Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 2)

Audioweb.cz » Smetiště » K čemu má zdroj u noťase ochranný vodič?

  Stránky: 1 2 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 25]

Téma: K čemu má zdroj u noťase ochranný vodič?

A můžu tento vodič nepoužít? Tzn, že bych místo klasické vidlice 230V se zdířkou pro ochranný kolík přidělal plochou vidlici a zelenožlutý drát nikam nezapojil.

Re: K čemu má zdroj u noťase ochranný vodič?

Dle mého názoru je to hlavně kvuli odrušení. Bývá pak spojen i s kostrou ntb.

Web

Re: K čemu má zdroj u noťase ochranný vodič?

ja mam nb siemens a tam je len dvojzila

(upravil Dohnalik 17. 9. 2013 18:14)

Re: K čemu má zdroj u noťase ochranný vodič?

Odpoj a při každým dotknutí se kovové části ntb dostaneš pěknou pecku smile

Re: K čemu má zdroj u noťase ochranný vodič?

Raději ho neodpojuj, mohlo by tě to i zabít, nebo si myslíš, že spínaný zdroj se nemůže prorazit?

Re: K čemu má zdroj u noťase ochranný vodič?

mrkni třeba sem - http://rexhammer.sweb.cz/elektro/modern … -zdroj.htm

a pak zkus dovodit, co to udělá, když ho odpojíš.

hraji na Yamaha DX – SY a Kurzweil ARTIS

(upravil MilanTuma 17. 9. 2013 20:32)

Re: K čemu má zdroj u noťase ochranný vodič?

Domnívám se, že u PC je ochranný vodič z důvodu nějaké elektro normy o zvýšené bezpečnosti uživatelů PC, možná i vlivem unikajících proudů. Protože např.  LED TV v obdobné výkonové úrovni cca 70W ochranný vodič mít nemusí. Dokonce už i univerzální DC napáječe až do 75W jsem už viděl bez ochranného vodiče a je to schválené. Je tam také výhoda eliminace zemních smyček, viz. napájení TV ze společného anténího svodu. Pulzní zdroje mají izolaci výbornou, zemnit se nemusí, trafa tuším 4 kV a kondenzátory Y řady 1 či 2 mají test na 5 a 8 kV.

Re: K čemu má zdroj u noťase ochranný vodič?

K tomuhle taky něco můžu říct.

A je to bohužel realita. Už kdysi jsem o tom psal, ale je to tak dávno, že už nevím, zda to byl současný Audioweb nebo Amplion či diyFans. Podle nějakého klíčového slova ve vyhledávání bych to možná našel (pokud to byl už Audioweb). Napíšu to tedy znovu (zhruba):

Mám video Panasonic NV-HD647 a na jeho skříni (case), tím pádem na všech jeho pinech (scart, cinche atd.) je napětí takové, že když se přístroje lehce dotkneš prstem, dostaneš ránu. To je prostý fakt! Bohužel. O doutnavkové zkoušečce doufám nemá cenu na tomto místě ani psát...

Má to dvoužílový síťový přívod s konektorem známý u radiomagnetofonů. Když to v zásuvce otočíš, je to stejné, jenom v menší/větší intenzitě. Ránu dostaneš tak i tak. Dává to ale malý proud, protože když ten prst přitlačíš, je to brnění slabší.

Podle mě je to neomluvitelné, obhajování nějakými kondenzátory připojenými ke case důvodu odrušení (pravděpodobná příčina tohoto jevu) je bezpředmětné. Sice stačí to video (i nepřímo) uzemnit např. spojením přes scart, cinch atd. přes nějaký další komponent, který už přizemněn je, např. věž přes anténní konektor atd. V tu ránu je klid. Ale ani toto neomlouvá. Nehledě rizika poškození přístrojů při manipulaci s konektory mezi tímto přístrojem a přizemněným přístrojem jiným. Jelikož to mám v řetězci taky někde uzemněno, pomalu jsem na to zapomněl

Jsem rád, že mi to jarob svým tématem připomněl a co nejdříve ten "radiomagnetofonový" napájecí konektor vyhodím a upravím video na třížilové připojení.

Moje odpověď (na základě této zkušenosti) na původní otázku v tématu je: Zachovat zemění! V panelácích je zemění = nulák, ale to je jedno. Zachovat!

Re: K čemu má zdroj u noťase ochranný vodič?

TO ej všechno pěkné, já viděl ntb, kterej byl schválenej na dvouvodičovej přívod a když si ho člověk dal na holé nohy, tak dostal ránu jak byl nabitý z toho bordela...

