravda, úplně exponenciálně to asi nebude, protože ionizovaný kanál s klesajícím napětím snižuje svůj odpor. A naopak na začátek potřebuje čas pro rozhoření. Velké výbojky nad 1000 J mají dobu hoření o něco delší (jednotky ms).

Re: Blesk se 100W LED

Jo, tak to sme se nepochopili, to máš pravdu, tam těch 200 joulů klidně bude smile
Já myslel malý přídavný takový ten bazmek do těch sáněk na foťáku.