Re: Blesk se 100W LED

No vidím, že o focení moc nevíš. Právě když je slunce, je blesk nejvíc potřeba. Jak budeš fotit scénu s rozdílem třeba 8EV mezi osvětleným místem a stínem bez tzv. "doplňkovýho záblesku"? Slunce je největším nepřítelem fotografa a nejvíc komplikuje záběry. Když porovnám použití blesku u mě, je to tak 70% za slunka, a 30% za tmy.

Web

Re: Blesk se 100W LED

sagitarius: no to jo, jenže si taky musíš vybrat vhodnej úhel ze kterýho fotíš, když budeš fotit třeba člověka a kousek nad ním na fotce bude slunce tak je jasný že to bez blesku nepůjde, každopádně já blesk v přírodě třeba přímo nesnáším, protože potom ta fotka potom prostě je strašně umělá.

Re: Blesk se 100W LED

Yearer:
Bůlbě aplikovaný blesk = umělá fotka.
Dobře použitej = nádherná fotka. chce to holt svý. S pomocným bleskem si smažeš nekonečný kontrasty stínů, a dosáhneš vhodné "hloubky" kresby. Ale to chce oko a cvik...

(upravil sagitarius 30. 11. 2013 21:09)

Re: Blesk se 100W LED

Yearer:
Opět známky nezkušenosti.
Fotím na konkrétní kompozici, tu jaksi změnit nelze. Světlo změnit lze- právě tím bleskem. Kompozici si musí umět diktovat fotograf, a ne nechat světlo, aby mi ji diktovalo. A fotka je pak umělá jen pokud to neumíš a děláš to špatně. Ono nestačí jen mačkat spoušť a pak 99% špatných fotek prostě smazat. Lepší je nejdřív přemýšlet, pak počítat a těch 99% špatných fotek prostě přeskočit a udělat rovnou tu jednu dobrou. Kdybys fotil na filmy, ono by tě to donutilo se naučit.
Právě tvrzení " já blesk v přírodě třeba přímo nesnáším" je známkou toho, že to neumíš. Jinak bys věděl, že se v přírodě za ostrého slunce bez blesku neobejdeš, pokud chceš kvalitní záběr.
Jinak doplňkovej záblesk se dělá nejlépe manuálním bleskem mimo foťák, z jiného úhlu. S bleskem nasazeným na foťáku právě potlačíš plasticitu objektů. Jenže si musíš umět změřit rozdíl mezi světly a stíny a vypočítat potřebnou vzdálenost ze které do manuálně doblejsknout. K tomu právě používám tu dálku, nebo u FM-2 až 10m hadičkovou spoušť s balonkem, při čemž blesk držím v ruce daleko od foťáku.
Ono to není jen o mačkání spouště, jak si mnozí novodobí digitálisti představujou. Je to dost velká věda, pokud to má k něčemu vést.

Web

(upravil Yeayer 30. 11. 2013 21:11)

Re: Blesk se 100W LED

Já teda fotím bez blesku a ačkoliv tu mám jeden starší exterák tak bych to prostě venku za dostatečnýho světla nikdy nepoužil. Kompozice se změnit nedá, ale úhel ze kterého fotíš ano. Fotky s bleskem venku prostě nesnáším. Pokud to tedy není fotky kde někdo má blesk na stativu, focenou kompozici si nasvítí, šteluje to tak čtvrt hodiny a pak vyfotí, to asi vypadá dobře. Ale jinak nee. Hele to je fakt můj názor, prostě to není ono.

Re: Blesk se 100W LED

"Kompozice se změnit nedá, ale úhel ze kterého fotíš ano"
Ty evidentně vůbec nevíš, o čem píšeš. Víš, co je to kompozice? Evidentně ne.

Web

(upravil Yeayer 30. 11. 2013 21:28)

Re: Blesk se 100W LED

Vím co je to kompozice. A vím o čem píšu. Ty si myslíš že jenom chodím a mačkám spoušť? Ne, vyhledám si vhodný místo kde je nejvhodnější kompozice foceného předmětu/člověka/místa/krajiny, potom si hraju s foťákem na stativu do tý doby než bude mít ta fotka ideální kompozicI a pak fotím. Nevím, co je na tom špatnýho když se mi nelíběj fotky s bleskem když je slunce a hafo světla. Blbost jsem napsal, páč to po sobě nečtu, kompozice se změnit dá...

Re: Blesk se 100W LED

Pískomile, víš jak je fajn mít třeba na portrétovky kruhový blesk i když je venku dost světla? Je jasné že pokud někdo fotí s bleskem blbě a neštvou ho výrazné odrazy blesku tak to není ono. Ale toto zase řeší softbox který se dá poměrně snadno vyrobit.

Re: Blesk se 100W LED

Na portrétovky určitě, ale proboha abych při každý fotce kde to jde používal blesk jak splašenej to je fakt hloupost.

