Re: HiFI kontra PA

"Líp" záleží na kritériích. Pokud by bylo počítáno u hifi bedny s hlasitým přednesem už při stavbě nevidím důvod proč by měla být horší. Každý taky slyší jinak že jo a co se líbí prvnímu se nemusí líbit druhýmu. Proto je to Hifi a PA. I když bych řekl že PA je trochu nešťastné označení.

Re: HiFI kontra PA

Nevravím či to je pravda, alebo to je nezmysel, ani to nepíšem ako zovšeobecnenú pravdu len som povedal svoj názor ako to vnímam, počujem ja, určite niekto to počuje inak ... proste mne sa ten PA reťazec zdá dynamickejší, detailnejší, jednoduchšie tam lokalizujem jednotlivé nástroje, sú viac odseparované, čistejšie, pri zložitých "symfóniách" sa tak nezlievajú ... ale ako bolo písané vyššie určite bude mať na to vplyv hlasitosť reprodukcie, ťažko to vzájomne porovnávať, keď PA by bolo na svojom rozumnom minime a HIFI skoro na maxime aj keď vhodná úroveň hlasitosti pre oba systémy by sa určite našla.

(upravil dawsoo 19. 9. 2013 13:42)

Re: HiFI kontra PA

be-em:
nesouhlasím ...
Vše je jen otázka preferencí a názoru,obecně ano, PA systémy zní hlasitěji s větší dynamikou,ale hifi systémy rozlišeněji čistěji a jemněji avšak jsou určené víceméně pro komornější poslech v domácích podmínkách (nižší SPL) ... každému vadí více či méně jiná deformace,protože co člověk to individuální vnímání hudby a zvuků obecně ... subjektivně mě osobně vadí mnohem více PA než hifi... zkreslení barev tónů,hrubost,agresivita a zejména naprostá karikatura původních nástrojů u středů a výšek je pro mě nepřijatelné, je to naprosto něco jiného než jak to zní z dobrého málozkreslujícího HIFI řetězce,  Hifi se v mém vnímání blíží podáním barev a jemných odstínů jednotlivých nástrojů více,avšak není moc vhodné pro lidi co vyžadují vysoká SPL pro zážitek z muziky,mam přístup k oběma, ve své kategorii na špičkové úrovni, takže přímé srovnání mám. naštěstí mě nativně zkreslená muzika typu metloš a rock nezajímá...a neoslovuje,ale i přesto si myslím že na PA bude dávat 100% realističtější výsledek, neb se až tak neliší od toho co je za bordel je produkováno na amplifikovaném koncertě,a naopak mě čistě nahraná akustická hudba na PA-čku zní z prdele ... tzv. stejnozvuk vše hraje stejně a velice rychle to unaví a přestane bavit... PA aparáty mají mnohem více svůj vlastní témbr a zvukový podpis což je dáno jinou konstrukcí a specializací na vysokou účinnost a to jak repro tak hlavně i zesilovače které mají až na vyjímky vesměs mizerné měřené parametry (0,1-1%) při nižších volume. jen doplním že srovnávat lze tyto věci jen ze stejného zdroje signálu,vše ostatní je defakto zavádějící nesmysl.


ještě smířlivýdodatek:
Průserem hifi je že mnohem více odhaluje skutečnou mizerii nahrávek,takže vcelku i chápu frustraci některých lidí z toho jak to hraje a odklonu směrem jinam... na klasiku v plné dynamice to chce 4p řešení a výkonný špičkový zesillovač a to samože něco stojí,pokud to má být na úrovni...když to dokáže zahrát čistě ideálně celé slyšitelnéé pásmo není problém ani při vyšších volume a dynamických špičkách ,3p je bohužel pro tento úkol vždy nějakým kompromisem buď menší basák nebo kompromisnější dělení.

Není co dodávat...

(upravil BlackRider 19. 9. 2013 17:37)

Re: HiFI kontra PA

Davide, trošku OT, ale zajímalo by mě, jestli jsi se už nedostal k poslechu některých reprosoustav z MaBatovy "dílny"... Tj. citlivá reprosoustava s velkou plochou na basech a kontrolovanou směrovostí na středech a výškách. Delší dobu jsem hledal řešení, který mi nějákej čas vydrží a tahle koncepce beden je pro mě absolutně vyhovující. Oproti klasickým 2p a 3p řešením je to nebe a dudy. A v zásadě se jedná o reprosoustavy, osazené profi reproduktory (PA chcete-li).