(upravil cestmir 17. 9. 2013 21:02)

Re: K čemu má zdroj u noťase ochranný vodič?

To obvykle nie je z bordela, ale "odrušovacími" Y1 kondami, ktoré držia potenciál izolovanej strany na úrovni ~1/2 sieťového napätia (voči N a teda aj voči PE). A to zostáva už len veriť, že tam číňan fakt dá Y1/Y2 a nie čokoľvek, čo sa s božou pomocou neprerazí pri prvom miernejšom prepätí.

(dobrý článok v súvislosti s byrokratickým presadzovaním SMPS adaptérov: http://sound.westhost.com/articles/external-psu.htm)

(upravil jik 17. 9. 2013 21:01)

Re: K čemu má zdroj u noťase ochranný vodič?

Dohnaliku, vždyť, jak se dívám, máme názor stejný, nějak potom neruzumím tomu jak píšeš " To je všechno pěkné..."

Edit:

Cestmire, také vím, čím je to pravděpodobně způsobené. Ale tohle přece nemůže být v žádném případě omluva pro tuto situaci, kdy se dotknu přístroje a dostanu ránu.

Zlaté klasické transformátory - můj názor.

Re: K čemu má zdroj u noťase ochranný vodič?

To nebylo na tebe, ty jsi dal příspěvek chvilku předemnou, myslel jsem to na MilanaTumu smile

Re: K čemu má zdroj u noťase ochranný vodič?

jik napsal:

Zlaté klasické transformátory - můj názor.

Čo sa týka audia, tak nepochybne (len to vysvetli byrokratom). Bohužiaľ ale aj čo sa týka bezpečnosti, to zmenšovanie a premosťovanie izolačných bariér kondenzátormi je podľa mňa cesta do pekla. Jediné štastie, že sa zároveň rozširuje používanie prúdových chráničov na všetky zásuvkové okruhy, nie len kúpelňové.

Už len čakám, kedy príde v mene energetickej efektivity a redukcie CO2 stopy regulácia klasických koncových stupňov a zostane len D.

Re: K čemu má zdroj u noťase ochranný vodič?

Bože, tu je zase naasfaltováno sad.

Video či TV s třížilovým přívodem a ukostřenou kostrou je radost z hlediska zemních smyček, no ale to už si musí každý přebrat sám. Dovolená velikost unikajícího proudu je dána normou a nějaké odpojování PE je o hubu, zvlášť když takový inovátor ani netuší, co dělá.

Web

Re: K čemu má zdroj u noťase ochranný vodič?

Sendy, beru Tě jako autoritu a fundovanýho chlapa. Ale prosím Tě, v tomto konkrétním případě vím, co dělám. Zemní smyčky dobře znám. Jinak bych poslouchal už dávno písničky z PC (mnohdy zvukově i dost dobré a mnohdy bohužel ne, Youtube apod.) přes obývákový aparát a neměl bych další diy dvoupásma na stole u počítače smile . Signálová trafa zatím nechci, ale jednou si takhle stejně poslechnu zvuk i z počítače. To píšu jenom na vysvětlenou. A to, že nejsou smyčky jenom ty 50Hz, také vím.

Video jsem ze začátku po tom hrozném zjištění kdysi dávno provozoval právě s tím dodělaným přídavným vodičem na nulák. Provizorně připojeným pod šroub ve videu. Žádná zemní smyčka se nekonala. Možná proto, že to bylo napájené z jedné síťové rozbočky, přestože ale anténní konektor tam vlastně taky byl.. fungovalo to...  Pak jsem ho na dlouhou dobu uložil, pak z jistého důvodu opět vytáhnul a na to napětí na kostře mezitím zapomněl díky tomu, že je začleněné někde v systému a někde přizemněné. Neboj, pro ten nulák najdu ve videu dobrý a vhodný bod. Za inovátora se nepovažuji.

Dovolená velikost unikajícího proudu daná normou mě v tomto případě až tak moc nezájímá, protože kopance a rány, co dělá moje video, mluví za sebe samy. Pravda, proud jsem do teď neměřil, to ne (měřil jsem tenkrát jenom napětí)... Ale tohle mi žádný přístroj ještě neudělal. Ani můj, ani ty ne moje, co jsem jich doma měl. To, že při spojení s kamerou nebo jinými přístroji, se může něco stát, tomu ale věřím. Nelíbí se mi to...

Re: K čemu má zdroj u noťase ochranný vodič?

Auuu, jestli to máš připojené kostrou na "nulák", tak urychleně piš závěť sad.  Víš, že iniciativní voják je horší než dvě roty nepřátel...