Re: Blesk se 100W LED

Sagitarius: Tak jako lze změkčovat "tvrdé denní (a nejen denní) světlo" fotobleskem, je druhdy modifikovatelná i kompozice. A to nejen u potrétů v exteriéru, ale též např. u stylizované či makro fotografie, krajiny, města, aj. Mistři pohlednicových zátiší se někdy nanosí větví, kamení, přírodnin, že bychom se nestačili divit, být při tom.
Fotografův záměr a cit je hlavním kritériem (u volné tvorby). Proto bych toho, komu čáry s bleskem připadají třeba jako zpronevěra, hned nepodezíral, že věci nerozumí, když hned encyklopedicky nevyjmenuje všechny možnosti zábleskového přístroje venku, ve dne.
Poznámka zcela na okraj: Např. směrné číslo 58 (blesku) je v interiéru, s vysunutým difuzorem, popř. i s reflektorem, a s odrazivými stropy a stěnami již poměrně použitelné i ve větších místnostech. Ale v hluboké kompozici bez podpory vhodného reflexního rámce (okolí) ubývá i s tímto bleskem světlo citelně, a to i u zoomového blesku. To může být pro záběr zničující. Zrovinka zde se skvěle uplatní digitální fotoaparát s možností hned korigovat. Vzpomínám si dobře, jak ubývalo svitkového či kino-filmu, když jsem, nevěda, jak to nakonec dopadne, exponoval 6 a více políček ve jménu aspoň jednoho použitelného záběru.
Závěrem: To nebyla pře, jen dovětek.

(upravil Yeayer 1. 12. 2013 14:25)

Re: Blesk se 100W LED

Digiting to napsal velmi dobře. Focení rozumím velice málo, ale prostě se mi blesk na slunci nelíbí a nemám ho rád. Obecně fotky s bleskem nesnáším, zaprvé protože nemám pořádnej blesk a zadruhé pro mě ta fotka ztratí cosi do sebe. Já naopak třeba kontrastní stíny na fotce mám rád, protože když si tu fotku správně nakomponuju tak potom hra světel a stínů udělá svoje, ale to chce hledat dlouho to správný místo. Prostě když jsou na "letní" fotce ostrý, rozostřující se stíny způsobený sluncem tak se mi to líbí. Chápu že třeba pak ty fotky vypadaj líp, ale blesk bych použil výhradně jenom pro focení v ateliéru, pořízení profilový fotky nebo na dokumentaci kalby, jinak ne-e, prostě ho nemám rád. Tím bych to tak nějak uzavřel.

Re: Blesk se 100W LED

Taky hledám nějaké světlo/blesk k foto/kameře a našel jsem tohle http://www.hama.cz/manfrotto-ml840h-max … l--svetlo/  http://www.ebay.com/itm/YONGNUO-YN0906- … c#shpCntId . To by mě asi vyhovovalo funkcí, ale asi by to svítilo málo.
Protože mám jeden přístroj na foto i video (panasonic G6), tak když dám do sáněk mikrofon, nevyklopím už integrovaný blesk. To by sice řešil dálkově odpalovaný blesk, jenže už nepřidám lampu pro video. Stejně to ale asi tak dopadne. Ach jo

Web

Re: Blesk se 100W LED

Tohle s tou 100W LED bude jedině na stativ protože to bude mít přes půl kila.

(upravil sagitarius 1. 12. 2013 18:02)

Re: Blesk se 100W LED

Yeayer:
"Focení rozumím velice málo"
To vidím. Ty totiž popíráš fyzikální zákony ve fotografii. Jestliže fotíš někde v lesním prostředí kde máš mezi sluncem pronikajícími paprsky mezi stromy osvětlenými místy a ostatními tmavými místy rozdíl třeba 8-10EV, je úplně jedno, jestli se ti blesk líbí, nebo nelíbí, prostě na záběru polovinu obrazu mít nebudeš, a můžeš si vybírat místo a úhly jak chceš. Prostě ten čip, nebo film NENÍ SCHOPEN takový rozdíl zachytit- nemá dostatečný dynamický rozsah. Buď budeš mít část černou, nebo část vypálenou. A to není o hře světel a stínů, ale o tom, že prostě část obrazu nebude. A můžeš se kroutit, jak chceš, prostě toto jsou fakta, bez ohledu na tvé názory. A operovat tím, že blesk v přírodě neuznáváš, protože ho nemáš???? No to asi opravdu nemá cenu komentovat. Chlapče, já nefotím první den, ani první rok, ani první desetiletí. Tak mě nepřesvědčuj o tom, že není pravda to, co každej znalej a zkušenej fotograf ví. Přijeď, já tivyberu scénu v přírodě, a když to vyfotíš s kresbou obrazu v celém záběru bez blesku [či odrazných desek, pláten a pod.], před svědky ti podepíšu, že ti věnuju veškeré své mzdy ode dneška až do důchodu.

Web

Re: Blesk se 100W LED

Od určitého proudu nad max. (daného výrobcem) cca 140% začne jas LED klesat a i těch 40% už je o ničem.

(upravil Yeayer 1. 12. 2013 20:27)

Re: Blesk se 100W LED

petrs26: max proud je 7A pulzně (10ms). u tý mý teda
sagitarius: tak s odraznou desku to je dost o něčem jinym.