Web

Re: HiFI kontra PA

Nevím proč vůbec koho napadlo tohle srovnávat. PA bedny si asi málokdo dá domů, už to, že je záměr vysoká zatížitelnost, podléhá tomu to nejzákladnější - výhybka. Pak můžou být takové bedny z tenkého plastu/DTD nebo netlumené, tohle taky hraje.

Re: HiFI kontra PA

Chce to srovnávat srovnatelný.. Plastový PA repra taky nemusej hrát špatně, ale na doma by si to asi dal málokdo.. big_smile
Jinak tyhle bedny používáme na zvučení koncertů s kapelou a hrají opravdu dost slušně:
W18As

S kamarádem jsme je zkoušeli na volném prostranství, podpořeny basovkami osazenými 2x15" - na obě strany. Na Black Sabbath - Heaven And Hell, to byl nepopsatelný zážitek...
Podotýkám, že hlasitost nebyla nijak extrémní, ale kopák s basou byl cítit dost.. smile)

Web

Re: HiFI kontra PA

to je úchylný, 18"+2" a pod tím 15" basovky roll
ale neni to tak blbě nahraný album...

Re: HiFI kontra PA

Ano, kvalitní 4p, super zesilovač atd. jedna z cest jak se přiblížit symfonickému tělesu. Podle mě trochu snobská záležitost, znám totiž několik lidí co doma takové systémy za stovky tisíc má, návštěvy probíhají ve stylu funkce show (20 s z každé skladby) což je pro mě hrozné utrpení. Proto já osobně kdybych měl takové peníze nazbyt, koupil bych si abonentky na několik let dopředu a užíval si skutečnou kulturu se vším co k tomu patří. Kdysi jsem se snažil zařadit mezi hifisty, od malička miluju hudbu i elektrotechniku, po několika letech jsem utekl za mixáky live akcí, protože většina hifistů nehledá hudbu ani se nesnaží pochopit technickou stránku. Osobně preferuju a vždycky budu preferovat živou produkci hudby, téměř vždy je lepší než to co seženete v konzervách, byť stále ještě jsou studia před kterými smekám za jejich nahrávky.
Musím však i přiznat že live produkce taky nejsou stoprocentní, nejednou se něco posere, technika většinou ne, problémy jsou na straně pořadatelů, kteří chtějí vše nejlépe zdarma a nejsou schopni zajistit kvalitní technické podklady pro dané vystoupení.

Re: HiFI kontra PA

Uchylny mi prijdou jiny veci, navic plocha dvou 15" je rozhodne vic nez 1x18" a v otevrenym prostoru to to bylo celkem akuratni. smile

Web

(upravil Zorg 20. 9. 2013 10:40)

Re: HiFI kontra PA

o třetinu. no nevim, je to prostě divná koncepce, hlavně ten "satelit".
hele, a nebyl ten 2" něco jako http://bmsspeakers.com/index.php?id=bms_4590 nebo http://bmsspeakers.com/index.php?id=bms_4592nd?

Re: HiFI kontra PA

HiFi a PA je nebe a dudy...
Nelze srovnávat. V nízkých hlasitostech PA nehraje, ve vysokých řve. je to konstruováno na tlak, nikoliv na věrný přednes.
Maximalizuje se citlivost, alpy v charce nevadí, dorovná to procesor. Pokud možno přesné a definované vyzařovací úhly, aby se bedny daly "spřáhnout" - nebo poskládat do LineArray zdroje.

Tak jak s HiFi bednama neozvučíš ani tělocvičnu, páč bys je utavil, tak s PAčkem si doma neposlechneš oblíbenou písničku, páč v hlasitosti, kdy to konečně trochu "hraje" v obýváku praskaj panely....

Hifi bedny nikdy nedosáhnou citlivostí PA a nikdo v PA nedosáhne "linearity" HiFi beden

Re: HiFI kontra PA

No tenhle názor se mi líbí. Hezky řečeno.

