Téma: DAC -> LAMAv2 -> TOTEM 100

Ahoj lidi,

jsem tu nový, takže pokud něčím budu odporovat zdejším zvyklostem, prosím odkažte mě do správných mezí smile

Rozhodl jsem se vylepšit sve audio (v současné době mám m-audio USB zvukovku -> cinske shitty 5.1 repro zapojeny jako 2.1) a jelikoz si rád hraju a nijak na to nespěchám, tak jsem se rozhodl jít cestou DIY smile

Rozhodl jsem se pro následující setup:

DAC:
JEDAC

ZES:
Lama mk2

Repro:
Totem 100

Celkovy budget:
10k CZK
(vsechny IC uz mam - takze na tom se neco usetri) smile

Ten DAC bohuzel nema zadny volume control a na prekreslovani PCB si asi netroufnu hmm takze jsem premyslel o nejakym korekcnim predzesilovacem s volume, poradite neco dostatecne jednoduchyho a osvedcenyho + aby to nebyl nejslabsi clanek retezce - idealne, co nebude potrebovat vlastni toroid - pripadne delat sekundarni vinuti na toroidu u zesu mi taky prijde zbytecne draha sranda.

Cimz se dostavam k dalsi otazce: kde koupit levny slusny toroid? (GME tu ma bohuzel asi spatnou povest jak jsem slysel)? Jelikoz jsou totemy 8Ohm tak asi u horni hranice LM3886ky

Posledni zatim otazka se tyka totemu a) nemate nekdo vykres vyhybek/zbytecnou dokumentaci? b)  kolik je minimalni objem techhle beden aby hrali jeste slusne, chci to jako regalovky na stul k PC.

Diky moc vsem za jakykoliv input / rady,

Mejte se,
Preje krasny den
O.

Re: DAC -> LAMAv2 -> TOTEM 100

Začnu od zádu:
Toroidy na zakázku si objednávám - kupuji u JK-eltra. Jinak toroid je jedna z mála věcí, kterým bych u GME věřil smile. To to LME, to bude otázka originálu.... Už ho máš, rady si ušetřím... Na provoz s 8 ohmy nebude problém se zatížením (čím méně ohmů, tím větší), ale s potřebným napájecím napětím, které bude potřeba vyšší, aby to nějaký výkon dalo (do max +- 40V, čili trafo do cca 2*29V naprázdno). Pozor, prodejci uvádějí trafo zatížené, bez zátěže je napětí vyšší a hrozí odpálení toho LM!
Když vidím schéma DACu, už vím, kde bude nejslabší článek (TL074).
Na korekční zesilovače se jukni na EZK. Tam máš i řadu dalších stavebnic, Krčmář a jeho lidé je docela umí.
Autor Totemů - MaBat - bývá i na této diskusi, nebylo by fér ho obcházet a předávat jeho know-how, požádej ho o dokumentaci.

(upravil rotr 5. 9. 2013 21:02)

Re: DAC -> LAMAv2 -> TOTEM 100

Dokumentaci i stavebnici Totemu najdeš na reproobchod.cz, bohatou diskusi na repromania.net

Web

Re: DAC -> LAMAv2 -> TOTEM 100

Otas napsal:

Toroidy na zakázku si objednávám - kupuji u JK-eltra.

Vyjde to cenove lip, nez napr. tohle z GME?

Otas napsal:

Když vidím schéma DACu, už vím, kde bude nejslabší článek (TL074).

Bude tam OPA4134 - to by melo byt OK ne?

Otas napsal:

To to LME, to bude otázka originálu.... Už ho máš, rady si ušetřím...

Klidne raď wink - myslis, ze v tehle sestave bude neco vylozene o dost horsiho / o dost lepsiho nez ostatni? Snazil jsem se vsechny komponenty vybrat jako to nejlepsi z low-endu smile

EZK RSD4132 vcetne sinclarova vlakna, kde vyhazel pulku soucastek, vypada slusne, jen je otazka napajeni. Sinclair tam pocita s +-15V, originalni zapojeni je mnohem flexibilnejsi, co se tyce napeti - coz by se mi hodilo. V sinclairove zapojeni to asi usmazim ne? (jeste jsem nedocetl celej ten thread).


Ad napeti toho toroidu, mam v tom trosku hokej, uz si to z te fyziky asi nepamatuju:
Uef= (Umax-2*Ud)/2^(1/2), pricemz Ud je napeti na diodach v mustku a Umax je VAC toho toroidu? To mi nejak nevychazi, to by 29VAC trafo davalo stezi 19VDC, takze je ten vypocet spatne smile

Ad to, ze udavaji napeti v zatezi - to je spravne ne?