Web

Re: K čemu má zdroj u noťase ochranný vodič?

Sendy nevím, jestli to bylo na mě, ale máš pravdu, netuším, ne co dělám, ale co bych chtěl udělat. Proto se nejdřív ptám. Měl jsem noťase Sony, ten měl u adaptéru pouze dvoukolíkovou vidlici. A protože když jsem někam přišel s ntb, zcela zákonitě mi došla baterka a zásuvka byla zcela zákonitě ode mne dál, než šest metrů, udělal jsem si pětimetrový prodlužovák, kde na jednom konci je dvoukolíková vidlice a na druhém konci dvojitá dvoukolíková zásuvka, která je udělána z takové té rozdvojky- z jedné strany dva kolíky, z druhé strany dvě tyto zásuvky. Rozebral jsem to, kolíky odstranil, připevnil dvě žíly dvojlinky a dvojlinku řádně zabezpečil proti vytržení. Vidlice je rozebíratelná a tam je taky dvojlinka řádně zabezpečena. Celé to má jakousi drátěnou kostru a když se to řádně namotá, má to rozměr 50 x 50 x asi 280mm a krásně se to vejde do kabelky od ntb. Chtěl bych to používat i pro nový ntb, ale ten má kulatou vidlici, kterou bych chtěl vyměnit za plochou.
Z uvedeného schématu  v #6 jsem pochopil, že PE by tam mohl být jen kvůli odrušení. Vstup zdroje je galvanicky oddělen od výstupu, takže tam by se snad nic nebezpečného vyskytnout nemělo.
Krabičku zdroje mám plastovou, noťas se taky tváří jako plastový, tak nevím, jestli by mi tam něco hrozilo. A pokud by něco hrozilo, chtěl bych vědět co.
Ještě jsem teď multimetrem změřil odpory mezi vstupy a výstupy- nikde nic, jen mezi ochrannou zdířkou na vidlici a vnějším kontaktem konektoru je asi 1MOhm

Re: K čemu má zdroj u noťase ochranný vodič?

Tak jak se ptáš, kostrou na nulák to připojené ještě přímo nemám. Momentálně předpokládanou třížlovou šňůrou ještě ne. Totiž ani vhodnou průchodku ještě nemám ani nachystanou.

Ale: Mám to teď připojené na bytovou přípojku do anténní zásuvky přes sep-topbox do televize a videa. Dále na zesilovač, ke kterému mám připojené třížilově napájené basové kombo. Takže teď bych se dovolil zeptat já: Mám nebo nemám?  smile

Re: K čemu má zdroj u noťase ochranný vodič?

Sendy napsal:

Auuu, jestli to máš připojené kostrou na "nulák", tak urychleně piš závěť sad.  Víš, že iniciativní voják je horší než dvě roty nepřátel...

Souhlasím na půl, jen s tou iniciatvou. Ale prakticky by to snad nemělo vadit. Kolikrát je dvoužilové video napojené scartem k třížílové televizi a video je pak tedy také uzemněno, ačkoliv je dle "normy" uzemňování výstupu zdroje dvojité izolace zakázáno. Tak si to nyní přeberte. Norma udává u dvojité izolace unikající proud tuším max. 0.5mA. Měl jsem tu CRT televizi, která na revizním přístroji ukázala asi 0.44 mA. Suchýma rukama byla znatelně cítit a mokrejma jsem to raděj nezkoušel. Osobně bych ji (bez obav) také uzemnil, pokud by mi dělala šoky. Čistě osobně ale preferuji "dvojitou izolaci".

Re: K čemu má zdroj u noťase ochranný vodič?

Ano. Ale opakuji, že mě jde o to, aby při manipulaci nedošlo ke zničení nějakého zařízení. Nejde o to, že dostanu menší nebo větší ránu. To zabrnění nějak vydržím.

Ale nemusí to vydržet vstup nebo u náchylnějších věcí i výstup při manipulaci s cinchem. Nebo scartem. Postě v momentu setkání uzemněného komponentu s tímhle mojím videem, které se ocitlo ve vzduchu (odpadlý anténní konektor, odpojení cinchů, přes které třeba chvili před tím ještě bylo přizemněno jiným komponetem...). Takže asi tak... A to zřejmě nejsem sám, jak čtu příspěvky. Tady doma to naštěstí nic jiného nedělá (a jakože tady jsou i jinší a laciné krámy, ne že ne... smile ).

Příspěvky [1 až 20 z 25]

  Stránky: 1 2 »»»

Audioweb.cz » Smetiště » K čemu má zdroj u noťase ochranný vodič?

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£