Web

Re: HiFI kontra PA

... kteréžto čistoforemné vyjádření bych podepsal do doby, než přijdou nějaké laserové, kvantově-mechanické, nebo mezogravitační pohony.
Laserový mikrofon rovnou vypálí do paměti na AuM (Audio Memory) v 42bit/800 MHz a laserový (nebo jinak kvantově poháněný) reproduktor (v řetězci s DF=10000) přehraje. Na přání bohatých rodičů obdrží děti již v porodnici (nebo ještě lépe prenatálně) biomezogravitační rozhraní do ucha, které se nakonec ukáže být slepou vývojovou větví, a vývoj půjde cestou neuraurálních implantátů, později realizovaných čistě biologicky pomocí kmenových buněk, a nebude potřeba ani repro. Tehdy se ale starší a nemocní budou opět, jako za Pepíčka Goebbelse, utrácet nebo recyklovat na levnější biologické náhrady pro ty, co si nebudou moci kmenově-buněčné zdraví dovolit, a lidstvo, než stačí kolonizovat jiné planety, dosáhne konečné dokonalosti zvící konečného řešení. Zde bych měl asi dodat tucet smajlíků a podobných vysvětlivek, aby z toho nějaký horlivý blbec natěšený na nové administrativně-právní úkony nevytěžil popírání holocaustu, apod. Takže raději pro podobné osly - to byla nadsázka!!!
S existencí nekvalitních nahrávek, aparátů a třeba i hudby to vidím podobně jako s přítomností nekvalitního a kvalitního vína: Bez jednoho není druhého.
Závěrem technickým: Mně vyhovuje jak živá akustická, tak živá elektro-nástrojová, tak reprodukovaná HiFi či PA, protože za jeden můj nicotný sotva život jsem zažil tak úžasný vzmach kvality, a druhdy úpadek obsahu, že jsem "v očekávání smířen s budoucností", což mně nepřekáží ve vychutnání přítomnosti, jakož i při vlastním hledání.
Závěrem filozofickým - jakkoli nemá smysl srovnávat HiFi a PA (ve významu disjunktních kvalit), má smysl ty rozdíly pojmenovávat, řekl bych, a to se zde leckomu podařilo.

Re: HiFI kontra PA

..a už to začíná lol

Re: HiFI kontra PA

A jaký reproduktory jsou v kvalitních kinech? Tam jsou přece vysoký požadavky jak na kvalitu tak i na výkon. (A navíc tam na váze a rozměrech až tolik nezáleží.)

(upravil Zorg 20. 9. 2013 16:09)

Re: HiFI kontra PA

Např. KCS je prachobyčejnej hnus dle mýho, vždycky se mi to nelíbilo. Má to rozhodně blíž do PA, už jen když se koukneš na ty horny, dělení (asi největší perla je surround 8" + 1" kalota @ 2.5k) atd. Myslím, že používaj DASy. Nejčastějš se to krmí nějakejma Crownama. Já mám teda ve většině kin ke zvuku výhrady. Ono se to kvalitativně asi ani moc neřeší. DCI norma udává pouze kolik dB musí být v hledišti. Dost slušný co jsem slyšel bylo nad JBL postavenej sál v Hostivaři myslím s Dolby Atmosem, to hrálo fakt už dost slušně.

Re: HiFI kontra PA

Hlavně to je docela dost zvukově přehulený, alespoň u nás v cinestaru.

(upravil kudlibabka 20. 9. 2013 16:43)

Re: HiFI kontra PA

repraky v kvalitnim kine treba zde:
http://www.german-vintage-loudspeakers. … g?31589600

(upravil Zorg 20. 9. 2013 19:06)

Re: HiFI kontra PA

kudlibabka: tfuj, bych se bál víc těch repráků než hororu na plátně big_smile
madeindoma: to všude hmm

Re: HiFI kontra PA

Diskuze na tohle téma už se tu (a i jinde) táhnou od dob prvního amplionu. Podle zkušeností je nemožný se dobrat nějaký univerzální pravdy, kterou by všichni přijali. Asi není řeč o donesení si domů celýho aparátu rovnou z pódia. Továrních PA beden vhodných k blízkýmu poslechu opravdu moc není, vlastní stavba z PA komponentů je ale "úplně jiná písnička". Rozhodně to jde dobře z obojího (viz např. ty RpM).