Ad totemy:
kontaktuju MaBata smile

(upravil PavelTl 6. 9. 2013 12:39)

Re: DAC -> LAMAv2 -> TOTEM 100

Máš to obráceně.
Ty znáš Uef trafa při zátěži (naprázdno bude vyšší a je to potřeba změřit) a chceš Umax na které se nabijí kondenzátory.
EDIT: Umax=Uef*1,41(odmocnina ze 2) - 2*Ud = 39,5V (díky za upozornění že jsem se uklikl).
Jenže naprázdno to napětí vyroste a ty musíš mít rezervu aby v tichých pasážích nepřesáhlo maximum integráče. 100W zesík nebere ze zdroje trvale 100W, to je maximum c může dodat do zátěže při hraní na plnou hlasitost. Jeho příkon se bude pohybovat odhadem někde mezi 10W až 160W podle aktuální hlasitosti a dynamiky hudby.
Navíc musíš počítat s tím že síť nemá přesně 230VAC, ale může se pohybovat +/- 10% podle toho jak daleko jsi od trafa a jakou momentální spotřebu máte všichni sousedi dohromady.
Takže pokud nechceš zbytečně rozstřeloat integráče, drž se raději daleko od maximální napětí. Pravda, přijdeš o nějaký ten Wat výstupního výkonu, ale rozdíl mezi 50W a 60W je díky lidskému sluchu sotva slyšitelný.

Re: DAC -> LAMAv2 -> TOTEM 100

Umax = Uef * sqrt(2)

Re: DAC -> LAMAv2 -> TOTEM 100

Trafo vidím tak zhruba nastejno, s výhodou, že ti tam pan Kyprý dá ty volty naprázdno. A můžeš si vymyslet další sekundáry pro napájení ostatních obvodů (za malý poplatek), např. 2*16 V (na +-15 V) a 1 x 8 V (na +5V). Ubudou výkonové odpory, nebo konstruktérské zvěrstvo s dalším trafem.
OPA4134 je na trhu pouze SMD, což tady zřejmě nevadí (já a SMD sad ).
LM3886TF - originály bych v Čechách čekal např. v EZK, tam mne zatím nezklamali. Vezmi to s tím F na konci - ušetříš si práci s izolací od chladiče, nebo izolací chladiče od pouzdra. Teď na to koukám, že jsem si radu s 29V naprázdno mohl ušetřit, Opamp to tam napsal.
Narazíš na problém, že potřebuješ stereo, možná bych volil plošák, kde jsou již 2 zesiky - tak jsem to před 12 lety (bože, ten čas letí a ta LM3886 není pořád jednoznačně překonaná) řešil já. Viz modré AR 2/1997. Já, protože jsem to stavěl jako profi nouzovou zálohu za nespolehlivý velký zes (s TDA7250 a MJ4032/5 mad), hledal jsem maximální spolehlivost, tudíž mé trafo má jen 2*27,5V naprázdno.

Pavel TI: Odečítat se nejspíše bude jen 1*Ud, takže jsme někde na cca +-40V, což bych pro doma (není-li tam nějaký velký výkyv v napájecí soustavě) viděl jako nejvýše přípustné. S tím nerozeznatelným rozdílem mezi 50 a 60 W plný souhlas.

(upravil luta 6. 9. 2013 21:24)

Re: DAC -> LAMAv2 -> TOTEM 100

ten DAC je pěknej šrot.. to se prakticky ani nehodí stavět. Zabil to tím transportem v podobě PCM270x a pasivní IV u PCM1794A, atd atd. To si možná raděj nech tu m-audio zvukovku

Web

Re: DAC -> LAMAv2 -> TOTEM 100

Asi tak, to už raději zvukárnu v PC, nebo koupit tu čínskou desku s AKM, tohle je děs.....

Re: DAC -> LAMAv2 -> TOTEM 100

Argh ... tak jeste jednou(taky nesnasite, kdyz si smazete forum post?) smile

DAC se tedy rusi (prinejhorsim ty cipy pouziju na PupDAC - kterej ma byt super - ale taky o hodne slozitejsi vyrobit, to uz nvm, jestli bych si na to troufl) .... v podstate ta M-Audio by mohla byt fajn ... mozna kdyby se vymenili op-ampy tak by mohla byt vic nez fajn (jsou tam jen LMV722N, coz jsem se docetl, ze nic moc). Navic bych nepotreboval volume control smile

S originalnima LM jsi to myslel jak? ... mam LM3886ky od TI smile

Toroid si teda necham namotat u pana Kypreho, asi to bude mit vic pozitiv a hlavne dostanu to co presne potrebuji smile

jinak 2 monobloky budou technicky lepsi (ruseni atp.?) a na stavbu mi v podstate prijdou jednodussi smile

Re: DAC -> LAMAv2 -> TOTEM 100

2 monobloky budou mít výhodu ve snadnějším poskládání do krabice ale nevýhodu v nebezpečí vadných zemnících systémů - zemním smyčkám se v podstatě nelze vyhnout. To sice ani u dvojitého spoje, zato vzdálenosti zemnících center (sluníček) dle zkušenosti nic nevyvolají.
LM, které sis koupil u TI (nebo bezpečného prodejce) a nebo to říkáš proto, že je to na nich namalováno roll?
Nechci odrazovat nebo srážet elán, ale prakticky každý z nás, co občas cosi kutí, si už naběhl. Polovodiče se dnes falšují i s označením. Ale třeba budeš mít štěstí a máš origo TI. A nebo slušnou kopii.