Re: Blesk se 100W LED

Sagitarius: Na popisované scény s rozsahem 8 EV desky ani deštníky netřeba nosit - použije expoziční bracketing a hdr. Slunce může nadržet, podobně jako jsme to kdysi dělávali ve fotokomoře pod "zvětšovákem". S pohybujícími se větvemi. listím, apod. (t.j. s proměnlivostí scén mezi expozicemi) si pak poradí v PC.
Každopádně už to nikdy nebude příroda bez příkras - spíš ženská zmalovaná, jakkoli milovaná. Cest je mnoho.

Re: Blesk se 100W LED

Vykrývací blesk se v exteriérech používá desítky let, pro toho kdo opravdu fotografuje je to samozřejmá a běžná záležitost. Barva a spektrum blesku je téměř stejná jako denní světlo a když se s tím naučíte pracovat, snímky jsou znatelně přirozenější než omalovánky s HDR.

Ještě k "56" - pulzní výdrž 7A/10ms je sice pěkná, ale nikde se neuvádí svítivost při tomto režimu. Sám se také domnívám, že dojde k situace uvedené v příspěvku "6" - luminofor se může vybudit jen k nějaké limitní emisní energii, pak končí.

(upravil Crifodo 2. 12. 2013 13:48)

Re: Blesk se 100W LED

Yeayer napsal:

psal jsem že tou LEDkou proženu 200W, výkon bude asi 4,2Ws.

Jak jsi dostal tohle číslo? S obvyklou synchronizační dobou 1/125 by to bylo při 200 W asi 1,6 Ws. Při 100W LED jen 0.8 Ws.

To video porovnává neporovnatelné (kromě toho že je spíš emotivní než technické, nějaké blbosti o nasnímané teplotě několik cm od zdroje světla jsou úplně mimo). On tou LEDkou přisvěcuje video. Tam je trochu rozdíl:

- expoziční doba políčka videa je při 25 fps 1/25 = 40 ms. To je proti 1 ms běžného blesku "vylepšení" asi 5.5 EV.
- expozice čipu jede nejen na doraz jeho citlivosti, ale řada kamer (nevím jak je na tom ta v tom emo-klipu) má ještě zesílení videosignálu 12, i 18 dB
(což je další vylepšení, klidně až o 4 EV).
- u statického obrázku podstatně víc ruší šum než u pohyblivého klipu. Video se dá natáčet s poměrně velkou citlivostí čipu, protože nízké rozlišení a neustálá změna obrazových elementů maskuje šum. U statické fotografie (natož u kreativní, profi nebo jakýmkoliv jiným slovem náročnější) nejenže nikdo nepoužije citlivost čipu až na doraz těch 1600 nebo 3200 ASA, ale spíš ji sundá na 200 - 400 kvůli žádoucí kvalitě snímku.
Zkrátka, proto mají výbojkové blesky zhruba ten 100 000x větší okamžitý výkon, aby šel na rezervu v citlivosti čipu, v rozptýlení světla softboxem (ten si klidně vezme 70% energie) a taky v zaclonění, většinou nikdo nestojí o hloubku ostrosti 30 cm, u reklamní fotografie musí být ostré všechno.
Přisvícení snímku LEDkovou náhražkou u kompaktu nebo mobilu má jiné cíle: expozice klidně 1/30 (u širokáče se to snad nemázne), citlivost čipu až do šumu (nenáročným konzumentům to nevadí) a dosah půl metru.
Účinnost LED je sice velká, ale účinnost xenonové flash výbojky taky nebude malá (kdyby se někomu chtělo, dalo by se to změřit oklikou přes změření světla fotožárovky nebo LED luxmetrem a dopočítání směrného čísla).
Ty extrémy při focení rozdílu 9 EV ve stínu lesa současně se sluncem nepovažuju za tak důležité, stejně pak o většinu efektu přijdete, když většina fotoeditorů používá 8bit v jasu na kanál. Proč se hnát někam daleko za reálnou schopnost oka. V klasické fotografii sice kvalitní film dokázal velký dynamický rozsah, ale pak to stejně sežral papír a to ještě většina laborantů ani netušila, k čemu je nějaký Sterryho proces, druhá expozice předvyvolaného pozitivu atd.

Re: Blesk se 100W LED

Crifodo: Já počítal s 1/60. O porovnání ve videu mi vůbec nejde. Jde mi přesně o ten záběr kde svítí tou 100W LED v noci na tu ulici. Tohle co tam je vidět je jednoznačně dostatečný pro 1/60 čas a ISO 400. Neboj, vím že na tom videu nepoznám skoro nic trochu "přesněji". Každopádně chci vidět výsledek, udělám to tak jako tak, protože mi přijde blbost aby svit ze 100W LED byl prostě nedostatečnej. Další věc je ta že se s tím budou dát dělat různý kreativní věci, přiděláním optiky na ten čip to bude už tak s velikýma možnostma.
______________
Nechápu proč to skoro všichni tak odsuzujete, když v reálu to bude vypadat a svítit stejně úplně jinak než kolik tady je "vypočítáno".