Re: DAC -> LAMAv2 -> TOTEM 100

aranwes: Pokud bys měl zájem, měl bych tu dva oživené moduly LAMA k dispozici.

(upravil aranwes 12. 9. 2013 18:24)

Re: DAC -> LAMAv2 -> TOTEM 100

Otas: jsou primo od TI /z Thief river falls - super jmeno mesta xD/.

ad zemnici smycky .. .to zni jako slusna issue - resil jsem jednou v systemu notebook->usb zvuk-> kytarovy kombo, jediny jak se mi to podarilo vyresit bylo odpojit PE vodic, coz neni uplne safe, oboji je afaik trida 2 smile

Da se nekde sehnat to AmaRo? A je to zapojeni v tom AmaRu stejny jako u LaMy?

DJ_Rix: diky, ale asi nevyuziju, jak jsem psal, nijak na tenhle projekt nespecham - primarne to ma byt zabava na zimni vecery - chci se neco priucit smile

EDIT: tak jsem sehnal modre AR 2/97 a nic podobneho tam neni hmm

Re: DAC -> LAMAv2 -> TOTEM 100

To je fakt těžký. Mám modré AR 2/1997 v ruce a je to tam.
Tak nápověda:
Vnitřní strana obálky na začátku a na konci. Dokonce je jeho fotka i na té úplně první vnější straně obálky.
Bože, ty to vidíš, je těžké zůstat slušný! Za co mne trestáš? pray

Re: DAC -> LAMAv2 -> TOTEM 100

Otas: nerad bych ti zpusobil újmu na psychice smile ... ale uz jsem zjistil, proc tam neni smile - A Radio a Amaterske Radio jsou 2 uplne jine casopisy smile (coz jsem nevedel)

Re: DAC -> LAMAv2 -> TOTEM 100

Tak na to koukám, že Lamu OPAMP vymáknul (oddělil signálovou a silovou zem), tak je předpoklad, že potíží se zemí bude minimum i se dvěma samostatnými zesy.
Pokud bys přeci jen chtěl ten dvojitý, mohu ti ho naskenovat.

Re: DAC -> LAMAv2 -> TOTEM 100

Tak se mi PCB uz vyrabi smile
A mam dilema jestli Totem 100 nebo Totem 80 - hrat maji pry +- stejne, hlavni rozdil je v citlivosti ... ale objem beden 40L bych celkem uvital.

Za predpokladu, ze ta Lama bude davat 40W@8ohm a bedny budou mit  84dB/2.83V@m (u Totemu 100 se deklarovalo 88dB/2.83V@m) - bude to mit dostatecny vykon? Nepotrebuju, aby skakali sklenicky ve skrinkach, ale bude to hrat dost nahlas? smile
Dik moc

(upravil aranwes 19. 1. 2015 18:09)

Re: DAC -> LAMAv2 -> TOTEM 100

Tak jsem postavil Totem 80 + Lama mk2. Hralo to super (na muj vkus pri hudbe moc basu, na filmy super - na hudbu jsem upravil EQ a bylo to do pohody).
Akorat ted z niceho nic zacali oba kanaly silne brumet - (opravdu silne cca stejne hlasite jak samotny vstup).

Zvlastni je, ze jsem nic nemenil. Kdyz pripojim vstup pres potenciometr (zapojeny jako delic napeti), tak ten brum dokazi regulovat - coz by poukazovalo na to, ze bude chyba ve zdroji signalu - avsak to same to dela ze vsech zdroju (i neuzemneneho mp3 prehravace) -> takze zemnici smycka se mi zda jako nepravdepodobna.

Signalovou zem mam oddelenou od silove zeme.

Napada nekoho cokoliv, co mohu zkontrolovat / cim by to mohlo byt?

(upravil Dohnalik 19. 1. 2015 18:30)

Re: DAC -> LAMAv2 -> TOTEM 100

Máš ten potík uzemněnej?

Re: DAC -> LAMAv2 -> TOTEM 100

Offtopic - nakonec jsem to DAC nestavel - ale to PCMko je tam pouzity jen na USB->SPDIF - to  by imho na zvuk vliv mit nemelo.

<< Napada nekoho neco na minulej post?